O Crime do Padre Amaro: përmbledhje, analizë dhe shpjegim i librit

O Crime do Padre Amaro: përmbledhje, analizë dhe shpjegim i librit
Patrick Gray

O Crime do Padre Amaro , romani i parë i Eça de Queirós, u botua në 1875, në Porto. Nga ndikimet natyraliste, është një roman teze , domethënë një vepër e shkruar me synimin për të provuar një teori shkencore ose filozofike.

Në libër, autori gërsheton ashpër kritikat ndaj klerit dhe borgjezisë të kohës, në një portret besnik dhe dokumentar të shoqërisë bashkëkohore që shënon ardhjen e Realizmit në Portugali. Për shkak të përmbajtjes së tij, libri shkaktoi shumë polemika kur u botua, duke u bërë një nga kryeveprat e letërsisë portugeze.

Përmbledhje e librit

O Crime do Padre Amaro portretizon korrupsionin moral të anëtarëve të klerit, duke vënë në kundërshtim me urdhërimet e Kishës Katolike me sjelljen e priftërinjve të përshkruar nga Eça. Komploti fokusohet kryesisht në romancën e ndaluar midis Amaro, një prift i ri që mbërrin në qytetin e Leiria, dhe Amélia, vajza e hanxhiut që e pret atë.

Analizuara 32 poezitë më të mira nga Carlos Drummond de Andrade Lexo më shumë

Tërheqja mes Amaros dhe vajzës së të zotit të shtëpisë, Amélia-s, duket që në momentin e takimit, duke u shtuar gjithnjë e më shumë, ndonëse përpiqen të shmangin dhe fshehin ndjenjat e tyre. Ajo është fejuar me João Eduardo, i cili, duke kuptuar lidhjen platonike mes të dyve, dominohet totalisht nga xhelozia dhe urrejtja ndaj klerit. I inkurajuar nga shokët e tij në luftën antiklerikale, ai shkruan një artikulle shijshme që e bënte të dridhej: të ishte dashnor i vajzës, siç ishte kanuni dashnor i nënës! Ai tashmë e imagjinonte jetën e mirë skandaloze dhe tolerante.

Me kalimin e kohës, besimi i Amaros zvogëlohet dhe vizioni i tij për priftërinë ndryshon. Ai fillon të mendojë se “sjellja e priftit, përderisa nuk shkakton skandal te besimtarët, në asnjë mënyrë nuk e cenon efektivitetin, dobinë, madhështinë e fesë”.

Ky lloj mendimi duket se përmbledh hipokrizinë e të gjithë këtij kleri që jetoi duke shkelur ligjet që ata vendosën mbi besimtarët, duke besuar se asgjë nuk do ta rrezikonte besimin e tyre nëse do t'i mbanin të fshehtë mëkatet e tyre.

Përfundimi i dashurisë dhe frika nga mëkati

Gradualisht më i dashuruar me Amélian dhe më pak i bindur për nevojën e beqarisë, Amaro kërkon mënyra për të takuar të dashurin e tij.

Dionísia, shërbëtorja e tij, vë re tërheqjen mes të dyve dhe tregon shtëpinë e ziles. Ai shton se "për një zotëri kishtar që ka rregullimin e tij, nuk ka asgjë më të mirë", duke demonstruar se ky është një zak i lashtë .

Zoti i ziles kishte një vajzë të sëmurë që nuk mund ta merrte. jashtë shtëpisë.krevat. Amaro i bind të gjithë se vizitat javore të Amélias janë për t'i mësuar vajzës se si të lutet.

Gjatë kësaj periudhe, ata janë shumë të lumtur dhe madje fantazojnë për një të ardhme së bashku, por Amélia fillon të frikësohet nga mundësia e dënim hyjnor .

Më e devotshme se Amaro, ajo qëndroni frikësuar kur prifti e mbulon me mantelin e Zojës dhe përpiqet ta puthë. Fillon të ketë makthe dhe halucinacione për shkak të fajës , ka një krizë nervore kur sheh ëndërron se shenjtori i shkel në qafë.

