O Meu Pé de Laranja Lime (резиме на книга и анализа)

O Meu Pé de Laranja Lime (резиме на книга и анализа)
Patrick Gray

Објавена во 1968 година, автобиографската книга за деца Моето портокалово дрво беше најголемиот успех на бразилскиот писател Хозе Мауро де Васконселос.

Исто така види: За време на бура: објаснување за филмот

Преведена на повеќе од педесет јазици, создавањето влијаеше врз генерациите во Бразил и во странство. По големиот успех, се појавија адаптации за кино и телевизија (една теленовела продуцирана од Тупи и две од Бенд).

Резиме на приказната

Книгата, поделена на два дела, ја глуми момче Зезе, обично момче, пет години, родено во Бангу, на периферијата на Рио де Жанеиро.

Многу паметен и независен, тој е познат по својата измама и токму тој ќе ја раскаже приказната во Моето портокалово дрво од лиме . Поради неговата разумност, се зборувало дека Зезе „го имал ѓаволот во телото“.

Момчето е толку паметно што на крајот дури и самиот учи да чита. Првиот дел од книгата се фокусира на животот на момчето, неговите авантури и нивните последици.

Тој научил откривајќи го сам и правејќи го тоа сам, правел погрешно и погрешно, секогаш завршувал тепаше.

Животот на Зезе беше добар, мирен и стабилен. Живеел со семејството во удобна куќа и имал се што му е потребно во материјална смисла, додека татко му останал без работа, а мајка му била принудена да работи во градот, поточно во Моињо Инглес. Зезе има неколку браќа и сестри: Глорија, Тотока, Лала, Џандира иЛуис.

Вработена во фабрика, мајката го поминува денот на работа додека таткото, невработен, останува дома. Со новата состојба на семејството, тие се принудени да се преселат и да почнат да имаат многу поскромна рутина. Бујните Божиќи од минатото беа заменети со празна маса и дрво без подароци.

Бидејќи новата куќа има двор, секое дете избира дрво кое ќе го нарече свое. Со оглед на тоа што Зезе последен избра, тој завршува со скромно дрво од портокал. И токму од оваа средба со изнемоштено и непривлечно дрво произлегува силно и вистинско пријателство. Зезе го именуваше портокаловото дрво на Мингвињо:

— Сакам да знам дали Мингвињо е добро.

— Што е по ѓаволите Мингвињо?

— Тоа е мојата липа.

— Смисливте име што звучи многу како него. Луд си да наоѓаш работи.

Бидејќи отсекогаш не му беше добро, вообичаено беше Зезе да се фати во некоја од неговите шеги и да биде претепан од неговите родители или браќата и сестрите. Потоа таму ќе отиде да се утеши со Мингвињо, портокаловото дрво. Во една од приликите кога западнал во неволја, толку многу го претепале сестра му и татко му што морал да остане една недела без да оди на училиште.

Покрај Мингвињо, другиот голем пријател на Зезе е Мануел Валадарес , познат и како Португа, а вториот дел од книгата ќе се врти околу него. Португа го третираше Зезе како син и му го даде целото трпение и наклонетост што момчето не ги добиваше дома. АПријателството меѓу двајцата не беше споделено со остатокот од семејството.

Како што би сакала судбината, Португа е прегазена и умира. Зезе, пак, се разболува. И за да бидат работите уште полоши за момчето, тие решаваат да го исечат портокаловото дрво, кое растеше повеќе од очекуваното во дворот.

Ситуацијата се менува кога таткото ќе најде работа по долг период дома. Зезе, сепак, и покрај тоа што има речиси шест години, не ја заборава трагедијата:

Веќе ја исечеа, тато, помина повеќе од една недела откако ми го исекоа портокаловото дрво.

наративното е крајно поетско и секоја шега на момчето е раскажана од слаткиот поглед на детето. Највисоката точка на приказната се случува на крајот од наративот, кога Мингвињо го дава својот прв бел цвет:

Седев на креветот и го гледав животот со болна тага.

— Види, Зезе. Во неговите раце имаше мал бел цвет.

— Првиот цвет на Мингвињо. Наскоро се претвора во возрасен портокал и почнува да носи портокали.

