7 коментирани африкански приказни

7 коментирани африкански приказни
Patrick Gray

Литературата на африканскиот континент е многу богата и многу разновидна, полна со референци за традиционалните митови и легенди кои се пренесуваат од генерација на генерација.

Во оваа содржина избравме неколку познати наративи кои се дел од универзумот на африканските народни приказни и ни помагаат да откриеме малку повеќе за овие култури, нивните традиции и симболики:

  • Човекот наречен Намарасота
  • Зошто змијата ја фрла кожата
  • Сè зависи од устата
  • Двајцата кралеви на Гондар
  • Срце-само
  • Зошто Сонцето и Месечината отидоа да живеат на небото
  • Денот кога експлодираше Мабата-бата

1. Човекот по име Намарасота

Имаше еден човек по име Намарасота. Беше сиромашен и секогаш беше облечен во партали. Еден ден отишол на лов. Откако стигна до грмушката, најде мртва импала.

Додека се подготвуваше да го испече месото на животното, се појави мала птица и рече:

– Намарасота, не смееш да го јадеш тоа месо. Продолжува до понатаму дека она што е добро ќе биде таму.

Човекот го остави месото и продолжи да оди. Малку понатаму пронашол мртва газела. Повторно се обидуваше да го испече месото кога се појави друга птица и му рече:

- Намарасота, не смееш да го јадеш тоа месо. Продолжи да чекориш и ќе најдеш нешто подобро од тоа.

Тој го послуша и продолжи да оди додека не виде куќа на патот. запре исподелување на нивната храна и патување два дена само за да ве води. На овој начин, кралот нашол вистински пријател во текот на процесот и решил да го награди.

5. Heart-Alone

Лавот и Лавицата имаа три деца; едниот се викаше Сам Срце, другиот избра Срце со Мајка, а третиот Срце со Татко.

Сарце-сам нашол свиња и го фатил, но немало кој да му помогне затоа што се викаше Heart-Alone.

Срцето со-мајка најде свиња, го фати и мајка му веднаш дојде да му помогне да го убие животното. И двајцата го изедоа.

Срцето со-таткото фати и свиња. Таткото набрзо дошол да му помогне. Ја убиле свињата и заедно ја изеле. Heart-Lone нашол друга свиња, ја фатила, но не можела да ја убие.

Никој не и пришол на помош. Heart-Alone продолжил со својот лов, без никого помош. Почна да слабее, да слабее, додека еден ден не умре.

Другите останаа здрави затоа што немаа ниту едно срце.

Рикардо Рамос, Контос Мочамбиканос (1979)

Традиционалната мозамбика наратив е тажна приказна која зборува за улогата на семејството и итноста да се има некој кој се грижи за нас , кој не штити и е на наша страна.

Срце - Сам ја следеше својата судбина веднаш штом го избра своето име. Како малиот лав да изјавил ненема да му треба никој, бидејќи ќе биде вечно осамен.

Додека неговите браќа ги примаа учењата на нивниот татко и мајка, кои се развиваа со текот на времето, тој беше сам и не можеше да лови. Така, малиот лав предоцна научи дека ни требаме еден на друг за да преживееме на овој свет.

6. Зошто Сонцето и Месечината живееле на небото

Одамна, сонцето и водата биле големи пријатели и живееле заедно на Земјата. Обично сонцето ја посетуваше водата, но никогаш не ја возврати добрината. Конечно, сонцето сакаше да ја дознае причината за неговата незаинтересираност и водата одговори дека сончевата куќа не е доволно голема за да ги собере сите со кои живее и, ако се појави таму, ќе го исфрли од неговата куќа.

— Ако сакате навистина да ве посетам, ќе треба да изградите куќа многу поголема од онаа што ја имате во моментот, но бидете предупредени дека ќе мора да биде нешто навистина големо, бидејќи моите луѓе се многубројни и зафаќаат многу простор.

Сонцето ја увери дека може да го посети без страв, бидејќи ќе се обиде да ги преземе сите неопходни мерки за средбата да биде пријатна за неа и за сите кој го придружуваше . Пристигнувајќи дома, сонцето и кажа на месечината, неговата сопруга, сè што побарала водата од него и двајцата се посветиле со голем труд да изградат огромна куќа во која може да се смести неговата посета.

