Анализирани 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андраде

Анализирани 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андраде
Patrick Gray

Карлос Драмонд де Андраде (31 октомври 1902 - 17 август 1987) е еден од најголемите автори на бразилската литература, а исто така се смета и за најголемиот национален поет на 20 век.

Интегриран во втората фаза на бразилскиот модернизам, неговата литературна продукција одразува некои карактеристики на неговото време: употреба на актуелен јазик, секојдневни теми, политички и општествени размислувања.

Преку неговата поезија, Драмонд беше вечен, освојувајќи го вниманието и восхитот на современите читателите. Неговите песни се фокусираат на прашања кои остануваат актуелни: рутината на големите градови, осаменоста, меморијата, животот во општеството, меѓучовечките односи.

Меѓу неговите најпознати композиции, оние кои изразуваат длабоки егзистенцијални рефлексии, каде што субјектот изложува и го доведува во прашање неговиот начин на живот, неговото минато и неговата цел. Погледнете некои од најпознатите песни на Карлос Драмонд де Андраде, анализирани и коментирани.

Во средината на патеката

Во средината на патеката имаше камен

имаше камен во средината на патот

имаше камен

среде патека имаше камен.

Никогаш нема да го заборавам ова настан

во животот на моите уморни мрежници.

Никогаш нема да заборавам дека на средината на патот

имаше камен

имаше камен на сред пат

среде пат имаше камен.

Веројатно ова е песнатасегашен момент.

Видете ја и целосната анализа на песната „Рамениците го поддржуваат светот“ .

Уништување

Љубовниците се сакаат сурово

и со Ако толку се сакаат, не можат да се видат.

Едниот го бакнува другиот, се одразува.

Двајца љубовници што се тие? Двајца непријатели.

Љубовниците се деца разгалени

од разгалувањето на љубовта: и тие не сфаќаат

колку се валкаат еден со друг во нивната прегратка,

и како тој свет се враќа на ништо.

Ништо, никој. Љубов, чист дух

кој ги шета лесно, па змијата

се втиснува во сеќавањето на нејзиниот пат.

И тие остануваат засекогаш каснати.

Тие престанаа да постојат, но она што постоело

продолжува да боли засекогаш.

Почнувајќи од самиот наслов, во оваа песна негативниот поглед на субјектот за љубовните врски е непобитен . Опишувајќи ја љубовта како „уништување“, тој размислува за начинот на кој паровите се сакаат „сурово“, како да се караат. Без да ја видат индивидуалноста на другиот, тие не успеваат да се видат себеси, барајќи проекција на себе во партнерот.

Тоа е самата љубов таа што изгледа дека ги „расипува“ љубовниците, ги расипува, ги наведува да дејствуваат во на овој начин. Отуѓени, тие не сфаќаат дека унијата ги уништува и ги одвојува од остатокот од светот. Поради оваа страст се бришат и се поништуваат.

Уништени, сеќавањето на љубовта го чуваат како „змија“ која ги брка и каснува. Дури и со текот на времето, оваа меморија сè уште боли(„ги каснати“) и останува сеќавањето на она што го преживеале.

Меѓународен конгрес на стравот

Засега нема да пееме за љубовта,

кои се засолниле подалеку под подземјето.

Ќе пееме на стравот, кој ги стерилизира прегратките,

нема да пееме на омразата, бидејќи таа не постои,

таму е само страв, наш татко и наш придружник,

големиот страв од сертите, од морињата, од пустините,

стравот од војниците, стравот од мајките, стравот од цркви,

ќе го пееме стравот од диктаторите, стравот од демократите,

ќе пееме за стравот од смртта и стравот од после смртта.

Тогаш. ќе умреме од страв

а жолти и страшни цветови ќе цутат на нашите гробови.

„Меѓународен конгрес на стравот“ зазема социјална и политичка тема што го отсликува историскиот контекст на неговото создавање. По Втората светска војна, едно од прашањата што најмногу ги опседнуваше поетите и писателите беше несоодветноста на дискурсот пред смртта и варварството.

Се чини дека оваа композиција ја одразува климата на терор и скаменување што го проникна целиот свет.свет . Ова универзално чувство целосно ја преклопува љубовта, па дури и омразата, создавајќи неединство, изолација, студенило „што ги стерилизира прегратките“.

Субјектот има намера да изрази дека човештвото сè уште не ги надминало сите страдања што ги претрпело. прогонуван и управуван само од страв и заборавање на сите другиемоции.

Повторувањето низ песната се чини дека подвлекува дека оваа постојана несигурност, оваа опсесија ќе ги доведе поединците до смрт и ќе се овековечи по нив, во „жолти и страшни цветови“.

>На овој начин, Драмонд размислува за важноста да се лекуваме себеси, како човештво, и повторно да научиме како да живееме.

Исто така, погледнете ја целосната анализа на поемата Congresso Internacional do Medo.

Ново Годишен рецепт

За да освоите убава Нова Година

бојата на виножитото или бојата на вашиот мир,

Нова година без споредба со цело време веќе живееле

(можеби слабо живеено или бесмислено)

за да ви освојам една година

не само обоена, закрпена за кариерата,

туку ново во малите семиња на доблеста;

нови

дури и во срцето на нештата што помалку се перципираат

(почнувајќи од внатре)

ново, спонтано, толку совршено, што не го ни забележуваш,

ама со него јадеш, се шеташ,

сакаш, разбираш, работиш,

не треба да пиете шампањ или друг алкохол ,

Не треба да испраќате или примате пораки

(дали растението прима пораки?

Дали поминува телеграми?)

Не треба

да се направи список со добри намери

да се внесе во фиока.

Не треба да плачете од жалење

за севкупната глупост

ниту глупаво да верувате

дека со декрет на надеж

од јануари работитепромени

и нека биде се јасност, награда,

правда меѓу луѓето и народите,

слобода со мирис и вкус на утрински леб,

права почитувано, почнувајќи

од августовското право на живеење.

За да освоите Нова Година

која го заслужува името,

ти, драги мои, мора за да го заслужиш,

треба да го направиш тоа повторно, знам дека не е лесно,

но обидете се, обидете се, свесни.

Во вас е дека годината Ново

спие и чека засекогаш.

Во оваа композиција лирскиот субјект како да зборува директно со својот читател („ти“). Сакам да ве советувам, да ја споделите вашата мудрост, да ги формулирате вашите желби за трансформација за новата година.

Таа започнува со препорака оваа година навистина да се разликува од претходните (време „лошо живеено“, " бесмислено“). За ова, потребно е да се бара вистинска промена , која го надминува изгледот, која генерира нова иднина.

Тој продолжува, наведувајќи дека трансформацијата мора да биде присутна во малите нешта, имајќи неговото потекло во внатрешноста на секој од нив, во нивните ставови. За ова, треба да се грижите за себе, да се опуштите, да се разберете себеси и да еволуирате, без да ви треба луксуз, одвлекување внимание или друштво.

Во втората строфа, тој го теши својот читател, утврдувајќи дека за се не вреди да се кае. што направивте, ниту верувајте дека новата година ќе биде магично и моментално решение за сите проблеми.

Напротив, мора да го заслужите тоаследната година донесете ја „свесната“ одлука да се промените себеси и со многу труд да ја промените вашата реалност.

Чувство на светот

Имам само две раце

и чувството на светот,

но јас сум полн со робови,

моите сеќавања течат

а телото прави компромиси

на сливот на љубовта.

Кога ќе се издигнам, небото

ќе биде мртво и ограбено,

јас самиот ќе бидам мртов,

мртов мојата желба, мртво

мочуриштето без акорди.

Другарите не рекоа

дека имало војна

и требало

да донесе оган и храна.

