Анализирани и коментирани 10 песни на Сесилија Меирелес кои не се пропуштаат

Анализирани и коментирани 10 песни на Сесилија Меирелес кои не се пропуштаат
Patrick Gray
направена врз основа на дијалог, со прашања и одговори и наводен соговорник од другата страна со кој се воспоставува комуникација. Прашање што се наметнува е кон кого точно е насочено лирското јас. Во шестиот стих го гледаме, на пример, следното прашање „А од каде го познаваш? - ќе ме прашаат“. Кој го поставува прашањето? Сомнежот виси во воздухот.

Despedida е креација обележана со индивидуалност, забележете ја исцрпната употреба на глаголите во прво лице ("quero", "deixo", "viajo", " андо , „земам“). Ова чувство на индивидуализам е засилено со употребата на присвојната заменка „мој“, која се повторува низ целата песна.

Слушајте ја песната Деспедида рецитирана од Диандра Фереира:

Диандра Фереира

Кариоката Сесилија Меирелес (1901-1964), одговорна за интензивна, интимна и висцерална поезија, несомнено е една од најголемите писатели на бразилската литература.

Нејзините песни, исклучително музички, не беа поврзани со секое специфично книжевно движење, иако повеќето критичари го означуваат писателот како припадник на втората генерација на бразилскиот модернизам. Меѓу нејзините најчести теми се изолацијата, осаменоста, текот на времето, ефемерната природа на животот, идентитетот, напуштањето и загубата.

Сесилија талкаше низ новинарството, хрониките, есеите, поезијата и литературата за деца. Неговите зборови беа маѓепсани генерации и ќе бидат запаметени овде кај нас.

1. Причина

Пеам затоа што моментот постои

и мојот живот е завршен.

Ниту сум среќен ниту тажен:

Јас сум поет.

Брат на минливи нешта,

Не чувствувам ниту радост ниту мачење.

Ноќите и деновите ги вкрстувам

на ветрот.

Дали ќе се урнат или ќе изградам,

дали ќе останам или ќе се распаднам,

— Не знам, не знам. Не знам дали да останам

или да поминам.

Знам дека пеам. И песната е сè.

Ритмичкото крило има вечна крв.

И еден ден знам дека ќе останам нем:

— тоа е се.

0> Motivo е првата песна во книгата Viagem , објавена во 1939 година, во времето на модернизмот. Композицијата е метапоема, односно текст кој се врти околу своетокурс.

8. Елегија

Во овој месец, цикадите пеат

и громот шета по земјата,

Исто така види: 8 главни дела на архитектот Оскар Нимаер

држејќи се за сонцето.

Во овој месец, во самракот, дождот тече по планините,

а потоа ноќта е појасна,

а песната на штурците прави да пулсира влажниот мирис на земјата.

Но, сè е бескорисно,

бидејќи вашите уши се како празни школки,

а вашата неподвижна ноздра

веќе не прима вести

за свет кој кружи на ветрот.

Стиховите погоре се извадок од долгата песна Elegia , која Сесилија ја посвети на споменот на нејзината баба по мајка. Португалката Јакинта Гарсија Беневидес беше одговорна за воспитувањето на девојчето по нејзиното прерано сираче.

Во првите шест стиха го гледаме светот во полна работа, со полна пареа. Се чини дека сè се покорува на природниот поредок на животот и секојдневието продолжува непречено.

Вториот дел од песната, пак, е сосема надвор од линијата во споредба со почетните стихови: ако на почетокот читаме живот, сега ја читаме смртта, ако видовме полнота, почнавме да гледаме отсуство.

Вреди да се подвлече дека смртта овде не е само на оној што заминал, туку и на лирското јас, кое гледа како дел од себе станува шупливо, празно, во контрапункт со светот полн со живот наоколу.

9. Девојките

Арабела

го отвори прозорецот.

Каролина

ја крена завесата.

И Марија

изгледаше инасмевка:

„Добро утро!“

Арабела

секогаш била најубава.

Каролина,

најмудрата девојка .

А Марија

само се насмевна:

„Добро утро!“

Ќе мислиме на секоја девојка

која живеела во тоа прозорец;

една по име Арабела,

една по име Каролина.

Но длабоката носталгија

е Марија, Марија, Марија,

кој со пријателски глас рече:

„Добро утро!“

Познатата песна Како Менинас припаѓа на книгата за деца Или ова или она (1964). Во него гледаме кратка приказна полна со музикалност, тоа е начин на градење на стиховите што речиси предлага песна за читателот.

Избраниот формат, инаку, не е слободен: римувани стихови и повторување да им биде полесно на децата да ја запомнат и да ги намамат да ја читаат и препрочитуваат песната одново и одново.

Приказната за трите девојчиња - Арабела, Каролина и Марија -, секоја со свои посебни карактеристики, е заснована на акции и е релативно едноставен, но исклучително визуелен. Со привлекување на секојдневните слики, Сесилија успева да го доближи поетскиот универзум до реалноста на малиот читател.

Девојките - Сесилија Меирелес

10. Интерлудија

Често се изговараат зборови

а светот е обмислен.

Јас сум покрај тебе.

Дон Кажи ми дека нема иднина

ни минато.

