Животот и делото на Кандидо Портинари

Животот и делото на Кандидо Портинари
Patrick Gray

Пластичниот уметник Кандидо Портинари (1903-1962) е суштинско име за бразилската уметност.

Кандидо, покрај тоа што беше сликар, придонесе културно за земјата како учител, гравер и илустратор.

Тој беше многу политички ангажиран човек, без разлика дали преку неговата уметност, во која ги прикажуваше неволјите на народот, па дури и на неговата политичко-партиска функција, се кандидираше за пратеник и сенатор.

Портинари имаше огромно признание како уметник што го осуди Бразил полн со неправди и нееднаквост. Сепак, тој можеше на своите платна да ги прикаже и лириката и убавината присутни во неговото детство.

Биографија на Кандидо Портирари

Детство и младост

Уметникот се крсти со името на Кандидо Портинари. Роден е во 1903 година, на 30 декември, на фарма за кафе во внатрешноста на Сао Паоло, во Санта Роса, село блиску до Бродовски.

Потекнува од скромно семејство на италијански имигранти, Кандињо, како што тој бил повикан во детството, имал 11 браќа и сестри, синови на Доминга Торквато и Баптиста Портинари.

Имал мало образование, околу пет години, не завршил основно образование. Кандидо покажа уметнички талент уште од рана возраст, правејќи го на 10-годишна возраст првиот цртеж признаен како негов, портрет на Карлос Гомес, важен бразилски музичар.

На 15-годишна возраст, во 1918 година, Портинари почнал да работи во Бродовски како асистент вогрупа црковни зографи и реставратори. Младиот човек бил многу дисциплиниран и имал голем интерес да научи сè за занаетот.

Првите години како уметник

Во 1919 година се преселил во Рио де Жанеиро и таму ги започнал студиите во Лицето за уметности и занаети, а подоцна и на Националното училиште за ликовни уметности.

Во 1922 година, тој доби почесно признание на неговата прва изложба. Оттогаш, тој ја започна својата кариера на изложби и во 1928 година беше почестен со Европската награда за патување, која ќе стане пресвртница во неговата кариера.

Потоа Портинари отиде во Париз во 1929 година, местото на интензивна културна шумливост. Таму, сликарот ја сфатил убавината на својата земја, решавајќи да ги прикаже Бразил и неговиот народ.

Следната година ја запознал Уругваката Марија Викторија Мартинели, со која се оженил.

Консолидација како сликар

На 32-годишна возраст, тој ја започна својата професорска кариера, предавајќи на Институтот за уметности да Факулдада до Дистрито Федерален (РЈ), активност што ја водеше до 1939 година, со затворањето на Универзитетот од тогашниот претседател Гетулио Варгас.

Портинари најголемиот дел од својот живот го посвети на изработката на големи фреско-фрески мурали за јавни дела, кои беа препознаени во Бразил и во странство.

Во 1939 година, уметникот е почестен во Националниот музеј на Ликовна уметност со грандиозна изложба на која се изложени 269 дела. Подоцна, други важни емисиисе направени во Бразил и во други земји.

Политичката кариера на Портинари

Портинари бил човек кој се занимавал со социјалната ситуација, толку многу што избрал да го претставува бразилскиот народ на неговите платна преку исечок од класот, речиси секогаш во тон на осудување.

Исто така види: Моренина од Хоаким Мануел де Маседо (резиме на книга и анализа)

Така, на 42-годишна возраст, уметникот реши да се кандидира за федерален пратеник со предлози кои го вреднуваат учеството на народот, противејќи се против земјопоседниците и интегралистичките движења (фашистичко по природа). ), но не ја доби функцијата.

Две години подоцна, во 1947 година, тој повторно се кандидираше, овој пат како сенатор на Бразилската комунистичка партија (ПЦБ). Изборите се блиску, а тој губи со неколку гласови, што доведува до сомневање за измама во анкетите.

Истата година, поради зголемениот прогон на комунизмот, Портинари доброволно заминува во егзил во Уругвај .

Уметничко осветување и последните години на Портинари

Уметникот учествува на 1-то уметничко биенале во Сао Паоло во 1951 година и следната година добива покана од ООН да создаде два огромни мурали - со наслов Војна и мир - да се интегрира седиштето на институцијата во Њујорк.

