10 главни дела на Џоан Миро за да се разбере траекторијата на надреалистичкиот сликар

10 главни дела на Џоан Миро за да се разбере траекторијата на надреалистичкиот сликар
Patrick Gray

Шпанскиот пластичен уметник Жоан Миро (1893-1983) беше еден од најважните надреалисти на апстрактната тенденција.

Миро е роден на 20 април 1893 година, во Барселона, во богато семејство - тој беше син на познат златар - и го разочара своето семејство кога реши да го следи патот на уметноста наместо бизнисот.

Хуан Миро во текот на својот живот ја предизвикуваше традиционалната фигуративна уметност и тргна во потрага по нови форми .<1

1. Портрет на Енрик Кристофол Рикарт (1917)

Иако се работи за слика насликана на почетокот на неговата кариера, веќе можеме да ја видиме во Портрет на Енрик Кристофол Рикарт , насликан во Барселона, некои карактеристични особини на Миро кои ќе го придружуваат во следните децении.

невообичаениот портрет , го носи, на пример, главниот лик облечен во пижами и со необично држење. Позадината, половина жолта и половина испечатена со ориентален дезен, веќе ја открива способноста на уметникот да меша сосема различни стилови.

За неговите влијанија во оваа фаза, Миро коментираше за сликите од тој период:

Како што ви кажав, од 1916 до 1920 година, бев вљубен во Ван Гог, Русо и Пикасо - восхит кои ги чувствувам до денес во највисок степен.

2. Фармата (1921-1922)

Во 1910 година родителите на Миро нашле работа за младиот човек како сметководител. депресивни, иднинатауметникот се заразил со тифус. Во 1912 година, за да закрепне, неговите родители го испратиле во руралното подрачје Мон-Роиг, каде што семејството имало имот.

Таму Миро решил засекогаш да се посвети на уметноста, насликал серија слики и се запишал на уметничката академија на Франсеск д'Аси Гали. Во 1915 година, сликарот го напуштил училиштето и станал самоук.

Сликата го прикажува пејзажот на селата на Мон-Роиг, регион каде што се вратил во 1921 година и каде ја завршил конечната верзија на платното во 1922 година Сликата ги носи суштините на Шпанија , клучните елементи кои го карактеризираат пејзажот и навиките.

Комплексната слика полна со детали е детално пресметана од сликарот почетник и беа потребни девет месеци за да се подготви. Платното, длабоко испланирано, го придружувало сликарот низ трите региони каде што живеел: Мон-Рои, Барселона и Париз (во неговото ателје на улица Бломет).

3. Каталонски пејзаж, ловецот (1923-1924)

Миро почна да слика една од неговите најпознати слики, Каталонски пејзаж, ловецот , во 1923 година.

Исто така види: 5 коментирани бајки со одлични лекции за деца

Позадината е обоена половина во жолта и половина во црвена боја, без правилно точна поделба. Лабавите елементи се појавуваат случајно распоредени низ екранот. Според есеистите, дел од насловот на сликата, Ловецот, се однесува на суштеството кое се појавува на дното на сликата, со триаголна опашка и мустаќи, кое лови со својот јазик

Буковите SARD, во долниот десен агол, се кратенката за Sardana, популарна каталонска народна песна.

Објавен во 1924 година, надреалистичкиот манифест на Андре Бретон им даде глас на серија уметници , меѓу нив и Миро, еден од нејзините најистакнати членови. Според писателот:

Бурниот влез на Миро во 1924 година означува важен чекор во развојот на надреалистичката уметност

4. Le corps de ma brune... (1925)

Le corps de ma brune... е еден од ретки дела каде сликарот го користи зборот напишан на платното .

И покрај тоа што е шпански, Миро избра да го напише текстот на француски, веројатно под влијание на надреалистичкото движење, од париско потекло, со која се поистоветуваше.

Сликата е изјава на љубов кон саканата жена и ја открива поетската пристрасност на уметникот. Необичен факт е дека сликите од таа година (1925) ја делат истата кафена позадина со повремени елементи во сина и црвена боја.

5 . Carnaval do Arlequim (1925)

Друго високо прославено дело на Миро е Carnaval do Arlequim. Веселата слика, со многу елементи и многу силни бои , го носи духот на карневалската тема.

Во позадина, на горната десна страна, гледаме мала едноставна прозорец . Просторот во спалната соба, секојдневно опкружување обележано со подот, трезниот ѕид и прозорецот, е навлезен одфестивал на онирски симболи , шарени и случајни од карневалот.