Се чувствувам расеано,

пред границите,

Смирено ве молам

да ми простите.

Кога телата ќе поминат,

Ќе бидам сам

пркосејќи му на сеќавањето

на ѕвонарот, вдовицата и микроскопот

кои го населиле шаторот

и не биле пронајдени

во зори

оваа зори

повеќе ноќ отколку ноќ.

Објавено во 1940 г. по Првата светска војна, поемата го отсликува светот сè уште потресен од теророт на фашизмот. Кревкиот, мал, човечки субјект има „само две раце“ за да го носи „чувството на светот“, нешто огромно, поразително. Околу него, сè го соочува со ранливоста на животот и неизбежноста на смртта.

Окружен со војна и смрт, тој се чувствува отуѓено, далеку од реалноста. Спомнување на политичката борба, преку употреба на изразот„другари“, подвлекува дека бил изненаден од поголема војна, битката за опстанок на секој .

Прочитајте ја и целосната анализа на песната „Sentimento do Mundo“.

Не-причините за љубовта

Те сакам затоа што те сакам.

Не мора да бидеш љубовник,

и не не знам секогаш како да бидам.

Те сакам затоа што те сакам.

Љубовта е состојба на благодат

и не можеш да платиш со љубов.

Љубовта се дава бесплатно,

се сее на ветер,

во водопад, во затемнување.

Љубовта бега од речници

<0 0>и разни прописи.

Те сакам затоа што не ме сакам

ме доволно или премногу.

Бидејќи љубовта не се разменува,

тоа не е конјугирана или сакана.

Бидејќи љубовта е љубов кон ништо,

среќна и силна сама по себе.

Љубовта е братучед на смртта,

и смртта победува,

колку и да го убијат (и убиваат)

секој миг на љубовта.

Играта со зборови присутна во насловот на песната (асонанцата меѓу „сем“ и „сто“) е директно поврзана со значењето на составот. Без разлика колку причини имаме да сакаме некого, тие секогаш ќе бидат недоволни за да ја оправдаат таа љубов.

Чувството не е рационално или објаснување , тоа едноставно се случува, дури и ако другиот не не го заслужуваат тоа. Субјектот верува дека љубовта не бара ништо за возврат, не треба да ѝ возврати („не можеш да платиш со љубов“), ниту може да биде подложена на збир правила или упатства, бидејќи постоии вреди само по себе.

Споредувајќи го чувството на љубов со смрт, тој изјавува дека успева да го надмине („смртниот победник“), иако често тоа наеднаш исчезнува. Се чини дека овој контрадикторен и испарлив карактер на љубовта го содржи и нејзиниот шарм и мистерија.

Погледнете ја деталната анализа на песната As Sem-Razões do Amor.

Засекогаш

Зошто Бог дозволува

мајките да си заминат?

Мајките немаат граници,

време е без час,

светлината што не т брише

кога дува ветер

и врне дожд,

кадифе скриено

во збрчкана кожа,

чиста вода, чист воздух ,

чиста мисла.

Умирањето се случува

со она што е кратко и поминува

без да остави трага.

Мајка , во нејзината благодат,

е вечноста.

Зошто Бог се сеќава

— длабока мистерија —

да ја однесе еден ден?

Дали јас бев Кралот на светот,

Јас поставив закон:

Мајките никогаш не умираат,

Мајките секогаш ќе бидат

со нивните деца

а тој, иако е стар,

ќе биде мал

како зрно пченка.

Потресен и тажен, темата ја доведува во прашање божествената волја, прашувајќи зошто Бог ги зема мајките и ги остава нивните деца зад себе. Таа зборува за мајчинската фигура како нешто поголемо од самиот живот („Мајката нема граници“), за вечна „светлина што не се гаси“.

Повторувањето на придавката „ чиста“ го подвлекува уникатниот и величествен карактер на односот меѓу мајките и децата. Затоа, лирското јас не го прифаќасмртта на неговата мајка, бидејќи „умирањето се случува на кратко“. Напротив, таа е бесмртна, таа е овековечена во вашето сеќавање и продолжува да биде присутна во вашите денови.

Така, волјата Божја е „длабока мистерија“ која субјектот не може да ја дешифрира. Спротивставувајќи се на начинот на кој функционира светот, тој тврди дека ако бил „Крал“ повеќе не би дозволил мајките да умираат.

Оваа речиси детска желба да се преврти природниот поредок на нештата нè потсетува дека, дури и по возрасните , децата на децата и понатаму им треба мајчиниот скут. Синот „иако стар, / ќе биде мал“ секогаш во прегратките на неговата мајка.

Поемата на тој начин ја означува двојната осаменост и сираче на субјектот. Од една страна, тој ја губи својата мајка; од друга страна, тој почнува да го преиспитува својот однос со Бога, неспособен да го разбере и прифати сегашното страдање.

О Амор тропа на врата

Кантига до амор сем гумно

ниту работ ,

го превртува светот

надолу,

крева женски здолништа,

ги симнува машките очила,

љубов, без разлика што,

е љубов.

Душо, не плачи,

денес има филм од Карлито!

љубовта чука на врата

љубовта тропа на аортата,

Отидов да ја отворам и настинав.

Срцева и меланхолична,

љубов татне во градината

меѓу портокалови дрвја

помеѓу полузрело грозје

и веќе зрели желби.

Меѓу полузрело грозје,

Љубов моја, не те мачи.

Одредени киселинија засладуваат

исушената уста на постарите

и кога забите не гризат

и кога рацете не држат

љубовни скокоткања

љубовта црта крива

предлага геометрија.

Љубовта е образовано животно.

Погледнете: љубовта го прескокна ѕидот

љубов тој се качи на дрвото

навреме да се сруши.

Тоа е тоа, љубовта се урна.

Оттука можам да ја видам крвта

која тече од андрогиното тело .

Оваа рана, драга моја,

понекогаш никогаш не зараснува

некогаш заздравува утре.

Оттука можам да видам љубов

иритирана, разочарана,

но гледам и други работи:

Гледам тела, гледам души

Гледам бакнежи како се бакнуваат

Слушам раце како се допираат како зборуваат

и кои патуваат без карта.

Гледам многу други работи

што не се осмелувам да ги разберам...

Поемата зборува за преобразувачката моќ на чувството за љубов и за контрадикторните емоции што ги создава во лирската тема. Здробениот занес го менува однесувањето и на мажите и на жените. Потребна е само „песна за љубовта без гумно / ниту работ“ за да се преврти „светот наопаку“, превртувајќи ги општествените правила.

Овде љубовта се појавува персонифицирана, андрогина фигура која ја напаѓа куќата и срцето на лирското јас, дури и влијаејќи на неговото здравје („срцево и меланхолично“).

Антитезата помеѓу „полукисело грозје“ и „зрели желби“ се чини дека е алузија на романтичните очекувања што често предизвикуваатфрустрација кај љубовниците. Дури и кога е „зелена“ и кисела, љубовта може да ја заслади устата на оној што ја живее.

Дива и паметна како „учено животно“, љубовта е храбра, непромислена, таа го следи својот пат преземајќи ги сите ризици. Често, овие ризици генерираат страдање и загуба, симболизирани овде со фигурата што паѓа од дрвото („Во ред, љубовта се урна“).

Користејќи хумористичен и речиси детски тон, субјектот се чини дека го релативизира ова страдање, гледајќи го како дел од секојдневните авантури и несреќи.

