Џони Кеш Hurt: Значењето и историјата на песната

Џони Кеш Hurt: Значењето и историјата на песната
Patrick Gray

Hurt е песна на рок бендот Nine Inch Nails која беше снимена од американскиот пејач Џони Кеш во 2002 година и објавена на албумот American IV: The Man Comes Around . Музичкото видео за песната освои Греми во 2004 година.

Исто така види: 20 познати уметнички дела и нивните куриозитети

Кеш беше едно од највлијателните имиња во кантри музиката. Неговата верзија на Hurt , во ритам сосема поинаков од оригиналот, стана популарна и ја освои новата генерација фанови на уметникот познат како „Човекот во црно“.

Значењето на стиховите

Текстовите ни ја раскажуваат приказната за човек завиткан во депресија кој изгледа дека не чувствува ништо друго освен празнина.

Дрогата е посочена како вентил за бегство, но со нив се создава маѓепсан круг. Пејзажот на песната предизвикува голема тага, но субјектот е свесен за својата ситуација.

Сето ова води кон егзистенцијална рефлексија . Се прашува како стигнал до таа точка и сеќавањата се враќаат со навестување на жалење. Во песната се присутни и осаменост, разочарување и опседнатост со минатото .

Сепак, колку што минатото е место за жалење, субјектот никогаш не го негира. Песната завршува со откуп, на оние кои пред се се верни на себе.

Историјата на песната и оригиналната верзија на Nine Inch Nails

Nine Inch Nails - Hurt (VEVO Presents)

A оригиналната верзија на песната Hurt бешеснимена од Nine Inch Nails и издадена на вториот албум на бендот, наречен The Downward Spiral , во 1994 година. Песната е компонирана од членот на бендот Трент Резнор.

Рензор рече во едно интервју дека тој беше почестен од изборот на Џони Кеш да ја сними неговата песна и, кога го виде клипот, тој беше трогнат, па дури рече „таа песна повеќе не е моја“.

Единствената промена што Џони Кеш ја направи во текстот на песната беше размена на „круна од гомна“ (круна од гомна) за „трњена круна“ (круна од трње). Покрај отстранувањето на повикот од песната, таа исто така се повикува на Исус. Пејачот бил многу религиозен и споменува делови од Библијата во неколку песни.

Анализа и интерпретација на Hurt

Прва строфа

И песната и клипот се составени од темни тонови. Повторувањето на некои ноти предизвикува впечаток на монотонија и чувство на тага . Ова чувство е потврдено во првите стихови, кога авторот ни кажува за самоосакатување.

Лирскиот субјект ја отвора песната изјавувајќи дека самоповредувањето е единствениот начин да се чувствувате живи.

Денес Се повредив себеси

За да видам дали сè уште го чувствувам тоа

Се фокусирав на болката

Единственото нешто што е реално

Болката може да биде и сидро до реалноста. Во депресивна состојба, едно лице може да доживее различни расположенија како што се апатија и тоталнострамнодушност.

Иако е опасно и самоуништувачко однесување, повредувањето на сопственото тело може да се гледа како начин да се вратиме во реалноста и да избегаме од овој свет создаден од депресија.

Во финалето линии од оваа строфа, се појавува уште еден елемент: зависност и злоупотреба на дрога . Зависноста предизвикува дупка, не само во кожата, туку и во душата на субјектот, која може да ја пополни само самиот.

Тука, употребата на дрога е поврзана со желбата или потребата да се заборави минатото, но сепак тој „се сеќава на сè“.

Иглата прави дупка

Старото познато боцкање

Се обидува да го убие

Но се сеќавам на сè

Рефрен

Рефренот на песната започнува со прашање: „што станав?“. Егзистенцијалното прашање во овој контекст е интересно. Тоа укажува дека, и покрај моменталната ситуација, лирското јас сè уште е свесно за себе и за своите проблеми.

Во пасусот имаме присуство на некој кому авторот му се обраќа, исповедајќи ја својата самост . Пасусот покренува две толкувања. Едната е дека луѓето заминуваат откако ќе ја снема дрогата. Друг, поширок, укажува на изолацијата како вроден услов за постоење.

Што станав?

Мојот најсладок пријател

Сите што ги познавам си заминуваат

<0 0>Кога ќе дојде крајот

Можеме да протолкуваме дека примачот е некој близок, којго остави авторот сам. Тој тврди дека можел да и даде сè на оваа личност, но во исто време нема многу да понуди. Неговото кралство е направено од „нечистотија“ и на крајот тој само би ја повредил и изневерил таа личност.

И можевте да имате се

Моја империја на нечистотија

<0 0>И ќе те изневерам

И ќе те натерам да се повредиш

На овој начин, можеме да го забележиме вашиот недостаток на верба во способноста да одржувате блиски човечки односи. Тој верува дека нема да може да биде интимен со некого долго време, бидејќи секогаш ќе пропаѓа и ќе предизвикува страдање на другите.

Се чини дека оваа перспектива го води лирското јас до уште подлабока осаменост.

Втора строфа

На почетокот на строфата, можеме да најдеме библиска референца : круната од трње што ја носел Исус. Во стиховите, круната е поврзана со „лажго столче“. Исус бил крунисан за „Крал на Евреите“, а круната од трње го претставува почетокот на покајанието на Виа Крусис.

