Историја на уметност: Хронолошки водич за разбирање на уметничките периоди

Историја на уметност: Хронолошки водич за разбирање на уметничките периоди
Patrick Gray
Бразилската уметница Росана Паулино, изложува портрети на жени со зашиени усти и очи, прикажувајќи го замолчувањето на црните жени

Избравме видео со кустосот и истражувач Сабрина Моура што покренува неколку прашања и укажува насоки кон подобро разбирање на уметноста современа.

СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ

Историјата на уметноста ја нарекуваме културна и уметничка траекторија на човечките суштества низ историјата во светот.

Уметничките манифестации се мешаат со самата човечка историја, со цел да се создаде моќен канал на изразување на чувствата, емоции, а исто така и дијалог.

Покрај тоа, тоа е уште една алатка што се користи за едно општество да ги открие своите перцепции за историскиот момент низ кој минува, што е важно поле на проучување за да се разбере како нашите предци живееле и комуницирале со еден со друг.

За да биде поразбирливо разбирањето на еволуцијата на уметностите, ова поле на знаење беше поделено на периоди .

Ќе ги поминеме сите овие фази , фокусирајќи се на западната уметност , со цел да се прикаже преглед на историјата на уметноста од нејзините почетоци до денес.

Праисториска уметност (30 илјади п.н.е. до 4 илјади п.н.е.)

<​​0>Уметничките манифестации можеме да ги сметаме како една од првите облици на човековото изразување. Најоддалечените форми на уметност забележани од историчарите се од праисторискиот период (т.е. пред пронаоѓањето на пишувањето), поточно од горниот палеолит(околу 30 илјади п.н.е.).

Една таква демонстрација беа „рацете во негатива“ втиснати на ѕидовите на пештерите. Ваквите слики се направени со помош на прашок произведен со минерални елементи што се дувал над рацете на луѓето.Франциско Гоја, направено во 1814-1515 година, е дело на романтизмот

реализмот (1850-1900) се појавува со идеи спротивни на оние на романтизмот, настојувајќи да ја прикаже реалноста во објективна и без идеализации.

На крајот на 19 век, со добро развиена индустријализација, art nouveau се појавува со намера да ги обедини различните референци како што се ориенталната и средновековната уметност со индустриското производство.

Околу 1870 година, некои француски уметници почнале да размислуваат за уметничко производство, потекнувајќи од импресионистичкото движење , кое се обидело да ги испечати на платно боите и природното осветлување онака како што го гледале.

Импресија, изгрејсонце (1872), од Моне, е делото што го дава своето име на импресионистичкото движење

Овие уметнички експерименти резултираа со уметност пост-импресионистичка , со сликари како Ван Гог и Сезан.

Модерна уметност (крајот на 19 век до средината на 20 век)

Модерната уметност се меша со постимпресионистичките истраги - импресионисти и подоцна, на почетокот на 20 век, се манифестира во европските авангарди.

Движењата наречени европски авангарди се Експресионизам, фовизам, кубизам, футуризам, дадаизам и надреализам .

Герника (1937) од Пабло Пикасо, го прикажува масакрот во градот Герника за време на Шпанската граѓанска војна

Тоа беа нишки кои беа наменети дадонесе и естетска и концептуална иновација во уметноста, развивајќи се пред сè во сликарството, но исто така и во скулптурата, литературата и архитектурата.

Тоа беше момент на културен жар што ги откри огромните промени што ги донесе индустрискиот напредок и Првата и Втората светска војна.

Последните нишки на модерната уметност исто така се сметаат за апстракционизам , оп уметност, поп-арт и Баухаус школа .

Современа уметност (од средината на 20 век)

Современата уметност е уметност која започнува во средината на 20 век како форма на надминување на модерната уметност и предлагање нови патишта и предизвици на полето на експресивноста.

Можеме да кажеме дека уметничките јазици што моментално се произведуваат се вметнати во современата уметност, па дури и дека се постмодерни уметности .

Овој начин на вреднување и производство на уметност се појави преку истраги како што се поп-арт, минимализам и перформанс акции околу 60-тите.

Марина Абрамовиќ во изведбата со Улај, во 2010 година. потрагата по интеграција помеѓу секојдневниот свет и уметноста.

Бекстејџ (1997), од современиот уметникпотпрена на ѕидовите.

Cueva de las manos , Аргентина. Карпеста уметност од палеолитскиот период

Откако оваа техника била инкорпорирана, во пештерите се појавиле други цртежи кои претставуваат животни и сцени од лов, најверојатно направени со ритуалистичка намера. Покрај сликарството, постоеше и скулптурата и создавањето на предмети.

Тогаш сè уште не постоеше идејата за уметност како предмет на контемплација, затоа креациите имаа други функции, поврзани со утилитаризам и духовност.

Една од силните карактеристики на палеолитската уметност беше натуралистичката претстава , барајќи верност на набљудуваната слика, како што е случајот со ликот на бизонот пронајден во пештерите од Алтамира, Шпанија.

