Што беше модернизмот? Историски контекст, дела и автори

Што беше модернизмот? Историски контекст, дела и автори
Patrick Gray
(1911 — 1969)

Модернизмот во киното

Можеме да кажеме дека киното како „движење-слика“ се појави на крајот на 19 век, со создавањето на кинетоскоп (1889) и на кинематографот (1892). Меѓутоа, кинематографската уметност почнала да се оформува дури во првите децении на 19 век.

Така, лесно е да се разбере дека киното влијаело на модернистичкото движење и исто така било под влијание на него. Меѓу главните референци се издвојува германскиот експресионизам претставен, на пример, со филмот Метрополис (1927) на Фриц Ланг.

Метрополис (1927) Трејлер #1

Модернизмот беше несомнено едно од движењата што најмногу влијаеше на начините на кои размислуваме и создаваме. Можеме да го дефинираме „Модернизмот“ како збир на културни струи и уметнички школи кои се појавија во првата половина на 20 век.

Важно е да се подвлече дека оваа ознака содржеше неколку форми на мисла, а не сите се договорија едни со други; всушност, некои беа антагонистички.

Исто така види: Легендата за врколакот и неговото културно претставување во Бразил

Она што им беше заедничко беше идејата дека традиционалната култура е застарена и дека, според тоа, е неопходно да се најдат нови идеи и концепти. Овие авангарди потоа тргнаа во потрага по новото, „модерното“.

Силно обележани со вредностите на експериментализмот и престапот, овие струи се обидоа да ги прекршат стандардите, нормите, не само на начините на создавање , но и да се живее и дејствува во општеството.

Во Бразил, како и во другите делови на светот, движењето донесе неколку трансформации во културата и уметноста, особено во областа на литературата.

Нејзината вредност и наследство се непроценливи, бидејќи модернистите уметници станаа референца за неколку генерации идни творци.

Карактеристики на модернизмот

Иако модернизмот е конфигуриран на неколку начини, преку различни форми на уметничко изразување и во различни делови на светот, можеме да идентификуваме некои попречни карактеристики:

 • Руктурата соисто така модернистички влијанија. Ова е случајот на Deus e o Diabo na Terra do Sol (1964) и Terra em Transe (1967) од Глаубер Роча или Macunaíma (1969) од Јоаким Педро де Андраде.

  Модернизмот во сликарството и авангардните училишта

  По својот прв здив, модернизмот почна да се шири во различни делови на светот, прикажувајќи дистинкции и сингуларности кои произлегуваат од контекстот. 1>

  Со текот на времето, движењето успеа да ги преземе различните форми на културно и уметничко изразување: сликарство, архитектура, литература, музика итн.

  Исто така, под влијание на изгледот на киното, подвижната слика , сликарите од овој период почнаа да измислуваат свои начини на создавање и бегство од традиционалниот реализам.

  Исто така види: Бакурау: анализа на филмот на Клебер Мендонса Фиљо и Хулиано Дорнелес

  Така се родија различните „изми“ кои длабоко ја обележаа нашата панорама уметничка: експресионизам, кубизам , дадаизам, надреализам, футуризам итн.

  Уметничките авангарди се одликуваа со радикализам, а исто така и со истражување на умот, со цел да се изразат чувства и емоции.

  Жолто-црвено-сино (1925), од Кандински

  Експресионизмот се појави во Германија и имаше Василиј Кандински еден од неговите главни претставници. Кубизмот како свој соосновач и максимален претставник го имаше шпанскиот сликар Пабло Пикасо.

  Во Италија победи Футуризмот силата во литературата, поради Футуристичкиот манифест од поетот Филипо Маринети. Нејзините прописи одекнаа во сликарството на уметници како што се Умберто Бочони, Карло Кара и Португалецот Алмада Негреирос.

  Водено од поетот Тристан Цара, дадаистичкото движење се појави во Швајцарија, во градот Цирих. Веќе во Париз се раѓаше една од најзначајните модернистички авангарди: Надреализам .

  Со писателот Андре Бретон како ментор и поетот Гијом Аполинер како творец на терминот, Надреализмот беше многу плодна естетска струја. Меѓу големите имиња на тоа време се издвојува Салвадор Дали, кој останува икона до ден-денес.

  Упорноста на меморијата (1931), од Салвадор Дали.