Сликата на љубовта на земја, крвава до смрт, го симболизира скршеното срце на лирското јас. Тоа е трагичен крај што остава рана, која не знаеме кога ќе помине („понекогаш никогаш не зараснува / некогаш заздравува утре“). Дури и повреден, „иритиран, разочаран“ по разочарувањето, тој продолжува да гледа како се раѓаат нови љубови, одржувајќи необјаснива надеж. 0>И јас нема да пеам за светот што доаѓа.

Заглавен сум во животот и ги гледам моите придружници.

Тие се премолчени, но имаат големи надежи.

Меѓу нив ја сметам огромната реалност.

Сегашноста е толку голема, да не залутаме.

Да не залутаме премногу, да одиме рака под рака.

Јас нема да бидам пејач на жена, на приказна ,

Јас нема да ги спомнувам воздишките во самрак, пејзажот што се гледа од прозорецот,

Нема да делам наркотици илинајпознатиот од Драмонд, по својот уникатен карактер и необични теми. Објавен во 1928 година, во Revista da Antropofagia, „No Meio do Caminho“ го изразува модернистичкиот дух кој има намера да ја доближи поезијата до секојдневниот живот.

Според пречките што се појавуваат во животот тема , симболизирана со камен што го пресекува нејзиниот пат, композицијата беше жестоко критикувана за нејзиното повторување и вишок.

Сепак, песната влезе во историјата на бразилската литература, покажувајќи дека поезијата не мора да биде ограничено на формати Може да се работи за која било тема, дури и за камен.

Видете ја и целосната анализа на песната „Во средината на патот имаше камен“.

Poema de Sete Лица

Кога се родив, еден крив ангел

кој живее во сенка

рече: Оди, Карлос! да се биде гауч во животот.

Куќите ги шпионираат мажите

кои трчаат по жени.

Попладнето можеби беше сино,

немаше нема толку многу желби.

Трамвајот оди полн со нозе:

бели црни жолти нозе.

Зошто толку многу нозе, Боже мој,

го прашува моето срце.

Но моите очи

не прашуваат ништо.

Човекот зад мустаќите

е сериозен, едноставен и силен.

Речиси не муабет.

Тој има малку, ретки пријатели

човекот зад очилата и мустаќите.

Боже мој, зошто го напушти јас

да знаевте дека не сум Бог

да знаевтеписма за самоубиство,

Нема да бегам на островите, ниту ќе ме киднапираат серафими.

Времето е моја работа, сегашното време, сегашните луѓе,

животот присутен.

Како еден вид поетска уметност, оваа композиција ги изразува намерите и принципите на субјектот како писател. Ограничувајќи се од претходните литературни движења и текови, тој изјавува дека нема да пишува за „мртов свет“. Тој наведува и дека не го интересира „идниот свет“. Напротив, се што го заслужува вашето внимание е сегашниот момент и оние околу вас.

Спротивставувајќи се на старите модели, вообичаените теми и традиционалните форми, таа следи свои насоки. Неговата цел е да оди „рака под рака“ со сегашното време, да ја прикаже неговата реалност, слободно да пишува за она што го гледа и мисли..

Балада за љубовта низ вековите

Ми се допаѓаш , ти се допаѓам

од памтивек.

Јас бев Грк, ти Тројанец,

Тројанецот но не и Хелен.

Се симнав од хоби коњот

да го убие својот брат.

Го убив, се боревме, умревме.

Станав римски војник,

гонејќи ги христијаните.

На вратата од катакомбата

Повторно те најдов.

Но, кога те видов гол

лежејќи на циркускиот песок

и лавот доаѓаше,

Јас скокнав во очај

и лавот не изеде двајцата.

Тогаш јас бев мавритански пират,

злота на Триполитанија.

Го запаливфрегата

каде се криеше

од бесот на мојот бригантин.

Но, кога сакав да те фатам

и да те направам мој роб,

ти го направи крстот

и си ги пресече градите со кама...

И јас се самоубив.

Потоа (помеки времиња)

Бев дворјанин на Версај,

духовит и развратен.

Ти одлучи да бидеш калуѓерка...

Јас прескокнав манастирски ѕид

но компликациите, политиката

не доведе до гилотина.

Денес сум модерен млад човек,

веслам, скокам, танцувам, бокс,

Имам пари во банка.

Ти си извонредна русокоса,

Исто така види: Ние (Ние): објаснување и анализа на филмот

бокс, танцува, скока, весла.

Татко ти не му се допаѓа.

Но, по илјада авантури,

Јас, херојот на Парамаунт,

те гушкам, се бакнуваме и се венчавме.

Во првите два стиха од песната сфаќаме дека субјектот и неговата сакана се сродни души, судбински средби и несогласувања низ вековите. И покрај љубовта што ги обединува, тие живеат страсти забранети во сите инкарнации , осудени да се раѓаат како природни непријатели: Грци и Тројанци, Римјани и Христијани.

На сите возрасти завршуваат во на поинаков начин, трагично, со убиства, гилотини, па дури и самоубиства, како Ромео и Јулија. Во првите три строфи од песната, субјектот ги раскажува сите неуспеси и искушенија со кои парот мораше да се соочи.

Спротивно на тоа, во последната строфа тој зборува за својот сегашен живот, возвишувајќи ги неговите квалитети и опишувајќи се себеси како добар натпревар. противтолку многу авантури, единствената пречка со која се соочуваат сега (таткото кој не ја одобрува романсата) сепак не изгледа толку сериозна. Со хумор, поетското јас како да ја убедува својата девојка дека овој пат заслужуваат среќен крај, достоен за кино.

Поемата остава порака на надеж: мораме секогаш да се бориме за љубовта, дури и кога тоа изгледа невозможно .

Отсуство

Долго време мислев дека отсуството е недостаток.

И се каев, неуки, за недостатокот.

Денес не Не жалам за тоа.

Нема недостаток во отсуство.

Отсуството е суштество во мене.

И ја чувствувам, бела, толку блиска, стуткана во мојот раце,

да се смеам и танцувам и измислувам радосни извици,

затоа што отсуството, тоа асимилирано отсуство,

никој веќе не ми го краде.

Поетската продукција на Карлос Драмонд де Андраде како еден од главните фокуси ја има рефлексијата на минувањето на времето, сеќавањето и носталгијата . Во оваа композиција, лирскиот субјект започнува со утврдување на разликата помеѓу „отсуството“ и „недостатокот“.

Со своето животно искуство, тој сфатил дека саудад не е синоним за недостаток, туку негова спротивност: постојано присуство.

Така, отсуството е нешто што го придружува во секое време, кое се асимилира во неговото сеќавање и станува дел од него. Сè што изгубивме и пропуштивме е вечно во нас и затоа останува со нас.

Поема на неопходноста

Неопходно е да се омажимеЖоао,

мораш да го трпиш Антонио,

мора да го мразиш Мелкиадес

мораш да не замениш сите.

Мораш спаси ја земјата,

треба да веруваш во Бог,

мораш да си ги платиш долговите,

треба да купиш радио,

ти мора да заборавиш така-и-тол.

Мораш да го учиш Волапук,

треба да си пијан цело време,

мораш да читаш Бодлер,

треба да ги собереш цвеќињата

за кои се молат античките автори .

Човек мора да живее со луѓе

не смее да ги убива,

мора да има бледи раце

и да го објави КРАЈОТ НА СВЕТОТ

Ова е песна со силна социјална критика која укажува на различните начини на кои општеството ги условува животите на поединците, диктирајќи што треба и што „мора“ да правиме.

На ироничен начин, Драмонд ги репродуцира сите овие очекувања и правила на однесување, покажувајќи до кој степен општеството ги регулира нашите лични односи. Тој се осврнува на притисоците како што се потребата да се венчаат и да се подигне семејство, амбиентот на натпреварување и непријателство.

