Караваџо: 10 основни дела и биографијата на сликарот

Караваџо: 10 основни дела и биографијата на сликарот
Patrick Gray

Микеланџело Мериси (1571 — 1610) бил познат италијански сликар кој ги потпишал своите дела како Караваџо, името на селото каде што е роден.

Позначен како еден од пионерите на барокното сликарство , уметникот стана најголемиот претставник на движењето. Неговите дела покажуваат некои основни карактеристики на тоа време: на пример, религиозните сцени и длабокото драматично оптоварување.

Портрет на Караваџо од Отавио Леони.

И покрај огромниот успех со покровители, платната на сликарот исто така се сметаа за шокантни, па дури и насилни. Караваџо втиснал аура на реализам на сценаријата што ги насликал, настојувајќи да ја прикаже огромноста на човечките емоции и изрази.

Познат главно по неговата уметничка продукција, Караваџо е запаметен и по неговата проблематична биографија и обвиен со борби и мистерии.

Карактеристики на делата на Караваџо

Дури и кога тој сликал дела со силна религиозна наклонетост, уметникот не претставувал поединци како идеализирани или небесни фигури. Сликарот бил инспириран од италијанскиот народ , од обичните луѓе со кои секојдневно ги вкрстувал патиштата.

Платната дури предизвикале скандал, бидејќи некои личности биле инспирирани од мажи и жени од различни општествени класи, маргинализирани, како што се проститутки и морнари.

Со мешање на божественото и секојдневното, Караваџо даде реален, па дури и човечки карактерсмрт, тој би бил ранет со меч, за време на друга нивна борба.

Пресеките би предизвикале смртоносна инфекција која резултирала со смрт на Каваџо.

Филм Караваџо - А душа и крв

Наменет како најгледан игран филм за уметноста во Италија, Караваџо - Душата и крвта (2018) е италијански документарен филм, во режија на Хесус Гарсес Ламберт , кој ја опишува траекторијата на уметникот.

Погледнете го трејлерот со преводи подолу:

Caravaggio - A Alma e o Sangue - UCI Cinemas Official Trailer

Видете исто така

  до свети текстови, кои претставуваат шокантни сцени и лица кои ја преплавуваат експресивноста. Во неговите слики, можеме да идентификуваме универзални чувства како страв, бес и болка.

  Уметникот сликал помеѓу 1593 и 1610 година, во градовите Рим, Неапол, Малта и Сицилија. Покрај религиозните епизоди, тој портретира и теми поврзани со природата, митологијата и секојдневниот живот.

  Како барокен сликар, Караваџо ги користел и драмите на светлина и сенки типични за тоа време за да погледнете го драматичен тон на неговите слики.

  Италијанецот беше креатор на tenebrismo, техника која комбинира темна позадина со светлосни точки стратешки поставени во преден план, главно на лицата .<1

  1. Кошница со овошје

  Иако нема сигурност за датумот, се верува дека сликата е насликана во 1599 година. Експертите тврдат дека тоа би било реакцијата на сликарот на маниристичката школа која диктираше правила поврзани со пропорциите и хармонијата на делата, барајќи етерична атмосфера.

  Така, Караваџо се посветил на сликање мртва природа , во корпа поставена на работ на масата. Покрај напнатоста (впечатокот дека корпата ќе падне), сликата почнува да не импресионира ако погледнеме повнимателно.

  Неколку од плодовите и лисјата имаат траги, дупки или изгледаат како да скапуваат . Тогаш можеме да веруваме дека акотоа е коментар за ефемерноста на убавината и животот.

  2. Narciso

  Narcissus е дело создадено помеѓу 1597 и 1599 година, инспирирано од епизода на грчката митологија. Сликата е инспирирана од митот за Нарцис , кој Овидиј го раскажал во делото Метаморфози.

  Младиот човек бил исклучително убав, но бил предупреден од пророштвото никогаш да не погледнете го неговиот одраз на сопственото лице. Откако ја презреле љубовта на нимфите, тие решиле да го казнат и да го покажат неговиот лик на површината на езерото.

  Нарцис се заљубил во неговиот одраз и замрел во водите. Во делото, обележано со контрасти на светла и сенки, можеме да го видиме моментот кога младиот човек за прв пат го гледа своето лице. Платното е изложено во Националната галерија на античка уметност во Рим.