Во песната, ова се чини дека е метафора за неговата болка во совеста. Тоа е како трњето да се спомените, лошите мисли кои ти тежат на главата.

Ја носам оваа круна од трње

Седејќи во мојот лажго стол

Полна со скршени мисли

Тоа не можам да го поправам

Сеќавањето е нешто што се повторува во стиховите и повторно се појавува во следните стихови. иако натекот на времето природно води кон заборав, за лирското јас, совладувањето сè уште не е пристигнато.

Напротив, тој се чувствува стагнација , заглавен на истото место, додека другиот се трансформира и продолжува со вашиот живот.

Под дамките на времето

Чувствата исчезнуваат

Ти си некој друг

А јас сум уште тука

Така, можеме да видиме дека ова е некој кој е огорчен и не може да заборави се што веќе изгубил.

Трета строфа

Последната строфа е еден вид на откуп на поетскиот субјект. Тој е целосно свесен за своите проблеми, но дури и да има можност да започне одново, ќе го задржи она што го прави самиот.

Можеме да претпоставиме дека тој верува дека неговите проблеми не се својствени за вас, туку од негативни ситуации.

Што ако можам да започнам повеќе од

Милион милји подалеку

Сè уште би бил свој

Би нашол начин

На тој начин тој ќе може да ги прави работите поинаку и да ја задржи суштината на тоа кој е. На крајот на краиштата, нема жалење. Колку и да е лоша неговата моментална ситуација, таа постои само како резултат на тоа што бил и тој не би се откажал од тоа.

Џони Кеш и American Records

Џон Р. Кеш (26 февруари 1932 - 12 септември 2003 година) бил прославен американски музичар.Американско и едно од најголемите имиња во музиката кантри . И покрај тоа што не го компонирал Hurt , можно е да се повлечат неколку паралели помеѓу стиховите и неговиот живот.

Кеш имаше сериозни проблеми со дрогата, главно со злоупотреба на апчиња и алкохол. Тој исто така страдал од тешка депресија. Неговиот однос со Џун Картер беше многу вознемирен, но на крајот таа му помогна да се ослободи од дрогата и да води поуреден живот.

Црно-бел портрет на Џони Кеш.

Можеби овие настани придонесоа вашата интерпретација на музиката да биде толку убава и длабока. Верзијата е вклучена во American Records, секвенца од албуми произведени од Рик Рубин за етикетата што го носи истото име.

Првиот албум, во 1994 година, го означи продолжувањето на кариерата на пејачката, која беше засенета во 1980-тите. Серијата вклучува необјавени песни од композиторот и верзии на други песни. Еден од највпечатливите албуми во серијата е American IV: The Man Comes Around.

Ова беше последниот албум издаден во животот на Џони Кеш, кој почина следната година, на 12 септември 2003 година. По смртта на пејачот беа објавени два други албуми, американскиот V: A Hundred Highways и American Recordings VI: Ain't No Grave.

Текст од Hurt (верзија на Џони Кеш)

I се повредив денес

За да видам дали сè уште се чувствувам

Се фокусирам наболка

Единственото нешто што е реално

Иглата кине дупка

Старото познато убод

Обидете се да го убиете сето тоа

Но се сеќавам на сè

Што станав

Мојот најсладок пријател

Сите што ги познавам си заминуваат

На крајот

И можеш да го имаш сето

Моја империја на нечистотија

Ќе те изневерам

Ќе те натерам да повредиш

Ја носам оваа круна од трње

На мојот лажго стол

Полн со скршени мисли

Не можам да поправам

Под дамките на времето

Чувствата исчезнуваат

Ти си некој друг

Јас сè уште сум тука

Што станав

Мојот најсладок пријател

Сите што ги познавам си заминуваат

На крајот

И би можел да го имаш сето тоа

Моето царство на нечистотија

Ќе те разочарам

Ќе направи да те повреди

Кога би можел да почнам повторно

Милион милји подалеку

Би се задржал себеси

Би нашол начин

Текст на Hurt

Денес се повредив себеси

За да видам дали сè уште го чувствувам

Се фокусирав на болката

Единственото нешто што е реално

Иглата прави дупка

Старото познато боцкање

Исто така види: Книгата на Ели: Значењето на филмот

Се обидува да го убие

Но се сеќавам на сè

Што станав?

Мојот најсладок пријател

Сите што ги познавам заминуваат

Кога ќе дојде крајот

И можеше да го имаш сето тоа

Мојата империја на нечистотија

И ќе те изневерам

И ќе те натерамболен

Ја носам оваа круна од трње

Седејќи во мојот лажго стол

Полн со скршени мисли

Што не можам да ги поправам

Под дамките на времето

Чувствата исчезнуваат

Ти си друга личност

А јас сум сè уште тука

Што станав

Мојот најсладок пријател

Сите што ги познавам заминуваат

Кога ќе дојде крајот

А ти можеше да имаш се

Моја империја од нечистотија

И ќе те изневерам

И ќе те натерам да повредиш

Што ако можам да започнам од повеќе

Милион милји подалеку

Сè уште би бил свој

Би нашол начин

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.