Кога сè беше подготвено, тие поканетиводата да ги посети.

Со пристигнувањето, водата сè уште беше љубезна и праша:

— Дали сте сигурни дека навистина можеме да влеземе?

— Се разбира, пријателе вода — одговори сонцето.

Водата влегуваше и влегуваше во придружба на сите риби и апсурдно и неописливо големо количество, дури и непроценливо, водни суштества. За кратко време водата веќе им беше до колена.

— Сигурен ли сте дека секој може да влезе? — инсистираше загрижено.

— Те молам, пријателе вода — инсистираше месечината.

На инсистирање на домаќините, водата продолжи да ги истура своите луѓе во домот на сонцето. Загриженоста се врати кога таа достигна машка висина.

— Може ли уште да влезам? — инсистираше тој — Види, премногу се наполни...

— Влези, пријателе, влези — сонцето навистина беше многу среќно со твојата посета.

Водата постојано влегуваше и бликаше на сите страни и, кога го забележаа тоа, сонцето и месечината беа принудени да се искачат на врвот на покривот.

— Мислам дека ќе застанам... — рече вода, исплашена.

— Што е ова, моја вода? — сонцето беше вчудоневидено, повеќе од учтиво, без да крие одредена загриженост.

Водата продолжи да тече, туркајќи ги своите луѓе внатре, окупирајќи ги сите простории на големата куќа, поплавувајќи сè и, конечно, предизвикувајќи сонце и месечина, без каде да се оди илипобарај засолниште, оди до небото, каде што се до денес.

Хулио Емилио Браз, Сукулум е надвор од контос африкански (2008)

Инспирирана од антички мит, приказната е родена во Нигерија и доаѓа да го оправда постоењето на ѕвездите на небото, кажувајќи како тие завршиле таму.

Сонцето беше многу пријателско со водите, но не можеше да ги прими во дома, поради неговата гигантска големина. Водите предупредуваа дека сите нивни форми на живот ќе го окупираат целиот простор, но домаќинот продолжи да инсистира на посетата.

Дури кога сфати дека посетителот ја презема куќата, сонцето и месечината се обидоа да Игнорирај го ова, всушност, плашејќи се да не ја навредиш и на крајот беше проектиран во универзумот. Наративот ги потсетува читателите дека не можеме да се жртвуваме за да им угодиме на другите.

7. Денот кога експлодираше Мабата-бата

Одеднаш, волот експлодираше. Се скрши без мууу. Околната трева врнеше од парчиња и парчиња, жито и волови лисја. Месото веќе беше црвени пеперутки. Коските беа расфрлани монети. Роговите останаа на која било гранка, се нишаа за да го имитираат животот, на невидливиот ветер.

Зачуденоста не одговараше на Азарија, малиот овчар. Пред само миг се восхитуваше на големиот вол, наречен Мабата-бата. Животното пасеше побавно од мрзеливоста. Тој беше најголемиот од стадото, водач на горчините и беше предодреден како подарок за лоболо.од чичко Раул, сопственик на креацијата. Азаријас работеше за него уште од кога остана сирак. Тој полета пред светлината за воловите да го изедат кацимбото од првите часови.

Гледаше во несреќата: правливиот вол, екот на тишината, сенка на ништо. „Мора да беше молња“, тој мисла. Но, молњата не можеше. Небото беше мазно, беспрекорно сино. Од каде дојде молњата? Или беше земјата што блесна?

Тој го доведе во прашање хоризонтот, над дрвјата. Можеби ndlati, птицата молња, сè уште се движеше по небото. Тој ги насочи очите кон планината напред. Таму беше живеалиштето на ндлати, каде што сите реки се здружуваат за да се родат од иста волја на вода. ndlati живее во своите четири скриени бои и излегува само кога облаците рикаат на рапавото небо. Тогаш ндлата се искачува на небесата полудена. Во височините се облекува со пламен и го лансира својот огнен лет над суштествата на земјата. Понекогаш се фрла на земја, правејќи дупка во неа. Останува во дупката и ја истура урината.