Цртеж од карпа на голем бизон на ѕид од пештера во Алтамира, Шпанија

Со текот на времето, мажите и жените почнаа да доминираат во земјоделството, населувајќи се на места. Токму во тоа време тие почнале да произведуваат алатки со полирани камења, во периодот кој станал познат како неолит .

Така и тогашната уметност се менувала, со поедноставно претстави на животни и сцени од животот во заедницата, како што се танци и работа.

Исто така, во неолитот се произведуваат првите скулптури во метал. Понатаму, што се однесува до архитектурата, се прават камени споменици, како великанотрок круг со наслов Стоунхенџ , кој се наоѓа во Англија.

Стоунхенџ , камен споменик во Англија направен во неолитскиот период

Прочитајте исто така: Карпеста уметност

Уметноста во антиката (помеѓу 4 илјади п.н.е. и 476 н.е.)

Постоеле неколку цивилизации кои биле дел од антиката, што го опфаќа периодот од пронаоѓањето на пишувањето до почетокот на средновековната ера.

Можеме да ги споменеме цивилизациите на Месопотамија, Египет, островот Крит, келтските народи, Персија, Грција и Рим, покрај ранохристијанската уметност.

Затоа, ќе разговараме за некои од овие најзначајни културни изрази.

Уметност на Месопотамија

Уметноста направена од месопотамиските народи опфаќа неколку манифестации, како што се скулптурата, сликарството и архитектурата. Регионот бил помеѓу реките Тигар и Еуфрат, на територија која моментално се наоѓа во делови од Турција и Ирак.

Постоеле 4 илјади години цивилизација, а народите што ја сочинуваат Месопотамија се Сумерите, Асирците, Акадијанците , Вавилонци и Халдејци.

Теракота фигурини на сумерскиот народ, присутни во Месопотамија

Архитектурата беше аспектот што најде повеќе простор кај Месопотамците, со грандиозни продукции. Скулптурата служела како украс за згради, како и сликарство.

Исто така види: Амнезија филм (Мементо): објаснување и анализа

Темите се движеле од митолошки суштества, богови и божици, животни и луѓе.

УметностЕгипетска

Една од најважните цивилизации на антиката бил Антички Египет. Овие луѓе имаа многу разработена социјална и културна организација.

Исто така види: Инцидент во Антарес, од Ерико Верисимо: резиме и анализа

Религиозниот аспект имаше огромна важност, водејќи ги сите полиња на општественото организирање, вклучително и уметничкото. Така, експресивните египетски манифестации секогаш поминувале низ духовноста и симболиката.

Еден од овие аспекти беше погребната уметност, која се манифестираше преку статуетки и предмети поставени покрај телата, самата уметност на балсамирање, богато украсени саркофази и големите пирамиди, кои служеле како вечно живеалиште на фараоните.

Уметноста на балсамирање тела била практика во Стариот Египет

Уметноста е направен по многу строги правила и мора да служи за цел поголема од индивидуалниот уметнички израз. Во сликарството, на пример, постоеја некои норми како што е законот за фронталност , во кој човечките фигури беа прикажани со торзото свртено напред, додека нозете, стапалата и главите беа прикажани од страна.

Египетската уметност прикажана во британски музеј каде што е можно да се почитува „законот на фронталност“

Дознајте повеќе за фасцинантната уметност на Стариот Египет.

Грчка уметност

Античка Грција е можеби цивилизацијата која најмногу влијаела на целиот Запад. Тоа беше затоа што нивното општество се засноваше на пофлексибилни религиозни верувања од повеќето.на претходните цивилизации (како што е египетската), во која човечките постапки и разумот биле ценети над духовноста.

Во секој случај, грчката митологија често се гледала како тема во уметничките предмети.

Грција имаше три различни периоди: архаичен, класичен и хеленистички. Затоа, културата претрпе промени, како и самата општествена структура.

Сепак, уметноста на овие луѓе можеме да ја карактеризираме на некој начин. Преку сликарството, скулптурата и архитектурата Грците ги изразувале своите креативни идеи, кои генерално прикажувале многу хармонија , со грижа за симетријата и совршеноста .

Грчка вазна прикажува фигури во црна боја на црвена позадина

Покрај тоа, таа била уметност заснована на ценење на човекот. На почетокот, скулптурите имаа неутрални изрази на лицето, кои со текот на времето стануваа сè поизразени.

Исто така, погледнете го нашиот преглед на старогрчката уметност.

Римска уметност

Античка Рим беше една од најголемите империи што ги видел човештвото. Основањето на градот, теоретски, датира од 753 п.н.е. Културните влијанија за овој народ се засноваат на две претходни цивилизации, етрурската и грчката од хеленистичката ера.

На овој начин, римската архитектура, сликарство и скулптура го имаа како референца идеалот за совршенство и убавина на Грците и некои елементи од Етрурците.

Римски скулпторски панел во чест на божицата Пакс

Во архитектурата се подигале големи згради со цел да бидат храмови и простори за забава, како на пр. како театри .