Përballë nervozizmit të vajzës, prifti bëhet i paduruar dhe agresive, deri në atë pikë sa Amelia mendoi, asnjëherë, se dukej si një demon. Me gjithë dyshimet dhe frikën nga Ferri, dashuria flet më fort dhe ata mbeten bashkë.

Në krahët e tij u zhduk gjithë tmerri i Parajsës, vetë ideja e Parajsës; e strehuar aty, kundër gjoksit të tij, ajo nuk i trembej zemërimit hyjnor; dëshira, tërbimi i mishit, si një verë shumë alkoolike, i dha një guxim kolerik; Ishte me një sfidë brutale të Parajsës që ajo u mbështjellë me furi rreth trupit të saj.

Shtatzënia, ndarja dhe izolimi

Amélia zbulon se frika e saj janë realizuar dhe ajo është shtatzënë nga prifti: " Më në fund kishte ardhur ndëshkimi, hakmarrja e Zojës”. Amaro kërkon ndihmën e Canon Dias, i cili i përgjigjet menjëherë "Këto janë pasojat kolegu im i dashur".

Siç e prisnin të gjithë, edhe vetë çifti, lidhja duhej të përfundonte papritur, për të shmangur skandalin. . Amaro dëshiron të martojë shpejt Amélian me João Eduardo, për të mbuluar atësinë e fëmijës, por rivali i tij mungon.

Dionísia shkon pas vendndodhjes së tij, por Amélia refuzon martesën, e neveritur dhe e braktisurnga prifti:

Çfarë? E vendosi në atë gjendje dhe tani donte ta hidhte dhe ta kalonte tek dikush tjetër? A ishte ndoshta një leckë që përdoret dhe i hidhet një të varfëri?

Më në fund, vajza fillon të pranojë idenë e martesës, duke menduar të ecë krah për krah me të shoqin dhe të rrisë fëmijën e tyre të ardhshëm. Plani nuk realizohet sepse João është në Brazil dhe ëndrra për të ndërtuar një familje është shkatërruar.

Zgjidhja që gjen Amaro është të bindë Dona Jozefën që të heqë Amelian . Plaka e bekuar që ishte e sëmurë do ta kishte vajzën si shoqëruese gjatë pushimit të saj në shtëpinë e fshatit. Për ta bërë këtë, ajo i drejtohet shantazhit:

Se nëse nuk do të pranonte ta mbulonte këtë gjë, do të ishte përgjegjëse për një turp... Kujtojeni zonjën që tani është me këmbët në varr. , që Zoti ta thërrasë nga një moment në tjetrin, dhe nëse e keni këtë peshë në ndërgjegjen tuaj, nuk ka prift që do t'ju japë falje!... Mos harroni se ai vdes si qen!

Duke menduar se babai i fëmijës ishte Fernandes, nga dyqani i rrobave, Josefa pranon të ndihmojë në fshehjen e shtatzënisë. Ajo beson se do të shpërblehet nga Zoti, por i trajton gratë me ftohtësi dhe mizo dashuritë e saj".

Me vizitën e abatit Ferrão në shtëpinë e Jozefës, Amélia rrëfen dhe flet për halucinacionet dhemakthet që e ndjekin atë. Prifti e hedh poshtë idenë e ndëshkimit hyjnor dhe e këshillon vetëm të bëjë atë që e di, në zemrën e saj, është e drejtë.

Këta zëra, nëse i dëgjon dhe nëse mëkatet e tua janë të mëdha, mos vijnë nga prapa shtratit, ata vijnë tek ajo nga vetja, nga ndërgjegjja e saj.

Kështu, kur Amaro shkon për ta vizituar, ajo refuzon përparimet e tij. Çifti ndahet përgjithmonë.

Lindja dhe vdekja

Amaro kërkon dado me të cilat mund ta lërë fëmijën kur të lindë, por arrin në përfundimin se ajo do të jetë prova e "kimit" të tij dhe ju mund ta raportoni atë në çdo kohë.