Го измазнев белиот цвет меѓу прстите. Повеќе не би плачел за ништо. Иако Мингвињо се обидуваше да се збогува со мене со тој цвет; тој го напушти светот на моите соништа за светот на мојата реалност и болка.

— Ајде сега да пиеме малку каша и да шетаме низ куќата како што направивте вчера. Веќе доаѓа.

Толкување и анализа на приказната

И покрајИ покрај ограничената должина, книгата Моето портокалово дрво допира клучни теми за размислување за детството . Низ овие кратки страници, гледаме како проблемите на возрасните може да завршат со запоставување на децата и како тие реагираат на ова напуштање со засолниште во приватен и креативен универзум .

Исто така, забележуваме трансформативен карактер на наклонетост кога истото запоставено дете е прегрнато од возрасен човек способен за добредојде. Овде, таа личност е претставена од Португа, секогаш подготвена да сподели со Зезе.

Видете исто такаанализирани 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де АндрадАлиса во земјата на чудата: резиме на книга и анализа6 најдобри бразилски раскази коментирани

Фактот дека книгата брзо се проширила надвор од бразилските граници ( Meu pé de orange lima наскоро беше преведена на 32 јазици и објавена во 19 други земји) покажува дека драмите што ги доживеал детето во предградијата на Рио де Жанеиро се вообичаени за безброј деца ширум светот - или барем алудираат на слични ситуации. Како што можете да видите, детското запоставување се чини дека има универзален карактер.

Многу читатели се поистоветуваат со фактот дека момчето бега од преголемото реално сценарио, кон имагинарното создадено од среќни можности. Вреди да се потсетиме дека Жезе не беше само жртва на насилство физички како и психолошки од страна на постарите лица. Најлошите казни доаѓаа дури и од самото семејство.

Книгата ги отвора очите на читателот кон темната страна на детството, често заборавена пред огромната количина на материјал кој како тема го има идеализираното детство.

Главни ликови

Иако наративот претставува широк спектар на ликови, некои имаат поголема важност:

Зезе

Палаво петгодишно момче , жител на Бангу (предградие на Рио де Жанеиро). Супер независен и љубопитен, Зезе секогаш се плеткаше и го тепаа кога беше откриен.

Тотока

Постариот брат на Зезе. Тој е себичен, лаже, а понекогаш и крајно себичен.

Луис

Најмладиот брат на Зезе, бил наречен од момчето Реи Луиз. Тоа е голема гордост на Зезе што е независен, авантуристички и многу автономен.

Глорија

Постарата сестра и честопати заштитничка кон Зезе. Тој е секогаш подготвен да ги брани најмладите.

Татко

Фрустриран од невработеноста и разочаран од неговата неспособност да го издржува семејството, таткото на Зезе завршува нетрпелив со своите деца. Тој, исто така, има тенденција да пие многу често. Кога се обидува да ги дисциплинира децата, употребува сила и понекогаш се кае за тепањето што ги дава.

Мајка

Исклучително внимателна и загрижена за децата, мајката на Зезе, кога ќе ја сфати финансиската состојбакомплицираното семејство ги засука ракавите и оди на работа во градот за да ја издржува куќата.

Англиски

Мануел Валадарес го третира Зезе како син и го опсипува момчето со наклонетост и внимание што многу пати момчето не прима дома. Тој беше богат и имаше луксузен автомобил за кој му кажа на Зезе дека им припаѓа на двајцата (на крајот на краиштата, пријателите споделуваат, рече тој). нога од портокалова лима до квинта, голем пријател и доверлив човек на Зезе.

Историски контекст во Бразил

Во Бразил живеевме тешки времиња во текот на 1960-тите и 1970-тите. Воената диктатура, спроведена во 1964 г. , таа беше одговорна за одржување на репресивна култура која овековечуваше страв и цензура. За среќа, создавањето на Хозе Мауро де Васконселос не претрпе никакво ограничување.

Бидејќи се фокусира повеќе на детскиот универзум и навистина не се занимава со ниту едно политичко прашање, делото ги помина цензурите без да презентира каков било вид на проблем. Не се знае со сигурност дали желбата за навлегување во детските теми произлезе од желбата да се навлезе во автобиографскиот универзум или изборот беше неопходност да се избегне цензурата, која во тоа време не беше толку засегната со детскиот универзум.

