7 сензационални песни од Аријано Суасуна

7 сензационални песни од Аријано Суасуна
Patrick Gray

Аријано Суасуна (1927-2014) е литературен гениј кој остави свој придонес во форма на поезија, романи, есеи и театарски претстави. писателот е предизвик за храбрите читатели.

Сега откријте седум негови песни кои не се пропуштаат и погледнете ја анализата на неговата поетика.

1. Детство

Без закон или крал, се најдов себеси фрлен

како момче на камено плато.

Запрепастувачки, слеп, во сонцето на Шанса,

Го видов светот како рика. Злобниот тигар.

Пеењето на Sertão, пушка насочена, го удри неговото бесно тело.

Тоа беше дементираната, задушена песна,

рикаат по Патеките без одмор.

И дојде Сонот: и се растури!

И дојде Крвта: осветленото обележје,

изгубената борба и моето јато!

Сè покажуваше на сонцето! Останав долу,

во синџирот што бев и каде што се пронаоѓам,

сонувам и пеам, без закон и крал!

2. Раѓање - егзил

Тука, сината врана на сомнежот

гние во виолетовите плодови,

И оправданата треска, розата на инфекцијата,

Им пее на тигрите во зелена и црна мрежа.

Таму, во бакарното крзно на Тагата,

Златната бобина ја врти црвената волна.

0>>A Pio од метал е Gavião

И мазна е муцката на овцата.

Тука, калта ја дамка кафеавата мачка:

Зеленикаста Месечина доаѓа надвор од Мангровата

И гние, од страв, наДесбарато.

Таму, расфрланата ѕвезда е оган и ѓубре:

Сонцето на смртта сјае во сонцето на крвта,

Но, осаменоста расте, а Крејнот сонува. 1>

3. Смрт - Сонцето на страшното

Но ќе се соочам со божественото Сонце,

светиот поглед во кој гори Пантерот.

Ќе знаете зошто мрежата на судбината

никој не ја пресекол или одврзал.

Нема да бидам горд или кукавички,

дека крвта се бунтува на звукот на Ѕвоното.

Ќе го видам Јагуарот и светлината на попладнето,

Каменот на сонот и жезолот на Божественото.

Ќе дојде - Жена - мавтајќи со крилјата,

со ширата на калинката, спиј, Куќата,

и Гавијао ќе ми го благослови видот.

Но, исто така знам дека само така ќе видам

круната на пламенот и Бог, мојот крал,

седнат на својот престол во Сертао.

3. Жената и кралството

Со бразилска барокна тема

О! Калинка од овоштарникот, смарагд трева

очи златни и сини, киселица моја!

Арија во облик на сонце, плод од сребро

мојата земја, мојот прстен, рајот на утро!

О мој сон, моја крв, подарок, храброст,

Вода од камењата, ружата и видиковецот!

Мојата запалена светилка на Миражот,

Мојот мит и мојата моќ - моја жена!

Се вели дека сè поминува и тешко време

сè се руши: крвта мора да умре!

Но, кога светлината ми кажува дека ова чисто злато

завршува со умирање и расипување,

Мојата крв врие од залудна причина

И твојата љубов чука вотемнина!

4. Тука живееше крал

Тука живееше крал кога бев момче

Носев златна и кафена боја во мојот дублет,

Камен на среќата над мојата судбина,

Исто така види: Изгубената ќерка: анализа и интерпретација на филмот

Неговото срце чука до моето.

За мене, неговото пеење беше Божествено,

Кога на звукот на виолата и стапот,

Тој пееше со рапав глас, Десатино,

Крв, смеа и смртта на Сертао.

Но, тие го убија татко ми. Од тој ден

Се видов како слеп без мојот водич

Кој отиде на Сонцето, преобразен.

Неговиот лик ме пече. Јас сум пленот.

Тој, жарот што тера кон запалениот оган

Златен меч во крваво пасиште.

5. Светот на sertão

Пред мене, жолтите мрежи

на светот, кафеав и бестрашен Јагуар.

Во црвеното поле, сина Асма од животот

до крстот на Сината, Злото е разбиено.

Но, безсонченото сребро од овие монети

го вознемирува Крстот и тешко изгубените рози;

Исто така види: Бакнежот од Густав Климт

а левиот незаборавен црн белег

го сече среброто од листовите и токите.

И додека Огнот вика кон тврдиот Камен,

тоа до крај ќе бидам збунет,

што и во Браун слепиот очајува,

костенот Коњ, на корнизот,

мора да се издигне, на својот крилја, кон Светото,

лаат меѓу Сфингите и Пантерот.