Втората строфа, во која се споменува патриотизмот и верата во Бог, се чини дека одекнуваат диктаторски говори. Се спомнува и капиталистичкиот систем, потребата да се „плаќа“ и „троши“. Цитирајќи неколку примери, темата ги наведува начините на кои општеството манипулира, изолира и слабее преку стравот.

Машината на светот

И додека талкав нејасно

а пат одМини, камени,

и во доцните попладневни часови рапаво ѕвоно

помешано со звукот на моите чевли

кое беше запрено и суво; а птиците лебдеа

на оловното небо, а нивните црни форми

полека избледеа

во поголемата темнина, доаѓајќи од планините

и од моите Бидејќи се разочара и самиот,

машината на светот се отвори

за секој што ќе ја скрши веќе би избегал

а само размислувањето за тоа би било карпија.

Таа се отвори величествено и внимателно,

без испуштање звук што беше нечист

ниту блесок поголем од толерантен

од зениците носени од инспекција

континуирано и болно искуство на пустината,

и од умот исцрпен од лажењето

цела реалност што ја надминува

самата слика за себе скицирана

на лицето на мистеријата, во бездните.

Тоа се отвори во чиста смиреност и поканувајќи

колку сетила и интуиции останаа

на оние кои, откако ги искористија, веќе ги имав изгубено

и не би сакал ни да ги вратам,

ако залудно и засекогаш ги повторуваме

истите непишани тажни патувања,

ве покануваме сите, во група,

да се примениме на невиденото минато

на митската природа на нештата,

така ми рече, иако немаше глас

или здив или ехо едноставниот ударен удар

посведочил дека некој, на планина,

на друг некој, ноќен и мизерен,

во колоквиумот бил обраќајќи се:

„Што баравте во себе или надвор од

ваше ограничено битие иникогаш не се покажало,

дури и влијаело на давање или предавање,

и секој момент повлекувајќи се повеќе и повеќе,

види, забележи, слушај: ова богатство

надминувајќи го секој бисер, оваа наука

возвишена и застрашувачка, но херметичка,

ова целосно објаснување на животот,

оваа прва и единствена врска,

дека веќе не ни зачнуваш, затоа што толку неостварливо

се откри пред жестокото истражување

во кое си се конзумирал... види, размисли,

отвори твоите гради да го завиткаат ете.“

Најпрекрасните мостови и згради,

она што е елаборирано во работилниците,

што се мислеше и наскоро ќе достигне

супериорно растојание до мислата,

доминираа ресурсите на земјата,

и страстите и поривите и маките

и сè што го дефинира земното битие

или се протега дури и на животните

и стигнува до растенијата за да бидат натопени

во бесниот сон на рудите,

го оди низ светот и е повторно зафатен

во чудниот геометриски редослед на сè,

и оригиналниот апсурд и неговите енигми,

неговите високи вистини повеќе од толку многу

споменици подигнат до вистината;

и споменот на боговите, и свеченото

чувство на смртта, кое цвета

на стеблото на најславното постоење,

сите се претставија на тој поглед

<​​0>и ме повикаа во неговото августо царство,

на крајот потчинети на човечки поглед.

Но бидејќи не сакав да одговорам

на таков прекрасен повик,

зашто верата еќе ја омекне, па дури и копнежот,

најмалата надеж — тој копнеж

да се види густата темнина избледена

што сè уште се филтрира меѓу сончевите зраци;

како непостоечките повикани верувања

брзо и треперливо не се појавија

повторно обојување на неутралното лице

што одам по патеките демонстрирајќи,

и како некое друго суштество, кое веќе не е

населено во мене толку многу години,

почна да ја заповеда мојата волја

која, веќе непостојана сама по себе, се затвораше во

слично на оние воздржани цвеќиња

самите по себе отворени и затворени;

како задоцнетиот подарок да не е веќе

апетитен, прилично презирен ,

Ги спуштив очите, нељубопитен, ласо,

презир да ја сфатам понудата

што се отвори слободно за мојата генијалност.

Најстрога темнина веќе слеташе

на камениот пат до Минас,

и машината на светот, одвратена,

минутно се рекомпонира,

додека Јас, оценувајќи го она што тој го изгуби,

полека го следев, размислувајќи за тоа.

„A Máquina do Mundo“ е, без сомнение, една од највеличествените композиции на Карлос Драмонд де Андраде , избрана за најдобра бразилска песна на сите времиња од Фолха де Сао Паоло.

Темата на машината на светот (запчаниците кои го условуваат начинот на кој функционира универзумот) е тема широко истражена од науката и средновековната и Ренесансна литература. Драмонд упатува на пасус Канто X од Лузијадатакаде Тетис му ги покажува на Васко де Гама мистериите на светот и моќта на судбината.

Епизодата ја симболизира големината на божествената конструкција пред лицето на човечката слабост . Во текстот на Камеес е очигледен ентузијазмот на човекот за знаењето што му е дадено; истото не се случува во песната на бразилскиот автор.

Дејството се наоѓа во Минас, татковината на авторот, што го доближува до лирската тема. Размислува за природата кога ќе го погоди некој вид на богојавление. Во првите три строфи е опишана неговата душевна состојба: „разочарано суштество“, уморно и безнадежно.

Ненадејното разбирање на судбината го плаши и пренасочува. Божественото совршенство е само во контраст со неговата човечка декаденција, спротивставувајќи го субјектот на машината и докажувајќи ја неговата инфериорност.

На овој начин, таа го отфрла откровението, одбива да го разбере значењето на сопственото постоење поради умор, недостаток на љубопитност и каматата. Така, тој останува во хаотичниот и неуреден свет што го познава.

Проверете ја и анализата на песната A Máquina do Mundo.

Дури и ако е лоша

Дури и ако е лошо е да прашам,

Дури и ако тешко одговараш;

Дури и ако тешко те разбирам,

Дури и ако едвај повторуваш;

Дури и ако јас едвај инсистираш,

дури и ако тешко простуваш;

дури и ако тешко ме изразуваш,

дури и ако тешко ме осудуваш;

дури и ако едвај ми покажуваш,

иако тешко ме гледаш;

иако тешкосоочен со тебе,

иако речиси и не си одиш;

иако едвај те следиш,

иако едвај се враќаш назад;

иако тешко дека сакаш,

Иако едвај го знаеш тоа;

Иако едвај те држам,

Иако тешко се убиваш;

Јас уште те прашувам

и горејќи ме во твоите пазуви,

спаси и оштети се: љубов.

Во оваа песна, лирскиот субјект ги манифестира сите противречности и несовршености кои ги преминуваат љубовните врски. И покрај сите тешкотии во комуникацијата и разбирањето, недостатокот на вистинско разбирање или интимност меѓу парот, љубовта преовладува.

Иако понекогаш се сомнева во сопствената страст („иако едвај те сакам“), иако тој е свесен за несигурноста на чувството, останува „гори“ во неговите раце. Љубовта е, истовремено, спас и пропаст на субјектот.

Последна песна

О! ако те сакав, и колку!

Но не беше толку многу.

Дури и боговите куцаат

на грутки од аритметика.

Минатото го мерам со правило

за преувеличување на далечините.

Сè е толку тажно, а најтажното нешто

е да немаш никаква тага.

Тоа е не обожување на кодовите

на парење и страдање.

Долго се живее

без фатаморгана.

Сега си одам. Или ќе одите?

Или ќе одите или не?

О! ако те сакав, и колку,

Мислам, не толку многу.

Со „Canção Final“, поетот извонредно ги изразува противречностите во кои живеемена крајот на врската. Првиот стих го најавува крајот на една романса и интензитетот на неговата страст за изгубената жена. Набргу потоа ќе си противречи („не беше толку“), релативизирајќи ја силата на чувството.