Еднаш беше потребно да се повикаат старите волшебнички науки да го ископаат тоа гнездо и да ги отстранат киселинските наслаги. Можеби Мабата-бата нагазила зла низа на ндлата. Но, кој би можел да поверува? Вујко, не. Би сакал да го види мртвиот вол, барем да му дадат доказ за катастрофата. Веќе знаев молски брзи волови: изгорени тела останаа, пепелта наредена да личи на телото. Оган џвака, не голта одеднаш, какоТоа се случи.

Погледна наоколу: другите волови, исплашени, расфрлани низ грмушката. Стравот се лизна од очите на малото овчарче.

— Не се појавувај без вол, Азарија. Само велам: подобро да не се појавиш.

Заканата на вујко му ги разнесе ушите. Таа мака го изеде целиот воздух во него. Што можев да направам? Мислите се тркаа низ него како сенки, но не најдоа излез. Имаше само едно решение: тоа беше да побегне, да ги испроба патеките каде што не знаеше ништо друго. Бегањето е умирање од место и тој со искинати шорцеви, стара торба преку рамо, каков копнеж? Малтретирање, зад коњот. Децата на другите имаа право на училиште. Не, тој не беше син. Службата рано го кренала од кревет и повторно го заспала кога во него веќе немало ни трага од детството. Играњето беше само со животните: пливање по реката на возење по опашката на Мабата-бата, обложување на тепачки меѓу најсилните. Дома, вујко му ја предвидел неговата иднина:

— Овој, како што живее измешан со добитокот, ќе се ожени со крава.

И сите се смееја, без да сакаат да знаат за вашето мало душа, на твоите злоупотребени соништа. Така без сожалување гледаше на теренот што требаше да го напушти. Ја пресметал содржината на неговата торба: прашка, овошје од џамбалау, рѓосан нож. Толку малку не може да те пропушти. Се упати кон реката. Чувствував дека не бегам: само што почнував на пат. Кога стигнал до реката, ја преминалводена граница. На другиот брег престана да чека, не знаеше за што.

Кај крајот на попладнето, баба Каролина го чекаше Раул на вратата од куќата. Кога тој пристигна, таа пукна во неволја:

— Овие часови и Азарија сè уште не пристигнал со воловите.

— Што? Кога ќе пристигне, ќе го претепаат многу лошо.

— Да не се случи нешто, Раул? Се плашам, тие бандити...

— Се шегуваше, тоа е сè.

Седнаа на подлогата и вечераа. Зборуваа за лоболо работи, подготвувајќи се за свадбата. Одеднаш, некој затропа на вратата. Раул стана, испрашувајќи ги очите на својата баба Каролина. Ја отвори вратата: имаше тројца војници.

— Добровечер, ти треба ли нешто?

— Добровечер. Дојдовме да го пријавиме настанот: попладнево експлодира мина. Тоа беше вол што го згазна. Сега, тој вол припаѓаше овде.

Исто така види: Кубизам: разберете ги деталите на уметничкото движење

Друг војник додаде:

— Сакаме да знаеме каде е неговиот овчар.

— Го чекаме овчарот“, одговори Раул. И рика:

—Проклети банди!

— Кога ќе дојде, сакаме да разговараме со него, да дознаеме како се случило. Добро е што никој не излегува на планинскиот дел. Разбојниците отидоа да постават мини на таа страна.

Тие пукаа. Раул остана, свртувајќи ги своите прашања. Каде отиде тој кучкин син Азарија? А другите волови ќе се расфрлаа?

— Баба: Не можам да останам вака. Морам да одам да видам каде е овој газда. Можеби е оставено од стадотобега. И треба да ги соберам воловите додека е рано.

— Не можеш, Раул. Погледнете што рекоа војниците. Опасно е.

Но, тој не послуша и се лизна во ноќта. Дали Мато има предградие? Има: каде Азарија ги водел животните. Раул, кинејќи се во микаиите, ја прифати џуџестата наука. Никој не се натпреваруваше со него во мудроста на земјата. Пресметал дека малото овчарче избрало да се засолни во долината.

