Historia dhe evolucioni i fotografisë në botë dhe në Brazil

Historia dhe evolucioni i fotografisë në botë dhe në Brazil
Patrick Gray

Fotografia është një teknikë e riprodhimit të imazhit që përdor ndriçimin si bazë.

Drita është aq e rëndësishme për fotografinë sa origjina e fjalës është një kombinim i termave grekë foto , të cilat do të thotë "dritë", dhe graphein , që shpreh nocionin e shkrimit. Prandaj, emërtimi i fotografisë është " shkrimi me dritë ".

Historia e saj shkon në kohët e lashta, por vetëm në vitin 1826 është bërë fotografia e parë. Përgjegjës ishte francezi Joseph Niépce. Megjithëse, në Brazil, një tjetër francez, Hercule Florence, gjithashtu krijoi një metodë fotografike pothuajse në të njëjtën kohë.

Shumë njerëz të tjerë kontribuan në evoluimin dhe përhapjen e kësaj teknike që revolucionarizoi artin dhe komunikimin në mbarë botën, duke qenë aktualisht kështu e pranishme në jetën tonë të përditshme.

Historia e fotografisë

Pajisjet e para optike

Edhe në lashtësi, qeniet njerëzore e kuptuan se drita ofronte mundësi për paraqitjen e imazheve.

Duke vëzhguar incidencën e dritës nëpër vrima të vogla, u verifikua se u prodhuan imazhe, ndoshta të projektuara në muret e tendave dhe kasolleve.

Kështu, u krijua një mekanizëm i quajtur " kamera obscura ”, e cila riprodhonte imazhe të përmbysura, duke qenë pararendëse e kamerave fotografike. Aristotelit i njihet merita për shpikjen e pajisjeve në Greqinë e lashtë.

Ilustrimi nga"camera obscura"

Më vonë, në kohën e Rilindjes (në shekullin e 17-të), pajisje të tjera projektuese filluan të përdoren për qëllime argëtimi ose për të shërbyer si mbështetje për artistët për të realizuar pikturat e tyre. . Këto pajisje u quajtën " fenerë magjik ".

Ilustrim i një skene në të cilën përdoret "fanari magjik"

Fotografia e parë në botë

Shfaqja e fotografisë së parë të printuar përgjithmonë ndodhi vetëm në shekullin e 19-të, më saktësisht në 1826 . Ishte në atë vit që francezi Joseph Niépce ishte në gjendje të gdhendte një imazh të oborrit të shtëpisë së tij, në Burgundy, Francë, në një pjatë prej kallaji.

Kimia e përdorur ishte një Materiali me prejardhje nga nafta. , i quajtur "Pitch of Judea", një element që ngurtësohet në kontakt me dritën. Kohëzgjatja e fiksimit të imazhit ishte 8 orë dhe rezultati është një foto me shumë kontrast.

Fotografisë së parë në histori iu deshën 8 orë për t'u gdhendur në një pllakë metalike

Daguerreotipi

Më vonë, Niépce bashkohet me një francez tjetër të quajtur Louis Daguerre dhe të dy vazhdojnë eksperimentet. Në 1833 Niépce vdes dhe më pas Daguerre merr përsipër kërkimin, duke e përsosur teknikën.

Ai zëvendëson bitumin me argjend të lëmuar dhe avull jodi, i cili krijon një film me jodur argjendi që është shumë më i ndjeshëm ndaj dritës. Një ndryshim i tillë bën një ndryshim të madh,zvogëlimi i fiksimit të imazhit në minuta.

Shpikja e re u quajt Daguerreotype dhe në 1839 u prezantua në Akademinë e Shkencave në Paris, që atëherë u bë e aksesueshme për publikun dhe u bë një sukses.

Rezulton se kjo pajisje kishte një kufizim, ajo lejoi të bëhej vetëm një kopje e çdo imazhi.

Fotografia e parë me njerëz

Vale theksoi se fotografia e parë në të cilën shfaqen njerëzit është bërë në 1838 nga Daguerre, në Paris. Në atë kohë, koha e ekspozimit për t'u bërë fotografia merrte deri në tridhjetë minuta.