Тонот на следните стихови е рамнодушност и презир. Лирското јас признава дека дури ни самите богови не можат да знаат што точно чувствувал. Меморијата е посочена како „владетел за преувеличување на далечините“, која зголемува и преувеличува сè.

Покрај неизвесноста, поетското јас испушта пареа за празнината што го троши : нема ни тага, ја нема веќе рутината на „парење и страдање“. Без надеж, тој нема ни „фатаморгана“, илузија која го тера да продолжи.

Богот на секој човек

Кога велам „Боже мој“,

Го потврдувам имотот.

Има илјада лични богови

во нишите во градот.

Кога велам „Боже мој“,

Јас создавам соучесништво.

Послаб, јас сум посилен

од небратството.

Кога велам „Боже мој“,

Извикувам дека сум сираче .

Кралот што си го нудам себеси

тој ми ја краде слободата.

Кога велам „Боже мој“,

плачам од мојата вознемиреност.

Не знам што да правам со него

Песната е одраз на човечката состојба и нејзината тешка поврзаност со божествената моќ. Во првата строфа, субјектот посочува дека односот на секој со Бог е посебен, негов единствен. Кога велиме „Боже мој“, не се соочуваме со адека сум бил слаб.

Светот низ целиот свет,

да ме викаат Раимундо

тоа би било рима, нема да биде решение.

Светот низ целиот свет,

огромно е моето срце.

Не треба да ви кажам

туку оваа месечина

туку овој коњак

тие ги тераат луѓето да се движат како пекол.

Еден од аспектите што веднаш го привлекува вниманието на читателот во оваа песна е фактот што субјектот се нарекува себеси „Карлос“, првото име на Драмонд. Така, постои идентификација меѓу авторот и субјектот на композицијата, што и дава автобиографска димензија.

Од првиот стих тој се претставува како некој означен со „крив ангел“, предодреден да не да биде во рамка, да се биде различен, чуден. Во седумте строфи се прикажани седум различни аспекти на темата, демонстрирајќи ја мноштвото, па дури и контрадикторноста на неговите чувства и расположенија.

Неговото чувство на несоодветност пред остатокот од општеството е очигледно и осаменоста што го прогонува, зад изгледот на сила и издржливост (има „малку, ретки пријатели“).

Во третата строфа, тој алудира на толпата, метафоризирана во „нозете“ кои циркулираат низ градот, покажувајќи ја својата изолација и очајот што го зафаќа.

Цитирајќи пасус од Библијата, тој го споредува своето страдање со страста на Исус, кој за време на неговата искушение го прашува Отецот зошто го напуштил. Така, да претпоставиме декаедно божество, но повеќе „лични богови“. Секој си го замислува својот творец, верата се обработува на различни начини кај поединците.

Во следната строфа, субјектот подвлекува дека употребата на присвојната заменка „мое“ генерира близина. Фокусирајќи се на „соучесништвото“ помеѓу човечкото и божественото, предизвикува чувство на дружење и поддршка.

Антитезата во третата строфа („Послаб, јас сум посилен“) го одразува парадоксалниот однос на оваа тема со Бога . Од една страна, претпоставувајќи дека му треба божествена заштита , тој ја препознава својата кршливост. Од друга страна, тој се зајакнува преку верата, совладувајќи го „исклучувањето“, осаменоста и рамнодушноста.

Овој зрак светлина се разводнува во следните стихови, кога лирското јас ја дефинира својата вера како форма на „врескање „неговото „сираство“, исфрли го очајот. Тој се чувствува напуштен од Бога, оставен на сопствената судбина.

Верувајќи во ликот на Божествениот Творец, тој се чувствува заробен од него, подложен на неговите декрети („Кралот што си го нудам / ми ја краде слободата“) и немоќен да го промени сопствениот живот.

Составот на тој начин ја изразува „анксиозноста“ на субјектот и неговиот внатрешен конфликт помеѓу верата и неверувањето. Преку поезијата тој ја манифестира, истовремено, волјата да се верува во Бог и стравот дека Тој не постои. 0>ова срце.

Ништо не може да се заборави

против бесмислениот

повикот наНе.

Опипливите работи

стануваат бесчувствителни

на дланка

Но, завршените работи

многу повеќе од убави,

овие ќе останат.

Во „Меморија“ поетскиот субјект признава дека е збунет и повреден поради тоа што го сака она што веќе го изгубил. Понекогаш, надминувањето едноставно не се случува и овој процес не може да се принуди.

Композицијата зборува за оние моменти кога продолжуваме да сакаме дури и кога не треба да го правиме тоа. Поттикнат од „глупостите / жалбата на Не“, субјектот инсистира кога ќе биде одбиен. Заглавен во минатото, тој престанува да обрнува внимание на сегашноста, она што сè уште може да го допре и живее. Спротивно на минливоста на сегашноста, минатото, она што е веќе завршено, е вечно кога ќе се насели во меморијата.

Не се убивај

Карлос, смири се, сакај

е ова е она што го гледате:

денес се бакнувате, утре не се бакнувате,

задутре е недела

а понеделник никој знае

што ќе биде.

Залудно е да се спротивставиш

или дури и да се самоубиеш.

Не се убивај, о Дон не се убиј,

Резервирај се за

венчавката за која никој не знае

кога ќе дојде,

дали ќе дојде.

Љубов, Карлос, ти телурик,

ноќта помина во тебе,

и репресиите се сублимираат,

таму неискажлива врева,

<0 0>молитви,

victrolas,

светци кои се прекрстуваат,

реклами за најдобриот сапун,

шум што никој не го знае

<0 0> од што,зошто.

Во меѓувреме одиш

меланхолично и вертикално.

Ти си палмата, ти си крикот

кој никој не го слушна во театарот

и сите светла се гасат.

Љубовта во темнина, не, на светлина,

секогаш е тажна, син ми, Карлос,

но не кажувај ништо никому,

никој не знае и никогаш нема да знае.

Не се убивај

„Карлос“ е примачот на пораката од оваа песна . Уште еднаш се чини дека има зближување меѓу авторот и субјектот кој размислува и зборува сам со себе, барајќи совет и мир.

Со скршено срце, тој се сеќава дека љубовта, како и самиот живот, е постојано, минливо, полно со неизвесности („денес се бакнува, утре не се бакнува“). Потоа изјавува дека нема начин да се избега, ниту преку самоубиство. Она што останува е да се чека „венчавката“, возвратената, стабилна љубов. За да продолжите напред, треба да верувате во среќен крај, дури и ако тој никогаш не пристигне.

Одете цврсто, „вертикално“, истрајте и во пораз. Меланхоличен, во текот на ноќта, тој се обидува да се убеди себеси дека мора да продолжи со својот живот, и покрај желбата да умре, да се самоубие. Претпоставува дека љубовта „секогаш е тажна“, но знае дека мора да ја чува во тајност, не може да го сподели страдањето со никого.

И покрај сето разочарување, песната пренесува трошка надеж, која лирската субјектот бара да се негува за да продолжи да живее. Иако тоа е вашата најголема мака и се чини вашанајголемата пропаст, љубовта се појавува и како последно упориште, во кое треба да имаме вера.

Дали времето минува? Не минува

Дали времето минува? Не поминува

во бездната на срцето.

Внатре, благодатта

на љубовта опстојува, цвета во песна.

Времето нè носи поблиску

се повеќе и повеќе, нè сведува

на еден стих и рима

на рацете и очите, во светлината.

Нема потрошено време

нема време за штедење.

Времето е облечено

од љубов и време за љубов.

Моето и твоето време, сакана,

надминете секаква мерка.