Делото има низа надреалистички елементи - илустрации кои доаѓаат директно од несвесното - бидејќи сликарот штотуку се приклучил на движењето .

Исто така види: Romance Iracema, од Хозе де Аленкар: резиме и анализа на делото

6. Раѓањето на светот (1925)

Платното е создадено на семејната фарма во Мон-Роиг во летото/есента 1925 година. Мрачните, зачадени, темно црни и кафени тонови беа карактеристични за сликите од таа година. Миро се забавуваше особено откако беше прославен на неговата неодамнешна изложба во Париз од колегите надреалисти.

Од обработливото земјиште што ги сликаше, Миро премина на друг тип на претставување и експериментираше со сосема поинаков стил како што продолжи, произведува сè повеќе апстрактни дела со малку елементи . Овде гледаме позадина со многу дамки, прскања, водопади, експлозии, боја што капе, во мрачен тон.

Малкуте препознатливи референци присутни алудираат на соништа, халуцинации и заблуди - во склад со надреалистичкиот проект. Во Раѓањето на светот ги истакнуваме точните елементи во боја, во овој случај црвен балон поддржан од жолто јаже.

Темата за раѓањето на светот веќе беше истражена од низа сликари низ вековите, но Миро успеал да најде нов поглед на штосе смета за негова посебна генеза. Неговиот начин на толкување на создавањето на светот дозволува повеќе читања, меѓу нив, она на дете кое пушта балон и си игра со змејот.

7. Ликот што фрла камен на птица (1926)

Платно Ликот што фрла камен на птица, создаден со гуаче боја, тоа е од времето кога Миро беше повлечен во Мон-Рои уште за време на неговата младост.

Ова беше период на поедноставни дела, со поедноставни потези, повеќе синтетичка работа со малку елементи .

На платното гледаме многу поедноставен пејзаж со клучни елементи за перцепцијата на гледачот. Ја истакнуваме линијата на хоризонтот што го дели небото од земјата. Фигурата на ногата со окото се чини дека доаѓа од сон и има типична надреалистичка мотивација.

Атмосферата на игра е присутна не само во оваа туку и во серија слики на уметникот.

8. . од 17 век од холандскиот сликар Хендрик Мартенс Сорг, кој ја прикажува внатрешноста на една куќа.

При посетата на познатиот музеј Ријкс во Амстердам, Миро би добил разгледница со ликот на делото и би се инспирирани од него за да го состават својот холандски ентериер . Споредуметник:

Тој ја имаше закачена разгледницата на штафетата додека сликаше.

И покрај тоа што беше инспириран од натуралистичката креација од 17 век, продукцијата на шпанскиот уметник следеше сосема поинаков стил користејќи порамни слики и симболички елементи , помалку репрезентативни, истакнувајќи го она што тој го сметаше за најважно во сликарството на Сорг.

9. Rope and People, I (1935)

Делото носи многу едноставен наслов што го сумира делото - Rope and People, I . Овде има нешто ново во создавањето на Миро кога вградува предмети во делата , надворешни елементи - во овој случај јажето - кое е заковано со куки на насликаната дрвена табла. Миро, исто така, создаде парчиња во оваа иста фаза користејќи го ресурсот на колаж.

Боите на платното се малку и примарни (сина, бела, црвена и црна), а претставите на неименувани луѓе се деформирани и кондензирани се натпреваруваат за место со јажето, поставено точно во центарот на сликата.

Јажето е заковано на издолжен начин, имитирајќи ја силуетата на личноста, како да е и едно од суштествата претставени на сликата.

10. Убавата птица го дешифрира непознатото за неколку љубовници (1941)

Сликата припаѓа на серијата Constellation, која обединува дваесет и четири цртежи направен во многу љубопитен период од животот на Миро. Уметникот живеешелична криза во Франција помеѓу 1936 и 1940 година, во историски момент обележан со Шпанската граѓанска војна и Втората светска војна.

Помеѓу 1940 и 1941 година Миро отиде во Палма де Мајорка каде што ги направи 13-те последни дела на соѕвездието. За да избега од трагичните настани, Миро се засолни во макотрпни цртежи, полни со детали , кои алудираа на елементи на природата.

Овде наоѓаме класични елементи на неговото сликарство како апстрактните форми, а дух кој се враќа во игра и ониричниот универзум , но на многу позаситен начин на екранот.

Жоан Миро почина на 25 декември 1983 година во Палма де Мајорка, Шпанија.

Ако сте заинтересирани за надреализмот, мислиме дека ќе уживате и во истражувањето на следните статии:
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.