Грбабот од Нотр Дам, од Виктор Иго: резиме и анализа

Грбабот од Нотр Дам, од Виктор Иго: резиме и анализа
Patrick Gray
Даме, правејќи го попознат и трансформирајќи го во вечниот дом на Квазимодо. Дури и денес е невозможно да се погледне и да не се замисли ѕвонарот на врвот.

Адаптации на делото

Романот на Виктор Иго е адаптиран и приказната на Квазимодо продолжува да се раскажува. низ генерации. The Hunchback of Notre-Dame стана опера, нем филм, па дури и анимиран филм на неспоредливиот Disney.

Погледнете го трејлерот за првата филмска адаптација, од Wallace Worsley (1923) :

Трејлер за Грбакот на Нотр Дам

Запомнете го трејлерот за анимираниот филм на Дизни (1996):

Трејлер (кино)

Со оригиналниот наслов Notre-Dame de Paris , или Grace of Paris , делото попознато како The Hunchback of Notre-Dame беше објавено од Виктор Иго во март 1831 година. Се смета за најголем историски роман на авторот, книгата беше еден од неговите големи успеси, преведена на неколку јазици и циркулирајќи низ Европа.

Имајќи ја катедралата Нотр Дам како нејзина главна средина - Дам , делото придонесе за поголемо вреднување на местото, како и на готската архитектура и спомениците од предренесансниот период.

Внимание: од ова точка натаму, написот содржи информации за заплетот и исходот на книгата!

Резиме на книгата

Вовед

Сместено во Париз за време на средновековно време, наративот трае место во катедралата Нотр Дам, главната црква во градот во тој период. Таму Квазимодо, дете кое е родено со деформитети на лицето и телото, е напуштено од семејството.

Ликот расте криејќи се од светот кој го малтретира и отфрла и станува ѕвонче ѕвонеч на катедралата, командата на надбискупот Клод Фроло. Во тоа време, парискиот главен град беше полн со граѓани во крајно несигурни ситуации, многумина спиеја на улица и бараа пари за да преживеат.

Местото немаше никаква полиција, а патролираа само од некои чувари на кралот и членовите на благородништвото кои најмногу гледааобесправена со недоверба, како општествена опасност.

Развој

Меѓу слојот од населението што беше дискриминиран, беше и Есмералда, циганка која заработуваше танцувајќи пред црквата. Фроло ја гледа Есмералда како искушение за неговата црковна кариера и му наредува на Квазимодо да ја киднапира. да сака.

Чувствувајќи се отфрлен, Фроло го убива својот ривал и ја врамува балерината, која е обвинета за убиство. Квазимодо успева да ја одведе во црквата, каде што би била безбедна поради постоењето на законот за засолниште. Меѓутоа, кога нејзините пријатели решаваат да упаднат во зградата и да ја одведат, Есмералда е повторно заробена.

Заклучок

Квазимодо пристигнува предоцна и ја гледа јавната егзекуција на Есмералда на врвот на катедралата, со Фроло. Бесен, ѕвонарот го фрла архиепископот од покривот и никогаш повеќе не е виден во регионот. Многу години подоцна, неговото тело е пронајдено во гробот на неговата сакана.

Главни ликови

Квазимодо

Квазимодо е човек чија слика отстапува од стандардите и ги плаши луѓето од време . Тој живее заробен во катедралата, бидејќи е напаѓан и презрен од другите и го гледаат како закана. Напротив, тој се открива дека е љубезен и нежен човек, подготвен да стане херој за да ја спаси жената што ја сака.

Клод Фроло

КлодФроло е архиепископ на катедралата, кој го посвојува Квазимодо и развива опсесија со Есмералда. Иако во некои пасуси тој е добротворен и се грижи за другите, тој е корумпиран од неговата желба, станува ситничар и насилен.

Есмералда

Есмералда е истовремено цел на машката желба и дискриминација поради тоа што е циганка и странска жена. Заљубувајќи се во Фебус, посветен чувар, таа ја буди страста на Фроло, која завршува ја води до трагична судбина.