Надвор од љубовта, нема ништо,

љубовта е сокот на животот.

Ова се календарски митови

<0 0> и вчера и сега,

а твојот роденден

е постојано раѓање.

А нашата љубов, која никна

од времето , нема возраста,

бидејќи само оние што сакаат

го слушнале повикот на вечноста.

Во оваа песна, контрастот помеѓу надворешното, реалното време и времето внатре во субјектот, неговата перцепција . Иако старее и површно ги чувствува трагите на староста, лирското јас не го чувствува минувањето на времето во својата меморија или во чувствата, кои остануваат исти. Оваа разлика во ритмите се должи на љубовта што ја придружува. Се чини дека рутината сè повеќе ги обединува вљубените, кои стануваат еден стих, едно битие.

Тој, трогнат од страста, најавува дека животот не треба да се штеди или троши : нашите треба да се посвети време на љубовта,повисока човечка цел. Заедно, љубовниците не треба да се грижат за роковите, датумите или „календарите“. Тие живеат во паралелен свет, одвоени од другите и дадени еден на друг, затоа што знаат дека „надвор од љубовта / нема ништо“.

Поткривајќи ги универзалните правила, мешаат минатото, сегашноста и иднината, како да може да се прероди во секоја секунда за да се биде обединет. На овој начин, композицијата ја илустрира магичната и трансформирачка моќ на љубовното чувство. Нешто што ги тера љубовниците да се чувствуваат и да сакаат да бидат бесмртни: „само оние кои сакаат / го слушнале повикот на вечноста“.

Утеха на плажа

Ајде, не плачи.

Детството е изгубено.

Младоста е изгубена.

Но животот не е изгубен.

Првата љубов помина.

Втората љубов помина.

Третата љубов помина.

Но, срцето продолжува.

Го изгубивте вашиот најдобар пријател.

Не обидете се со секое патување.

Немате автомобил, брод, земја.

Но имате куче.

Неколку груби зборови,

со мек глас, удри те.

Никогаш, тие никогаш не заздравуваат.

Но, што е со хуморот?

Неправдата не може да се реши.

Во сенката на погрешниот свет

промрморете плашлив протест.

Но, ќе дојдат други.

Сè на сè, треба

побрзате, еднаш засекогаш, во водите.

Голи си во песокот, на ветрот...

Спиј, синко.

Како и во другите композиции на авторот , соочени сме со изблик на субјектот кој како да се трудисмири ја сопствената тага. Примач на утешната порака упатена во второ лице може да биде и самиот читател. Размислувајќи за своето патување и текот на времето, тој сфаќа дека многу е изгубено („детство“, „младост“), но животот продолжува, за да ја зачува способноста за љубов, и покрај сите неуспешни врски. Правејќи сметка, тој наведува што не постигнал, а што немал, сеќавајќи се на минатите болки и навреди и откривајќи дека тие сè уште се отворени рани.

Речиси на крајот од својот живот, тој се навраќа наназад , препознавајќи во што не успеал. Соочен со социјалната неправда, „погрешниот свет“, тој знае дека се обидел да се побуни, но неговиот протест беше „срамежлив“, немаше разлика. И покрај тоа, тој изгледа свесен дека го направил својот дел и дека „другите ќе дојдат“.

Со надежта што се депонира во идните генерации, длабоко анализирајќи го своето постоење и заморот, тој заклучува дека треба да фрли во море, да стави крај на се. Како да мрмори приспивна песна, тој го теши својот дух и ја чека смртта како да е сон.

Секој мал град

Куќи меѓу банани

Жени меѓу портокалови дрвја

овоштарниците сакаат да пеат.

Човекот оди полека.

Кучето оди полека.

Магарето оди полека.

Полека ... прозорците изгледаат.

Тоа е глупав живот, Боже мој.

Дел од колекцијата НекоиPoesia (1930), композицијата користи едноставен речник и едноставни, речиси детски рими. Ние сме пред портрет на секојдневниот живот на еден мал селски град, со стихови кои го опишуваат секојдневниот живот на местото.

Поетскиот субјект ги наведува куќите, дрвјата и животните кои се во неговиот видно поле, споменувајќи ги и жените и мажите кои припаѓаат на тоа сценарио. Има еден елемент кој се повторува и ни го привлекува вниманието: повторувањето на зборот „девагар“. Со тоа на читателот му се пренесува впечатокот дека таму сè се движи со бавно темпо, без изненадувања и големи емоции .

Како сè да е практично во застој, замрзнато во времето, а новите денови само го репродуцираа она што веќе постоело. Оваа сензација го превзема лирското јас: последниот стих е како излив, извик што го сумира она што тој го чувствува.

Рутината во тој мал град е идентификувана како „глупав живот“, затоа што е едноставен или дури и празен. Според тоа, очигледно е дека субјектот се чувствува сам и не е на место таму, претпоставувајќи го држењето на набљудувач.

Tempo de Ipê

Не сакам да знам за IPM, јас сакате да знаете за IP.

М-то што е додадено нема да биде воено,

тоа ќе биде за Maravilha.

Ја благословувам земјата за радоста на ipê .

Дури и виолетова, ими, ме носи во кругот на радоста,

каде ја наоѓам дарежливата жолта боја.

Ме пречекува.пречекува и подарува:

- Еве ја ipê-rosa.

Понатаму, неговиот брат, ipê-branco.

Меѓу ipê-ите на август што треба да биде на Октомври

но тие се сожалија за нас и очекуваа

за Рио да не страда од недостаток на љубов, превирања, инфлација, смртни случаи.

Јас сум човек распуштен во природа.

Цутам во сите ипе дрвја.

Пијана сум од боите на ипе дрвјата, стигнувам до

највисоката крошна од највисоките ipê дрво на Корковадо.

Не ме терајте да се вратам на земја,

не ми се јавувајте, не ми викајте не ми давајте пари,

<0 0>Сакам да живеам во bract, raceme, panicle, umbel.

Ова е tempo de ipê.

Време на славата.

Објавено во A mar se Aprendiz loveing (1985), последната книга песни што авторот ја објавил во животот, песната може да се толкува како прирачник за преживување за тешки времиња.

Веднаш во почетниот стих, поетскиот субјектот го изразува својот став, јасно ставајќи до знаење дека не го интересира „ИПМ“, акроним што би се преведе како „Истрага на воена полиција“.

Сфаќаме дека се соочуваме со композиција со социјална и политичка тема, која ги користи своите стихови за да го осуди секојдневниот живот на една земја во страдање и диктатура .

Тој оди понатаму изјавувајќи дека претпочита „чудо“ отколку „воена“. Она што вреди вашето време и внимание е природата, метафоризирана со ipês, вид на дрво што постои низ Бразил.А симбол на издржливост , ги фрла сите лисја, а потоа се полни со шарени цветови.

Ова лирско јас го поврзува цветањето на ipê дрвјата со радост, сила и надеж. Во неговата визија, тие ќе дале цвеќе пред време за да ги развеселат граѓаните на Рио де Жанеиро. Шармот на ipês е во контраст со дистописката реалност на местото: „разочарување, превирања, инфлација, смртни случаи“.

Се чини дека природниот свет не е засегнат од ништо од ова. Така, субјектот сака да се фокусира само на она што е убаво, изјавувајќи дека е „распуштен во природата“. За сето ова, тој заклучува со изјавата дека бега од човечкиот контакт и од тешкотиите на животот.

Сентиментално

Почнувам да го пишувам твоето име

со макарони букви.

На чинијата, супата се лади, полна со лушпи

и, наведнати над масата, сите размислуваат за

ова романтично дело.

За жал, недостасува една буква,

само една буква

да го довршиш твоето име!

