10 главни дела на Алеијадињо (коментирани)

10 главни дела на Алеијадињо (коментирани)
Patrick Gray

Алеијадињо (1738-1814) бил скулптор и архитект, едно од најголемите имиња во бразилската визуелна уметност и големиот уметник на нашиот барокен период.

Креаторот правел скулптури главно во сапунски камен, но и работел со дрво. Создавач на уметност повеќе фокусирана на светото, тој бил креатор на многу црковни олтари, скулптури, фонтани, портали, олтарници, покрај архитектонските проекти.

1. Светилиштето на Бом Исус де Матосињос (во Конгохас)

Во светилиштето Бом Исус де Матосињос, кое се наоѓа на ридот Маранао, во Конгохас, дванаесетте пророци врежан во сапунски камен покрај познатите чекори на страста Христова. Креациите датираат од 18 век.

Алеијадињо бил пионер бидејќи бил првиот регионален уметник кој користел сапунски камен како суровина за своите скулптури. Дотогаш, сапунскиот камен главно се користел за замена на керамиката, на пример, за создавање едноставни парчиња како тенџериња или тави. Толку многу што, во тоа време, материјалот беше популарно познат како „pedra de pan“ или „pedra-panela“.

Еден од големите разлики на Алеијадињо, во споредба со другите современи уметници, покрај материјалот тој го користеше , дали неговата грижа ја работеше анатомијата на начин кој цели кон совршенство .

Понекогаш Алеијадињо правеше намерни деформации за да нагласи движењеили израз на прикажаното. Оваа строгост беше една од најважните карактеристики на неговата работа.

Патот на крстот во Светилиштето Бом Исус де Матосињос

Алеијадињо беше нарачан во 1796 година да се создадат скулптури на Виа Сакра и пророци за Светилиштето. Овие дела, направени од уметникот со помош на неговите помошници, се сметаат до ден-денес како негови ремек-дела.

Исто така види: Книга О Бем-Амадо, од Диас Гомес

Профета Исаиас, една од дванаесетте извајани за Светилиштето на Бом Исус де Матосињос

Скулптурите на 12-те пророци почнале да се создаваат во 1796 година и биле завршени во 1805 година. Заеднички, сите пророци имаат кадрава коса покриена со турбани. Во однос на карактеристиките, сите имаат и коси очи, донекаде ориентални.

Архитектонскиот комплекс на Светилиштето Бом Исус де Матосињос се смета за светско наследство на УНЕСКО.

2. Олтар Носа Сенхора до Росарио

Во областа Санта Рита Дурао, во Маријана, Алеијадињо го издлабил својот прв олтар, во чест на Носа Сенхора до Росарио .

Богато со детали, делото беше нарачано да се состави капелата на Носа Сенхора до Росарио. Бидејќи братството имаше малку ресурси, работата на Алеијадињо мораше да биде малку ограничена, што не го натера уметникот да го жртвува делото во естетска смисла.

И покрај тоа што е негов прв олтар, делото е богатоимпресивен: проектот, целиот создаден во рококо стил , има златни детали кои го пренесуваат богатството на историскиот период живеен во регионот Минас Жераис.

Долги години Алеијадињо, кој беше брилијантен во бразилската пластика, беше заборавен од врсниците и не му беше соодветно препознаена работата. Само кај модернистите, веќе во 20 век, нивното дело остана запаметено и вистински почестено. Марио де Андраде, на пример, напиша текст во 1928 година наречен Алеијадињо, славејќи ја оригиналната продукција на уметникот.

3. Црквата на Сао Франциско де Асис

Црквата Сао Франциско де Асис, која се наоѓа во Оро Прето, беше една од најголемите креации на Алеијадињо.

Проектот , кој започна во 1766 година, беше во изградба до средината на 19 век. Алеијадињо ја добил задачата веднаш по смртта на неговиот татко.

Покрај дизајнот на црквата, уметникот бил одговорен и за главниот олтар, олтарниот дел и фонтаната. Ова е еден од ретките примери на католичка градба каде што истиот уметник го потпишал не само архитектонскиот проект, туку и внатрешната орнаментика, одговорен и за внатрешноста и за надворешноста на црквата.

