Хелена, од Мачадо де Асис: резиме, ликови, за публикацијата

Хелена, од Мачадо де Асис: резиме, ликови, за публикацијата
Patrick Gray

Содржина

Објавен во 1876 година, романот Хелена е напишан од најголемиот фантастичен писател во бразилската литература, Мачадо де Асис (1839-1908) и припаѓа на првата фаза од кариерата на авторот, која се смета за романтична.

Поделени во 28 поглавја, урбаниот роман, кој остро го критикува општеството од 19 век, првично беше објавен во сериска форма, во весникот О Глобо, помеѓу август и ноември 1876 година.

Апстракт

Историјата раскажана од Мачадо де Асис се одвива во традиционалната населба Андараи, која се наоѓа во Рио де Жанеиро.

Раскажан во трето лице од сезнаен раскажувач, романот на Мачадо сместен во текот на 19 век ги раскажува изненадувањата и несреќите на една забранета љубов.

Поглавје I започнува со смртта на Конселхеиро Вале, богат човек, вдовец, педесет и четири години, кој умре природно.

Конселхеиро Вале почина во 7 часот наутро. Ноќта на 25 април 1859 година. Почина од ненадејна апоплексија, набргу откако дремна, - како што велеше, - и кога се подготвуваше да оди и да ја игра вообичаената игра волеј

господин кој ја напушта историјата веќе на првата страница од книгата со моментална смрт, остава син единец, Др. Естасио и една невенчана сестра, околу педесет и нешто години, наречена Д. Урсула, која ја водеше куќата од смртта на нејзината снаа.

Тоа беше многу популарен тип во регионот, КонселхеироТој зазема високо место во општеството и потекнува од традиционално семејство. Неговиот будење собра публика составена од најразновидните општествени класи, имаше околу двесте луѓе да му оддадат последно збогум на починатиот.

Исто така види: 10 книги од Харуки Мураками за да го знаете авторот

Д-р Камарго, доктор и долгогодишен пријател, нашол тестамент и го отворил утро по погребот. смрт, во друштво на другите двајца извршители, Естасио и отец Мелкиор.

Лекарот беше првиот што го прочита тестаментот и забележа: „Знаеш ли што ќе има овде? Можеби празнина или голем вишок“. Не знаејќи што да му каже на семејството на починатиот, пријателот размислува за тоа и следниот ден ветува дека ќе се врати со повеќе заклучоци. Провоцирачка неизвесност беше начинот на кој лекарот најде да подготви духови за неочекуваната вест.

Следниот ден, д-р Камарго се враќа, го отвора тестаментот со сета потребна правна формалност и соопштува дека документот содржи неочекувано парче: девојката Хелена.

На сечие изненадување, советникот Вале во тестаментот го препознал постоењето на природна ќерка, наречена Хелена, на возраст од седумнаесет години, која ја имал со Д. Анџела да Соледаде.

Младата жена би била во интернат во Ботафого и, според упатствата на мртвиот, би требало да живее со семејството, како легитимен наследник на неговото богатство, како и неговиот син Естасио. Советникот исто така побара кон девојката да се постапува со грижа и наклонетост, какоако се работеше за нивниот брак.

Естасио и Урсула никогаш не слушнале за Хелена. Првата реакција на Урсула беше целосно да ја отфрли својата внука, само прифати да и предаде дел од наследството, но никогаш да не ја прими дома. Тетката, уште пред да се сретне со младата жена, веќе ја сметаше за натрапник, девојка која не треба да има право на љубовта на своите роднини.

Естасио, пак, веднаш ја прифати одлуката на својот татко („Јас ќе ја прими оваа сестра, како да е израсната со мене. Мојата мајка сигурно би го направила истото“). Покојната мајка на младиот човек била позната по својата великодушност и способност за простување, така што синот би наследил карактеристики слични на оние на мајката.

Синот ја покажува истата диспозиција кога му кажува на пријателот на својот татко, за време на отворање на тестаментот, дека „ова девојка мора да најде семејни и семејни наклонетости во оваа куќа“.

Видете исто така 13 бајки и детски принцези за спиење (коментирано) 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андраде анализирани Дом Касмуро: целосна анализа и резиме на книгата 5 целосни и интерпретирани хорор приказни

И покрај тоа што не ја запознал мајката на неговата нова сестра, Д. Анџела да Соледаде, Естасио не бил загрижен за иднината: „Што се однесува до социјалниот слој на кој припаѓала мајката на Хелена, тој не се грижеше премногу за тоа, сигурно дека ќе знаат како да ја воспитаат неговата ќерка до степенот што ќе го искачи“. Вреди да се запамети дека воВо времето опишано од Мачадо де Асис, лулката била суштински елемент за да се разбере местото на субјектот во општеството.

