Поема О Бичо од Мануел Бандеира со анализа и значење

Поема О Бичо од Мануел Бандеира со анализа и значење
Patrick Gray

Поемата О Бичо , напишана од авторот од Пернамбуко, Мануел Бандеира (1886 - 1968), ткае остра социјална критика на бразилската реалност од четириесеттите.

Концизна, песната прави, точно, запис за човечката беда. Откријте ја неговата длабинска анализа подолу:

О Бичо , од Мануел Бандеира

Вчера видов животно

Во нечистотијата на дворецот

Собира храна од ѓубрето.

Кога ќе најде нешто,

Тој не го испитуваше ниту мирисаше:

Никогаш го голташе.

Животното не беше куче,

Тоа не беше мачка,

Не беше глушец.

Животното, Боже мој , беше човек.

Анализа на песната O Bicho строфа од строфа

Напишана во Рио де Жанеиро, на 27 декември 1947 година, песната ја прикажува општествената реалност на Бразил потопен во сиромаштија во текот на четириесеттите. Очигледно едноставна, но на крајот вознемирувачка, песната го осудува нарушениот општествен поредок .

Исто така види: Хероите на Дејвид Боуви (значење и лирска анализа)

Бандеира ја демонстрира својата способност да трансформира тажна и сурова сцена во поезија. Гледајќи ја исклученоста доживеана во пејзажот на еден голем урбан центар, поетот го осудува социјалната бездна толку типична за бразилското општество.

Првата трета

Видов животно вчера

Во нечистотијата на дворецот

Собирање храна меѓу остатоците.

Во презентацијата на почетната сцена, го гледаме субјектот како се навалува на секојдневниот живот и користи сцени од денотод ден на ден.

Веднаш од првото појавување на животното дознаваме повеќе за местото и времето во кое е пронајдено и што правело.

Потопено во валкан контекст, животното се храни со она што општеството го троши . Во потрага по храна, животното бара низ она што го фрламе

Втора трета

Кога нашол нешто,

Не испитало ниту мирисало:

Проголта со незаситеност.

Овој втор пасус повеќе не се однесува на животното, туку на неговиот став, неговото однесување во таа специфична ситуација.

Во овој пасус ја согледуваме тешкотијата на суштеството да се најде храна и нејзината гужва. кога ќе се соочите со нешто што може да послужи како храна („Јас не го прегледав, ниту мирисав“).

Последниот ред, „Го голтнав незаситеноста“, зборува за глад , за брзање, за итност за задоволување на основните потреби на телото кое вика за храна.

Трета трета

Животното не било куче,

Тоа не беше мачка,

Тоа не беше глушец.

Во последната третина лирското јас се обидува да дефинира какво животно би било тоа. Обидувајќи се да погоди, тој наведува животни кои обично се наоѓаат на улиците. Додека човекот живее во куќи, животните живеат на улица, јавен простор наменет за напуштање.

Организацијата на стихот нè тера да веруваме дека лирското јас ќе спомене друго животно, остануваме суспендирани до последниот стих без знаејќи за кое суштество се работи.

Исто така види: Поема Пеперутките, од Винисиус де Мораес

Последен стих

Животното, Боже мој,тоа беше човек.

Што е зачуденост кога читателот ќе открие дека се работи за човечко суштество. Дури во тој момент сфаќаме како човекот, на крајот на краиштата, е поистоветен со животно, сведена на неговата потреба за преживување, понижена со собирање храна меѓу ѓубрето.

Овој стих ја осудува бедата и сиромаштијата , така карактеристики на реалноста со огромна социјална бездна. О Бичо го скандализира читателот поради неговата конструкција, која нè остава во неизвесност, а потоа и за тажното согледување на општествената околност која ја наметнува деградацијата на човечкото битие .

Изразот „Боже мој“, на крајот од песната открива мешавина од изненадување и ужас.

Формат на песната О Бичо

Песната има концизен формат, кондензиран, составен од три тројки и лабав последен стих. Мануел Бандеира користи популарен јазик , достапен за сите, со поетска конструкција заснована на слободен стих.

Иако зборот „бичо“ се појавува три пати низ песната (и е насловот на создавањето), конструкцијата само ја открива ситуацијата на човекот поистоветен со животното во последниот стих, оставајќи го читателот во темнина практично во текот на целото читање.

Карактеристики на модернизмот во О Бичо

О Бичо е типичен пример за модернистичка поезија. Тоа е лирика многу поврзана со своето време, која ги осудува општествените проблеми на времето.

Поезијата овде есе гледа како протест алатка ; вреди да се потсетиме дека поезијата од 1930-тите беше особено ангажирана и стиховите преминаа од естетска цел во идеолошки проект.

Мануел Бандеира ги бележи трагедиите на секојдневниот живот и е свесен дека ова не може да биде минато сцена во празно. Поетот разбира дека има општествена определба и е свесен дека поезијата не може да биде ограничена на индивидуалистички пристап.

Овој начин на гледање на поезијата е во склад со оној на многу други поети на неговата генерација. Модернистите веруваа дека се во служба на популарната култура и имаа за цел да ја натераат јавноста да размисли за секојдневниот живот , за социјалната нееднаквост на нашата земја и за тешкотијата да се живее во голема бразилска метропола.

Кратка биографија на поетот Мануел Бандеира

Мануел Бандеира, познатиот бразилски писател, е роден во Пернамбуко на 19 април 1886 година, во лулка на богато семејство. На шеснаесетгодишна возраст тој мигрирал со своите родители во Рио де Жанеиро.

Поетот се запишал на курсот за архитектура, но на крајот го напуштил откако се разболел од туберкулоза.

Портрет на Мануел Бандеира

Страсен за литературата, Бандеира стана професор, писател, литературен и уметнички критичар. Неговата прва објавена книга беше Сивите часови .

Се смета за една од најголемитеимиња на бразилскиот модернизам, тој е автор на познатите песни Pneumotórax , Os Sapos и Vou-me Poder pra Pasárgada . Писателот почина на 13 октомври 1968 година, на 82-годишна возраст.

Проверете и вие
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.