6. Патот

На часовникот на Рајот, Сонцето во насока на стрелките на часовникот

Ја крвари Козата на чудното оловно небо.

Каменот го расцепува безмилосниот свет ,

Пламенот наЛовечка пушка го ранува огнот.

Во пламното сино сонце,

Црвениот и огнен сончоглед сјае.

Како можам да умрам во сенката на мојот Пусо?

Како да се соочите со стрелите на овој Стрелец?

Надвор, огнот: виолетовиот лустер

на црвениот и аури-кафеавиот Макамбирас

Ангели-ѓаволи и тронови -vai burning.

Ветерот дува – запаливиот Sertão!

Темните чудовишта одат по Патот

и по Патот, меѓу овие Чудовишта, одам јас!

7. Надгробна плоча

Кога ќе умрам, не пуштај го мојот Коњ

на камењата на моето изгорено пасиште:

флеши го неговиот фален назад,

со Golden Spur, додека не го убие.

Еден од моите синови мора да го јава

на седло од зеленикава кожа,

што се влече заедно на Земјата камени и кафеави

Бакарни чинии, ѕвона и треперки.

Така, со молња и ударен бакар,

труп од копита, крв на Браун,

можеби звукот на стопеното злато се преправа

дека, залудно – глупава и скитничка крв —

се обидов да ковам, во мојот чуден Кантар,

да тенот на Минха Фера и ао Сол до Мундо!

Анализа на поезијата на Аријано Суасуна

Содржина

Поезијата на писателот е полна со симболологии и многу се потпира на популарното традиција бразилска , главно од североисточниот дел (треба да се запомни дека детството на Аријано Суасуна целосно поминало во внатрешноста на Параиба).

Се заснова на усната традиција, лириката есе фокусира на сцените импрегнирани во меморијата и намерно ги меша реалното и имагинарното.

Основните теми на стиховите на Суасуна се егзилот, таткото, потеклото и кралството.

Гледавме и еден интересен вкрстување помеѓу популарни и ерудитни референци . Аријано е, без сомнение, во ерудитниот универзум (запомнете дека авторот со децении беше професор по естетика на реномиран универзитет) во исто време кога се обидува да се храни со популарни елементи.

Постојат во неговите стихови многу присутни траги од североисточната ненадејна и наклонетост кон sertão, место на потекло на поетот. Не случајно голем дел од поезијата на Аријано е биографска , обележана со животниот пат на поетот.

Лирското јас се обидува да ја види светлата страна на сувата внатрешност; тој дава помалку акцент на сушата, стерилноста, суровоста и ја нагласува повеќе наклонетоста, заедништвото, соларните особености на овој регион на Бразил.

Форма

Обележана со носење елементи од барокот , стиховите на Аријано се составени од сложено, херметичко писмо. Едноставниот вокабулар е комбиниран на неочекуван, необичен начин.

Тоа е поезија која не изгледа затворена, напротив, таа е секогаш во движење, во процес. Интересен факт што го докажува овој факт се записите на Аријано Суасуна, трудови со бројни верзии кои сведочат за постојаното препишувањена некои композиции.

Во однос на форматот, неговата поезија претпочита фиксна форма (сонет или ода).

Дознајте кој бил Аријано Суасуна (1927-2014)

Аријано Вилар Суасуна, познат на пошироката јавност само по неговото име и презиме, е роден во Носа Сенхора дас Невес, Параиба, на 16 јуни 1927 година.

Син на гувернерот на неговата држава, тој пораснал во сертото на Параиба заедно со неговите осум браќа. Живеењето во внатрешноста на североистокот имаше големо влијание врз неговата литературна продукција.

Портрет на Аријано Суасуна

Прекршени во законот, Суасуна започна да пишува во 1945 година кога ја објави песната Noturno во Jornal do Comércio - тој во тоа време имаше осумнаесет години. Неговата прва драма, Ума Мулхер Вестида де Сол , била напишана две години подоцна.

Аријано станал и професор по естетика на Федералниот универзитет во Пернамбуко. Писателот продолжил да произведува незаситно во текот на децениите.

Неговите најпознати дела се веројатно Auto da Compadecida (театарска претстава) и Romance d'A Pedra do Reino .

Во 1990 година, писателот се приклучи на Бразилската академија за писма (ABL) и го зазеде столот број 32.

Аријано Суасуна беше во брак со Зелија де Андраде Лима и имаше пет деца.

<0 0>Писателот почина на 23 јули 2014 година во Ресифе.

Сакате да дознаете повеќе за авторот? Тогаш непропушти да ја прочита статијата Аријано Суасуна: живот и работа.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.