Книга О Атенеу, од Раул Помпеја (резиме и анализа)

Книга О Атенеу, од Раул Помпеја (резиме и анализа)
Patrick Gray

О Атенеу е роман на Раул Помпеја првпат објавен во 1888 година. Со детален јазик, книгата ја раскажува приказната за Серхио и неговото искуство во интернат.

Начинот на кој авторот ги опишува афективните односи меѓу главниот лик и неговите колеги биле револуционерни за тоа време.

Книгата се смета за „роман на формирањето“, односно наратив во кој ја следиме траекторијата на главниот лик од од детството до зрелоста.

Резиме на делото

Романот започнува со првите контакти на Серхио со интернатот наречен Атенеу. Уште пред да се запише во училиштето, тој ги посетува објектите на еден ден за забава, а раскошот и убавината го освојуваат детето, кое станува желно да учи таму.

Серџо и неговиот татко го посетуваат училиштето. Куќата на директорот Аристарко. Таму ја запознаваат неговата сопруга, симболот на мајчинството во интернатот. Д. Ема му предлага на Серхио да ја скрати косата. Ова ја претставува промената и зрелоста на Серџо, кој ја напушта семејната средина за да живее друга реалност во интернатот.

Но, едно движење ме анимираше, првиот сериозен поттик на суетата: ме оддалечи од заедништвото на семејство, како маж!

Штом ќе влезе во Атенеум, го препорачуваат на професорот и на првиот час се онесвестува кога ќе се претстави во училницата. Откако ќе се онесвести, тој почнува да го брка еден од неговитево куќата на директорот, момент посакуван од сите, бидејќи можеа да бидат покрај неговата сопруга.

Во О Атенеу најголемиот развој на психологизмот се случува во односите меѓу самите студенти. . Интернатот функционира како „мини космос“ , со свои хиерархии и односи. Сепак, социјалната реплика на училиштето е ограничена само на опкружување со мажи, а мнозинството е во предадолесценција.

Санчес се приближи. Потоа се наведна многу блиску до мене. Ќе ја затворев неговата книга и ќе ја читав во мојата, дувајќи го моето лице со уморен здив.

Односите на главниот лик со неговите колеги се извонредни во книгата. Без да биде експлицитно, секогаш постои еден вид хомосексуална афективност во овие односи .

Додека она што го регулира односот помеѓу учениците и директорот се парите , помеѓу самите ученици се либидото и односите на внатрешните сили кои се одговорни за односите.

Анализа: социјалната критика на Раул Помпеја

Микрокосмосот на интернатот го одразува односите на целото општество. Раул Помпеја ја користи оваа средина како социјален експеримент за да го открие и да го критикува општеството во Рио на крајот на 19 век .

Режисерот Аристарко, како симбол на моќта, ја мери врската помеѓу пари и камати во рамките на Атенеу.

Третманот на студентите зависи од платената месечна претплата ипрестиж што го имаат нивните семејства во општеството. Додека децата на големите се добро третирани, иако тие се лоши студенти, должниците за школарина се предмет на безброј понижувања.

Помпеја дава посебен акцент на односот помеѓу Аристарх и неговиот иден зет, студент кој и покрај тоа што нема никаков талент е секогаш истакнат за големи активности.

Оттогаш конфликтот помеѓу независноста и авторитетот беше фатален.

Лицемерието на општеството го критикува и Раул Помпеја. Секојдневното опкружување на интернатот, мрачно и угнетувачко, е во контраст со големите настани на Атенеу. На забавите, угнетувањето станува дисциплина, а околината станува празнична и привлечна.

Автобиографската во Раул Помпеја

Една од главните карактеристики на реализмот е нараторот во трето лице. Ова му овозможува на нараторот да се оддалечи од ликовите и настаните на романот, правејќи го делото што е можно „реалистично“.

Во фигурата на нараторот Раул Помпеја малку се оградува од реализмот. О Атенеу е раскажан во прво лице од главниот лик, Серџо, како еден вид мемоари. Оддалеченоста од нараторот во трето лице се заменува со пореално искуство кое доаѓа од живеењето.

