Кубизам: разберете ги деталите на уметничкото движење

Кубизам: разберете ги деталите на уметничкото движење
Patrick Gray

Кубизмот беше авангардно уметничко движење кое се појави во Франција помеѓу 1907 и 1914 година.

Тој го одбележа европското коло, основајќи нова естетика и имаше големи имиња како членови како Пабло Пикасо, Жорж Брак , Хуан Грис, Фернан Леже и писателот Гијом Аполинер.

Кубизмот се карактеризираше со цел кон објективизам, почнувајќи да ја геометризира реалноста, напуштајќи го традиционалното претставување на само еден агол.

Поделен на три фази (Сезанов, аналитички и синтетички кубизам), групата направи револуција во уметноста што се произведуваше дотогаш.

Потекло на кубистичкото движење

Почетната точка на кубизмот беше сликањето од сликата Les Demoiselles d'Avignon , создаден од Пабло Пикасо во 1907 година.

Les Demoiselles d'Avignon , од Пикасо, покажува нови начини на набљудување на реалноста и станува кубистичка знаменитост

На екранот се пет проститутки од бордел на улицата Авињон во Барселона. Голите тела се сите аголни (како да се скршени) и се појавуваат во една рамнина, доближувајќи ги до гледачот.

На платното гледаме и употреба на африкански маски и мртва природа на дното на екранот, сликарството (што би било почит на Пол Сезан).

Африканската уметност беше една од инспирациите за кубистичката авангарда. Уметниците гледаа во далечните култури за „примитивна“ естетика иод самиот почеток носејќи ги кубистичките продукции на големи јавни настани.

За разлика од Пикасо и Брак, кои првично не се експонираа толку многу (и двајцата не сакаа да учествуваат, на пример, во Салонот на независните), Аполинер избра да ја преземе пораката на кубистите, ширејќи ја во остатокот од светот.

Во тоа време Гијом беше уметнички критичар за важни весници и списанија во Париз, како што е L'Intransigeant , Le Temps и Les Jornal .

Тој ја напиша првата статија за работата на Пикасо, пофалувајќи ја неговата иновативна продукција. Материјалот напишан од Гијом Аполинер за групата беше собран во формат на книга и објавен во 1913 година под наслов Les Peintres Cubistes .

За да го продлабочите вашето знаење, прочитајте поврзани теми :

  необични, мешајќи елементи.

  Во врска со сликата, теоретичарот Алан де Ботон вели:

  Ова дело, освен што ги крши законите на перспективата, внесува нешто што досега не се мислело во сликарството што би да биде мноштвото гледишта, процес во кој објектот може да се види истовремено од страна, напред и назад.

  Покрај Пабло Пикасо, важни имиња биле Жорж Брак и писателот Гијом Аполинер. Последниот, книжевен автор на групата, еднаш изјави:

  Без игнорирање на талентите од секаков вид што се манифестираат во Салонот на Аутомн, знам дека кубизмот е највисок во француската уметност денес.

  Години подоцна, славни имиња како Хуан Грис и Фернанд Леже се приклучија на движењето.

  Пикасо беше инспириран од уметникот Пол Сезан (1839-1906), кој насликал многу сцени на отворено бесплатно и инвестирал во сликарството слики кои носеа мноштво гледишта, како што е случајот со платното Мон Сент-Виктор виден од Белви .

  Мон Сент-Виктор виден од Белви (1885-87), од Пол Сезан. Францускиот сликар влијаеше на кубистичкото движење особено во неговата прва фаза

  Движењето предводено од Пабло Пикасо имаше за цел да ја потисне сентименталноста и да претстави слики од различни агли (со повеќе рамнини и перспективи).

  Вежбата веќе бил извршен од претходникотПол Сезан, кој се смета за татко на модерната уметност.

  Вложувањето на уметниците беше во смисла на распарчување на формите и подоцна нивно прегрупирање, смела вежба која храбро беше изведена.

  Карактеристики на кубизмот

  Претставување од повеќе агли

  Во текот на кубизмот, претставувањето на само еден агол беше напуштено.

  Уметничките дела станаа побогати со апсорпција од најразновидните перспективи и геометриски форми (најчесто коцки и цилиндри).

  Овие повеќекратни агли сочинуваат тродимензионална фигура давајќи чувство дека има еден вид скулптурно сликарство .

  Не само што се вклучени различни агли во самата слика, туку и сцената се гледа од различни агли.