  Сите овие авангардни училишта бараа не само иновации, туку и искуство. Спремни да истражат сè што требаше да се открие, тие се занимаваа со познавање на човечкиот ум и менување на начините на размислување и живеење. Според тоа, нивното влијание беше одлучувачко во книжевната панорама.

  Во Бразил, сликарите беа под влијание на овие европски авангарди, означувајќи го нивното присуство во бразилското движење од самиот почеток, во Неделата на модерната уметност.

  27>

  Abaporu (1928), од Тарсила до Амарал

  Барајќи по естетско обновување , овие уметници обрнаа внимание на националната култура, урбаните поставки,индустријализацијата, меѓу другите важни теми во тоа време.

  Тарсила до Амарал е идентификуван како најголем експонент на бразилското модернистичко сликарство. Делото Abaporu (1928), на уметникот, го инспирирало создавањето на Антропофагичното движење.

  Големите модернистички сликари

  Во Бразил

  • Анита Малфати (1889 — 1964)
  • Ди Кавалканти (1897— 1976),
  • Тарсила до Амарал (1886 — 1973)
  • Кандидо Портинари (1903 — 1962)
  • Висенте до Рего Монтеиро (1899 — 1970)
  • Инасио да Коста Фереира (1892 —1958)

  Во Европа

  • Василиј Кандински (1866 — 1944)
  • Анри Матис (1869 — 1954)
  • Пабло Пикасо (1881 — 1973)
  • Салвадор Дали (1904 — 1989)
  • Пит Мондријан (1872 — 1944)
  • Georges Braque (1882 — 1963)
  • Умберто Бочиони (1882 — 1916)

  Види исто

  традиција ;
 • експерименталистичка поза ;
 • Ценење на секојдневниот живот ;
 • Потрагата / реконструкција на идентитетот .

Со духови исполнети со желба за новина, модернистите уметници и писатели не се двоумеле да ги отфрлат традиционалните модели и правила.

Наместо да ги следат или копирајте, тие бараа иновации, креативност, истражување, експериментирање и обид за пристап до нови знаења и техники.

Проверете и детално објаснување за карактеристиките на модернизмот.

Историски контекст на модернизмот

Модернизмот се појави во временскиот период кој ги раздвои Првата светска војна (1914 - 1918) и Втората (1939 - 1945). Затоа, неговото потекло се наоѓа во време поминато од конфликти, револуции и длабоки општествени трансформации.

Исто така, важно е да се запамети дека историскиот контекст на модернистичкото движење беше во голема мера под влијание на индустријализацијата процесот во текот и различните технолошки достигнувања што се појавуваа.

Од време кое се карактеризираше со стремеж кон напредок , овие уметници бараа други начини и техники за создавање. Затоа, тие беа инспирирани од дисидентските уметнички струи, како што се импресионизмот и симболизмот.

Од 1890 година, модернизмот почна да се обликува како културно движење. Една од основачките пресвртници беше отворањето на УметностаNouveau , од Зигфрид Бинг, во Париз. Од името на местото се појавија некои преводи и „модернизмот“ се наметна како најкористена ознака.

Книжевен модернизам

Во литературата, наследството на модернистите беше вредно. Уморни од тоа секогаш да гледаат исти теми и исти форми во книжевното творештво, тие сакаа да ги прекинат традициите, промовирајќи формална и естетска слобода .

Овие вредности се манифестираа, на пример, преку слободен стих и употреба на интерпункциски знаци. Друга впечатлива карактеристика на движењето е начинот на кој ги вреднуваше темите од секојдневниот живот , доведувајќи ги во проза и поезија.

Често овие теми беа придружени со хумористичен тон и/или регистар на јазик близок до оралноста.

Книжевниот модернизам доби многу сила главно во Европа и Соединетите Американски Држави. По Првата светска војна, овие автори повеќе не се занимавале со служење на интересите на буржоазијата, туку со разоткривање на недоследностите на реалноста во која живееле.

Движењето донесе и различни книжевни техники како што е проток на совест , внатрешни монолози, па дури и можност за прикажување на неколку различни гледишта во рамките на истото дело.

Портрет на Езра Паунд (1885 — 1972), поет и литературен критичар од Соединетите Американски Држави

Една од истакнатите личности на почетокот на движењето беше поетоти американскиот критичар Езра Паунд . Во 1912 година, тој го создаде имагинизмот, струја на англо-американската поезија која се потпира на употребата на прецизни слики и јасен јазик.