Dionísia sugjeron Carlota-n, një "endëse engjëjsh", e cila do ta vriste foshnjën kur ai mbetej në shtëpinë e saj. Prifti organizon vrasjen me gruan dhe paguan shërbimin.

Ndërkohë, Amélia, sikur parashikonte përsëri vuajtjet e së ardhmes, kishte ankthe për lindjen:

Tani ishte një qenie e tmerrshme që kërceu nga të brendshmet e tij, gjysmë grua e gjysmë dhi; nganjëherë ishte një gjarpër i pafund që dilte prej saj për orë të tëra.

Si dënim për mënyrën se si u ngjiz, lindja e fëmijës është dënimi me vdekje për Amélian . Duke qarë dhe duke bërtitur teksa ai hiqet nga krahët e saj, nëna vdes po atë natë. Vdes edhe djali, të cilin Amaro e lë në shtëpinë e “endaxhiut”. Nga të tre, Amaro është i vetmi që mbijeton, duke vazhduar jetën e tij në priftëri.

Feja kundrejt shkencës: avepër natyraliste

Meqë kjo është një vepër natyraliste, ajo vë në pikëpyetje parimet dhe praktikat e fesë, duke favorizuar vizionin e shkencës dhe duke eksploruar instinktet njerëzore dhe sjelljet e tyre.

Një shembull i kësaj është përgjigja e mjekut kur ai ekzaminon Amelian dhe zbulon se ajo është shtatzënë:

Epo mirë, e vogël, nuk të lëndoj për këtë. Ju jeni në të vërtetën. Natyra urdhëron të mbeteni shtatzënë, jo të martoheni. Martesa është një formulë administrative...

Kjo perspektivë shkencore është në kontrast të plotë me vlerat e Kishës, e cila diktonte se seksi jashtë martesës ishte sjellje e neveritshme që duhet dënuar.

Për mjekun, impulset seksuale janë pjesë e të qenurit njerëzor, të kufizuara vetëm nga konventat shoqërore: “Dua të them që, si natyralist, gëzohem”. Kështu, shtatzënia e Amélias do të ishte prova e tezës së saj .

Pas lindjes, ne jemi dëshmitarë të një bisede midis mjekut dhe Abado Ferrão, në të cilën eksplorohet tensioni midis fesë dhe fesë. dhe shkencës. Doktori shkarkohet, duke shprehur kritikat e tij për modelin e shtetit që i detyronte djemtë jetimë të zgjidhnin mes të qenit prift apo polic.

Dhe tani, tha mjeku që gdhend gjoksin e pulës, tani që e kam prezantuar fëmijën. botës, zotërinjtë (dhe kur them zotërit, kam parasysh Kishën) e kapin dhe nuk e lëshojnë deri në vdekje. Nga ana tjetër, edhe më pakMe lakmi, shteti nuk e humb nga syri... Dhe aty fillon udhëtimi fatkeq nga djepi në varr, mes një prifti dhe një tetar policie!

Ai mbron se feja i mësohet një fëmije " kur krijesa e gjorë nuk është ende e vetëdijshme për jetën”. Për këtë arsye, nuk bëhet fjalë për një zgjedhje, por për një imponim .

Ai shkon më tej, duke reflektuar mbi vetë profesionin kishtar dhe mënyrën sesi priftërinjtë e rinj shtyhen drejt priftërinë dhe të detyruar të mohojnë natyrën e tyre.

Nga çfarë konsiston edukimi i një prifti? Kushëriri: në përgatitjen e tij për beqari dhe virgjëri; pra deri te shtypja e dhunshme e ndjenjave më të natyrshme. Së dyti: në shmangien e të gjitha njohurive dhe të gjitha ideve që mund të minojnë besimin katolik; domethënë, shtypja e detyruar e frymës së kërkimit dhe shqyrtimit, pra e gjithë shkencës reale dhe njerëzore...

