Вавилонска кула: историја, анализа и значење

Вавилонска кула: историја, анализа и значење
Patrick Gray

Приказната за Вавилонската кула се појавува во Библијата, во Стариот завет - поточно во книгата Битие (поглавје 11) - за да се објасни потеклото на најразличните јазици во светот.

Во обид да стигнат до небото, мажите се организирале и почнале да градат огромна кула. Кога открил што се случува, Бог, за да ги казни, ги натерал да зборуваат на различни јазици за никогаш повеќе да не се разберат.

Сликата Вавилонската кула , насликана од Питер Бројгел Постариот во 1563 година

Историја на Вавилонската кула

Митот за изградбата на монументалната кула се одвива по големата поплава, во време кога сите луѓе - потомците на Ное - зборуваа на ист јазик.

И целата земја имаше ист јазик и зборови.

Решени да изградат град со огромна кула, луѓето се собраа да изградат зграда толку висок што можеше да стигне до небото.

Овој став беше прочитан како предизвик за Бога, кој се спушти на земјата и ги казни луѓето вклучени во изградбата со тоа што ги натера да зборуваат различни јазици.

Митот се занимава со објаснување зошто, дури и денес, имаме толку многу различни јазици на Земјата.

Анализа на митот за вавилонската кула

Лиди над приказната за Вавилонската кула до вечно сомневање дали наративот е парабола или дали настанот навистина се случил - иако нене постои научен доказ дека кулата навистина постоела.

И покрај загриженоста, основниот мит останува низ вековите како важен наратив за потеклото на изобилството јазици .

За изградбата на кулата

Во Битие, во Библијата, списите даваат детали за оваа раскошна градба направена пред толку многу векови и со толку малку ресурси. Во текстот се вели следново:

Дојдете да направиме тули и да ги свариме на оган. И за нив тулата беше за камен, а глината за нив беше малтер.

Во текстот нема дополнителни описи на техниката користена за подигнување на зградата. Не ја знаеме висината на кулата, нејзината длабочина, точната локација каде што се наоѓала - знаеме само дека е изградена во регионот на Вавилон.

Го знаеме фактот дека мажите се организирале да носат напред на Работата и плановите одеа добро, при што кулата беше подигната со ветер во полн замав и со голема брзина до божествената интервенција.

Сликарство Вавилонската кула насликана од Ханс Бол (1534-1593)

Што ги мотивирало луѓето да ја градат кулата

Мажите кои сакале да ја изградат оваа кула биле поврзани со чувствата на суета , на амбиција , гордост и моќ . Ова е она што станува очигледно при читањето на библискиот пасус:

И тие рекоа: Дојдете, да изградиме занас град и кула, а неговиот врв да стигне до небесата, и ние да се прославиме, да не се распрснеме по лицето на целата земја. дрско, луѓето вклучени во работата мислеа дека со совладување на градежните техники ќе можат да подигнат кула чии точки ќе го допрат небото.

Многу религиозни луѓе ни кажуваат дека митот за Вавилонската кула учи дека техниката и науката мора да се користат за да се направи добро, а не како алатка за натпревар или суета.

Божјата реакција

Откако слушна за изградбата на раскошната зграда преку ангелите, Бог реши да се спушти на Земјата за да го сведочи делото со свои очи.

Платно Вавилонската кула насликана од Лукас ван Валкенборх во 1594 година

Фактот дека тој немал верувањето во она што го рекоа луѓето и тоа што лично се спуштивме во нашиот авион за да видиме со свои очи, не учи дека не треба никого да осудуваме без претходно да се осигураме дека, всушност, обвинувањата се вистинити.

Лут, Бог прочита текст машкиот гест како навреда . Тогаш Семоќниот реши, како вид на казна, да им припише на луѓето - со помош на ангели - различни јазици.

И Вечниот слезе да го види градот и кулата што ги изградија синовите човечки. А Вечниот рече: „Ете, еден народ и еден јазик за сите нив; тоа е она што ги натера да почнат дада направиш; и сега нема да им биде задржано сè што имаат намера да направат. Ајде да слеземе и да им го збуниме јазикот таму, секој да не го разбира јазикот на својот придружник.“

Митот за Вавилонската кула е поткрепен со тоа што има многу сосема различни јазици, но кои користат слични зборови етимолошки за да се однесуваат на истите работи. Овој доказ многумина го читаат како доказ дека првично постоел единствен јазик што го зборувале сите луѓе.

Фактот дека тие не можеле да зборуваат исто јазикот - „го збуни вечниот јазик на целата земја“ - ги натера мажите да не се разбираат. Додека едниот бараше цигли, на пример, другиот испорачуваше глина и на тој начин изградбата не одеше напред поради последователни недоразбирања и забуни .

Покрај конфузијата на јазиците

Вреди да се запамети дека Божјиот првичен проект, според Библијата, бил да ги рашири луѓето низ Земјата.Мажите кои ја изградиле кулата исто така предизвикале него во овој поглед: желбата за изградба на градот имаше за цел да ги централизира сите во истиот регион.

Ова беше во спротивност со Божјите планови и, штом беа казнети, покрај тоа што добиваа различни јазици тие исто така беа разделени.

Не ми е мило да ги збуни луѓето со тоа што го натера секој да зборува на различен јазик, Бог исто така растурил луѓе по површината на Земјата спречувајќи ги даеднаш бил изграден идеализираниот град.

Исто така види: Градот и планините: анализа и резиме на книгата од Eça de Queirós

И Вечниот ги распрсна оттаму по лицето на целата земја и тие престанаа да го градат градот.

Некои религиозни тврдат дека вавилонската кула се сруши, иако нема докази во библиските записи кои укажуваат на судбината на градбата.

Исто така види: Барок: историја, карактеристики и главни креации

Платно Вавилонската кула насликана од Мартен ван Валкенборх (1535–1612)

Што значи Бабел?

Вабел е збор поделен на два дела (Баб-Ел) и на вавилонскиот јазик значи „Божја порта“.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.