Колосеумот е пример за римски театар. Со огромни размери, имаше простор за 40.000 луѓе седнати и 5.000 луѓе кои стојат, изградена во 1 век.

Римски Колосеум, изградбата беше завршена во 82 година од нашата ера.

Палеохристијанска или примитивна христијанска уметност

Т.н. „палеохристијанска уметност“ е поврзана со уметничките манифестации што ги спроведувале христијаните непосредно по смртта на Исус Христос, бидејќи после тоа настан, неговите ученици почнаа да ја проповедаат неговата реч и многу луѓе станаа побожни.

На почетокот, оваа заедница се наоѓаше во Јудеја, местото на животот и смртта на Исус. Со текот на времето, луѓето мигрирале во други делови на Римската империја и ги земале учењата на мајсторот.

Сепак, ова верување не било дозволено од римската влада и верниците претрпеле големо прогонство. Затоа, бидејќи тоа беше забранета вера , христијаните му оддадоа почит на Исус во скриени места .

ранохристијански слики во катакомби

Добри примери се цртежите во катакомбите, местата каде што биле погребувани мртвите. Се користи за правење сликиедноставна, која содржи симболи на обожување, а подоцна и цртежи малку подетални.

Слика во катакомба која ја прикажува фигурата на Богородица и бебето Исус

Уметноста во средниот век (меѓу 5 век и XV)

Средновековните времиња опфаќаат долг период, кој оди од петти до петнаесетти век, па затоа уметноста претрпе промени низ овие векови.

По повторените инвазии на народите, варварите , Рим се зема дефинитивно и е утврдено дека од 476 година завршува античкиот век и започнува средниот век.

Од тој момент христијанството добило прифатеност додека не било инкорпорирано како официјална религија, во она што станало познато како Византиската империја.

Византиската уметност потоа почна да ја изразува христијанската религиозност на многу поинаков начин од примитивната христијанска уметност, покажувајќи раскош и богатство и со цел да се поврзе фигурата на кралот на онаа Божја.

Затоа, ова беше уметност полна со норми и конвенции (како и египетската уметност). Секоја прикажана фигура имаше точно место, ликовите беа прикажани однапред и многу пати кралското семејство беше прикажано како свето.

Мозаикот (поставување на мали камења на ѕидот, формирање на дизајн) беше техника широко користена во византискиот период.

Византиски мозаик панел со наслов Чудото на лебовите и рибите (520 н.е.)

Подоцна, другисе појавија уметнички манифестации, како што е златарството, во производството на парчиња за кралското семејство како круни, накит и распетие.

Така, средновековната уметност еволуираше и архитектурата беше една од областите во кои најде плодна почва, во градежништвото на цркви, катедрали и базилики.

Романескната и готската уметност се исто така дел од средновековниот период, во кој карактеристика што останува е интензивната поврзаност со католицизмот.

Средновековното сликарство од 1308 година направена со помош на техниката темпера на дрво

Ренесансната уметност во модерното доба (околу 14-ти до 17-ти век)

Ренесансата се подразбира како период во кој културата поминува да биде под големо влијание на идеалите на грчко-римската класична антика.

Започнува во Италија околу 14 век и продолжува до 17 век, опфаќајќи го таканареченото модерно доба.

Во оваа фаза од историјата, постои прогресивно будење на хуманистичките и антропоцентричните вредности , кои ги поставија човечките суштества во центарот на универзумот.

Уметноста ги рефлектира овие концепции, било преку литературата , сликарство, скулптура или архитектура. Карактеристики на ренесансата се потрагата по хармонија, симетрија и рамнотежа во уметничките композиции, покрај развојот на перспективата и длабочината.

Дело што стана икона на периодот е Мона Лиза ( 1503), од Леонардо да Винчи, кадеможеме да забележиме неколку од овие особености.

Мона Лиза (1503), од Леонардо да Винчи, е симболично дело на историјата на уметноста

Можеме да цитираме како големи уметници од периодот Леонардо да Винчи (1452-1519), Микеланџело (1475-1564), Донатело (1368-1466) и Сандро Ботичели (1445-1510).

барокната уметност и рококото подоцна се појавуваат како изданок на ренесансната уметност и сè уште во модерното доба.

Уметноста во современата ера (од 1789 г.)

Современата ера започнува од 18 век, со Француската револуција како нејзина почетна точка. На теоретско поле, овој период се протега до денес.

Меѓутоа, оттогаш се случија многу општествени и културни трансформации и можеме да сметаме дека моментално живееме во постмодерност.

<0 Така, важните уметнички движења кои и претходеа на таканаречената модерна уметност беа: неокласицизмот, романтизмот, реализмот, арт нуво, импресионизмот и пост-импресионизмот.

неокласицизмот се појавува на крајот од XVIII век како обновување на класичните грчки вредности, со голема техничност во уметничките училишта.

Наспроти ова движење, се појави романтизмот (1820-1850), кој се обиде да раскине со класиката правила, вреднувајќи ја имагинацијата, сентименталноста и индивидуалноста на уметникот.

Егзекуциите од 3 мај 1808 година , на
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.