Ky pasazh duket të jetë domethënës si një përmbledhje e qëndrimit të veprës dhe e autorit vetë, përballë fesë katolike të kohës së saj.

Ky "besim i verbër" shihet si shtypje e sjelljeve instiktive të njerëzimit dhe, më keq, një faktor që vonon zhvillimin dhe evolucionin e shoqërisë portugeze. .

Shkurt, mund të themi se, me këtë vepër, Eça synonte të trondiste themelet e jetës shoqërore portugeze. Ajo tregon se, pavarësisht qëndrimit të tyre të epërsisë morale, "burrat e besimit" ishinsi gjithë të tjerët.

Duke portretizuar të metat e karakterit të tyre, autori kërkon t'i largojë këta burra nga altari ku ishin vendosur nga populli dhe të vërë në dyshim rolin e tyre të vërtetë në funksionimin e shoqërisë.

Është e rëndësishme të theksohet se "krimi i Padre Amaros" u konsiderua krim vetëm sepse profesioni i tij e detyroi atë të merrte një betim dëlirësie. Ndryshe do të shihej normalisht, si një dashuri mes dy të rinjve që takohen dhe dashurohen. Është ndalimi i Kishës që e bën bashkimin mëkatar dhe çon në tragjedi.

Eça tregon se këta burra janë të detyruar të heshtin dëshirën e tyre dhe të përqafojnë një vetmi që nuk e duan. Le të shohim se çfarë shkruan për protagonistin në lidhje me këtë:

Nuk hoqi dorë vullnetarisht nga viriliteti i gjoksit! E kishin çuar në priftëri si kaun në koral!

Duke mohuar shenjtërinë e rreme të këtyre priftërinjve, vepra tregon edhe se si ata janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për të ruajtur fasadën. Një shembull i kësaj është rezultati i romancës mes çiftit.

Edhe pse Amaro, i cili është prift, është përgjegjës për krimin, Amélia dhe djali i saj paguajnë me jetën e tyre. Prifti, megjithë vuajtjet e çastit, mund ta ndjekë karrierën diku tjetër dhe nuk ka nevojë as të ndryshojë sjelljen e tij.

Dialogu që mban me të zotin në fund të veprës, kur viziton Leirinë, duket se konfirmon se është e drejtë:

Pastaj kaluan dy zonja, njëra tashmëme flokë të bardhë, ajër shumë fisnik; tjetra, një krijesë e vogël e hollë dhe e zbehtë, me rrathë të errët poshtë syve, bërryla të mprehta të ngjitura në një brez steriliteti, puçrra të mëdha në fustan, pagur e fortë, taka me pëllëmbë.

- Caspitis! tha kanuni i ulët duke prekur bërrylin e kolegut. Hë, baba Amaro?... Kështu doje të rrëfeje.

- Koha kalon, baba-mjeshtër, tha famullitari duke qeshur, nuk rrëfej më nëse nuk janë martuar!