  Овој аспект можеме да го набљудуваме и во делото Les Demoseilles D'Avignon . Забележете дека во означениот дел жената изгледа како да е од напред, а во исто време и одзади, не може јасно да се каже каква е нејзината положба.

  Истражување на нови материјали

  Со користење на исечоци и колажи, уметниците создавале и слики-скулптури.

  Така, уметниците, некомпатибилни со уметноста што се создавала до потоа, имаа главна цел да замислат нова форма на уметност и за тоа користеа различни материјали за дапостигне сензорни ефекти врз гледачот.

  Marc Wine Bottle, Glass, Guitar and Newspaper , од 1913

  Во работата на Пикасо Шише за вино Марк, чаша, гитара и весник , од 1913 година, гледаме дека уметникот користи хартии и парчиња весници како креативни елементи.

  Перспектива

  The уметниците на групата изведоа серија вежби за геометриза на реалноста, идеолошки откажувајќи се од една единствена перспектива. Преклопувањето на рамнините исто така станало честа појава кај кубистите.

  Друга важна карактеристика беше фактот дека кубистичките дела имале намера да се дистанцираат што е можно повеќе од мазната сентименталност, стремејќи се кон објективизам што е можно повеќе.

  Еден Пример за употреба на фрагментирана перспектива е платното Шише и риба (1910), од Жорж Брак. Овде предметите се претставени на фракционо начин, низ повеќе гледишта.

  Шише и риба (1910)

  Фазите на кубизмот

  Кубизмот во основа помина низ три фази: Сезанска, аналитичка и синтетичка.

  Сезански кубизам (1907 до 1909)

  Првата фаза од движењето, Сезанеската, како што е наведено на самото име, беше под длабоко влијание на работата на францускиот сликар Пол Сезан (1839-1906).

  Восхитуван од оние кои ќе се наречат кубисти, Пол Сезан иновираше презентирајќи платна со повеќе точки на поглед - овој полна него почна да работи Пабло Пикасо (1881 - 1973) и неговите авангардни придружници.

  Главните теми истражени во тоа време беа мртва природа и пејзаж од релативно мазна геометризација .

  Желбата за фрагментација беше северот што ги водеше сликарите во оваа фаза на кубизмот, импулсот беше да се произведат дела со повеќе аспекти истражувајќи различни агли.

  Во овој период, уметниците инвестираа во смислата за поедноставување на формата.

  Погледнете ја сликата Овошен сад со круши , која датира од овој период:

  Овошје со круши (1909), од Пабло Пикасо.

  Аналитички кубизам (1909 до 1912)

  Аналитичкиот кубизам, пак, почна да се фокусира на поинтензивната фрагментација од длабинско и радикално проучување на новите агли.

  Делата од тоа време биле направени со многу намален број бои, уметниците во основа користеле кафени, сиви и црни тонови.

  збор Клучниот елемент на оваа фаза бил деструктурирање : сликарите имале намера да го уништат секој елемент од платното, разложувајќи ги сликите на често преклопувачки фрагменти.

  Тоа бил период обележан со многу експлицитни и интензивна геометризација. Идејата беше, преку повеќе агли, да се понуди поконкретен поглед на елементот што се претставува.

  Во аналитичкиот кубизамуметниците станаа толку радикализирани што некои дела тешко може да се идентификуваат, како што е случајот со платното Ма Џоли , насликано од Пикасо, таткото на движењето, помеѓу 1911-1912 година.

  Ma Jolie (1911-1912), од Пабло Пикасо.

  Синтетички кубизам (1911)

  Во оваа трета фаза, уметниците почнаа да вклучуваат елементи на реалниот живот во сликата како, на пример, парчиња хартија за завиткување, тапети, картички, картон, завртки, песок и јаже.

  Секојдневните материјали беа вградени во парчињата, предизвикувајќи вистинска естетска револуција . Оваа иновација дојде во смисла на предизвикување нови сензации кај гледачот (без разлика дали се тактилни или визуелни).

  По радикализацијата присутна во претходната фаза (аналитички кубизам), уметниците во синтетичкиот период се обидуваат да создаваат фигури попрепознатливи по нивната голема јавност, обидувајќи се да ја рематеријализираат репрезентацијата. Имаше и инвестиција во смисла да се вратиме на користење на поразновидна палета на бои.

  Има и такви кои го сметаат синтетичкиот кубизам како спој на двете претходни фази.

  Пример на едно парче од тој период е скулптурата на гитара направена од картон од Пикасо помеѓу 1912 и 1914 година.

  Исто така види: Мит за Прометеј: историја и значења

  Гитара (1912-1914), од Пикасо.