Во Португалија, модернистичката литература започна со полна брзина во 1915 година, со создавањето на Magazine Орфеј . Меѓу соработниците на публикацијата имаше големи имиња во португалската литература, како што се Фернандо Песоа и Марио де Са-Карнеиро .

Во Бразил, големиот модернистички здив пристигна неколку години подоцна, во 1922 година. Меѓу различните имиња што ја сочинуваа првата генерација на бразилскиот модернизам, три станаа познати како „модернистичка тријада“: Освалд де Андраде, Марио де Андраде и Мануел Бандеира .

Модернизмот во Бразил

Во Бразил, модернизмот беше движење со огромно влијание, кое дојде да ги разниша традиционалните структури и да ја трансформира националната уметност и култура.

Иако тие веќе постоеја Како и со претходните агитации, почетната точка на движењето беше Неделата на модерната уметност, која се одржа на 13, 15 и 17 февруари 1922 година, во Theatro Municipal, во Сао Паоло.

Настанот вклучуваше серија предавања, читања, изложби и музички рецитали, комбинирајќи различни уметнички модалитети.

Меѓу некои од имињата присутни на оваа „појдовна точка“ на бразилскиот модернизам, Освалд де Андраде, Граса Аранха, Анита Малфати, Марио де Андраде се издвојува,Ди Кавалканти и Вила-Лобос.

Организацискиот комитет на Неделата на модерната уметност, со Освалд де Андраде во центарот на вниманието (пред).

На датумот на кој се прослави стогодишнината од Бразилска независност, уметници и интелектуалци од различни области се собраа да размислуваат за новиот пат што сакаа да го следат за да ја обноват земјата.

Забележувајќи дека националните уметнички продукции сè уште го одразуваат колонијалното наследство и европските модели, модернистите сакаа да го скршат со традициите. Неговата крајна цел беше вреднување, славење и промовирање на бразилската култура и реалност .

Фази на бразилскиот модернизам

Во бразилската литература, модернизмот презеде три фази, со многу различни карактеристики и принципи.

1-ва фаза: херојска фаза (1922 — 1930)

Првата фаза на модернизмот во Бразил беше, исто така, најзапалива и подготвена да се скрши со шаблоните, формите и традиционалните теми . Оваа генерација стана позната по ревалоризацијата на автохтоната култура и потрагата по национален идентитет .

Името на Освалд де Андраде е неизбежно во овој период. Покрај тоа што беше дел од организацискиот одбор на Неделата на модерната уметност, тој беше и автор на две основни публикации: Manifesto da Poesia Pau-Brasil и Manifesto Antropófilo.

втора фаза: Фаза на консолидација или генерирање на 30 (1930 —1945)

Познато по тоа што имакако генерација на континуитет, оваа фаза задржа некои принципи на првите модернисти, како што се формалната слобода и експериментирањето. Фокусирајќи се на социополитичките и филозофските прашања, овие писатели почнаа да ги перцепираат и да ги запишуваат нееднаквостите на Бразил.

Така регионализацијата добива сила, со дела како што се A Bagaceira , од Хозе Америко де Алмеида и Макунаима, од Марио де Андраде.

Трета фаза: постмодернистичка фаза или генерација 45 (1945 — 1960)

Последната генерација, позната и како постмодернист , тој ги отфрла параметрите на претходните генерации. Под влијание на политичките настани како Студената војна и воспоставувањето на бразилската диктатура, оваа фаза е поинтроспективна , сериозна, индивидуалистичка.

Во прозата, регионализмот продолжува да се размножува, овојпат фокусиран на реалноста сертанеја; Grande Sertão: Veredas , од Гимараес Роса, се смета за еден од најголемите класици од овој период.

Дознајте повеќе за модернизмот во Бразил, неговите фази и карактеристики.

Дела на модернизмот

Постојат безброј дела од модернистичката литература кои се произведени низ целиот свет. Сепак, некои се истакнаа и станаа вистински класици на движењето.

Улис (1922), книга во која ирскиот автор Џејмс Џојс повторно ја измислил Одисејата на Хомер, се смета како едно од ремек-делатамодернисти.