Стигна до реката и се искачи на големите карпи. Врховниот глас нареди:

— Азарија, врати се. Азариас!

Само реката одговори, откопувајќи го нејзиниот набрзина глас. Ништо наоколу. Но, тој го погоди скриеното присуство на неговиот внук.

— Дојдете таму, не плашете се. Нема да те удрам, се колнам.

Се заколнав во лаги. Немаше да го удри: ќе го претепа до смрт кога ќе заврши со собирање на воловите. Не додека избрав да седам, статуа на темнината. Очите, навикнати на самракот, паднаа на другиот брег. Одеднаш слушна чекори во грмушката. Тој стана буден.

— Азаријас?

Исто така види: Анализирана легендата за Иара

Не беше. Гласот на Каролина дојде до него.

— Јас сум. Раул

Проклета старица, што правеше таму? Работете сами. Тој сепак ќе ја згазеше мината, таа ќе пукне и, што е уште полошо, ќе пукне и со него.

— Оди дома, бабо!

— Азаријас нема да те слушне кога ќе се јавиш . Ќе ме слуша.

И ја примени својата доверба, повикувајќи го свештеникот. Од зад сенките се појави силуета.

— Тоа си ти, Азаријас. врати се со мене, да одимедома.

— Не сакам, ќе бегам.

Раул слезе, налик на маче, спремен да скокне и да го фати внукот за грлата.

— Ќе бегаш каде , синко?

— Немам место, бабо.

— Тој човек ќе се врати дури и ако јас изгорете го додека не се скрши - нискиот глас на Раул се втурна.

— Замолчи, Раул. Во животот не знаеш ни за мизерија.

И свртувајќи се кон овчарот:

— Ајде синко, само дојди со мене. Не си виновен за волот што умре. Оди помогни му на вујко ти да ги собере животните.

— Немам потреба. Воловите се тука, блиску со мене.

Раул стана сомнително. Срцето му чукаше во градите.

— Како? Таму ли се воловите?

— Да, тие се.

Тишината се стегна. Вујкото не беше сигурен во вистината на Азарија.

— Внук: Дали навистина го направи тоа? Ги собра воловите?

Бабата се насмевна мислејќи на крајот на тепачките на тие двајца. Тој вети награда и го замоли момчето да избере.

— Твојот вујко е многу задоволен. Изберете. Вашето барање ќе биде испочитувано.

Раул мислеше дека е најдобро да се согласи на се во тој момент. Потоа ќе ги исправеше илузиите на момчето и ќе се вратеа обврските од службата на пасиштата.

— Кажи ми го твоето барање.

— Вујко: Може ли да одам на училиште следната година?

Веќе погодив. Нема шанси. Да се ​​овласти училиштето требало да остане без водич за воловите. Но, моментот бараше преправање и тој зборуваше со грб на мислата:

—Оди, оди.

— Точно ли е, чичко?

— Колку усти имам сепак?

— Можам да продолжам да помагам со воловите. Ние одиме на училиште само попладне.

— Така е. Но, за сето ова ќе зборуваме подоцна. Ајде оттука.

Овчарчето излезе од сенката и истрча по песокот каде што попушти реката. Одеднаш избувна блесок, изгледаше како пладне навечер. Овчарот го проголта тоа црвено: тоа беше крикот на пуканиот оган.

Во трошките на ноќта го виде како слегува ндлати, птицата молња. Сакаше да викне:

— Кој доаѓаш на слетување, ндлати?

Но тој ништо не рече. Не беше реката што ги удави неговите зборови: тоа беше плод што истекува од ушите, болките и боите. Сè околу неа беше затворено, дури и реката ја убиваше својата вода, светот ја обви земјата со бели испарувања.

— Доаѓаш да ја спуштиш баба, кутрата, толку добра? Или, сепак, претпочиташ вујко ти да се кае и да ветува како вистинскиот татко кој умре за мене?

И пред огнената птица да се одлучи, Азарија истрча и ја прегрна во патувањето на нејзиниот пламен .