  3. Главата на Медуза

  Потресната и вознемирувачка слика е, без сомнение, ремек-дело на Караваџо и е многу присутна во современата култура. Првата, помала верзија била произведена во 1596 година и денес припаѓа на приватна колекција.

  Следната година се појавила втората, поголема верзија, која моментално е изложена во галеријата Уфици во Фиренца. На кружно платно, на дрво, Караваџо го прикажал едно од најзастрашувачките и најзагадочните суштества на грчката митологија.

  Медуза, една од трите Горгони, во исто време била и Убава и монструозна фигура , со змии за коса. Таа имаше дарба секој што ќе ја погледне да го претвора во камен. Херојот Персеј, сепак, успеа да ја победи со својот одраз.

  Сликата го бележи моментот кога главата на Медуза штотуку и е отсечена, сè уште со крв што тече. Импресивен е реализмот на неговиот израз на лицето, кој успева да пренесе чувства на страв и страдање. Се верува дека лицето на Медуза било инспирирано од сликарот , кој користел огледало за да ги долови нејзините изрази.

  4. Бахус

  Инспирирана од римскиот бог на виното , сликата со тема која се сметала за профана во тоа време, била насликана во 1595 година и е изложен во галеријата Уфици, во Фиренца.

  На платното гледаме млад човек како држи чаша вино и изгледа како да ја дотера до гледачот, како да го кани на тост .

  Од неговите румени образи можеме да заклучиме дека Бацо веќе бил под дејство на алкохол. Се чини дека сликата е хумористичен коментар за боемскиот начин на живот на Караваџо. Всушност, експертите во неговата работа открија ситен автопортрет на сликарот, со неговиот штафет, рефлектирана во чашата што ја држеше богот.

  5. Џудит и Холоферн

  Друго исклучително популарно дело на Караваџо е Џудит и Холоферн , насликано помеѓу 1598 и1599. Сликата прикажува библиски пасус , од Стариот завет, во кој вдовицата го заведува генералот и потоа го убива.

  Исто така види: Коментирани 8 смешни хроники од Луис Фернандо Верисимо

  Тоа е сцената на одмаздата во која глуми жена чија цел беше ослободување на својот народ. Сликата го овековечи тој момент и, поради својата бруталност, беше видена како вознемирувачка и шокантна од јавноста.

  Сликата е нарачана од Отавио Коста, кој беше еден од најмоќните банкари во Рим, а во моментов е на изложбата.Национална галерија на античка уметност во истиот град.

  6. Вечера во Емаус

  Вечера во Емаус е дело со религиозна тема насликано во 1606 година, кое прикажува библиски пасус . Присутна во Евангелието на Свети Лука, епизодата се случува набргу по воскресението на синот Божји.

  Тука, го имаме Исус Христос во центарот , седи на масата и опкружен со четири лица, додека ја благословуваше храната. Платното е обележано со тенебризмот на Караваџо, со темна позадина и светлосни точки на лицата на поединците, подвлекувајќи ги нивните изрази.

  Во ликот на Исус, неговиот човечки изглед е подвлечен , не претставувајќи се како небесен ентитет туку како обичен човек. Се чини дека сликата го вовлекува гледачот во акција , како да го поканува да се приближи и да учествува во сцената.

  7. The Tricksters

  Насликана во 1594 година, сликатапретставува важна пресвртница во кариерата на Караваџо. Во тоа време, уметникот штотуку се откажал од работа во ателје на други сликари и почнал самостојно да го практикува својот занает.

  Делото претставува игра со карти помеѓу двајца млади мажи, секојдневно сценарио во боемски живот на италијанските таверни . Додека првото момче внимателно ја гледа својата игра, другото мами и крие карти зад грб.

  Стои постар маж, колега измамник кој му сигнализира на играчот. Тој, од своја страна, крие кама на половината, прикриена закана од опасност и насилство.

  8. Давид со главата на Голијат

  Давид со главата на Голијат е дело од 1610 година, кое е едно од неколкуте претстави дека Караваџо го направил од библиска историја . Голијат, џинот, ги потценил способностите на овчарот Давид поради неговата големина, кога воделе битка.

  Само со стап и неколку камења, Давид успева да ја удри главата на џинот и да го собори, победувајќи борбата и обезглавувањето со меч. Басна која зборува за победата на очигледно послабите , исто така се чини дека ја претставува победата на доброто над злото.