Во 1953 година Портинари се разболел и е хоспитализиран со крварење предизвикано од токсични материи присутни во некои бои, а лекарите му препорачале да се држи подалеку од овие супстанции.

Во 1955 година учествува на III биенале на уметност во Сао Паоло со посебна просторија иво 1956 година ги испорачува панелите Guerra e Paz , кои се сметаат за големо ремек дело на Портинари.

Делата Guerra e Paz се приближно 10 x 14 m секоја

Во следните години тој продолжи да работи и да интегрира важни изложби, додека во 1962 година, на 58-годишна возраст, почина на 6 февруари поради влошување на неговиот здравствен проблем поврзан на употребата на токсични бои.

Смртта на уметникот предизвика голема врева и неколку значајни личности беа присутни пред него. Во тоа време, беше прогласена 3 дена официјална жалост.

Исклучителните дела на Кандидо Портинари

Централната тема на продукцијата на Кандидо Портинари е човечкото суштество, поконкретно едноставни мажи и жени, заеднички поединец.

Портинари одигра суштинска улога бидејќи беше еден вид „портпарол“ на бразилскиот народ, осудувајќи ги нивните услови за живеење, проблематизирајќи ги неправдите, но и прикажувајќи поезија и љубов.

Тоа беше под влијание на Европските движења како експресионизмот и кубизмот, но успеаја да ги спојат со националната реалност на брилијантен начин.

Пензионери

Сликата Retirantes е една од најамблематичните на Портинари. Направено во 1944 година со маслена боја, има димензии 180 x 190 и е дел од колекцијата на МАМ (Музеј на модерна уметност во Сао Паоло).

Платно се осврнува на тема која се повторува во работата науметник: селскиот североисточен егзодус. Овде гледаме семејство кое го напушта сертото во потрага по можности во големите урбани центри.

Исто така види: 7-те најголеми хитови на Новос Бајанос

Луѓето заземаат добар дел од композицијата, вметнати во сув и земјен пејзаж. Човечките фигури се прикажани овде на алегоричен и речиси театрален начин, со нивните загледани очи и шкртани тела, што дава уште повознемирувачки тон.

Можеме да кажеме дека ова е „семеен портрет“ и „портрет на глад и нееднаквост“ што го мачеше Бразил уште од античко време.

За да дознаете повеќе за ова платно, прочитајте: Quadro Retirentes, од Кандидо Портинари

Mestizo

Ова е дело од 1934 година, направено со техника масло на платно. Во него, Портинари го наслика портретот на типичен рурален работник , човек местизо, мешавина помеѓу црното и домородното население.

Уметникот бил многу заинтересиран да ги прикаже луѓето во својата земја , затоа што сметаше дека е од суштинско значење бразилската уметност да ги цени едноставните луѓе и кои се, всушност, масата граѓани што го одржува Бразил.

Фармерот на кафе

Фармерот на кафе беше насликан во 1934 година, исто така со маслена боја. Платното е 100 x 81 cm и се наоѓа во МАСП (Музеј на модерна уметност).

Позицијата на работникот, потпрен на мотиката и со огромните боси стапала на земја, укажува на замор. Човекот има силно тело, во позадина гледаме воз напеглањето и огромната плантажа за кафе.

Ова е дело во кое можеме да видиме силни влијанија на експресионистичката уметност, авангардата која се појави во Европа на почетокот на 20 век.

За повеќе детали, прочитајте: Анализа на The Coffee Farmer , од Портинари

Football

The Screen Футебол е дел од збир на дела кои ги вреднуваат темите поврзани со детството. Оваа слика е со димензии 97 x 130 cm и моментално е во приватна колекција.

Овде гледаме група момчиња кои си играат со топка на земјено поле. Во позадина има животни и гробишта, кои ни покажуваат дека ова е сцена во селски град.

Во овие дела, Кандидо црпеше многу инспирација од својот ран живот кога живееше во Бродовски. Уметникот имаше огромна наклонетост кон децата и еднаш рече:

Ако има толку многу деца во мојата работа на лулашки, клацкалки, би била моја желба да ги фрлам во воздух и да станат прекрасни ангели.

Видео за делото на Кандидо Портинари

Гледајте програма за сликарот прикажана во 2010 година од Реде Глобо. Видеото ги истакнува панелите Војна и Мир и Проектот Портинари, зачнат од Жоао Портинари, син на Кандидо.

Глобо Вести Специјални - 26.12.2010Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.