- Сонуваш? Погледнете колку е ладна супата!

Сонував...

И во секоја совест има жолт знак:

„Во оваа земја е забрането да се сонува ."

Со тон на сладост и невиност, композицијата претставува субјект кој се однесува како вљубено момче. Пишувајќи го името на својата сакана со малите букви од супата, тој се фрустрира кога ќе сфати дека недостасува елемент.

Некој, кој е присутен на масата, го забележува неговиот став, кој изгледа апсурден илинеразбирливо. Реши да му го привлече вниманието и да го искара: прашува дали „сонува“, како да е тоа нешто лошо.

Лиричното јас го потврдува неговиот сонлив карактер и се сеќава колку лошо го гледаат во општество кое ги гледа соништата како нешто бескорисно и, според тоа, опасно. Последниот стих, кој најавува забрана, може да се протолкува како коментар за репресијата што го задуши бразилскиот народ.

The English of the mine

The English of the mine е добар муштерија .

Добри суви и влажни производи

Следете еднаш месечно

Кон планините каде што живее.

Невидлив англиски, можеби

Повеќе измислено Колку е реално,

Но јадете добро, пијте добро,

Платете подобро. Англискиот постои

Beyond сланина, паштета,

Белиот коњ кој го проектира

Во магливите височини на планините

Каков имагинативен мал службеник

Дали составувате, додека го одвојувате

Секое шише, секое може

За големиот потрошувач?

Каква желба да го видите одблиску

Англичанецот пие, Англичанецот јаде

Голем број на комиби.

Само тој? Многу Англичани

Појавете се на долгата маса

Објавено на пилата. Тие јадат во тишина.

Тие пијат во тишина, на еден англиски јазик.

Можеби еден ден? Можеби. Во тоа време.

Објавена во текот на 70-тите, поемата е дел од „книжевниот пад“ на Драмонд во неговите детски спомени, како и во историјата на Минас.Тој ја чувствува беспомошноста пред Бога и неговата кревкост како човек.

Ниту поезијата не изгледа како одговор на овој недостаток на значење: „тоа би било рима, не би било решение“. Во текот на ноќта, додека пие и гледа во месечината, моментот на пишување е оној во кој се чувствува најранливо и емотивно, правејќи стихови како начин за испуштање.

Прочитајте ја и целосната анализа на Poema de Sete Лица.

Квадрила

Жоао ја сакаше Тереза ​​која го сакаше Раимундо

која ја сакаше Марија која го сакаше Хоаким кој ја сакаше Лили,

кој не сакаше никого.

Жоао отиде во САД, Тереза ​​во манастир,

Раимундо умре од катастрофа, Марија остана со тетка и,

Хоаким се самоуби, а Лили се омажи за Џ. Пинто Фернандес

што не влезе во историјата.

Со насловот „Квадрила“, се чини дека оваа композиција упатува на европскиот танц со истото име што стана традиција на бразилските јунски прослави . Облечени во маски, паровите танцуваат во група, предводена од наратор кој предлага разни игри.

Користејќи ја оваа метафора, поетот ја претставува љубовта како танц каде паровите се разменуваат , каде Желбите се судираат. Во првите три реда, сите споменати луѓе страдаат од невозвратена љубов, освен Лили „која не сакаше никого“.

Во последните четири реда откриваме дека тие романси не успеале. Сите споменати луѓеGerais.

Сместен во регионот Итабир, каде што е роден и израснат авторот, композицијата зборува за периодот кога локалните рудници биле продадени на Британците. Оттогаш, местото станало населено со Англичани кои почнале да работат таму.

Иако го посетувале градот и имале одредена куповна моќ, тие не се интегрирале и продолжиле да се гледаат како странци. Прикажувајќи го овој процес на „копнена инвазија“, овие стихови може да се гледаат и како референца за колонијалното минато.

Хартија

И сè што мислев

И сè што јас ти кажа

И се што ми кажаа

Тоа беше хартија.

И сè што открив

Го сакав

Мразев тоа: хартија.

Хартија колку што имав во мене

А во други, хартија!

Весник, обвивка.

Хартија, картон !

Краткиот состав е како рамнотежа на субјектот кој пристигнува на крајот од животот . Таа ја продолжува својата траекторија, па дури и своето постоење на „хартија“, нешто што лесно може да се поврзе со читање, пишување и создавање.

Меѓутоа, стиховите се предмет на неколку толкувања. На пример, можеме да претпоставиме дека кревкоста на хартијата е метафора за минливоста и ранливоста на животот.

Конечно, можеме да сметаме дека сè беше само „хартија“ бидејќи нивните идеи и мислења не донесоа резултати или трансформации во пракса, кои се само евидентирани во нивнитетекстови.

Цветот и мачнината

Залепен за мојот клас и некоја облека, одам во бело по сивата улица.

Меланхолија, стока, ме демнат.

Дали да продолжам до морска болест?

Можам ли без оружје да се побунам?

Валкани очи на часовникот на кулата:

Не, времето не дојде на целосна правда.

Времето е сè уште на измет, лоши песни, халуцинации и чекање.

Кромото време, кутриот поет

спојуваат во истото ќорсокак .

Залудно се обидувам да објаснам, ѕидовите се глуви.

Под кожата на зборовите има шифри и шифри.

Сонцето ги теши болните и не обнови ги..

Работите. Колку се тажни работите, разгледани без акцент.

Плукање на оваа досада над градот.

Четириесет години и не е проблем

решен, ниту поставен.

0>Не напишано или примено писмо.

Сите мажи се враќаат дома.

Тие се помалку слободни, но земаат весници

и го пишуваат светот, знаејќи дека го губат.

Земни злосторства, како можеш да им простиш?

Во многу учествував, други ги криев.

Некои ми беа убави, беа објавени.

0>Благите злосторства, кои помагаат да се живее.

Дневна дажба за грешки, поделена дома.

Жестоките злобни пекари.

жестоките злобни млекари.

0>Запали се, вклучително и мене.

Момчето од 1918 година беше наречено анархист.

Но, мојата омраза е најдобриот дел од мене.

Со него јас спаси се

и давам малку надежминимално.

Цвет се роди на улица!

Поминете од далеку, трамваи, автобуси, челична река сообраќај.

Цвет сè уште избледе

избегнувај ја полицијата, скрши го асфалтот.

Направи целосна тишина, парализирај го бизнисот,

Гарантирам дека е роден цвет.

Не се забележува неговата боја.

Нејзините ливчиња не се отвораат.

Нејзиното име не е во книгите.

Таа е грда. Но, тоа навистина е цвет.

Седам на земја во главниот град на нацијата во пет часот попладне

и полека тргнувам со раката на тој несигурен начин.

На страната на планините се наѕираат огромни облаци.

Мали бели точки се движат во морето, кокошките во паника.

Грдо е. Но, тоа е цвет. Го дупна асфалтот, досадата, одвратноста и омразата.

Една од најпознатите песни на Драмонд, A flor e a nausea беше објавена во книгата A rosa do povo , во 1945 година, и ја интегрира втората модернистичка генерација на бразилската литература.

Во текстот гледаме силна критика на сегашниот систем кој ги експлоатира работниците , им одзема време и мотивација, трансформирајќи ги во неволни, одвратни и досадни суштества.

Песната ја покажува грижата на поетот за социјалните и политичките прашања во време кога Бразил ја доживуваше диктатурата наметната од Гетулио Варгас.

Cota Zero

Стоп.

Животот запре

или беше автомобилот?

Во оваа кратка песна на Драмонд, она што го гледаме е синтеза за краткоста на живот . Авторот го користиисториски контекст на индустријализацијата на почетокот на 20 век за да се повлече паралела помеѓу автомобилот и самото движење на битието во светот.