Prandaj në imazhet e qyteteve dukej gjithmonë se nuk kishte njerëz, sepse ata lëviznin, jo duke i dhënë kohë të fiksohet nga kamera.kamera.

Kjo është fotoja e parë në të cilën shfaqen njerëzit. Vini re siluetën e dy burrave në këndin e poshtëm majtas të imazhit

Megjithatë, në një situatë të caktuar, një burrë që shkëlqente këpucët qëndroi pa lëvizur për një kohë më të gjatë, duke lejuar që imazhi i tij dhe i klientit të tij të ishte shtypur.

Kalotipi i Talbotit

Ishte në vitin 1840 që anglezi Fox Talbot shpalli një formë të negativit fotografik që ai kishte hulumtuar që nga viti 1834 dhe që bëri të mundur që imazhi të riprodhohej më shpesh dhe të printohej në letër, ishte kalotipi .

Megjithatë, për të përdorur shpikjen ishte e nevojshme të paguheshin të drejtat e përdorimit, gjë që e bëri atë shumë shtrenjtë, sepsese kalotipi nuk kishte asnjë futje në vende të tjera, përveç Anglisë.

Evolucioni dhe popullarizimi i fotografisë

Njerëz të tjerë kontribuan në evolucionin e fotografisë, si anglezi Frederick Scott Archer, përgjegjës në 1851 nga zhvillimi në koloid , një pjatë qelqi e lagësht që prodhonte imazhe më të mira.

Në 1871, një tjetër anglez i quajtur Richard Leach Maddox krijoi një xhelatinë brom argjendi, më të ndjeshme dhe të cilën ai pranoi se do të zbulohej më vonë, duke modernizuar më tej procesin fotografik. Kjo teknikë ishte " pllaka e thatë ".

Kështu, në vitin 1886, Kodak , një kompani në pronësi të amerikanit George Eastman , ishte i lindur. Kodak revolucionarizoi fotografinë në botë pasi shiste kamera dhe filma në rrotulla me çmime më të volitshme dhe i çliroi klientët nga procesi i zhvillimit.

Pamfleti reklamues nga Kodak në ditët e tij të hershme

E tij slogani ishte "ju shtypni një buton dhe ne do të bëjmë pjesën tjetër". Nga atje, fotografia u përhap në një shkallë më të madhe.

Fotografia me ngjyra

Ngjyra në historinë e fotografisë u shfaq në 1861, e krijuar nga skocezët James Clerk Maxwell dhe Thomas Sutton, por kjo teknikë kishte shumë të meta.

Fotografia e bërë nga James Clerk Maxwell. Fotoja e parë me ngjyra nuk regjistroi mirë tonet e së kuqes dhe jeshiles

Vetëm në vitin 1908 u krijua një mënyrë më besnike e fotografisë me ngjyra, kur vëllezëritFrancezët Auguste dhe Louis Lumière - shpikësit e kinemasë - zhvilluan Autochrome .

Kjo metodë përbëhej nga tre pllaka të mbivendosura ku filtrat izolonin vetëm një ngjyrë kryesore në secilën pjatë dhe kombinimi i mbivendosur jepte ngjyrë imazhe.

Dixhitalizimi i fotografisë

Në vitin 1975 Steven Sasson krijoi një prototip të aparatit të parë dixhital. Megjithatë, shpikja nuk u pranua dhe vetëm në mesin e viteve 80 u shfaq në treg kamera e parë me sensor elektronik.

Kompania përgjegjëse për këtë modernizim ishte edhe Kodak, e cila krijoi një makinë që arriti të kapni dhe regjistroni mijëra pika drite - pikselë - dhe transformoni ato në imazhe.

Historia e fotografisë në Brazil

Brazili ndoqi shpikjen dhe evolucionin e fotografisë që në moshë shumë të hershme. Këtu, ende në 1839, dagerotipi mbërriti në Rio de Zhaneiro dhe emra të tillë si Victor Frond (1821-1881), Marc Ferrez (1843-1923), Augusto Malta (1864-1957), Militão Augusto de Azevedo (1837-1910) dhe José Christiano Júnior (1832-1902).

