12 најдобри песни од Чико Буарк (анализирано)

12 најдобри песни од Чико Буарк (анализирано)
Patrick Gray

Кој не знае барем една песна од Чико Буарк (1944) напамет? Едно од најголемите имиња во бразилската популарна музика, Чико е автор на големи класици кои ги одбележаа генерациите.

Прирачниот композитор, Чико Буарк е креатор на сè, од љубовни песни до посветени композиции кои плетеа груби критики за воената диктатура. Оживејте со нас дванаесет негови големи музички дела.

1. Construção (1971)

Првпат снимен во 1971 година, Construção е толку важен што стана наслов на албумот на кој се појавува. Покрај тоа што беше еден од најголемите хитови на Чико Буарк, песната стана и една од големите класици на MPB.

Композицијата беше создадена за време на тешките водечки години на воената диктатура.

стиховите на песната се вистинска песна која ја раскажува приказната за градежниот работник кој наутро излегува од дома, се соочува со сите тешкотии на секојдневниот живот и оди кон крајот на сообраќајот.

Тој сакаше тоа време како да беше последно

Ја бакна сопругата како да е последно

И секое од неговите деца како да се единствените

И ја премина улица со својот плашлив чекор

Се качи на зградата како да е машина

Подигна четири цврсти ѕидови на слетувањето

Тила по тула во магичен дизајн

Неговите очи и солзи заматени од цемент

Седна да се одмори како да е сабота

Јадеше грав и ориз како да естари луѓе без здравје

И вдовици без иднина

Таа е бунар на добрината

И затоа градот

Постојано се повторува

Фрла со камења по Гени

Жената која глуми во композицијата е доведен во прашање нејзиниот морал и нејзината репутација е посветена исклучиво и исклучиво од бројот на мажи со кои била.

Гледаме во стиховите на Чико, како личниот избор на Гени да спие со различни партнери ги тера оние околу неа да ја осудуваат, напаѓаат, маргинализираат и судат без милост. Карактерот на Гени е ставен на тест поради нејзиното слободно сексуално однесување.

Чико Буарке - „Geni e o Zepelim“ (во живо) - во кариерата

10. O Que ser ( À Flor da Pele ) (1976)

Песната O que ser е компонирана за филмот Dona Flor e Seus Dois Maridos , заснована на романот на Хорхе Амадо.

И покрај тоа што го носи тој наслов, песната стана позната од многумина како À Flor da Pele .

<0 0>Што ќе биде, што ќе биде?

Кои одат наоколу воздивнувајќи во беседите

Што одат наоколу шепоти во стихови и трова

Тоа одат заедно во темно од дувла

Што има во главите и во нивните усти на луѓето

Кои палат свеќи по уличките

Кои зборуваат гласно по баровите

И викаат по пазарите дека сигурно

Во природа е

Дали, што ќе биде?

Што не е сигурно и никогаш нема да биде

<0 0>Што не може да се поправи и никогаш нема да биде

што нетоа е големо...

И овде Чико ги спомнува годините на олово и режимот на страв и репресија предизвикан од цензурата.

Во текот на стиховите сме сведоци на мистеријата и сомнежот што лебдеше во тој момент за земјата. Информациите не беа пренесени, содржината мораше да биде одобрена од цензури и населението немаше пристап до она што всушност се случува.

Од друга страна, O Que Seja може исто така да се толкува под гледна точка на љубовна врска. Текстовите служат како позадина за илустрација на боемскиот живот и грижите што саканата и ги дала на Дона Флор, протагонистката на филмот. Песната завршува со одреден конформизам и со сознание дека партнерот Вадињо нема да се регенерира.

Milton Nascimento & Чико Буарк ШТО ЌЕ БИДЕ ЦВЕТОТ НА КОЖАТА

11. Cotidiano (1971)

Песната компонирана од Чико во раните седумдесетти говори за рутината на парот од очите на саканата.

Текстовите започнуваат со прекин на денот и завршуваат со бакнежот пред спиење. Стиховите ги покажуваат навиките и обичаите присутни во животот за двајца.

Секој ден таа прави се исто

Таа ме тресе во шест наутро

Се смешкам насмевка точна

И ме бакнува со устата од нане

Секој ден вели дека треба да се грижам за себе

И тие работи што секоја жена ги кажува

Тој вели дека ме чека на вечера

Ибакнежи со кафена уста

Ја набљудуваме динамиката на парот низ стиховите, од фразите кои секојдневно се разменуваат до малите љубовни гестови кои како да се губат во рутината. Ја гледаме динамиката дури и во однос на распоредот.