Personazhet kryesore

  • Amaro - I udhëhequr në priftëri nga vullneti i kumbarës së tij, ai shpejt zbulon dëshirën për gratë dhe vullnetin për të jetuar si një burrë i zakonshëm . Me të mbërritur në Leiria, ai bie në dashuri me Amélian dhe gradualisht lë mënjanë të gjitha sjelljet e pritura nga një prift.
  • Amélia - Përshkruhet si një vajzë "njëzet e tre vjeç, e bukur , e fortë, shumë e dëshiruar”, Amélia është vajza e pronarit të konviktit ku qëndron Amaro. E fejuar me João Eduardo, ajo bie në dashuri me Amaron. Ai heq dorë nga martesa dhe ndërtimi i familjes për dashurinë e priftit.
  • Canon Dias - Profesor i moralit në seminar ndërsa Amaro ishte student, pret të riun në Leiria dhe vendos ai jeton në shtëpinë e Dona Joaneira, me të cilën ka një lidhje. Ndihmon Amaron të fshehë përfshirjen e tij me Amélia.
  • Zonja Joaneira - Augusta Caminha, "të cilën e quajtën Dona Joaneira, sepse ajo kishte lindur në S. João da Foz", është nëna e Amelia. MerrniAmaro në shtëpinë e tij dhe nuk dyshon për pasionin mes priftit dhe vajzës së tij. Megjithëse ishte një grua fetare, ajo ishte e dashura e Canon Dias.
  • João Eduardo - E fejuara e Amélia-s, ai fillon të dyshojë për afërsinë e saj me Amaron. Xhelozia zgjon tek ai një zemërim të fortë ndaj të gjithë anëtarëve të klerit, duke qenë autor i artikullit të gazetës që ekspozon dështimet e shumta të priftërinjve të rajonit.
  • Dionísia - Kur Amaro largohet nga shtëpia de Joaneira, punëson Dionisia që të jetë shërbëtorja e saj. Gruaja është personazhi i parë që realizon pasionin mes Amaro dhe Amélia, duke ndihmuar në mbulimin e takimeve të tyre të fshehta.
  • Dona Josefa - Pas shtatzënisë së Amélias, Josefa është bashkëpunëtori i ri i çiftit. . Duke qenë një grua e sëmurë dhe e moshuar, ajo izolohet në shtëpi me Amelinë si shoqërinë e saj. Edhe pse ai e përçmon të renë për natyrën e paligjshme të dashurisë së tij, ai pranon të fshehë shtatzëninë, duke shpresuar se kjo do ta bëjë atë të bjerë në favorin e Zotit.
shkatërruese ku tregon, pa dhënë emra, të gjitha defektet dhe mëkatet e priftërinjve të zonës.

Dionísia, shërbëtorja e re e Amaros, kupton pasionin e priftit për vajzën dhe ndihmon çiftin të mbulojë takimet e tyre . Ata plotësojnë pasionin e tyre dhe fillojnë të kenë një lidhje të fshehtë, por Amélia ndihet gjithnjë e më fajtore dhe vuan nga makthet dhe vizionet.

Dashuria përfundon në tragjedi kur Amélia mbetet shtatzënë dhe braktiset nga Amaro. Vajzën e dërgojnë larg për të fshehur çështjen dhe prifti punëson një “engjëll endëse” për të vrarë foshnjën sapo të lindë. Amélia vdes pas lindjes, duke qarë për djalin e saj, i cili më pas vritet. Amaro largohet nga Leiria dhe mbetet prift.

Analizë e veprës O Crime do Padre Amaro

E përbërë nga njëzet e pesë kapituj , O Crime do Padre Amaro tregon zakonet e besimit katolik në provincat portugeze. Vepra ilustron se si "burrat e Zotit" manipuluan mendjet e besimtarëve dhe madje edhe vlerat dhe besimet që ata mbronin, në emër të përfitimit të tyre.

Eça tregon gjithashtu verbërinë e një shoqërie ku Individët mbyllin sytë për gabimet dhe mangësitë e tyre, por shpejt tregojnë dhe dënojnë mëkatet e të tjerëve. Me një narrator të gjithëdijshëm , lexuesi ka akses në të gjitha informacionet, madje edhe monologët e brendshëm dhe dëshirat e fshehta të personazheve. Kjo na lejonkuptoni se, në thelb, kishtarët janë të barabartë me burrat e tjerë.

Veprimi zhvillohet në Leiria, famullia ku transferohet Amaro. Atje, ne mund të vërejmë ende shenjat e një Portugali provinciale , jashtëzakonisht fetare, ku të gjithë e njohin njëri-tjetrin dhe komentojnë sjelljen e njëri-tjetrit.

Nga 1860 deri në 1870, dhe besnik ndaj kontekstit të tij historia, komploti ilustron lëvizjet e shpërthimit të antiklericalizmit . Në këtë mënyrë, ai ekspozon dhe justifikon urrejtjen që po rritej në Portugali për përfaqësuesit e Kishës Katolike dhe mënyrën se si ata e udhëhoqën vendin.