  Интересно е да се забележи дека сликарот се чини дека бил инспириран од неговите сопственото лице за да го претстави Голијат, можна метафора за неговото насилно однесување.

  9. Флагелирање Христово

  Делото од 1607 година претставува една од најнезаборавните епизоди во Библијата, која е опширно прикажана во сликарството. На платното, кое се наоѓа во Музејот за ликовни уметности во Руан, Франција, ја гледаме фигурата на Христос пред да биде распнат .

  Прикажани се само основните елементи: Исус е врзан и џелатите кои го држат, држејќи го камшикот со кој ќе се измачува.

  Полно со напнатост и драма , платното се карактеризира со тенебризам, подвлекувајќи ги човечките изрази на индивидуите прикажани .

  10. Момче со корпа со овошје

  Иако не е можно да се одреди точниот датум на сликата, таа се верува дека Момче со корпа со овошје е насликано во 1593 година или во следните години.

  Исто така види: Филмот The Shawshank Redemption: резиме и толкувања

  Тоа е портрет на Марио Минити , млад уметник од Сицилија и придружник на занаетот на Караваџо, кој беше создаден на почетокот на неговата кариера.

  Во него, Италијанецот го покажува својот талент и неговите способности да претставува, со мајсторство, безброј елементи: момчето физиономијата, различните овошја и лисја во корпата, текстурата на облеката.

  Дури и пред неговите ремек-дела, платното што се наоѓа во галеријата Боргезе, во Рим, веќе ја навестуваше генијалноста на Барокен сликар.

  Караваџо: биографија на сликарот

  Раните години:детство и младост

  Микеланџело Мериси е роден на 29 септември 1571 година во Војводството Милано. Неговото детство било одбележано со трагедија: кога имал шест години, го загубил својот татко Фермо Мериси. Патријархот умре од бубонска чума, како и голем дел од семејството.

  Од многу рана возраст, однесувањето на Микеланџело откри траги на револт и агресивност . Од друга страна, љубовта кон уметноста набрзо се јавила и младиот човек кога имал само 12 години почнал да работи како чирак во ателјето на сликарот Симоне Пертезано.

  На годишна возраст. 18, момчето ја изгубило својата мајка и било принудено да најде егзистенција во сликарството.

  Кариера во сликарството

  Нешто пред 1600 година, Караваџо се преселил во Рим , со намера професионално да сликам . Откако живеел во сиромаштија, тој успеал да најде работа во некои ателјеа меѓу кои се издвојува Џузепе Цезари.

  Уметникот уште кога бил помлад го привлекувал вниманието поради квалитетот, оригиналноста и стилот на неговите дела. . Потоа решил сам да заработува за живот и почнал да ги продава своите слики на улиците на Италија.

  За кратко време, уметникот станал голем успех и се појавиле бројни покровители и нарачани дела. Меѓу нив, вреди да се спомене кардиналот Дел Монте, кој спонзорираше голем дел од религиозните дела на Караваџо.

  Скандал и однесувањенасилен

  И покрај неговиот подем во кариерата, личниот живот на сликарот беше прилично непредвидлив, со периоди на работа проследени со долги фази од боемскиот живот, полн со ексцеси.

  Караваџо беше познат и по тоа што се вклучи во неколку забуни, тепачки со полиција, долгови и тепачки сцени. Во 1606 година, по расправија за игра со карти, тој го убил младиот благородник Ранучио Томасони.

  Сликарот потоа морал да побегне од градот Рим, минувајќи низ Неапол, Малта и Сицилија, поставувајќи нови контроверзии таму. . Караваџо направи толку многу непријатели што, во 1609 година, се вели дека доживеал обид за атентат во Неапол.

  Не само поради неговата работа, туку и поради неговата контроверзна и харизматична личност, тој станал озлогласена личност во современото Италијанско општество .

  Смрт под мистериозни околности

  Иако е запаметен како еден од најголемите сликари во историјата, кариерата на Караваџо траеше нешто повеќе од десет години. На 18 јули 1610 година, сликарот починал во Порто Ерколе, под нејасни околности.

  Неговото тело исчезнало долго време, бидејќи било идентификувано дури во 2010 година, од група италијански научници, преку ДНК тестови.

  Осум години подоцна, по исцрпна анализа, тимот на научници успеа да ја открие причината за смртта на барокниот уметник. недели пред
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.