Историја и еволуција на фотографијата во светот и во Бразил

Историја и еволуција на фотографијата во светот и во Бразил
Patrick Gray

Фотографијата е техника за репродукција на слики која користи осветленост како основа.

Светлината е толку важна за фотографијата што потеклото на зборот е комбинација од грчките термини фото , кои значи „светлина“ и графеин што го изразува поимот пишување. Затоа, деноминацијата на фотографијата е „ пишување со светлина “.

Нејзината историја датира од античко време, но дури во 1826 година е направена првата фотографија. Одговорен бил Французинот Џозеф Ниепс. Иако, во Бразил, уште еден Французин, Херкул Флоренс, исто така создаде фотографски метод во исто време.

Многу други луѓе придонесоа за еволуцијата и ширењето на оваа техника што ја револуционизираше уметноста и комуникацијата ширум светот, а во моментов е така присутни во нашиот секојдневен живот.

Историја на фотографијата

Првите оптички уреди

Уште во антиката, луѓето сфатиле дека светлината нуди можности за прикажување на слики.

Со набљудување на инциденцата на светлината низ мали дупки, беше потврдено дека се создаваат слики, веројатно проектирани на ѕидовите на шаторите и колибите.

Така, создаден е механизам наречен „ камера obscura “, која репродуцираше превртени слики, како претходник на фотографските камери. Аристотел е заслужен за измислувањето опрема во Античка Грција.

Илустрација од„camera obscura“

Подоцна, во времето на ренесансата (во 17 век), други уреди за проекција почнаа да се користат за забава или да служат како поддршка за уметниците да ги изведат нивните слики . Овие уреди биле наречени „ магични фенери “.

Илустрација на сцена во која се користи „магичниот фенер“

Првата фотографија во светот

Појавувањето на првата трајно печатена фотографија се случи дури во 19 век, поточно во 1826 . Токму во таа година Французинот Жозеф Ниепс можеше да изгравира слика од дворот на својата куќа, во Бургундија, Франција, на лимена чинија.

Користената хемија беше Материјал добиен од нафта. , наречен „Тичина на Јудеја“, елемент кој се стврднува во контакт со светлина. Времетраењето за да се поправи сликата беше 8 часа, а резултатот е многу контрастна фотографија.

На првата фотографија во историјата и беа потребни 8 часа за да се изгравира на метална плоча

Дагеротипот

Подоцна, Ниепсе се здружува со друг Французин по име Луј Дагер и двајцата продолжуваат со експериментите. Во 1833 година Ниепс умира, а потоа Дагер го презема истражувањето, усовршувајќи ја техниката.

Тој го заменува битуменот со полирано сребро и јодска пареа, што создава филм од сребрен јодид кој е многу почувствителен на светлина. Таквата промена прави огромна разлика,намалување на фиксацијата на сликата на минути.

Новиот изум беше наречен Дагеротип и во 1839 година беше претставен на Академијата на науките во Париз, оттогаш стана достапен за јавноста и стана успех.

Излегува дека овој уред имал ограничување, дозволувал да се направи само една копија од секоја слика.

Првата фотографија со луѓе

Вале нагласи дека првата фотографија на која се појавуваат луѓе е направена во 1838 од Дагер, во Париз. Во тоа време, времето на експозиција за фотографирање траеше до триесет минути.

Затоа, на сликите од градовите, секогаш се чинеше дека нема луѓе, бидејќи тие се движат, не давајќи време да ги поправи камерата.камера.

Ова е првата фотографија на која се појавуваат луѓе. Забележете ја силуетата на двајца мажи во долниот лев агол на сликата

Меѓутоа, во дадена ситуација, мажот кој блескаше чевли остана мирен подолго време, дозволувајќи му на неговиот и на неговиот клиент да биде печатено.

Калотипот на Талбот

Во 1840 година Англичанецот Фокс Талбот објавил форма на фотографски негатив што го истражувал од 1834 година и што овозможило сликата да се репродуцира почесто и да се печати на хартија, тоа беше калотипот .

Меѓутоа, за да се искористи пронајдокот беше неопходно да се плати за правата на користење, што го направи многу скапи, бидејќидека калотипот немал вметнување во други земји, освен Англија.

Еволуција и популаризација на фотографијата

Други луѓе придонеле за еволуцијата на фотографијата, како што е Англичанецот Фредерик Скот Арчер, одговорен во 1851 г. со развој во колоид , влажна стаклена плоча која создавала подобри слики.

Во 1871 година, друг Англичанец по име Ричард Лич Медокс создал сребрен бромид желатин, почувствителен и кој признал дека е откриен подоцна, дополнително модернизирање на фотографскиот процес. Оваа техника беше „ сува плоча “.

Така, во 1886 година, Кодак , компанија во сопственост на американскиот Џорџ Истман , беше роден. Кодак направи револуција во фотографијата во светот бидејќи продаваше фотоапарати и филмови во ролни по поприфатливи цени и ги ослободи клиентите од процесот на развој.

Рекламниот памфлет од Кодак во првите денови

Неговиот слоганот беше „ти притисни копче, а ние ќе го направиме останатото“. Оттаму, фотографијата се рашири во поголем обем.