Një prift i ri në Leiria

The rrëfimi fillon me lajmin për vdekjen e ish-priftit të Sé de Leiria dhe thashethemet për ardhjen e Amaro. Pikërisht përmes njerëzve të rajonit shfaqet portreti i protagonistit.

Thuhej se ai ishte një djalë shumë i ri, sapo kishte dalë nga seminari. Emri i tij ishte Amaro Vieira. Zgjedhja e tij iu atribuua ndikimeve politike dhe gazeta e Leiria, A Voz do Distrito, e cila ishte në opozitë, foli me hidhërim, duke përmendur golgotën, favorizimin e gjykatës dhe reagimin klerik.

Ky përshkrim është afër realitetit, pasi Amaro ishte i biri i një markeze dhe përdori kontaktet e tij për të lënë famullinë e varfër ku ishte dhe për t'u transferuar në Leiria. Pastaj ai kërkon Canon Dias, i cili ishte profesori i tij i moralit në seminar, duke i kërkuar të gjejë një pension përakomoduar.

Në dialogun midis Dias dhe bashkëpunëtorit, kuptojmë se plani i tij është që Amaro të jetojë në shtëpinë e Joaneira. Synimi është që ai të ndihmojë të paguajë faturat e të dashurit të tij, megjithëse Dias mohon thashethemet: "është një shpifje e madhe!".

Me një ton profetik, bashkëpunëtori tërheq vëmendjen te rreziku për të vendosur Amaron dhe Amélia nën të njëjtën çati.

Për shkak të Ameliazinhas, nuk e di. (...) Po, mund të riparohet. Një vajzë e re... Ai thotë se famullitari është ende i ri... Zotëria juaj e di se cilat janë gjuhët e botës.

Edhe para ardhjes së Amaros, mundësia e një lidhjeje të paligjshme dashurie me Amélian është ngritur. Është sikur fati e vendosi që afërsia e të dyve do të rezultonte në një përfshirje pasionante.

Nga ana tjetër, është vetë “krimi” i Dias që ofron kushtet e nevojshme që Amaro të takohet dhe të dashurohet. me Amélian.

Fëmijëria dhe rinia e Amaros

Jetim në moshën gjashtë vjeçare, Amaro u kujdes nga Marquesa de Alegros, e cila ishte punëdhënësja e nënës së tij. Kumbara vendos ta drejtojë atë drejt jetës kishtare, pasi djali ishte i dobët dhe i turpshëm: "bukuria e tij ishte të strehohej pranë grave, në ngrohtësinë e fundeve të tyre së bashku, duke dëgjuar për shenjtorët".

Djali e pranon fatin e tij , megjithëse zgjedhja nuk ishte e tij, pasi "askush nuk u konsultua kurrë me prirjet apo thirrjen e tij".

NëPërkundrazi, interesi i tij për seksin femëror rritet me kalimin e kohës. Në të vërtetë, motivet e tij për priftërinë shkonin shumë përtej besimit:

Atij i përshtatej profesioni, në të cilin këndohen mesha të bukura, hahen ëmbëlsira të bukura, flitet butë me gratë, - të jetosh mes tyre, duke pëshpëritur, duke ndjerë nxehtësia e tyre depërtuese - dhe dhuratat merren në pjata argjendi.

Kjo retrospektivë e viteve të formimit të tij dhe kalimi i tij nëpër seminar ofron të dhëna të rëndësishme për marrëdhënien e tij me kazanin dhe përpjekjen për shtypjen e libidos :

Dhe edhe para se të bënte zotimet e saj, asaj i ra të fikët nga dëshira për t'i thyer ato.

Shiko gjithashtu: Ne tregojmë 20 librat më të mirë për t'u lexuar në vitin 2023

Amaro dhe Amélia: dashuri e ndaluar

Gjatë seminarit, ne shikuam një skenë ku Amaro donte imazhin e Virgjëreshës që kishte në qeli. Kur mbërrin në Leiria, vizioni i parë që ka për Amélian është i ngjashëm me atë të një shenjtori: "një vajzë e bukur, e fortë, e gjatë, me trup të mirë, me një batanije të bardhë mbi kokë dhe në dorë një degë rozmarine". .

