Африкански маски и нивните значења: 8 видови маски

Африкански маски и нивните значења: 8 видови маски
Patrick Gray

Културата на различните африкански народи е многу богата со симболични елементи. Африканската маска е една од манифестациите што го имаат овој карактер.

Исто така види: Арт Нову: што е тоа, карактеристики и како се случи во Бразил

Во повеќето племенски општества, маските се користат како алатки за поврзување со духовниот универзум. Токму преку нив луѓето создаваат врска со архетиповите, натприродните сили и предците.

Реквизиите се поврзани со населението на субсахарските африкански земји, односно оние кои се наоѓаат јужно од пустината Сахара и прават на поголемиот дел од континентот.

Африканските маски како симболични украси

Традиционално се користат во ритуали и церемонии , африканските маски се многу разновидни, од кои секоја има специфично значење и целта.

Проверете 8 видови маски, нивните народи и региони на потекло, како и нивните цели.

1. Дрвени маски на народот Фанг

Маските Фанг, по потекло од Габон и Камерун, имаат минималистички карактеристики, со мали очи и усти кои често не постојат. Веѓите се поврзани, а носот е долг.

Маска за пешаци гледана од различни агли

Познати како Ngil маски, овие парчиња се користеле во церемонии за иницијација и други ритуали, а можат да ги постават само избрани членови на племето.

Тие се направени од дрво, а најчести се абонос, махагони ирозово дрво. Дури и денес, предметите се произведуваат од занаетчии и се продаваат во странски земји.

Токму во овие објекти уметниците од европската авангарда, како Пабло Пикасо и Матис, бараа инспирација за изградба на иновативна западната уметност.

2. Бронзени маски од регионот Ифе

Градот Ифе, во Нигерија, е античкиот главен град на народот Јоруба. Во овој регион се пронајдени примероци на маски изработени од метал.

Тоа се натуралистички предмети што ја разбудиле љубопитноста на западњаците, бидејќи овие маски, конкретно, покажуваат многу поинаков изглед од уметноста произведена на други места од копното.

Јоруба маска од регионот Ифе (Нигерија). Фото: Роуз-Мари Вестлинг. Национална комисија за музеи и споменици, Нигерија

Во случајот со маската прикажана овде, таа е создадена со цел да се користи во погребните обреди. Се претпоставува дека претставува фигура на кралското семејство Ифе. Вреди да се запамети дека не сите јоруба маски ги имаат овие карактеристики.

3. Маска на женска фигура на народот Чокве

Луѓето Чокве, по потекло од регионот на Ангола, се одговорни за создавање на маските Чихонго и Пво.

Tchokwe маска, изработена од дрво и растителни влакна

Овие парчиња претставуваат женски фигури, со што го носат концептот на плодност. Сè уште се вчитувацртежи на лицето кои ги претставуваат скарификациите и традиционалните тетоважи на луѓето. Елементите што се појавуваат на јаболчниците се однесуваат на солзи.

Чудесно е што на церемониите каде што се прикажуваат само мажите можат да ги носат маските. Освен гради од дрво, носат и носија од природни елементи, како што се влакна.

4. Маска со две лица на народот Екои

Луѓето Екои (присутни во Нигерија и Камерун) произведуваат многу чуден тип на маски. Тие се фигури кои прикажуваат две спротивни и симетрични лица, големи рогови и изглед на намуртено, што означува моќ и цврстина.

Екои маска, која ги претставува двојностите во универзумот. Фото: Метрополитен музеј на уметноста

Покрај тоа, тие носат симболи на лицето како што се скарфикациите присутни на сопствените тела на поединецот.

Главната карактеристика на овие дела е присуството на две лица. Оваа особеност ги претставува спротивставените сили присутни во универзумот, како што се машките и женските; земниот и духовниот домен, на живите и мртвите, меѓу другите концепции за двојноста.

Тие беа маски кои традиционално се користат во посебни настани како што се обредите на иницијација и погребните церемонии.

5. Слон маска на народот Бамилек

Оваа љубопитна маска е традиционална за народот Бамилек, една од неколкуте етнички групи присутни во регионот на Камерун, во АфрикаЦентрално.

Бамилек маските ги користат само избрани луѓе

Украсот, богато извезен со монистра, може да го носат само одредени луѓе, обично припадници на кралското семејство и други избрани оние .

Тоа е затоа што парчето ја симболизира моќта, претставена со фигурата на слонот. Други животни како леопардот и биволот се исто така симболи на моќ за народот Бамилек

6. Егунгунската маска на народот Јоруба

Јорубаците имаат многу богата и разновидна култура. Етничката група се наоѓа главно во регионите на Нигерија, Бенин и Того.

Маските на egungun на Јоруба го носат симболот на зајакот. Фотографии: Галерија Хамил

Маската егунгун е јорупска креација која се поврзува со идеите за животот после смртта. Додатокот носи големи уши што се однесуваат на фигурата на зајакот. Животното е поврзано со ноќни практики и има моќ да спречи лоши влијанија, поради што маската се користи само навечер.

Во ритуалите во кои се прикажуваат, членот на заедницата кој ја носи ги симболизира предците, кои веќе заминале во светот на мртвите и се враќаат да ги посетат живите и да помогнат во здравствените проблеми и споровите околу територијата.

Исто така види: Конструкција, од Чико Буарк (анализа и значење на песната)

7. Маска на народот Бва

Луѓето Бва се подгрупа на народот Бобо. Тие живеат во регионот на Буркина Фасо и во своите културни манифестации ја имаат традицијата на маски во облик наплоча.

Маска во форма на плоча од народот Бва од Буркина Фасо

Овие маски симболизираат инструменти за поврзување помеѓу дивиот универзум и општествениот универзум. Тие комуницираат, ги балансираат силите и носат разбирање и мир.

Кај овој тип на реквизити ја набљудуваме употребата на геометриски обрасци каде што може да се каже дека се поврзани со водата и земјата.

Во Во горниот дел има елемент што може да се прочита како значење на птица присутна во регионот, наречена Калао-Гранде, важна за неколку африкански народи. Долниот дел се однесува на бувот, животно на јасновидение.

Оваа маска може да се користи и при прослави за иницијација, како и при погребни настани, па дури и во комерцијални преговори.

8. Гуледе маски на народот Јоруба

Гуледе маските се поврзани со божеството познато како Ија Нла , сопруга на Обатала . Ова божество се смета за „голема мајка“, „мајка природа“, креатор на се.

Гуледе маските се поврзани со женското божество Iyá Nlá

Во јорупската култура, овие парчиња се носат ноќе, кога нема светлина на земјата. Покрај тоа, во ритуалите се присутни и традиционални ора.

Појавата на вакви украси потсетува на самите луѓе, со триаголен и истакнат нос, мали бради и тркалезно лице. Исто така, интересно е да се забележи дека во горниот дел од маската имаскулптури кои симболизираат различни перспективи на локалната култура.

Може да ве интересираат :

  • Африкански и афро-бразилски танци

Библиографски референци:

BEVILACQUA, Juliana Ribeiro da Silva; СИЛВА, Ренато Араухо да. Африка во уметноста. Сао Паоло: Музеј Афро Бразил, 2015 година.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.