Хелена била физички опишана како витка, слаба и елегантна девојка, и покрај тоа што имала скромни ставови. Карактеристиките на девојката се многу идеализирани од нараторот, погледнете го деталниот опис на карактеристиките на Хелена подолу:

Лицето, со темна праска боја, го имаше истиот незабележлив долен дел од плодот од кој ја зема својата боја ; во таа прилика била обоена со розова долга коса, најпрвин поцрвена, природен ефект од шокот. Чистите, остри линии на лицето се чинеше дека се нацртани од религиозна уметност. Ако нејзината коса, кафена како нејзините очи, наместо да биде наредена во две дебели плетенки, би ѝ паднала лабаво преку рамениците, и кога нејзините очи би ги подигнале нивните зеници кон небото, вие би биле еден од оние адолесцентни ангели кои ги донеле Господовите пораки во Израел. . Уметноста нема да бара поголема коректност и хармонија на карактеристиките, а општеството би можело добро да се задоволи со учтивост на манирите и гравитацијата на изгледот. Само едно нешто му изгледаше помалку пријатно на братот: тоа беа очите, поточно погледот, чиј израз на итра љубопитност и сомнителна резерва беше единствениот недостаток што го најде, и тоа не беше мала.

Но, младата жена не беше пофалена само за нејзините физички атрибути, нејзината личност исто така беше да ја грабне наклонетоста на оние околу неа:

Хелена имашесоодветни предикати за да се долови довербата и наклонетоста на семејството. Тој беше послушен, приврзан, интелигентен. Тоа не беа, сепак, ниту убавина, нејзините ефективни подароци пар екселанс. Она што ја направи супериорна и ѝ даде шанса за триумф е уметноста да се приспособи на околностите во моментот и на целата каста на духови, скапоцена уметност што ги прави мажите вешти, а жените вредни.

И покрај неа Почетниот отпор на тетката, Хелена е пречекана од куќата и семејството. Конечно, кога Урсула ќе се разболи, тој конечно се предава на љубезноста и достапноста на неговата нова внука и почнува да ја поддржува, како што беше првичната желба што ја разоткри неговиот брат, Советникот.

Помеѓу овој виор на настани , Естасио се вери со Еугенија, ќерката на д-р Камарго, со што ги обединува двете семејства на големи пријатели. Сепак, вистината е дека момчето поминува сè повеќе време со својата сестра Хелена и се разочарува од соодветната невеста, која ги нема истите физички и психолошки атрибути како новооткриената роднина.

Мендонча , од друга страна, долгогодишниот пријател на Естасио, кога ја запознава новата сестра на момчето, Хелена, лудо е маѓепсан. Момчето ја бара раката на девојката, но, љубоморен, Естасио не дозволува да се развие врската.

Вистината е дека, малку по малку, Естасио почнува да развива чувства кон Хелена. Маката расте затоа што се чини дека љубовта исчезнуванадвор од едноставното восхитување од пријателството и младиот човек се плаши да се заљуби во сопствената сестра. Авторот, на овој начин, воведува социјално забранета љубов.

Конечно, Естасио открива дека Хелена, всушност, била згрижувачка ќерка на Конселхеиро Вале, поради што тие двајца всушност не биле браќа по крв. . Советникот го одгледал девојчето со Д.Ангела уште од мало девојче, наклонетоста и чувството на обврска би произлегле само од заедничкиот живот, бидејќи Вале не бил биолошки татко на девојчето.

Како добар човек вредностите, Естасио одлучува да ја послуша волјата на неговиот татко, дури и знаејќи дека Хелена не е негова биолошка ќерка.

Со веста за бомба, романтичната љубов помеѓу Естасио и Хелена конечно може да се оствари.

Сепак , крајот не ветува дека ќе биде среќен за младиот пар. Хелена ненадејно се разболува и умира, оставајќи го Естасио очаен.

Романот завршува со трагичен крај, прикажувајќи го очајното жалење на младичот:

- Изгубив сè, тато-господар! стенкаше Естасио.

Предупредување на авторот

Потпишано од М. де А., предупредувањето на авторот го отвора, во тоа време, новото издание на Хелена. Во краткиот текст, составен од само два параграфа, Мачадо ги појаснува промените направени од едно во друго издание.