Mia Couto, Vozes anoitecidas (1987)

Се смета за една од најголемите автори на современата мозамбиска литература, Миа Куто е одговорна за воведување на локалните верувања и обичаи на читателите ширум светот.

Протагонистот на приказната е момче сираче кое живее во насилна атмосфера и е принудено да работи за да му помогне на своето семејство, грижејќи се за животните. Еден ден, наму се јавила жена која била во близина на куќата, но тој се плашел да се приближи, бидејќи бил многу искинат.

– Дојди овде, инсистираше жената.

Потоа се приближи Намарасота.

– Влези, рече таа.

Тој не сакаше да влезе бидејќи беше сиромашен. Но, жената инсистираше и конечно влезе Намарасота.

- Оди измиј и облечи ја оваа облека, рече жената. И се изми и ги облече новите панталони. Тогаш жената изјавила:

- Од овој момент, оваа куќа е ваша. Ти си мојот сопруг и ти си одговорниот.

И Намарасота остана, престанувајќи да биде сиромашен. Еден ден имаше забава на која требаше да одат. Пред да замине на забавата, жената му рекла на Намарасота:

– На забавата на која одиме, кога играш, не смееш да се вртиш.

Намарасота се согласи и си отидоа. . На забавата испил многу пиво од брашно од маниока и се опил. Почна да танцува на ритамот на тапанот. Во еден момент музиката стана толку жива што тој на крајот се сврти.

И во моментот кога се сврте беше како што беше пред да стигне до куќата на жената: сиромашен и парталав.

Едуардо Medeiros, Contos Populares Moçambicanos (1997)

Оваа приказна потекнува од усната традиција на Мозамбик и се фокусира на обичај од северот на земјата: вообичаено е мажите да го интегрираат женското семејно јадро кога ќе се венчаат. Така, приказната ја нагласува важностаНајголемиот вол од стадото гази на мина, опасен знак на војна на таа територија, и тој веднаш експлодира.

Азаријас, невин, верува дека експлозијата била предизвикана од „ ndlati“, позната митолошка фигура која се појавува како огромна птица која фрла молња. Покрај воспоставувањето на овој однос со фантастичниот свет, делото ги осудува суровите услови за живот на момчето, лишено од детството и спречено да оди на училиште.

Погледнете ги најдобрите песни од Миа Куто.

на бракотво таа култура и семејството како синоним за вистинско богатство.

Заплетот го илустрира притисокот што постои за возрасни мажи да најдат партнер и да конституираат брак. Намарасота е претстава на самец, а птиците, пак, ја симболизираат мудроста на предците .

Советувајќи го главниот лик низ целата патека, тие го спречуваат да се вклучи во минливи романси или забрането, овде метафоризирано со мртвите животни што ги наоѓа.

Додека ги слуша птиците, мажот на крајот наоѓа жена и среќен живот. Меѓутоа, кога ќе одбие да го исполни единственото барање на жената, тој на крајот губи се што постигнал и се враќа на почетокот.

2. Зошто змијата ја отфрла кожата

На почетокот смртта не постоела. Смртта живееше со Бога, а Бог не сакаше смртта да влезе во светот. Но, смртта бараше толку многу што Бог на крајот се согласи да ја пушти. Во исто време, Бог му даде ветување на човекот: иако на смртта и беше дозволено да влезе во светот, човекот нема да умре. Понатаму, Бог ветил дека ќе му испрати на човекот нови кожи, кои тој и неговото семејство би можеле да ги носат кога нивните тела ќе остареат.

Бог ги ставил новите кожи во кошница и го замолил кучето да ги однесе кај човекот и неговиот семејството. По пат кучето почнало да чувствува глад. За среќа нашол други животни кои правеле забава.Многу задоволен од својата среќа, тој може на тој начин да ја задоволи својата глад. Откако јадеше многу, отиде на засенчено место и легна да се одмори. Тогаш му пријде умната змија и праша што има во корпата. Кучето му кажало што има во корпата и зошто му ја носи на човекот. Неколку минути подоцна кучето заспа. Така змијата, која останала блиску да ја шпионира, ја зела корпата со нови кожи и тивко побегнала во шумата.