Некои факти од животот на Раул Помпеја придонесуваат за теоријата дека неговата работа има карактеристикиавтобиографски. Ова би го објаснил изборот на наратор во прво лице. Ако самиот автор има блискост до делото, нараторот не би можел да биде далеку.

Проверете го и вие

  Прославите на кои беше сведок Серхио и кои го исполнија со идеи за морална величина и стекнување знаење беа илузорни затоа што, по првиот училишен ден, тој сфаќа дека ќе биде тешко да ги следи овие идеали на училиште.

  Еден од најнезаборавните моменти во животот на интернатот бил бањата, во која децата се миеле во огромен базен. Токму во една од овие бањи Серхио го спасил од давење неговиот колега Санчес, за кого се сомнева дека е одговорен и за несреќата.

  Спасувањето создава врска помеѓу Серхио и Санчес, што е значаен факт чувството за долг што го има Серхио. Двајцата стануваат многу блиски. За Серхио, врската има свои предности. Санчес е добар ученик и пријателството го фаворизира во неговите студии и во односите со неговите наставници.

  Меѓутоа, со текот на времето, Санчес почнува да прави се повеќе физички пристапи, а овие пристапи почнуваат да му пречат на Серхио, кој обидете се да побегнете од вашиот пријател. Санчес не е среќен што е презрен и ја користи својата престижна позиција за да му наштети.

  По оваа епизода, Серхио станува лош ученик. Тој е спомнат во „книга со белешки“ на Аристарх, страшна тетратка каде што се забележуваат изостаноците на учениците и потоа се изложуваат на целото училиште за време на појадокот.

  Тука нема неморал. Ако се случи несреќа, правдата е мојот ужас, а законот е мојмојата волја!

  Серхио бара во религијата бегство од моралните недостатоци што го опкружуваат. Неговата религиозност е малку мистична. Тој не учествува активно во верските активности на интернатот. Неговата посветеност на религијата е субверзивна, избегнувајќи ги институционализираните култови.

  Токму во овој момент Серхио му приоѓа на Франко, ученик заборавен од неговите родители во интернатот и презрен од директорот. Франко е вообичаена личност во „оценката“ и пријателството меѓу двајцата ученици се гледа со презир од директорот и наставниците.

  Еден ден, Франко решава да им се одмазди на своите соученици кои го повредиле и планира голема одмазда. Тој го повикува Серхио да се искраде од студентскиот дом навечер и да го наполни базенот за капење со скршено стакло. Серхио не учествува во акцијата, но гледа како Франко ја подготвува својата одмазда.

  Уметноста е прво спонтана, а потоа намерна.

  Серџо не може да спие, размислувајќи за децата кои ќе се повредат при туширање наутро. Ненаспан, тој оди во капелата каде што заспива додека се моли барајќи божествена интервенција.

  Серџо се разбуди наутро и изненаден ги гледа колегите без никакви повреди. Пред утринското капење, чуварот отишол да го измие базенот и го открил скршеното стакло. Серхио мора да измисли лага за да не го осуди Франко и да избегне казна.

  Тој започнува да живее со Барето, многу религиозен студент. Бареттој ги минува своите денови опишувајќи го пеколот и гневот Божји на Серхио, кој, соочен со такви слики, ја напушта својата религиозност и пријателството со Барето.

  Санчес ме запозна со Злото; Барето ме поучи во Пунисао.

  Серхио минува низ тежок период во Атенеу, со пријатели од интереси и мала способност за часови. Борејќи се да се прилагоди, се свртел кон својот татко, кажувајќи му како се одвиваат работите. Советите на неговиот татко му го враќаат духот и Серхио почнува да бара независност во интернатот.

  Книжевниот клуб на интернатот станува едно од засолништата на Серхио, кој има дискретно учество во Grêmio Amor ao Saber. Потоа развива врска со читањето и со Бенто Алвес, постар студент кој исто така е библиотекар во Атенеу.