Ky takim i parë mes të dyve, megjithëse nuk zbulon asgjë në fillim, duket se konfirmon një karakter të caktuar të paracaktimit . Nëse Amaro u rrit në mesin e grave, Amélia "u rrit mes priftërinjve", madje kishte menduar të bëhej murgeshë pas një dhimbjeje adoleshente.

Amélia takon të fejuarin e saj, João Eduardo, në Corpus- Christi Edhe pse ajo merr një lidhje me të, ajo nuk e do atë:“Më pëlqeu, mendova se ishte i mirë, djalë i mirë; mund të jetë një burrë i mirë; por ai ndjeu zemrën e tij duke fjetur brenda tij".

Zemra e tij zgjohet me ardhjen e Amaros dhe ne jemi dëshmitarë, paralelisht, se si ata mendojnë për njëri-tjetrin, në dy katet e shtëpisë. Ai "filloi të ndiejë tik-takimin e çizmeve të Amelisë dhe zhurmën e fundeve me niseshte që ajo tundi ndërsa zhvishej". dhome gjumi".

Sa më shumë që ai i kushtonte vëmendje Amelisë, aq më pak Amaro shqetësohej për detyrat e tij prift , duke e lënë mendjen të konsumohej nga dëshira.

Në këmbët e tij nga ajo, shumë i dobët, shumë i lënguar, ai nuk kujtonte se ishte prift; Priftëria, Zoti, Sheri, Mëkati ishte poshtë, shumë larg, ai mund t'i shihte ata shumë të dobët nga lartësia e ekstazës së tij, si nga një mal i sheh shtëpitë të zhduken në mjegullën e luginave; dhe atëherë mund të mendoja vetëm për ëmbëlsinë e pafundme të dhurimit të saj puth bardhësinë e qafës ose kafshon veshin e saj.

Një besimtare që nga fëmijëria, Amélia tani "do të donte të përqafonte, me pak puthje të zgjatura, altarin, organin, misalin, shenjtorët, Qiellin , sepse nuk mundi t'i dallonte mirë nga Amaro".

Pas sulmit të parë të priftit, i cili puth të dashurin e tij dhe tërhiqet, ai kthehet larg ndihet i refuzuar . A besoni se ajo preferon "një emër, një shtëpi, mëmësi" me João Eduardo, në vend të"ndjesi kriminale" dhe "tmerret e mëkatit".

Në fakt, ajo "ishte e dashura e priftit për një kohë të gjatë", madje shkoi aq larg sa të pyeste Zonjën e dhembjeve në lutje: " bëje atë si unë!” Pavarësisht nga kjo, Amélia nuk mund të harrojë rrezikun që do të ndërmerrte nëse do ta konsumonte pasionin e saj me Amaron.

Ajo i frikësohet të ardhmes së saj dhe kujton historinë e Joaninha Gomes, “e cila kishte qenë e At Abilio dashnor" dhe përfundoi duke u refuzuar prej tij dhe e përbuzur nga të gjithë, "nga mjerimi në mjerim":

Çfarë shembulli, Zot i Shenjtë, çfarë shembulli!... Dhe i pëlqente edhe një prift! , ajo do qante per qepjen e saj kur s'po vinte At Amaro!Ku e çoi ai pasion?Me fat Joaninha!Se shoqja e famullitarit!pasdite e braktisur prej tij,me nje femije ne bark,pa copa buke!

Amaro, përkundrazi, duket se nuk ka frikë nga pasojat hyjnore , duke besuar se ishte "një shkelje kanonike, jo një mëkat i shpirtit". Ai shkon më tej, duke i shkruar në një letër të dashurit të tij: “Ti bën mëkatin më të madh, duke më futur në këtë pasiguri dhe torturë, që edhe në kremtimin e meshës, unë gjithmonë mendoj për ty”.