Fotografia e njerëzve të skllavëruar në një plantacion kafeje në 1885, nga Marc Ferrez

Shiko gjithashtu: Trëndafili i Hiroshimës, nga Vinícius de Moraes (interpretimi dhe kuptimi)

Përveç kësaj, është e rëndësishme të theksohen emri i Hercule Florence (1804-1879), një francez me banim në Brazil, i cili pavarësisht se ishte disi i harruar nga historia, luajti një rol të rëndësishëm në krijimin e kësaj teknike.

Në1833, Firence gjithashtu zhvilloi një metodë fotosensitive duke përdorur një kamera obscura. Në atë kohë, komunikimi ishte i ndërlikuar dhe studiuesi nuk kishte asnjë kontakt me shpikjet që po ndodhnin në të njëjtën kohë në Evropë, të bëra nga Niépce dhe Daguerre. Firence, megjithatë, ishte e para që e emëroi eksperimentin e tij fotografik.

Një arsye tjetër e rëndësishme për përhapjen e procedurës në tokën kombëtare ishte fakti se perandori Dom Pedro II ra në kontakt me këtë gjuhë kur ajo ishte ende. duke u lindur.

I riu u bë një adhurues i fotografisë dhe filloi të nxiste këtë art në vend, duke përfshirë mbledhjen e ekzemplarëve dhe pozimin për fotografë të ndryshëm.

Llojet e fotografive

Fillimisht, kur u shfaq fotografia, ajo u pa në një mënyrë shumë teknike, si një mjet që kishte një funksion të qartë, që ishte thjesht të printonte imazhe të reales.

Me kalimin e kohës, marrëdhënia midis artit dhe fotografia po ngushtohej dhe njëra ndikoi tek tjetra, derisa edhe fotografia u bë gjuhë artistike.

Pra, filluan të shfaqen modalitete të ndryshme fotografimi, varësisht nga tema dhe qëllimi që ka dikush, shih disa.

Fotografia dokumentare

Fotografia dokumentare është ajo që kërkon të tregojë një histori ose ngjarje, apo edhe të përfaqësojë një vend, njerëz ose kohë. Mund të lidhet me fotografinë familjare, fotografinëudhëtime ose ndryshe dhe shpesh ngatërrohet me fotoreportazhin.

Foto ikonë e Dorothea Lange, Nëna Migrante (1936) gjatë Depresionit të Madh në SHBA

Megjithatë , në këtë degë synimi i artistit është të sjellë rrëfimin në një mënyrë më poetike dhe shpesh subjektive, duke e ftuar spektatorin në një analizë interpretuese të situatave.

Shiko gjithashtu: Fausti i Gëtes: kuptimi dhe përmbledhja e veprës

Fotogazetaria

Në fotoreporteri, fotografia. duhet të jetë i qartë dhe objektiv, duke transmetuar informacion përmes imazhit. Ai duhet të jetë më shumë një mjet komunikimi i drejtpërdrejtë, duke "ilustruar" raportet dhe duke ndihmuar publikun të kuptojë faktet.

Fotografia e vitit 1908, nga Lewis Hine, tregon një fëmijë që punon në një fabrikë thurjesh në SHBA. Ky është një shembull i fillimeve të fotoreporterizmit

Në këtë mënyrë, fotografi që punon në këtë fushë ka për mision të japë lajme duke përdorur si instrument vështrimin, inkuadrimin dhe ndjeshmërinë fotografike.

Fotografia familjare

Fotografia familjare ka qenë e pranishme në jetën e njerëzve që kur fotografia u bë e aksesueshme për popullatën. Të gjithë kërkojnë të regjistrojnë të afërmit dhe miqtë e tyre dhe mbi të gjitha fëmijët e tyre.

Fotografia e viteve 1930 në brendësi të São Paulo

Pra, kjo është një lloj fotografie që praktikohet shpesh nga qytetari i thjeshtë, një fotografi që është më e pakompromis me koncepte estetike, si inkuadrimi, drita dhe kompozimi,dhe kjo vlerëson më shumë çështjen afektive dhe rekordin.

Megjithatë, shumë njerëz zbulojnë se janë artistë të vërtetë përmes fotografisë familjare, ndërsa pasurojnë dhe zhvillojnë pamjen e tyre përmes saj.

Ju Ju gjithashtu mund të interesoheni për artikujt:
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.