Поимот за повторување и монотонија присутна во животот како пар е присутен во текстовите, но е истакнато и чувството на дружење <6 . Моја љубов (1978)

Познат по тоа што има единствена чувствителност способна да ги преведе чувствата на жените, Чико Буарк користи женско лирско јас за да се изрази во серија текстови.

Мојата љубов е пример за овој жанр на песна каде што поетскиот субјект ги истражува колебањата кои се сметаат за типични за женската страна на парот.

Мојата љубов

Таа има нежен начин кој е само нејзин

И тоа ме полудува

Кога ме бакнува во уста

Мојата кожа добива гуска

E бакни ме мирно и длабоко

Додека мојата душа не се почувствува бакната, о

Љубов моја

Има нежен начин кој е само твој

Кој ми го краде сетилата

Ми ги крши ушите

Со толку убави и непристојни тајни

Потоа си игра со мене

Се смее на мојот папок

И ми тоне во заби, о

Текстовите се за љубовна врска од женска перспектива.

Огледањето на саканата личност ја покажува мноштвото наклонетости вклучени во врската во пар. Чувствата варираат од засилена страст, поминување низ страста до постигнување чиста наклонетост и постојаност на соучесништво.

Во Мојата љубов партнерот зборува не само за личноста на саканата личност, туку и за љубовна врска која двајцата ја развија со текот на времето.

Чико Буарк - O Meu Amor

Cultura Genial на Spotify

Уживаше да се сеќава на некои од најволшебните песни од Chico? Потоа обидете се да ги слушате овие драгоцени композиции во плејлистата што ја подготвивме специјално за вас!

Чико Буарк

Знајте исто така

принц

Пиеше и плачеше како да е бродолом

Танцуваше и се смееше како да слуша музика

И се сопна на небото како да е пијан

И лебдеше во воздухот како птица

И заврши на земја како флакцидно сноп

Агонизиран среде јавниот тротоар

Почина во погрешен начин блокирајќи го сообраќајот

Ајде да одиме со лирското јас кое ги придружува секојдневните детали на неименуваниот човек.

Со драматичен тон, работникот завршува умира во анонимност, сумирајќи до нарушување на сообраќајот. Текстот е еден вид песна-протест и има намера, преку раскажувањето на кратката приказна, да исткае силна општествена критика .

Дознајте повеќе за Música Construção , од Чико Буарк.

Градежништво - Чико Буарк

2. Cálice (1973)

Напишано во 1973 година и објавено пет години подоцна поради цензура, Cálice упатува отворена критика на воената диктатура ( „Колку е тешко да се разбудиш во тишина“).

Чико Буарк беше еден од уметниците кои најмногу компонираа песни против воениот режим кој беше на власт во тоа време. Cálice е една од оние посветени креации, која прокламира отпор и го повикува слушателот да размисли за тогашната политичка и социјална состојба на земјата.

Татко, чувај го ова од мене путир

Од црвено вино со крв

Како да го пиете овој горчлив пијалок

Голтајте ја болката, голтајте го трудот

Дури и кога устата ви е тивко,градите останува

Молкот во градот не се слуша

Што ми е да бидам син на светецот

Подобро би било да бидам син на другиот

Друга реалност помалку мртва

Толку многу лаги, толку многу брутална сила

Колку е тешко да се разбудите во тишина

Ако во мртва ноќ се повредив себеси

Сакам да исфрлам нечовечки крик

Кој е начин да се слушне

Стиховите се однесуваат на библискиот пасус присутен во Марко: „Оче, ако сакаш, одземи ми ја оваа чаша“.

Изборот на зборот беше прецизен затоа што, освен што се однесува на светиот премин, насловот на песната се меша и со зборот „calle-se“, што беше доста чувствително земајќи ја предвид репресијата произлезена од водечките години во земјата.

Пехар (Замолчи). Чико Буарк & засилувач; Милтон Насименто.

Дознајте повеќе за Música Cálice од Чико Буарк.

3. И покрај тебе (1970)

Друга песна која е запис за историското време во кое е зачната е И покрај тебе , една од ретките креации што пејачот ја измислил да се спротивстави на воениот режим .