Користење на странскиот збор стоп , кој нè повикува на стоп, ние сме исто така поканети да размислиме за нашите постапки и на време.

завршила изолирана или починала, само Лили се омажила. Се чини дека апсурдноста на ситуацијата е сатира за тешкотијата да се најде вистинска и возвратена љубов. Како да е игра на среќа, само еден од елементите се размислува со среќниот крај.

Проверете ја и целосната анализа на песната Quadrilha.

José

И сега, Хозе?

Забавата заврши,

светлото се изгасна,

луѓето исчезнаа,

ноќта стана студена,

и сега, Хозе?

А сега, ти?

Вие кои сте безимени,

кои се потсмеваат на другите,

Вие што составувате стихови ,

сака, протестира?

Што сега, Хозе?

Тој е без жена,

тој е без говор,

тој е без наклонетост,

не може повеќе да пие,

не може повеќе да пуши,

плука не може повеќе,

ноќта се залади ,

не дојде денот,

не дојде трамвајот,

не дојде смеата,

не дојде утопијата

и сè беше готово

и сè избега

и сè стана мувлосано,

и сега, Хозе?

И сега, Хозе?

Твојот сладок збор,

неговиот момент на треска,

неговата ненаситност и пост,

неговата библиотека,

неговото златно дело,

неговото стаклено одело,

Твојата недоследност,

Твојата омраза — и сега?

Со клучот во рака

Сакаш да ја отвориш вратата,

не постои

Тој сака да умре на море,

Но морето пресуши;

Тој сака да оди во Минас,

Минас повеќе го нема.

Хозе, што сега?

Ако врескаше,

ако сте стенкале,

ако сте играле

валцерВиенски,

ако си спиел,

ако си се уморил,

ако си умрел...

Но не умираш,

ти си тежок, Хозе!

Сам во темнината

како диво животно,

без теогонија,

без гол ѕид

да се потпреш,

без црн коњ

кој може да галопира,

маршираш, Хозе!

Хозе , до каде?

Една од најголемите и најпознатите песни на Драмонд, „Хозе“ ја изразува осаменоста на поединецот во големиот град, неговиот недостаток на надеж и чувството дека е изгубен во животот. Во композицијата, лирскиот субјект постојано се прашува за насоката што треба да ја преземе, барајќи го можното значење .

Жозе, многу вообичаено име во португалскиот јазик, може да се сфати како колективен субјект, симболизирајќи народ. Така, се чини дека се соочуваме со реалноста на многу Бразилци кои надминуваат бројни лишувања и се борат, ден по ден, за подобра иднина.

Размислувајќи за нивниот пат, евидентен е дисфоричниот тон, како времето да влоши сè околу него, што е јасно во вербални форми како „заврши“, „побегна“, „калап“. Набројувајќи ги можните решенија или излези за моменталната ситуација, тој сфаќа дека ниту едно од нив не би функционирало.

Ниту минатото или смртта не се појавуваат како засолниште. Сепак, субјектот ја презема сопствената сила и издржливост („Ти си тежок, Хозе!“). Сам, без Божја помош или човечка поддршка, тој живее.и продолжува понатаму, дури и без да знае каде.

Видете ја и целосната анализа на песната „Хозе“ од Карлос Драмонд де Андраде.

Љубов

Што може инаку суштество ,

меѓу суштествата, љубовта?

љуби и заборави, љубов и маламара,

љуби, нељуби, љубов?

секогаш, па дури и од стаклена очи, да сакаш?

Што може, прашувам, да бидеме сакани,

сами, во универзална ротација,

освен да ротираме исто така и да сакаме?

да го сакаш она што морето го носи на плажата,

што го закопува, и што е солта, или потребата за љубов или едноставната желба, во морскиот ветар,

е?

Свечено сакај ги дланките на пустината,

што е предавање или очекувано обожавање,

Исто така види: 26 најдобри акциони филмови за гледање на Нетфликс

и сакај го негостопримливото, сировото,

вазна без цвеќе, железен под,

и инертен сандак и улица видена во сон и

птица грабливка.

Ова е нашата судбина: љубов без број,

дистрибуирани од перфидни или ништожни работи,

неограничена донација за целосна неблагодарност,

и во празната обвивка на љубовта страшната,

трпеливата потрага по сè повеќе љубов.

Да го сакаме нашиот недостаток на љубов,

и во нашата сувост да ја сакаме имплицитната вода,

и премолчениот бакнеж и бесконечната жед

Претставувајќи го човечкото суштество како општествено суштество, кое постои во комуникација со другиот, во оваа композиција субјектот брани дека неговата судбина е да сака, да воспоставува врски, да создава врски.

Опишува различните димензии на љубовта како расиплива,циклично и променливо („да сакаш, да не сакаш, да сакаш“), исто така пренесувајќи ги идеите за надеж и обновување. Тоа сугерира дека дури и пред смртта на чувството, мора да се верува во неговото повторно раѓање и да не се откажува.

Назначен како „љубовен суштество“, секогаш „сам“ во светот, субјектот брани дека спасот, единствената цел на човекот е во односот со другиот.

За тоа треба да научиш да го сакаш „она што го носи морето“ и „го закопува“, односно она што се раѓа и што умира. Одиш понатаму: треба да ја сакаш природата, реалноста и предметите, да имаш восхит и почит кон сè што постои, бидејќи тоа е „нашата судбина“.

За да ја исполниш, неопходно е поединецот да биде тврдоглав, "трпелив". Мора да го сакате дури и недостатокот на љубов, знаејќи ја вашата „бескрајна жед“, капацитетот и желбата да љубите се повеќе и повеќе.

Рамениците го поддржуваат светот

Доаѓа момент кога не Не кажувај повеќе: Боже мој.

Време на апсолутно прочистување.

Време во кое повеќе не велиш: љубов моја.

Бидејќи љубовта беше бескорисна.

И очите не плачат.

А рацете плетат само груба работа.

И срцето е суво.

Залудно жените тропаат на вратата, нема да се отвориш.

Останавте сами, светлината изгасна,

но во сенките очите ви светат огромни.

Сосема сте сигурни, не не знам повеќе да страдам.

>И не очекуваш ништо од твоите пријатели.

Малку е важно дали ќе дојде староста, што е староста?

Твоите раменицитие го поддржуваат светот

и тој тежи не повеќе од детска рака.

Војни, глад, расправии во зградите

само докаже дека животот продолжува

и не сите од нив се уште се ослободиле.

Некои, сметајќи дека спектаклот е варварски

би сакале (оние деликатните) да умрат.

Дојде време кога нема потреба од умирање.

Дојде време кога животот е ред.

Само живот, без мистификација.

Објавено во 1940 година, во антологијата Sentimento do World, оваа песна е напишана кон крајот на 1930-тите, за време на Втората светска војна. Сегашната социјална тема е озлогласена, прикажувајќи неправеден свет полн со страдање .

Темата ја опишува суровоста на неговиот живот без љубов, религија, пријатели или дури и емоции („срцето е суво "). Во такви сурови времиња, исполнети со насилство и смрт, тој мора да стане практично нечувствителен за да издржи толку многу страдања. Така, неговата единствена грижа е да работи и да преживее, што резултира со неизбежна осаменост.

И покрај песимистичкиот тон на целата композиција, постои трошка надеж во иднината, симболизирана со „раката на дете“. Соединувајќи ги сликите на староста и раѓањето, тој се осврнува на циклусот на животот и неговото обновување.

Во последните стихови, како да пренесува лекција или заклучок, тој наведува дека „животот е наредба“. и мора да се живее едноставно, фокусиран на
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.