Доста сложено и полн со референци за теми кои се сметаа за несоодветни, Улис беше цензуриран, но стана еден од највлијателните романи на сите времиња

Во поезијата, авторот и критичар Т. Тој дури ја доби и Нобеловата награда за литература во 1948 година. A Terra Inútil (1922) е една од неговите најпопуларни песни, која се гледа како олеснување на неговата генерација во периодот по војната .

Кај нас, Марио де Андраде беше еден од авторите кои беа на чело на првата модернистичка генерација, со навистина иновативни дела како што е антологијата на раскази Paulicéia Desvairada (1922). Неговата најпозната книга, Macunaíma , беше објавена во 1928 година и стана важна знаменитост во бразилскиот литературен канон.

Подоцна, веќе интегрирајќи ја третата генерација на движење, Жоао Гимараес Роса напиша Grande Sertão: Veredas (1956), експериментален роман фокусиран на регионализмот на sertanejo.

Авторите на модернизмот

Во бразилскиот сценарио, има некои модернистички автори за кои е невозможно да не се споменат. Неизбежен пример е Освалд де Андрад , писателот и есеист кој беше движечка сила зад Неделата на модерната уметност од 22.

Портрет на Освалд де Андраде(1890 — 1954), бразилски писател и есеист.

Покрај тоа што е автор на модернистичките манифести кои го дефинираа периодот во земјата, Manifesto da Poesia Pau- Бразил (1924) и Антропофагниот манифест (1928), писателот објави и неколку поетски, театарски и романтични дела.

Кој беше на негова страна во потфатот беше Марио де Андраде , поет, критичар и музиколог кој се сметаше за авангардна фигура во бразилскиот интелектуален живот. Автор на симболични дела од националната литература, тој се сметаше и за полимат, односно некој што има знаење од различни теми.

Портрет на Карлос Драмонд де Андраде (1902 — 1987), кој се смета за еден од најголемите национални поети.

Веќе во втората модернистичка генерација, Карлос Драмонд де Андраде ја освои јавноста и критиката со својата поезија, важејќи се за еден од највлијателните поети на 20 век.

Некои од неговите композиции, како што се No midway и José продолжуваат да бидат исклучително популарни меѓу новите генерации читатели.

Портрет на Вирџинија Вулф (1882 — 1941), англиски писател, уредник и есеист.

Модернизмот не беше направен само од мажи и Вирџинија Вулф беше еден од доказите за тоа. Англиската писателка и уредничка беше една од главните фигури на модернистичката литература во нејзината земја, со незаборавни дела како што се Г-ѓа Даловеј (1925) и Орландо (1928).

Во Бразил, некои автори се истакнаа и во книжевната панорама. Ова беше случајот со Сесилија Меирелес , поетесата авторка на Romanceiro da Inconfidência (1953) и Кларис Лиспектор , романсиерка и раскажувач која напиша класици како како Часот на ѕвездата (1977).

Портрет на Џејмс Џојс (1882 — 1941), романсиер, раскажувач и поет роден во Ирска.

Конечно, невозможно е да се каже за модернистичките автори да не се спомене Џејмс Џојс , ирскиот романсиер и поет кој го напиша Улис, книга која се смета за едно од ремек-делата на модернизмот на англиски јазик.

Главни модернистички автори

Во Бразил

 • Освалд де Андраде (1890 — 1954)
 • Марио де Андраде (1893 — 1945)
 • Мануел Бандеира (1886 — 1968)
 • Касијано Рикардо (1894 — 1974)
 • Карлос Драмонд де Андраде (1902 — 1987)
 • Мурило Мендес (1901 — 1975)
 • Сесилија Меирелес (1901 — 1964 )
 • Жоао Гимараес Роза (1908 — 1967)

Во Европа

 • Вирџинија Вулф (1882 г. — 1941)
 • Џејмс Џојс (1882 — 1941)
 • Луиџи Пирандело (1867 — 1936)
 • Рајнер Марија Рилке (1875 — 1926)
 • Гијом Аполинер (1880 — 1918)
 • Франц Кафка (1883 — 1924)
 • Фернандо Песоа (1888 — 1935)
 • Марио де Са Карнеиро (1890 — 1915)
 • Алмада Негреирос (1893 — 1970)
 • Хозе Реџо (1901 — 1969)
 • Алвес РедолPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.