Песната е замислена во многу чувствителна година за земјата: во исто време кога селекцијата го освои третото светско првенство , цензурата и репресијата за време на владата на Медичи стануваа се поостри.

И покрај вас

Утре ќе биде

Уште еден ден

те прашувам

Каде ќе се скриеш

Од огромниотеуфорија

Како ќе забраниш

Кога петелот инсистира

Креење

Нова вода никнува

А ние се сакаме

Нема запирање

На чело на составот беше тогашниот претседател Медичи. Практично за чудо, цензорите не ја увидоа социјалната критика зад текстот и ја одобрија песната, која беше снимена и објавена.

Откако постигна огромен успех, весникот објави дека И покрај тебе би бил почит на претседателот. Со откритието, дискографската куќа беше нападната и многу копии од дискот беа уништени.

Како последица на тоа, цензорите го повикаа и Чико Буарк за да разјасни дали песната е критика на режимот или не. . Композиторот негираше дека се работи за политичка песна, но веќе со институцијата на демократскиот режим претпоставуваше дека навистина е песна на борбените воени идеологии .

Чико Буарк - И покрај тебе (со текст) )

4. The Band (1966)

Песната создадена во 1966 година победи на II фестивал на бразилска популарна музика, исто така одржан во 1966 година. The Band беше песната што ја проектира тогаш малку познат пејач на кариок низ целата земја.

Создаден на почетокот на воената диктатура, A Banda , со својот весел и празничен ритам, го немаше борбениот тон на песните тоа биле негови современици. По структура е изграден како еден вид маалска хроника ,фокусирајќи се на секојдневни фигури, вулгарни ликови.

Текстовите раскажуваат како бендот, кога поминува, го одвлекува вниманието и ги забавува луѓето наоколу. Низ стиховите забележуваме како состојбата на умот на луѓето радикално се менува кога музиката ги допира.

Бев бесцелно во животот

Мојата љубов ме повика

Да го видам бендот помини

Пеење љубовни песни

Мојот народ што страда

Реков збогум на болката

За да види како бендот поминува

Пее љубовни песни

Сериозниот човек што броеше пари престана

Светилникот што се фалеше престана

Девојката што ги броеше ѕвездите застана

За да видите, слушнете и дај пасус

БЕНД - ЧИКО ВО ЖИВО - 1966 година

5. João e Maria (1976)

Компониран во партнерство помеѓу Sivuca (музика) и Chico Buarque (стихови), валцерот João e Maria е, пред сè, , љубовна песна која ги раскажува средбите и несогласувањата на вљубениот пар. Мелодијата е создадена во 1947 година од Сивука и е напишана само речиси триесет години подоцна, во 1976 година.

Погледот на лирското јас започнува од речиси детска гледна точка (вреди сеќавајќи се дека самиот наслов на песната алудира на класичната бајка). Текстовите се засноваат на хипотетички детски разговор, гледаме, на пример, саканата да биде споредувана со принцеза.

Во текот на стиховите набљудуваме неколку карактеристични слики на детската психа:фигурата на каубојот, присуството на топови, величественоста на кралот. Патем, стиховите на Чико се длабоко имитични и брзо градат и уништуваат сценарија.

Сега јас бев херој

А мојот коњ зборуваше само англиски

Невестата на каубојот

Тие бевте покрај другите три

Се соочив со баталјоните

Германците и нивните топови

Го чував мојот бодок

И вежбав карпа за матинените

Сега јас бев крал

Јас бев божиќ и бев и судија

И според мојот закон

Ние бевме должен да биде среќен

Чико Буарк Жоо Е МАРИЈА

6. Vai Passar (1984)

Компонирана во средината на осумдесетите (поточно, песната беше објавена во 1984 година), во партнерство со Francis Hime, Vai Passar е анимирана самба која упатува на специфичен момент во историјата на Бразил.

Големиот критичар на воената диктатура, Чико Буарк ги користеше своите стихови за да се позиционира политички, објавувајќи еден вид анти манифест. -режим .

Самба

популарна

Секој паралелепипед

Од стариот град

Вечерва ќе

Морди

Кога се сеќавате

Исто така види: Кожата во која живеам: резиме и објаснување на филмот

Тоа помина

бесмртни самба

Тоа овде крвари за

нашите нозе

Тој самбад овде

нашите предци

Низ стиховите лирското јас посетува периоди во историјата на нашата земја, се сеќаваме, на пример, на грабежот штоБразил страдаше додека сè уште беше колонија на Португалија. Гледаме и ликови како барони и робови (тука се алудира со спомнувањето на конструкциите: „носеле камења како покајници“).