  Односот меѓу Бенто и Серхио станува интензивна, Бенто му дава на Серхио многу книги како подароци. и двајцата поминуваат многу време сами читајќи. Овој интензивен соживот генерира одредена недоверба кај другите студенти, кои почнуваат да ја коментираат нивната врска.

  Збунувачки, ми падна на ум сеќавањето на мојата мала улога како девојка на измама, а јас ја сфатив сценската сериозност да посочам да му се додворувам, да се окупирам со машната од неговата вратоврска, со праменот од косата што му ги скокоткаше очите.

  Во меѓувреме, во Атенеумот се случува злосторство од страст. Градинарот прободува другвработен поради спор околу љубовта на Анџела, Шпанка која работела за режисерот Аристарко.

  Ова се примарни испити и уметничка изложба. Ова е гордост за режисерот, кој ги жнее плодовите од својата работа, без разлика дали се резултатите од испитите или во безбројните портрети што студентите му ги прават. Раул Помпеја ни го покажува нарцизмот на режисерот, кој е многу среќен со обожавањето на учениците.

  Серџо раскажува две тури низ Рио де Жанеиро, првата е турнеја низ Корковадо, која започнува со огромна возбуда од студенти и завршува со сите исцрпени. Вториот и највпечатлив е оброк среде Ботаничката градина.

  Илустрација што ја прикажува Ботаничката градина

  Попладнето поминато во Ботаничката градина е еден вид бегство од животот во интернатот . Децата се шетаат слободно и, кога е поставена масата, се нафрлаат на храната.

  Аристарх ја гледа сцената добронамерно насмеан. Се додека не почне да врне силен дожд, оставајќи ја храната и сите влажни.

  Моментот на среќа што го остави прошетката во Ботаничката градина брзо завршува. Без дополнителни причини, Бенто и Серхио се вмешуваат во тепачка. Бенто успева да побегне, но Серхио е фатен од Аристарко. Збунет го напаѓа директорот и чека голема казна, но директорот почнува да се однесува со него со молчење и казната никогаш не стигнува.

  Писмо одљубов разменета од двајца студенти и потпишана како Кандида. Директорот најавува дека е запознаен со писмото и дека истрагата веќе ги идентификувала авторот и соучесниците. Аристарх ги понижува инволвираните, особено Кандид, авторот на писмото.

  Стравот се населува во Атенеумот, бидејќи многумина знаеле за врската и може да бидат казнети како соучесници. Меѓу сите тензии, во интернатот започнува бунт. Франко е нападнат без причина од инспектор, студентите се бунтуваат и настанува хаос во Атенеу. Покрај агресивноста, причина за револт е и квалитетот на храната.

  Исто така види: 7 коментирани африкански приказни

  Тоа беше револуцијата на гуава! Стара жалба.

  Откако повторно ја презема контролата врз ситуацијата, режисерот Аристарко одлучува да не казни никого, целиот гнев завршува кон пастата од гуава, која е неквалитетна.

  Директорот вели дека бил измамен од добавувачот и ветил дека ќе го подобри квалитетот на десертот. Учениците остануваат неказнето, а интернатот може да продолжи да работи со сите платени хонорари.

  Серхио започнува ново пријателство со Егберт, а самиот наратор ни кажува дека ова било неговото прво вистинско пријателство, без никаков интерес. Токму со неговиот нов пријател оди на вечера во куќата на Аристарко, каде повторно може да се види со Д. Ема.

  Почнуваат институционалните тестови на кои ученици од различни училишта ќе ги полагаат официјалните тестови. Серџо ја опишува целата угнетувачка средина исензации и очекувања за време на тестовите. Тој веќе живее во студентскиот дом за стари лица и има повеќе слобода таму.

  Лукањето во студентските домови не беше само за предавања. Развратени од досада и безделничење, измислиле екстраваганции на цинизам.

