Менино де Енгено: анализа и резиме на работата на Хозе Линс до Рего

Менино де Енгено: анализа и резиме на работата на Хозе Линс до Рего
Patrick Gray

Menino de Engenho е роман на José Lins do Rego, објавен во 1932 година. Финансиран од самиот писател, делото доживеа огромна продажба и критички успех.

Книгата раскажува приказната за детството на Карлос на една од водениците во Параиба.

(внимавајте, оваа статија содржи спојлери)

Резиме на делото

Сирачеството

Карлос е само мало момче кога татко му ја убива мајка му за време на избувнување. Потоа го носат во воденицата на дедо му по мајка. Воденицата е веќе магично место во имагинацијата на момчето, кое секогаш ги слушало приказните на својата мајка, но никогаш не го видел со свои очи.

Пристигнување во воденицата

Така, момчето Карлос пристигнува на воденицата, во мешавина од восхит, страв и тага за смртта на неговата мајка. Првото нешто што го гледа е воденицата како работи, мелејќи го остатокот од родот од трска. Механизмот го привлекува вниманието на Карлос.

Во мелницата тој почнува да живее со другите членови на семејството. Веднаш од самиот почеток, неговата тетка Марија станува еден вид втора мајка, заштитувајќи го момчето од наредбите и ексцесите на тетка Синхазиња, снаата на неговиот дедо, која ја водела големата куќа.

Новиот живот на Карлос

Доаѓањето на братучедите на Карлос е негов вовед во светот на мелниците за шеќер. Со нив Карлос почнува да се капе во реката и слободно да живее во Санта Роса. За неколку недели се прилагодува на животот на воденицата, поцрвенувајќи од сонцето изаборавајќи малку на тагата за смртта на неговата мајка.

Рутината на воденицата е суштинскиот материјал на романот и, низ многу поглавја, тој го опишува животот на едно момче на воденица. Живеење со црнците во робовите, ловење птици и медитација за осаменоста на село, легендите и приказните за внатрешноста.

Големите настани на Санта Роза се прошарани со рутината на воденицата, како големите дождови и поплавата на реката што ги напаѓа полињата на поплавината и посетата на кангацеиро во палатата на неговиот дедо.

Созревањето на Карлос

Љубовта и осаменоста на Карлос се адресирани во романот. Првата страст на Карлос е постар братучед од градот кој ќе ги помине празниците во мелницата за шеќер, а токму со Марија Клара го има првиот бакнеж. По празниците, таа се враќа во градот оставајќи го момчето зад себе.

Свадбата на неговата тетка Маријазиња исто така влијае врз него. Заминувањето на Марија од големата куќа е речиси како загуба на нејзината мајка, бидејќи таа беше таа што се грижеше за него. Карлос сега е под грижа на тетка Синхазиња, која иако е сурова, го сожалува момчето и почнува да му дава наклонетост.

Карлос е одгледан на воденицата и слободите на детето почнуваат да стануваат разврат.претинејџер. Неговото прво сексуално искуство е на 12 години со црнка која се грижела за него. Карлос станува либертинец кој секогаш е по жените внатреЕнгенхо.

Исто така види: Музичка девојка од Ипанема, од Том Жобим и Винисиус де Мораес

Интернатот

Одењето на Карлос во интернат почнува да се гледа како решение за лошото однесување. Оваа надеж за исправка во иднина служи и како продолжување на вашите детски слободи. Неколку месеци пред Карлос да замине во градот, ја има сета слобода на светот. Романот завршува со неговото заминување од мелницата за шеќер во интернатот.

Ciclo da Cana

José Lins do Rego објавил пет романи кои ги нарекол „ciclo da cana“. Заедничко за сите нив е панорамата на декаденцијата на мелниците за шеќерна трска на североисток. Menino de Engenho е првата книга од циклусот, која завршува со Fogo Morto, последната публикација на авторот и се смета за негово ремек-дело.

Со појавата на мелници како како средство за преработка на шеќерна трска, мелниците почнуваат да ја губат моќта и важноста на североистокот на земјата.

Токму во оваа декадентна средина се случува Menino de Engenho , во место поврзано со минатото и традицијата на ропството. Полето со шеќерна трска и домот се суштински фигури во романот.

Целото мое внимание беше на механизмот на воденицата. Ништо друго не забележав.

Хозе Линс до Рего живееше со Жилберто Фреј (автор на Casa-grande & Senzala), а неговото влијание е извонредно во романот. По враќањето од Европа и САД, социологот бил убеден дека Бразил ќе има само литературасопствена и не е емулација на европската литература ако и темите и јазикот на делата се однесуваат на национални теми.

Не беа само книжевните ставови на Жилберто Фреј што влијаеја на Хозе Линс до Рего, туку и неговите социолошки студии беа извор инспирација за писателот.

Големата куќа и поранешните робови

Иако ропството е веќе укинато, романот на Хозе Линс до Рего има огромни белези од режимот на робови, како во внатрешноста на Параиба сè уште постоеше нешто како ропство.

Исто така види: Моренина од Хоаким Мануел де Маседо (резиме на книга и анализа)

Фигурите на факторот (лице одговорно за надгледување на работата на робовите) и еито (фарма каде што работат робовите) се постојани слики во делото.

Ропските квартови на Санта Роза не исчезнаа со аболицијата. Таа сè уште беше приврзана за Casa-grande, со нејзините црнки кои раѓаа, добрите мокри медицински сестри и добрите кози на фармата

Односот на ослободените црнци со casa-grande е еден од покорност и благодарност, додека нараторот има одредена волшебност со универзумот на поранешните робови.

Слободата на црните деца на полињата е причина за фасцинација за нараторот кој и покрај тоа што е многу слободен, ги има обврските на момче поврзано со господарот на генијалноста. Оваа младешка слобода подоцна станува робија во работата на терен.

Регионистичка проза и модернизам

Во Сао Паоло, модернистичкото движење, предводено од Марио де Андраде и Освалдде Андраде, бараше национална литература преку бразилски јазик и слики на модерноста. Во меѓувреме, на североисток, друга група писатели бараа инспирација за нова литература во својата татковина.

Регионалистичкото и модернистичкото движење на почетокот имаа свои разлики. Североисточните писатели веруваа дека инспирацијата на луѓето од Сао Паоло доаѓа однадвор и, според тоа, нема да биде можно да се создаде нова национална литература. Со текот на годините, движењата се зближија и двете главни авангарди во Бразил создадоа врски и заеднички карактеристики.

Регионалната проза постигна една од најголемите цели на бразилските модернисти: пишување на бразилски јазик, со поголем регионализам отколку туѓината.

Ѓаволот на тој доктор ме заклучи во пеколот, таму, на два чекора од рајот со отворени врати.

Најголемиот извор на писателот беше неговиот сопствениот живот, детството поминато на мелница за шеќер. Автобиографскиот тон на делото е една од неговите главни карактеристики. Искуствата на момчето од шеќерна трска се впечатливи и многу живописни во очите на читателот. Регионализмот на Хозе Линс до Рего станува универзален бидејќи, покрај воденицата, како универзалистички фактор се издвојува детството.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.