Песната е конструирана на таков начин што имаме чувство дека сме гледање карневалска парада. По патот, гледаме сцени од бразилската колонијална историја измешани со референци за периодот на воената диктатура.

Музиката ја слави надежта за подобри денови и поттикнува отпор, обидувајќи се да го остави зад себе години водство.

Чико Буарк - Ќе помине

7. Futuros Amantes (1993)

Убава љубовна песна, како што може да се карактеризира Futuros Amantes , компонирана од Чико Буарк во 1993 година.

Барате пренесувајќи ја идејата дека сè има свое време, лиричното јас слави стрплива љубов , одложена, која останува низ годините да го чека вистинскиот момент да процвета.

Не се вознемирувајте , не

Дека ништо не е за сега

Љубовта не се брза

Може да чека во тишина

Во задниот дел од плакарот

Во пост-одморот

Милениуми, милениуми

Во воздухот

А кој знае, тогаш

Рио ќе биде

Некој град потопен

Ќе дојдат нуркачи

Истражете го вашиот дом

Вашата соба, вашите работи

Вашата душа, таваните

Љубов овде се гледа како спротивност на младешката страст, која кородира и брзо се покажува како расиплива. Со ракопис на ЧикоБуарк, стиховите повикуваат на безвременска љубов - не само телесна -, која ги надминува сите тешкотии и ги надминува сите бариери.

Сликата на потопениот Рио де Жанеиро е исто така многу моќна, со фигурата на нуркачот (нуркачот) во потрага по записи за тоа како се живеело во тој простор и за тоа време. Градот се спротивставува со своите предмети и мистерии, како и со трпеливата љубов кон лирското јас.

Чико Буарк - Футурос Амантес

8. Roda Viva (1967)

Компонирана во 1967 година, песната е дел од претставата Roda Viva , која ја режираше Хозе Селсо Мартинез, од Театро Офичина, и тоа беше првата драма напишана од Чико Буарк.

Оригиналната монтажа стана позната бидејќи имаше силен прогон и цензура на продукцијата. Во 1968 година, театарот Рут Ескобар (во Сао Паоло) беше нападнат за време на поставувањето. Мажите го уништија просторот и ги нападнаа актерите и техничкиот тим на претставата со палки и месинг зглобови.

Текстовите на Roda Viva се тесно поврзани со периодот во кој е составена и создаваат критики за воената диктатура.

Некои денови се чувствуваме

Како некој што заминал или умрел

Одеднаш застанавме

Или тогаш беше светот порасна

Сакаме да имаме активен глас

Во нашата судбина да испраќаме

Но, тука доаѓа живото тркало

И ја носи судбината таму

Светско тркало, панорамско тркало

Воденица, тркалоpião

Времето се врти во миг

Во свиоците на моето срце

Во текот на стиховите, лирското јас се осврнува на текот на времето и размислува за минливоста на животот. Но, пред сè, песната се открива како химна против оловните години и репресијата .

Сфаќаме како поетскиот субјект сака да биде активен во борбата и да го слуша неговиот глас. Текстовите ги претставуваат сите оние кои сакале да учествуваат во демократска игра и да бидат граѓани со право на прашања и слобода.

Roda Viva - Chico Buarque Поднаслов

9. Гени е о Жепелим (1978)

Обемната песна Гени е о Жепелим беше дел од мјузиклот Ópera do Malandro. Протагонистот на стиховите е жена која избира да се поврзе со многу мажи и поради тоа што ја донела таа одлука, завршува општествено осудена.

Иако стиховите биле составени во доцните седумдесетти, за жал таа дури допира и многу современи прашања како што се сексизмот и предрасудите кон жените .

Од сè што е криво црно

Од мангровата и пристаништето

Таа некогаш беше девојка

Нејзиното тело им припаѓа на скитниците

Слепите, мигрантите

Тоа им припаѓа на оние на кои ништо не им останало

Тоа е беше вака уште од мало девојче

Во гаражата, во мензата

Зад резервоарот, во шумата

Таа е кралица на затворениците

Лудите, Лазарентоси

Исто така види: Killing in the Name (Rage Against the Machine): значење и стихови

Од децата во интернатот

И исто така често

Co'os
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.