Вреди да се подвлече дека авторот не прави никакви промени во однос на содржината, и покрај тоа што нагласува дека книгата е составена во минатотодалечен, станувајќи автор, композитор на друг вид на дело. Убаво е што читателската публика може да биде сведок на препознавањето на креаторот за оваа трансформација на неговото дело.

Дарежлив чин на Мачадо е што избра да не ја промени историјата, бидејќи призна дека „секое дело припаѓа на неговата време“ и дека веселото писмо присутно во Хелена треба да се зачува како што било замислено во тоа време.

Ова ново издание на Хелена излегува со неколку јазични измени и други, кои не го менуваат изгледот на книга. Тоа е ист како датумот кога го составив и отпечатив, различен од она што ми го направи времето потоа, со што одговара на поглавјето од историјата на мојот дух, во таа 1876 година.

Не обвинувајте ме за она што го наоѓате во него романтично. Од оние што тогаш ги направив, оваа ми беше особено драга. Токму сега, кога толку долго одам на други и различни страници, слушам далечински ехо кога ги препрочитувам, ехо на младост и наивна вера. Се разбира, во никој случај не би им го одземал претходниот изглед; секое дело му припаѓа на своето време.

Главни ликови

Конселхеиро Вале

Вдовец, татко на Естасио и брат на Урсула, Конселхеиро Вале умира од природна смрт на педесет и четири години и остава контроверзен тестамент дотогаш непознат обезбедувајќи дел од своето наследство на неговата копиле ќерка Хелена. Одлуката на починатиот има непосредни и радикални влијанија врз детето,Естасио и неговата сестра, Урсула.

Хелена

Таа е главниот лик на приказната. Наводно ќерка на Конселхеиро Вале со Д. Анџела да Соледаде. Седумнаесетгодишното девојче студирало на колеџ во Ботафого кога животот целосно се променил: благодарение на тестаментот што го оставил Советникот, Хелена имала право да добие не само дел од наследството, туку и да биде засолнато од семејството на нејзиниот татко.

Estácio

Легитимниот син на Conselheiro Vale, Dr.Estácio имал дваесет и седум години и имал диплома по математика. И покрај напорите на неговиот татко, тој никогаш не влезе во политиката, па дури и во дипломатијата. Штом ја прими веста за постоењето на Хелена, веднаш ја поздравува идејата дека ќе има сестра.

Д. Ângela da Soledade

Мајката на Хелена, таа имаше врска со Conselheiro Vale со години.

Исто така види: Реализам: карактеристики, дела и автори

Úrsula

Сестрата на Conselheiro Vale, Úrsula беше во раните педесетти и живееше со брат и внук откако почина неговата снаа. Неговата улога беше да управува со домаќинството. Кога ја добива веста за неочекувана внука, тој жестоко ја отфрла девојката.

Д-р. години) и бил потполно доверлив на семејството со кое имал блиски и долгогодишни врски и го пронашол тестаментот на покојникот што му ги разјаснил намерите. Тој беше опишан како непријателски на прв поглед, физички го имашетврди и ладни карактеристики.

Д.Томасија

Таа живееше во Рио Компридо со нејзиниот сопруг, д-р.Камарго, и нивната единствена ќерка, Евгенија.

Евгенија

Единствената ќерка на д-р Камарго со Д.Томасија. Се сметаше за цвет на очите на парот. Таа се свршува со Естасио.

Мендонча

Пријател на Естасио, тој ја бара Хелена за нејзината рака, но предлогот не е прифатен.

отец Мелкиор

Поранешен пријател на семејството Вале и еден од извршителите назначени од советникот.

За објавувањето

Хелена беше роман првично објавен во сериски формат во весникот О Глобо помеѓу месеците август и ноември 1876 година. Меѓутоа, истата година, текстот беше собран и објавен како книга.

Хелена беше третиот роман објавен од Мачадо де Асис. Првиот беше Воскресението, во 1872 година, а вториот A Mãe e a Luva, во 1874 година.

Првото издание на романот.

Прочитајте во целост

The Романот Хелена е достапен за бесплатно преземање во PDF формат.

Адаптација на манга

Во јули 2014 година, романот Хелена на Мачадо беше адаптиран во стрип од Studio Seasons. Уметниците одговорни за адаптацијата беа Монсерат, Силвија Феер, Симон Беатрис и Маручан. Издавачката куќа која беше задолжена за проектот беше NewPOP и публикацијата содржи 256 страници.

Видете исто така
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.