Кога се разбудила, гледајќи дека змијата ја украла корпата со кожи, кучето истрча до човекот и му кажа што се случило. Човекот отишол кај Бог и му кажал што се случило, барајќи да ја натера змијата да му ги врати кожите. Бог, пак, одговорил дека нема да ги земе кожите на змијата и затоа човекот почнал да има смртна омраза кон змијата и кога и да ја види се обидува да ја убие. Змијата, пак, отсекогаш го избегнувала човекот и отсекогаш живеела сама. И бидејќи сè уште ја има кошницата со кожи обезбедени од Бога, тој може да ја замени старата кожа за нова.

Маргарет Кери, Приказни и легенди за Африка (1981), превод. Antônio de Pádua Danesi

Ова е традиционална приказна што се појави во Сиера Леоне, Западна Африка, и се обидува да донесе објаснувања за некои елементи на природата.

Приказната зборува за доаѓањето на смртта на планетата и за начинот на кој луѓето ја изгубиле бесмртноста, дури и ако тоа не ебожествената волја. Според легендата, змиите би ја смениле својата кожа затоа што би ја украле таа моќ од луѓето, почнувајќи циклично да се обновуваат .

Природниот дар на суштествата, толку често поврзан со лукавството, па дури и злобата, би бил начин да се оправдаат негативните чувства што ги предизвикуваат кај некои човечки суштества.

3. Секој зависи од устата

Еден ден устата со залуден воздух праша:

– Иако телото е едно, кој е најважниот орган?

Очите одговориле:

– Ние сме најважниот орган: набљудуваме што се случува и ги гледаме работите.

– Тоа сме ние, затоа што слушаме – рекоа ушите.

0> – Грешат. Ние сме тие што сме поважни затоа што ги зграпчуваме работите, рекоа рацете.

Но и срцето го зеде зборот:

- Па што е со мене? Јас сум тој што е важен: го терам целото тело да работи!

– И јас носам храна во себе! – интервенираше стомакот.

– Види! Важно е да го поддржуваме целото тело како што правиме ние, нозете.

Тие беа на тоа кога жената ги донесе тестенините, повикувајќи ги да јадат. Така, очите го видоа тестото, срцето се мрдна, стомакот чекаше да се засити, ушите слушаа, рацете можеа да земат парчиња, нозете одеа... Но устата одби да јаде. И продолжи да одбива.

Како резултат на тоа, сите други органи почнаа да снемаат сила... Потоа устата се врати напрашај:

– На крајот на краиштата, кој е најважниот орган во телото?

– Тоа е твојата уста, одговорија сите едногласно. Ти си нашиот крал!

Алдонио Гомес, јас кажувам, ти кажуваш, тој раскажува... Африкански приказни (1999)

Популарната приказна за Мозамбик раскажува приказна за конкуренција . Кога органите на човечкото тело почнуваат да се борат за да одлучат кој е најважен, секој почнува да ја девалвира улогата на своите „противници“ за да ја истакне својата.

На крајот, спорот има лоша резултат: сите остануваат без храна и почнуваат да стануваат се послаби и послаби. Наративот потоа зборува за потребата да се работи заедно и да се соработува за заедничко добро .

Друго прашање што е нагласено овде е вредноста на храната. Устата на крајот победува во расправијата, бидејќи храната е од суштинско значење за одржување на човечкиот живот. На крајот на краиштата, како што велиме овде наоколу, „празна торба не престанува да стои“.

4. Двајцата кралеви на Гондар

Тоа беше ден како оние од минатото... и сиромашен селанец, толку сиромашен што имаше само кожа на коските и три кокошки гребеа по некои зрна теф што ги најдоа во правлива земја, седеше на влезот од својата стара колиба како секое доцна попладне. Одеднаш, виде како пристигнува ловец јава на коњ. Ловецот се приближил, се симнал, го поздравил и рекол:

— Се изгубив во планините и го барам патот што води до градотГондар.

— Гондар? Од тука има два дена, - одговори селанецот.

— Сонцето веќе заоѓа и попаметно би било да преноќиш овде и да си заминеш рано наутро.