João Eduardo dhe përleshja antiklerikale

Duke vënë re ftohtësinë e nuses dhe magjepsjen që ka për Amaron, João Eduardo bëhet xheloz, duke refuzuar priftin dhe të gjithë klasën e tij.

Nuk i besonAmaro , as në sjelljen dhe qëllimet e priftërinjve të tjerë.

Megjithatë, instinktivisht ai filloi ta urrente Amaron. Ai kishte qenë gjithmonë armik i priftërinjve! Ai u gjeti atyre një "rrezik për qytetërimin dhe lirinë"; mendoi se ishin intriguese, me zakone epshi.

Eduardo, i bindur se “vajza del me famullitarin”, i tërbuar dhe me nderin e tij i plagosur, shkon në redaksinë e “Voz do Distrito”. Atje ai takohet me pronarin e gazetës, Doutor Godinho, i cili "u bë shumë armiqësor (...) me padrarinë".

Zbulon një aleat në luftën antiklerikale, i cili e inkurajon të shkruajë artikulli "Farisenjtë modernë" Këtu ai ekspozon, ndër të tjera, sjelljen e Canon Dias dhe tërheqjen e Amaros ndaj Amélia-s:

Poshtë gjithçka që mban erë prifti! Nëse nuk ka, shpikni it!

Artikulli, "një galeri fotografish kishtare", vuri në dukje sjelljet e zakonshme të priftërinjve të ndryshëm të Leiria. Ai e përshkruan Dias si një "mjeshtër imoraliteti" dhe akuzon Amaron se "mbjell farën e flakëve kriminale në shpirtin e të pafajshmit".

Shiko gjithashtu: Faroeste Caboclo de Legião Urbana: analizë dhe interpretim i detajuar

Fillimisht, João Eduardo triumfon. Amaro detyrohet të zhvendosë shtëpinë për të shmangur skandalin dhe Amélia cakton një datë martese për të heshtur thashethemet. Megjithatë, ai zbulohet shpejt si autori i tekstit dhe vuan pasojat e sulmit ndaj klerit: për të flitet keq dhe i braktisur nga të gjithë , madje edhe Amelia, e cila prish fejesën.

Veset dhehipokrizia e klerit

Duke vëzhguar sjelljen e këtyre priftërinjve, është e lehtë të kuptohet revolta e João Eduardo-s dhe shokëve të tij. Që në fillim të veprës, rrëfimtari vendos kritika dhe akuza ndaj klerit në zërin e personazheve të tjerë.

Që në fillim përmes këtij “zëri i popullit” zbulojmë se prifti i cili vdiq ishte i neveritshëm për grykësinë e tij të tepruar. Po kështu, mësojmë se Amaro nuk e fitoi postin për meritë të tij, por falë statusit social të kumbarës së tij, markezes.

Përgjatë rrëfimit, ka sjellje të panumërta që nuk janë në përputhje me doktrinën që predikojnë këta njerëz. Kjo bëhet e dukshme, për shembull, në darkat e ndara nga anëtarë të ndryshëm të klerit. Midis dyerve ata bëjnë gjëra të ndryshme që i konsiderojnë të gabuara: pinë, hanë gjëra luksoze, flasin keq për njerëzit e tjerë, debatojnë me njëri-tjetrin, shantazhojnë njëri-tjetrin etj.

Megjithatë “mëkati i mishit”. , është dobësia më e madhe e këtij kleri të përfaqësuar nga Eça de Queirós. Protagonisti, i cili gjithmonë e ka refuzuar beqarinë dhe donte të kishte familje, vendos të ndiqte pasionin e tij për Amelian kur zbulon se prifti më i madh, Dias, kishte një lidhje të fshehtë me Joaneira. Kjo vërteton, për të riun, se nuk ka asgjë të keqe me dashurinë e tij.

Kishte rënë nata, me një shi të lehtë. Amaro nuk e ndjeu, duke ecur shpejt, plot me një ide të vetme.
Patrick Gray
Patrick Gray
Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.