Во секој случај, гледаме во секојдневниот живот на главниот лик на Хозе Мауро, како момчето претрпе репресија (не од владата, туку внатре во неговата куќа, од неговиот татко илиод браќата). Формите на санкција беа и физички и психолошки:

До неодамна никој не ме удри. Но, потоа открија работи и постојано велеа дека јас сум кучето, дека сум ѓавол, сива мачка со лошо крзно. ги добил своите искуства за да ја напише книгата. Реалноста на земјата во тоа време беше онаа на обнова, слобода и отфрлање на социјалните проблеми. Публикацијата, сепак, всушност е напишана во 1968 година, во сосема поинаков историски контекст: на на врвот на воената диктатура кога земјата ги доживуваше оловните години под силна репресија.

Во Јуни Во 1968 година, годината на објавување на Моето портокалово дрво , во Рио де Жанеиро се одржа Passeata dos Cem Mil. Истата година, беше донесен AI-5 (Институционален акт број 5), кој забранува какви било демонстрации против режимот. Тоа беа тешки години обележани со прогон на политичките противници и тортура.

Културно, телевизијата почна да игра важна улога во општеството бидејќи успеа да влезе во домовите на најразлични општествени класи. Приказната раскажана од Хозе Мауро де Васконселос стана позната на пошироката јавност главно поради адаптациите направени за ТВ.

адаптациите за кино и телевизија

Во 1970 година, Аурелио Тешеира го режирашефилмска адаптација на Моето портокалово дрво која ги освои срцата на гледачите.

Истата година се појави теленовелата Тупи, со сценарио на Ивани Рибеиро и режија на Карлос Зара. Во оваа прва верзија, Харолдо Бота го играше Зезе, а Ева Вилма ја играше Џандира.

Десет години подоцна, Реде Бандеирантес го искористи текстот на Ивани Рибеиро и ја емитуваше втората адаптација на малолетничката класика. Новата верзија, во режија на Едсон Брага, се емитуваше помеѓу 29 септември 1980 година и 25 април 1981 година. Протагонистот избран да го игра Зезе беше Александар Рејмундо.

По успехот на првото издание, Бенд одлучи да направи нова верзија на Моето портокалово дрво . Првото поглавје беше емитувано на 7 декември 1998 година. Оваа адаптација беше потпишана од Ана Марија Морецон, Марија Клаудија Оливеира, Дејс Чавес, Изабел де Оливеира и Вера Вилар, во режија на Антонио Моура Матос и Хенрике Мартинс.

Исто така види: Книга Senhora од Хозе де Аленкар (резиме и целосна анализа)

Актери како бидејќи во оваа верзија учествуваа Реџине Алвеш (го игра Лили), Родриго Ломбарди (го игра Хенрике) и Фернандо Павао (го игра Раул).

Кој беше Хозе Мауро де Васконселос?

Хозе Мауро де Васконселос е роден во предградијата на Рио де Жанеиро (во Бангу), на 26 февруари 1920 година. На 22-годишна возраст, обдарен со огромна креативност и литературен дух, тој ја започна својата литературна кариера со книгата Банана Брава . Бидејќи не можеше целосно да и се посвети на литературата, работеше како келнер, инструктор по бокс и работник.

Имаше богат литературен живот, неговите книги беа безброј пати преобјавувани, преведени во странство, а некои беа адаптирани за аудиовизуелни . Во 1968 година, тој го објави својот најголем успех со јавноста и критиката: Meu Pé de Laranja Lima.

Во врска со неговата креативна рутина, Хозе Мауро рече:

„Кога приказната е целосно составена од имагинација кога ќе почнам да пишувам. Работам само кога имам впечаток дека романот излегува од секоја пора на моето тело. Тогаш сè оди набрзина"

Покрај откако живееше за пишување, Хозе Мауро работеше и како актер (дури ја доби и наградата Сачи за најдобар актер и најдобра споредна машка улога). Тој почина на 24 јули 1984 година, на 64-годишна возраст, во градот Сао Паоло.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.