  Неговиот пријател Франко се разболува и по кратко време умира поради невнимание и негрижа на лекарот. На крајот од учебната година, во Атенеу се подготвува голема забава и учениците планираат да му понудат бронзена биста на режисерот.

  Идејата да се биде овековечен во статуа генерира големи очекувања кај режисерот . Забавата е огромна и полна со важни луѓе.

  За време на празниците Серхио останува на училиште со некои други ученици бидејќи неговото семејство живее во Европа. Се разболува и се грижи за него медицинска сестра. Серхио почнува да воспоставува врска со неа.

  Додека е на одмор, Атенеу се запали, а Аристарко се наоѓа без институцијата што ја создал и која го дефинирала кој е тој.

  Главни ликови

  Серџо

  Тој е наратор и главен лик, а во текот на романот ги следиме промените што се случуваат при студирањето во интернатот.

  Аристарко

  Тоа е директорот на институцијата. На малку татковски начин, тој ги обликува децата на Атенеу. Многу суетно, се восхитува на себе и на успесите на интернатот.

  Д. Ема

  Таа е сопруга на режисерот, со неа има мајчински патдецата. Серхио има мала љубов со неа.

  Ангела

  Таа е слугинката на семејството на Аристарко, таа ја претставува телесната страст за учениците. Поради неа во Атенеу е извршено убиство.

  Ребело

  Тој е еден од најдобрите студенти на Атенеу, примерен по однесување и студии. Тоа му беше препорачано на Серхио во неговите први денови на училиште.

  Санчес

  Тоа е една од првите врски на Серхио во Атенеу, која е поврзана со давењето и спасувањето на Серхио.

  Франко

  Тој е ученик кој страда од напуштањето на родителите и презирот на Аристарко, тој завршува со умирање во интернат.

  Бенто Алвес

  Тој е силно дете и малку покорно. Серхио го користи своето пријателство за да се заштити.

  Егберт

  Тој е единствениот вистински пријател на Серхио.

  Реализмот во О Атенеу

  Описите

  Раул Помпеја е, заедно со Мачадо де Асис, еден од големите претставници на бразилскиот реализам и, како и познатиот писател на Дом Касмуро , Помпеја има лик на мемоарист во своето дело.

  Убавите и опширни описи на сцените се поставени повеќе за да го аклиматизираат читателот отколку да послужат како помпа за романот.

  <0 0>Имав идеја да го поставам мојот оддел за броеви во капела. Имаше прегради украсени со налепници и цртежи: мојата ќе биде шума со цвеќиња, а јас ќе најдам мала светилка за зачувувањеосветлена внатре. Во заднина, во златен паспарту, би била сместена Санта Росалија, светецот-заштитник.

  Интернатот е прикажан во неговите нијанси, главно гадните карактеристики, како што е „затворот“ каде што биле големите вознемирувачи земен или „базенот“ каде што учениците се капеа.

  Овие описи поврзани со употребата на формален и сложен јазик го ставаат читателот во истата средина во која се наоѓа романот место.

  Психолошките елементи во О Атенеу

  Друга заедничка карактеристика помеѓу Помпеја и Асис е употребата на психологизмот во нивните книги. Во О Атенеу , психолошкиот универзум го опкружува целиот роман.

  Односите на Серхио со неговото семејство делумно се заменети со режисерот Аристарко. Тиранска фигура на татковство, кој користи психичко подметнување за да ги образува своите ученици, понекогаш исклучително строг, а понекогаш покажувајќи разочарување од нив.

  Исто така види: 32 најдобри серии за гледање на Amazon Prime Video

  Во Атенеу трениравме двајца за сè. За гимнастички вежби, за влез во капелата, трпезаријата, часовите, за поздравување на ангелот чувар напладне, за делење сув леб после пеење.

  Додека Аристарх ја претставува татковата фигура, неговата сопруга станува фигура на одредено обожавање од страна на учениците. Серхио се наоѓа себеси заљубен во сопругата на директорот, како и многу други ученици.

  Една од наградите за да се биде добар ученик беше можноста да се вечера
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.