Grande sertão: veredas (резиме на книга и анализа)

Grande sertão: veredas (резиме на книга и анализа)
Patrick Gray

Grande Sertão: veredas (1956), од Гимареш Роса, се смета за класика на бразилската литература и е дел од модернистичкото движење.

Делото претставува иновативно пишување, вреднување на оралноста и јазикот на сертанехото на Минас Жераис, Гојаш и Баија во првата половина на 20 век.

Во книгата, со околу 500 страници, приказната ја раскажува Риобалдо, постар поранешен јагунчо кој се сеќава неговата траекторија, авантурите и чувството на заљубување во Дијадорим.

Резиме и анализа на книгата

Романот е напишан во прво лице во еден вид монолог. Сепак, знаеме дека ликот-раскажувач му го раскажува својот живот на човек кој дошол да го посети и понекогаш го нарекуваат „доктор“, „господине“ или „млад човек“.

Риобалдо, главниот лик, наскоро предупредува дека неговата приказна е долга и полна со несреќи и дека луѓето обично остануваат три дена на местото за да ја слушнат.

Значи, среде одвлекување на мислите, човекот се враќа во минатото и известува како станал јагунчо кога ја запознал бандата на Јока Рамиро преку интеракции на фармата каде што живеел со Селорико Мендес.

Во ова дело, Гимареш Роса претставува наратив обележан со типичниот регионализам од втората фаза на бразилскиот модернизмот преку прикажување на сценарио и ликови од sertão.

Меѓутоа, ваквиот регионализам е поставен како позадина за објаснување на големите дилеми на човештвото, коина класиката му дава позиција на универзална литература исто така.

Љубовта кон Диадорим

Во средината на групата вооружени лица главниот лик го запознава Реиналдо, исто така јагунчо од групата. Риобалдо развива поинаква наклонетост кон Реиналдо, кој подоцна открива дека неговото вистинско име било Дијадорим.

Двата лика веќе се запознале со години пред тоа (како тинејџери), кога заедно преминале во мал брод, оставајќи ја клисурата на Рио де Жанеиро и влегување во извитоперената река Сао Франциско.

Исто така види: 12 песни за животот напишани од познати автори

Овде, можеме да го разбереме овој премин - кој остава бистри и мирни води и оди до бурните води - како обред на премин , турбулентен премин кон возрасен живот.

Така, со заедничкиот живот, Риобалдо и Дијадорим се зближуваат и чувството во Риобалдо уште повеќе расте, сè додека не прифати и признае дека негува „крива љубов“ кон колегата, нешто невозможно да се постигне.

И наеднаш ми се допадна, на необичен начин, ми се допадна уште повеќе од порано, со срцето во нозете, што ме газат; и од него цело време ми се допадна. Љубов што ја сакав - тогаш верував.

Филозофски размислувања на Риобалдо

Во меѓувреме, многу настани, тепачки и спорови се случуваат додека главниот лик не стане шеф на абнадото.

интересно е да се набљудува како писателот конструира неверојатно јагунчо, како што не бил Риобалдотипичен убиец, со ладнокрвно.

Напротив, тој беше личност со чувствителност на, среде сувата сертао, елаборирани филозофски размислувања и размислување за смислата на животот, преиспитувајќи се за теми како како судбина, моќ на избори, фрустрации и трансформации на кои сме подложни за време на нашето постоење во светот.

Текот на животот обвива сè, животот е вака: се загрева и лади, се стега и потоа се олабавува, се смирува и потоа станува немирен. Она што таа го сака од нас е храброст.

Пактот со ѓаволот

Друго важно прашање присутно во книгата е идејата за Бог и Ѓаволот. Оваа спротивставеност на силите на „доброто и злото“ се провлекува низ целиот наратив и главниот лик секогаш го доведува во прашање постоењето или не на проколнатиот, како што можеме да видиме во овој извадок од делото:

Што не е Бог, е демонска држава. Бог постои дури и кога го нема. Но, ѓаволот не треба да постои за да постои - знаеме дека не постои, тогаш се грижи за сè.

Во даден момент, Риобалдо се наоѓа себеси без излез и треба да убие водачот на непријателската банда, Хермоген, да се одмазди за смртта на Јока Рамиро, кој е татко на Дијадорим.

Така, пиштолџијата ја собира сета своја храброст и потпишува фаустовски пакт, односно договор со ѓаволот за да може успешно да ја изврши завршената тешка задача.

Терминот „Фаустовски пакт“ се појавува во легендата за Фауст, во која ликот ја продава својата душа. ОНастанот е истражен во класиката на германската литература Доктор Фаусто (1947), од Томас Ман и затоа, романот на Гимареш Роза често се споредува со делото на Ман, како „ Доктор Фаусто до сертао “.

Во Grande sertão пактот е опишан на сличен начин како што се случува во Доктор Фаусто , донесувајќи сцена слична на сон, во која сонот и реалноста се збунети. Така, останува сомнеж дали навистина дошло до таков договор и останува неизвесноста за постоењето на демонот.

Уруту Бранко и смртта на Диадорим

По можната средба на главниот лик со ѓаволот , неговото однесување се менува и неговото име се менува од Риобалдо Татарана во Уруту Бранко. Во тој момент тој го презеде раководството на бандата.

Дијадорим, исто така незадоволен од убиството на Јока Рамиро, се вмеша во тепачка со Хермоген и на крајот го уби. Но, конфронтацијата му го одзема животот.

Тогаш Риобалдо, по смртта на неговата сакана, го открива својот вистински идентитет.

Напуштањето на животот како јагунчо

Конечно, Риобалдо одлучува да го напушти животот во јагунчагем и да го следи советот на неговиот пријател Квелемем, присвојувајќи го животот на „дефинитивниот маж“.

Потоа се ожени со Отацилија, опишана како идеализирана жена, во стилот на витешки романси , вообичаени во средновековната литература.

Главни ликови

Риобалдо : Тој е протагонист и наратор.Поранешен јагунчо, тој ја раскажува својата животна приказна на славниот посетител кој престојува три дена во неговиот дом.

Дијадорим : Отпрвин претставен како Реиналдо, подоцна го открива неговото вистинско име, Дијадорим. Колега на бандата и голема љубов на Риобалдо.

Хермоген : Водачот на непријателската банда, Хермоген го убива Јока Рамиро и ја буди желбата за одмазда кај Риобалдо.

Quelemén : кумот и пријателот на Риобалдо.

Otacília : Жената што Риобалдо се мажи. Таа е ставена како идеална жена.

Исто така види: Песна А сега Хозе? од Карлос Драмонд де Андраде (со анализа и интерпретација)

Видео од Гимараес Роза за Grande sertão: veredas

Погледнете ја единствената аудиовизуелна плоча на João Guimarães Rosa, во која тој зборува во германски телевизиски канал за романса. Има и декламација на извадок од делото.

Novas Veredas: Гимареш објаснува „Great sertão“

Кој бил Жоао Гимареш Роса

Жоао Гимареш Роса бил бразилски писател роден во 1908 година во малиот град Кордисбурго, во Минас Жераис. Неговата книжевна продукција е дел од бразилскиот модернизам, користејќи елементи од втората и третата фаза на движењето.

Писателот течно зборувал неколку јазици и дејствувал како дипломат, живеејќи во земји во Европа и Латинска Америка .

Неговиот начин на пишување ги импресионираше неговите современици, бидејќи донесе регионалистички елементи, но имаше и магичен реализам, длабоки филозофски размислувања, покрај неологизмите, односно изумна зборови.

Писателот почина во 1967 година на 59-годишна возраст од голем срцев удар.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.