  Главните кубистички уметници и неговите важни дела

  Пабло Пикасо (1881 - 1973)

  Заедно со Жорж Брак, Пикасо беше основач на кубистичкото движење.Со желба да бара и да најде нова естетика, Пабло го истражувал проучувањето на формите и создавал иновативни платна.

  Сликарот сакал да се оддалечи од идејата дека уметничкото дело треба да го претставува она што очите го гледаат и тој бил многу блиску до повеќе од една креација која ги истражуваше повеќекратните агли на одреден елемент.

  Кариерата на Пикасо беше повеќеслојна и неговите дела, многу разновидни, беа поделени од критичарите во различни фази.

  Герника (1937), од Пабло Пикасо

  Можеби најпознатото дело на кубизмот е Герника , насликано од Пабло Пикасо за да го претстави ефектите од војната во градот Герника на 26 април 1937 година.

  Фреската го прикажува дејството на германските авиони кои го бомбардираа шпанскиот град и ја бележи граѓанската војна која започна во 1936 година. Сликата со огромни димензии сето тоа е направено во црно-бело, составено од геометриски форми.

  Кариерата на Пикасо беше повеќеслојна и неговите многу различни дела беа поделени од критичарите во различни фази. Искористете ја можноста да ги откриете 13-те основни дела за да го разберете Пабло Пикасо.

  Жорж Брак (1882 - 1963)

  Работејќи во сликарството и скулптурата, Брак беше претходник на кубистичката група кога ја претстави во 1906 година во Salão Independentes уметнички дела со едноставни форми и основни бои, како еден од првите претставници наФовизам.

  Брак се сметаше за еден од основачите на кубизмот заедно со Пикасо, и двајцата беа фасцинирани од изложбата на Сезан, изложена во 1907 година и оттогаш почнаа да работат во тандем.

  Пикасо и Брак работеа заедно до 1914 година, партнерството беше прекинато само поради Првата светска војна, каде што Брак отиде да се бори>

  Вијадуктот на клада (1908), од Жорж Брак

  Во оваа креација на Жорж Брак набљудуваме буколичен и пасторален пејзаж направен во основа од два тона.

  Платно е означено со геометрија, набљудувајте ја контурата на покривите на куќите и самиот вијадукт. Се чини дека формите се главните протагонисти во O viaduto de estaque.

  Сликите на сликата изгледаат како да се надредени и се замислени на таков начин што ги подобруваат различните агли на пејзажот . Креацијата е типичен пример за кубистичката естетика.

  Хуан Грис (1887 - 1927)

  Хуан Грис не се приклучил веднаш на движењето, бидејќи му се приклучил на кубизмот дури во 1912 година.

  <. 0>За разлика од неговите придружници, Хуан имаше одредени потешкотии во создавањето елементи кои беа многу одвоени од реалноста, тешко да се идентификуваат, бидејќи го одржуваше неговиот состав поформален и поригиден.

  Неговиот најголем придонес во групата беше воведувањето на иновативна просторна визија.

  ГитараПред морето (1925), од Хуан Грис

  Гитара пред морето (1925), од Хуан Грис.

  Во Гитара пред морето гледаме геометриски форми низ целиот екран. Хуан Грис беше еден од експонентите на кубизмот и овде илустрира пејзаж кој содржи вистински елементи пред сликата (особено парче хартија и гитарата) пред сликата, споделувајќи го вниманието со хоризонтот.

  Фернанд Леже (1881 - 1955)

  Учествуваше во Салао дос Индепендендес, изложувајќи некои од неговите иновативни дела, како што е Nus na Floresta. По учеството на настанот, тој стана познат покрај некои пријатели како кубист.

  Неговата работа беше прекината во 1914 година кога беше повикан да учествува во фронтот на битката за време на Првата светска војна.

  0>Откако се вратил во секојдневниот живот, тој користел низа слики и искуства кои се случиле за време на конфронтацијата.

  Акти во шумата (1911), од Фернанд Леже

  Актовите во шумата (1911)

  Исто така види: Животот и делото на Кандидо Портинари

  Како што можете да видите во оваа композиција, Леже беше особено познат по користењето криволинеарни форми, создавајќи контури кои не биле доживеани досега.

  Тој беше против зрното на основачите на кубизмот - Брак и Пикасо - кои инвестираа во прави форми.

  Гијом Аполинер (1880 - 1918)

  Писател и уметнички критичар, Гијом Аполинер помогна да се прошири движењето
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.