Олтарниот дел е дизајниран во 1778 г. -1779 година и има траги од рококо стилот со многу украсни орнаменти како што се ангели, панделки, венци направени од сапуница. кулите,заоблени, имаат оригинален стил.

Во црквата има два амвона врежани во сапуница кои датираат од 1771 година и претставуваат четворица евангелисти (Свети Јован, Св. Матеј, Свети Лука и Свети Марко).

4. Црквата Н.Сра. на благодатите и помилувањата

Изградбата на Н.Сра. das Mercês e Perdões е започнат во 1742 година.

Алеијадињо бил ангажиран да работи на канцеларот и скулптурите во 1775 година, откако добил, според записите, износ од шест октави злато како плаќање за провизијата.

Покрај главната капела, Алеијадињо создаде две важни скулптури во сапунски камен кои се присутни во внатрешноста: онаа на Сао Педро Ноласко и онаа на Сао Раимундо Донато.

Алеијадињо многу повеќе се однесува на овие две креации детали од другите занаетчии од тоа време - како херувими, цвеќиња и рококо орнаменти. Уметникот, кој резбарал во дрво и камен, додавал обоени и позлатени детали секогаш кога е можно.

5. Фонтана за Hospício da Terra Santa

Првиот поединечен проект на Алеијадињо , спроведен во 1752 година, беше фонтана за дворот на Palácio dos Governadores, лоциран во Ouro Preto. Палатата на гувернерите била изградена на местото каде што порано работела Casa de Fundição e Moeda.

Договорот го потпишал таткото на уметникот и, во тоа време, Алеијадињо, кој ја извршувал работата, бил само 14 години. Веќе во ова прво дело еМожно е да се најдат траги од неговата уметност кои ќе го придружуваат до крајот на неговата кариера, како што е неговото внимание на деталите.

Иако историски тоа беше важно дело во кариерата на Алеијадињо, практично нема податоци за тоа.

6. Фонтана Алто да Круз во Вила Рика

Таткото на Алеијадињо бил ангажиран да изгради фонтана, во 1757 година, во регионот каде што моментално се наоѓа градот Оро Прето. Изградбата е изградена на иницијатива на Сенатот на Комората на Вила Рика, кој отвори процес на јавен конкурс. Дизајниран од Антонио Франциско (како и Фонтаната во Паласио дос Говернадорес де Оро Прето), ова парче има голема разлика.

Овде Алеијадињо издлабил паганска женска биста на врвот на фонтаната во 1761 година - тоа беше првата паганска скулптура од тој период. Во фонтаните обично се користел истакнат крст на местото каде што Алеијадињо ја поставувал бистата.

Бистата била под влијание на просветителската мисла, која била на сила во Европа. Со хуманистички карактеристики, бистата создадена од Алеијадињо го предвидува движењето Рококо, демонстрирајќи ја својата иновативна низа.

Ова беше едно од првите дела во регионот каде што се користел сапунскиот камен како материјал.

Покрај тоа отколку да бидат простор за изложување на јавна уметност, јавните фонтани во тоа време имаа важна социјална функција: малку луѓекој имал проточна вода дома. Според тоа, фонтаните служеле за снабдување на градот.

7. Фонтана за Hospício da Terra Santa

Извајана во 1758 година со сапуница, Фонтаната за Hospício da Terra Santa се смета до ден-денес како прво дело во стилот на доцниот барок .

Помеѓу 1750 и 1759 година уметникот посетувал интернат на семинаријата „Донајте Францисканци“ на Хосписот на Светата земја за да научи лекции по латински, религија, граматика и математика.

A Од оваа работа, Алеијадињо почна да се однесува се повеќе и повеќе, но како анонимен поради неговата состојба како мулат . Бидејќи не можел да издава придружни документи, многу од делата наводно од негово авторство се доведени во прашање.

8. Фонтана Самаритана

Сместена во градот Маријана, не е познат точниот датум на производство на фонтаната - се знае само дека се работи за парче од 18 век. Поради своите формални карактеристики, фонтаната му се припишува на Алеијадињо. Сместено во благородна област на градот, делот е поставен пред новата епископска палата.