Селанецот зел една од неговите три кокошки, ја убил, ја зготвил на шпорет на дрва и подготвил добра вечера, која му ја понудил на ловецот. Откако двајцата јаделе заедно без да зборуваат многу, селанецот му го понудил креветот на ловецот и отишол да спие на земја покрај огнот. Рано следниот ден, кога ловецот се разбудил, селанецот му објаснил како треба да направи за да стигне до Гондар:

— Треба да се скриеш во шумата додека не најдеш река и мора вкрстете го со вашиот коњ многу внимателно за да не поминете низ најдлабокиот дел. Потоа треба да одите по патека на работ на карпа додека не стигнете до поширок пат...

Ловецот, кој внимателно слушаше, рече:

— Мислам дека сум повторно ќе се изгуби. Не го познавам овој регион... Дали би ме придружувале до Гондар? Можев да го јавам коњот, на грб.

- Така е, - рече селанецот, - но со еден услов. Кога ќе пристигнеме, би сакал да се сретнам со кралот, никогаш не сум го видел.

— Ќе го видите, ветувам.

Селанецот ја затвори вратата од својата колиба , се качи на грбот на ловецот и ја започна патеката. Поминаа часови и часови поминувајќи низ планини и шуми, и уште една цела ноќ. Кога тргнале по засенчени патеки, селанецот ги отворил своитеголем црн чадор, а двајцата се штитеа од сонцето. И кога конечно го видоа градот Гондар на хоризонтот, селанецот го праша ловецот:

— А како препознаваш крал?

— Не грижи се, многу е лесно : кога сите го прават истото, кралот е тој што прави нешто различно. Добро погледнете ги луѓето околу себе и ќе го препознаете.Малку подоцна двајцата пристигнале во градот и ловецот тргнал по патот кон палатата. Пред вратата имаше толпа луѓе, кои зборуваа и раскажуваа, додека, кога ги видеа двајцата на коњ, се оддалечија од вратата и клекнаа додека минуваа. Селанецот ништо не разбра. Сите клекнаа, освен тој и ловецот, кои беа на коњ.

— Каде е кралот? праша селанецот. — Не можам да го видам!

— Сега ќе влеземе во палатата и ќе го видите, гарантирам!

И двајцата влегоа во палатата на коњи Селанецот беше немирен. Оддалеку можеше да види редица луѓе и стражари, исто така на коњ, кои ги чекаа на влезот. Кога поминале пред нив, стражарите се симнале и само двајцата останале на врвот на коњот. Селанецот почна да се нервира:

— Ти ми кажа дека кога сите го прават истото... Ама каде е кралот?

— Трпение! Веќе ќе го препознаете! Само запомнете дека кога сите го прават истото, кралот ќе направи нешто друго.

Двајцата мажи се симнаа од коњотна коњот и влезе во огромната сала на палатата. Сите благородници, дворјани и кралски советници ги симнаа капите кога ги видоа.Сите беа без капи, освен ловецот и селанецот, кои исто така не разбираа каква е користа од носење капа во палатата.

Селанецот се доближи до ловецот и промрморе:

— Не можам да го видам!

— Не биди нетрпелив, на крајот ќе го препознаеш! Дојди и седни со мене.

И двајцата мажи се сместија на голем, многу удобен тросед. Сите застанаа околу него. Селанецот бил се понемирен. Добро погледнал сè што видел, му пришол на ловецот и го прашал:

— Кој е кралот? Ти или јас?

Ловецот почна да се смее и рече:

— Јас сум крал, но и ти си крал, затоа што знаеш да пречекаш странец!

0>А ловецот и селанецот останаа пријатели многу, многу години.

Ана Солер-Понт, Страшниот принц и други африкански приказни (2009)

Приказната од Етиопија зборува за теми како што се пријателството и партнерството , фундаментални состојки за човечкиот живот и среќа.

Со многу хумор гледаме како селанец станува придружник на кралот на Гондар без воопшто да сфати или сомневајќи се за неговиот идентитет. Кога ќе пристигне во замокот, тој сè уште не разбира ништо, па дури и се прашува дали сепак тој е кралот.

Благодарение на неговата дарежливост , селанецот му помогна на тој ловец,
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.