Фибус

Капетанот на кралската гарда е човек кој е во романтична врска со Флор-де-Лис, но тој се преправа дека одговара на љубовта на Есмералда бидејќи чувствува сексуална желба за неа. Поради ова тој завршува со умирање, жртва на љубомората на Фроло, кој успева да ја врами Есмералда.

Анализа на делото

Портрет на француското општество

Оригинално насловен Пресвета Богородица од Париз , познатиот роман на Виктор Иго не се фокусира точно на Квазимодо . Патем, ликот се појавува во насловот само во 1833 година, со англискиот превод.

Делото, сместено во 1482 , наменето е да биде портрет на француското општество и култура во 15 век , функционирајќи како историска претстава на периодот.

Раскажувањето е сместено во катедралата Нотр Дам и зградата добива посебно внимание низ целата книга. Авторот пишува цели поглавја посветени на опишување на нејзината архитектура иразлични естетски аспекти и детали за местото.

Исто така види: Machado de Assis: живот, работа и карактеристики

Бидејќи црквата била главна во регионот, Виктор Иго ја претставува како срцето на градот, местото каде што се случувало се.

Таму се вкрстуваа судбините на луѓето од сите општествени слоеви: бездомниците, мизерните, свештенството, благородниците, бандитите, чуварите, благородниците, па дури и кралот Луј XI.

Така, како простор трансверзала во животот на сите парижани, катедралата понуди сеопфатен портрет на социјалната панорама на тоа време .

Таа исто така се гледа како место на добрина и љубов кон другите, каде сирачињата , засолниште најдоа криминалците и сите оние на кои им требаше засолниште. Од друга страна, имаше дејствија кои беа против христијанската вера и вредностите што ги проповеда религијата.

Критика на свештенството и монархијата

Корупцијата е присутен во самото свештенство , претставено од Клод Фроло, чии сексуални инстинкти го наведуваат да ја негира својата вера и да го убие Фебус, поради љубомора кон Есмералда.

Неговите постапки доведуваат до инкриминација на Есмералда, која, затоа што се смета за „граѓанин од втор ред, категорија“ автоматски се смета за виновен.

Така, можно е да се види и монархиски систем каде народот бил угнетуван, каде правдата била во рацете на богатите и моќен, манифестирајќи се преку јавни спектакли на смрт и тортура.

Книгата покажува и општеството се уште е многу обележано со незнаење и предрасуди кои отфрлаат сè што е различно, сметајќи го за грдо или опасно.

Значењето на Губавецот од Нотр Дам

Вниманието што Виктор Иго го посветува на Катедралата Нотр Дам во текот на неговата работа прави многумина да истакнат дека зградата е вистинскиот протагонист .

Кога напиша Нотр-Дам во Париз , Виктор Иго беше загрижен за несигурната состојба на катедралата, која се соочи со проблеми во нејзината структура. Нејзината цел беше да го привлече вниманието на Французите на естетското и историското богатство на локалитетот, за да може да почне да се обновува.

Исто така види: 10 најдобри книги за почетници кои сакаат да почнат да читаат

Книгата, со својот огромен успех, се исполни нејзината мисија: почна да привлекува се повеќе туристи на локацијата, што доведе Франција да престане да ја запоставува катедралата. Неколку години подоцна, во 1844 година, започнаа работите за обнова.

Иако она што остана најприсутно во колективната имагинација е ликот на Квазимодо, катедралата и книгата на Виктор Иго станаа засекогаш поврзани во нашите сеќавања. Но, што ако Квазимодо е самата катедрала?

Некои толкувања тврдат дека фигурата на „грбабениот“ би била метафора за да се зборува за зградата , која се сметала за декадентна и грда, која е презирана од локалното население.

Виктор Иго во голема мера придонесе за подобрување на катедралата Нотр-




Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.