Во делот гледаме барелеф кој ја претставува епизодата на Христос и жената Самарјанка. На сликата го гледаме Исус како седи и Самарјанката, која носи стомна за да му принесе вода на Христос. Ликот, со длабоко деколте, пренесува одредена сензуалност. Сензуализмот е една од важните карактеристики на барокот, сосемаприсутен во делата на Алеијадињо.

Во позадина има и илустрација на дрво. Рамката што ја опкружува сликата е во рококо, неправилна, со многу детали. Денес делото се наоѓа во Архиепископскиот музеј.

Темата на Самарјанката не беше исклучиво ограничена на ова дело, има уште најмалку три дела од Алеијадињо каде што има претстава на темата (улична фонтана во Ouro Preto, статуа во станбена градина во истиот град и говорница во капелата Nossa Senhora do Carmo de Sabará).

9. Црквата Nossa Senhora do Carmo

Во црквата Nossa Senhora do Carmo уметникот бил одговорен за дизајнирање и скулптура на важни делови од црквата како што се предниот дел, амвоните, хорот, декорацијата на вратата.

Во ова дело, за да ги поддржи хоровите, Алеијадињо создаде два мускулести обоени ангели. Додека ангелите симболично се трудат да го носат хорот, херувимите имаат истакната мускулатура.

Овој дијалог помеѓу скулптурата и нејзината симболична функција на местото каде што е пронајдена беше еден од најголем дел од креациите на скулпторот.

10. Сао Хоаким

Алеијадињо ја издлабил фигурата на Сао Хоаким во дрво на почетокот на 19 век. Скулпторот избра да прикаже многу специфичен момент од животот на Свети Јоаким.

Светецот беше оженет со Ана, која беше неплодна, ноблагодарение на божествената интервенција тој може да биде татко. Токму тој момент - кога Сао Хоаким ја прими веста и е воодушевен од радост - Алеијадињо реши да го прикаже.

Делото моментално се наоѓа во Архиепископскиот музеј на Светата уметност на Маријана.

Биографија на Алеијадињо

Алеијадињо, прекар даден на Антонио Франциско Лисабоа (1730-1814), е роден во регионот каде што моментално се наоѓа Оро Прето и бил важен архитект и скулптор. Тој бил син на робинка (Изабел) и Португалец (Маноел Франциско Лисабоа), кои се преселиле во Бразил во 1728 година во потрага по подобар живот.

Таткото де Алеијадињо, кој бил архитект и мајстор на столарија, се оженил во 1738 година со Азоријката Марија Антонија де Сао Педро со која имал четири деца. Алеијадињо, кој ги научил сите занаети од својот татко, социјално отсекогаш се сметал за копиле син.

Алеијадињо страдал затоа што бил местизо: бидејќи бил копиле син, немал право на наследството на неговиот татко и, како што живеел во општество со предрасуди, тој не може да потпише многу дела или записи за исплати за неговата извршена работа. 12 големи уметници Бразилци и нивните дела

Бидејќи живеел во златно доба во регионот, добил многу нарачки. Креаторот ја отвори својата работилница во1770. Неговата продукција била фокусирана на религиозни теми, откако изготвила серија нарачки за света уметност нарачани од црквата. Неговите парчиња беа произведени за градовите Оро Прето, Тирадентес, Маријана, Конгохас до Кампо, Барао де Кокаис, Сабара, Феликсландија, Матосињос, Каете и Сао Жоао дел Реи. Неговите дела биле под длабоко влијание на рококо стилот.

Исто така види: Книга Os sertões од Евклидес да Куња: резиме и анализа

Зошто го добил името Алеијадињо?

Од 1777 година се појавиле знаци на болеста поради кои Алеијадињо го добил прекарот што го заработил. Тој боледувал од тешка болест - биографите веруваат дека станува збор за сифилис или лепра, не е јасно - но болеста ги оставила неговите раце и стапала деформирани, загрозувајќи го неговиот живот и неговата рутина во работилницата.

Поради неговата болест, Алеијадињо мораше да научи нови начини на работа. Помеѓу 1807 и 1809 година тој дури мораше да ја затвори својата работилница поради влошена здравствена состојба. Неговата подвижност била особено загрозена откако ги изгубил прстите на нозете, па почнал да работи на колената.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.