Фотографија во боја

Бојата во историјата на фотографијата се појави во 1861 година, создадена од Шкотите Џејмс Клерк Максвел и Томас Сатон, но оваа техника имаше многу недостатоци.

Фотографијата е направена од Џејмс Клерк Максвел. Првата фотографија во боја не ги регистрираше добро тоновите на црвената и зелената

Дури во 1908 година беше создаден поверен начин на фотографирање во боја, кога браќатаФранцузите Огист и Луј Лумиер - пронаоѓачите на киното - го развија Autochrome .

Овој метод се состоеше од три преклопувачки плочи каде филтрите изолираа само една основна боја на секоја плоча и преклопувачката комбинација даваше боја слики.

Дигитализирање на фотографијата

Во 1975 година Стивен Сасон создаде прототип на првата дигитална камера. Сепак, пронајдокот не беше прифатен и дури во средината на 80-тите се појави на пазарот првата камера со електронски сензор.

Компанијата одговорна за оваа модернизација беше и Кодак, која создаде машина која успеа да снимајте и снимајте илјадници светлосни точки - пиксели - и трансформирајте ги во слики.

Историјата на фотографијата во Бразил

Бразил го следеше изумот и еволуцијата на фотографијата уште од најрана возраст. Овде, уште во 1839 година, дагеротипот пристигна во Рио де Жанеиро и имиња како Виктор Фронд (1821-1881), Марк Ферез (1843-1923), Аугусто Малта (1864-1957), Милитао Аугусто де Азеведо (1837-19) и Хозе Кристијано Јуниор (1832-1902) се издвојуваат.

Фотографија на луѓе поробени во плантажа за кафе во 1885 година, од Марк Ферез

Покрај тоа, важно е да се истакне името на Херкул Флоренс (1804-1879), Французин кој живеел во Бразил, кој и покрај тоа што историјата бил малку заборавен, одиграл важна улога во создавањето на оваа техника.

Исто така види: Сликање на раѓањето на Венера од Сандро Ботичели (анализа и карактеристики)

Во1833 година, Фиренца развила и фотосензитивен метод со помош на камера обскура. Во тоа време, комуникацијата беше комплицирана и истражувачот немаше контакт со пронајдоците што се случуваа во исто време во Европа, направени од Ниепс и Дагер. Фиренца, сепак, беше првата која го именуваше неговиот фотографски експеримент.

Друга важна причина за ширењето на постапката на национално тло беше фактот што императорот Дом Педро II стапил во контакт со овој јазик кога сè уште бил се родил.

Исто така види: Коментирани 6 најдобри бразилски раскази

Младиот човек станал обожавател на фотографијата и почнал да ја поттикнува оваа уметност во земјата, вклучувајќи собирање примероци и позирање за различни фотографи.

Видови фотографии

На почетокот, кога се појави фотографијата, таа се гледаше на многу технички начин, како алатка која имаше јасна функција, која беше едноставно да печати слики од реалното.

Со текот на времето, односот помеѓу уметноста и фотографијата се стеснуваше и едната влијаеше на другата, сè додека и фотографијата стана уметнички јазик.

Така, почнаа да се појавуваат различни модалитети на фотографирање, во зависност од темата и намерата што ја има, видете некои.

Документарна фотографија

Документарната фотографија е онаа што се обидува да раскаже приказна или настан, па дури и да претстави место, луѓе или време. Тоа може да биде поврзано со семејна фотографија, фотографијапатување или на друг начин и често се меша со фоторепортерството.

Иконична фотографија на Доротеа Ланге, Мајка мигранти (1936) за време на Големата депресија во САД

Сепак , во оваа гранка, намерата на уметникот е да го донесе наративот на поетски и често субјективен начин, повикувајќи го гледачот на интерпретативна анализа на ситуациите.

Фотоновинарството

Во фотоновинарството, фотографијата мора да биде јасен и објективен, пренесувајќи информации преку сликата. Тоа треба да биде повеќе како алатка за директна комуникација, да ги „илустрира“ извештаите и да и помогне на јавноста да ги разбере фактите.

Фотографијата од 1908 година, направена од Луис Хајн, покажува дете кое работи во фабрика за ткаење во САД. Ова е пример за почетоците на фоторепортерството

На овој начин, фотографот кој работи на ова поле има мисија да дава вести користејќи го својот поглед, кадрирањето и фотографската чувствителност како инструмент.

Семејна фотографија

Семејната фотографија е присутна во животот на луѓето откако фотографијата стана достапна за населението. Секој бара да ги регистрира своите роднини и пријатели и, пред сè, нивните деца.

Фотографија од 1930-тите во внатрешноста на Сао Паоло

Значи, ова е еден вид фотографија што често се практикува од обичниот граѓанин, фотографија која е понекомпромитирана со естетски концепти, како што се кадрирање, светлина и композиција,и тоа повеќе го вреднува афективното прашање и рекордот.

Сепак, многу луѓе откриваат дека се вистински уметници преку семејната фотографија, додека преку неа го збогатуваат и развиваат својот изглед.

Вие Можеби ќе ве интересираат и написите:
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.