Остави ја сегашноста — чист ѕид

без нешта напишани.

Остави ја сегашноста. Не зборувај,

Необјасни ми ја сегашноста,

затоа што сето тоа е премногу.

Во водите на вечноста,

кометата на моите неволји

тоне, вознемирена.

Останувам покрај тебе.

Интерлудот е, пред сè, песна која зборува за давање тело и душа. Во него, лирското јас ја нагласува потребата да се живее и да се почувствува моментот - овде и сега - без прибежиште во минатото или да се изгубиме во перспективите на иднината.

18-те најголеми љубовни песни во бразилската литература Прочитајте повеќе

Насловот на песната ( Интерлуд ) буквално значи пауза, интервал. Тоа е веројатно алузија на гестот на лирското јас за размислување за наклонетоста и за преглед на неговиот сентиментален живот. Зборот интерлуд значи и музички пасус што прекинува две сцени (или два чина) во драмска претстава. И ова значење не треба да се отфрли бидејќи поезијата на Сесилија е полна со музика.

Забележете во песната како третиот стих се повторува и е последен што го комплетира пишувањето, симболизирајќи ја сигурноста на лирското јас. И покрај ексцесите на светот (небројните зборови и хипотези, како што е споменато), поетскиот субјект го подвлекува она во што е сосема сигурен: желбата да се биде покрај саканата.

Запознајте го и вие

  процес на градба. Метајазикот во поезијата е релативно чест во стиховите на Сесилија Меирелес.

  Во однос на насловот, Motivo , треба да се каже дека за Сесилија, пишувањето и живеењето биле глаголи кои се спојуваат: живеењето било битие поет и да се биде поет значи да се живее.

  Пишувањето беше дел од нејзиниот идентитет и беше суштински услов за животот на писателката, како што може да се види особено во стихот: „Ниту сум среќен ниту тажен : Јас сум поет".

  Поемата е егзистенцијалистичка и се занимава со минливоста на животот, често со извесен степен на меланхолија, и покрај неговата екстремна деликатност. Стиховите се изградени од антитези, спротивставени идеи (среќни и тажни; ноќи и денови; се рони и градам; останувам и поништувам; останувам и поминувам).

  Друга впечатлива карактеристика е музикалноста на пишување - лириката содржи рими, но не со строгост на мерачот како во парнасијанството (има и тажно; минливи и денови; градам и останувам; сè и неми).

  Треба да биде и подвлече дека практично сите глаголи во песната се во сегашно време, што покажува дека Сесилија имала намера да го евоцира овде и сега.

  2. Или ова или она

  Или ако има дожд и нема сонце,

  или ако има сонце и нема дожд!

  Или ако ја ставите ракавицата и не го ставите прстенот,

  или ставете го прстенот и не ја ставајте ракавицата!

  Кој оди во воздух не останете на земја,

  кои остануваат на подотне се крева во воздухот.

  Голема штета е што не можеш

  да бидеш на двете места истовремено!

  Или ја зачувам пари и не купувај ги бонбоните,

  или јас ги купувам бонбоните и ги трошам парите.

  Или ова или она: или ова или она...

  и живеам избирам цел ден!

  Не, не знам дали играм, не знам дали учам,

  Ако бегам или останам смирен.

  Но, сè уште не можев да разберам

  што е подобро: дали е ова или она.

  Или ова или она е пример за поезија наменета за деца (тоа е Вреди да се запамети дека Сесилија била учителка во училиште, па затоа била многу запознаена со светот на децата).

  Поемата погоре е толку важна што го дава своето име на книгата која обединува 57 песни. Започнато во 1964 година, делото Оу ова или она е класика која минува низ генерации.

  Во стиховите на песната го среќаваме прашањето за сомнежот, неизвесноста, лирското се поистоветува со неодлучната состојба на детето. Песната го учи императивот на избор: изборот е секогаш губење, да се има нешто нужно значи да не можеш да имаш нешто друго.

  Секојдневните, практични и илустративни примери (како прстенот и ракавицата) служат за учење суштинска лекција до крајот на животот: за жал, често е неопходно да се жртвува едно нешто во име на друго.

  Сесилија си игра со зборовите на разигран и природен начин и има намера да им пристапи намаксимум од универзумот на детството.

  Прочитајте целосна анализа во написот Анализа на песната Или ова или она од Сесилија Меирелес.

  3. Збогум

  За мене, и за тебе, и за повеќе од тоа

  тоа е местото каде што другите работи никогаш не се,

  Го напуштам морето лут и мирното небо:

  Сакам осаменост.

  Мојот пат е без знаменитости и пејсажи.

  А од каде го знаеш тоа? - ќе ме прашаат.

  - За немање зборови, за немање слики.

  Нема непријател и нема брат.

  Што бараш? - Сите. Што сакаш? - Ништо.

  Патувам сам со моето срце.

  Не сум изгубен, туку погрешен.

  Јас го носам мојот пат во рака.

  Од челото ми излета спомен.

  Мојата љубов, мојата имагинација полета...

  Можеби ќе умрам пред хоризонтот.

  Меморија, љубов и останато каде ќе бидат?

  Го оставам моето тело овде, меѓу сонцето и земјата.

  (Те бакнувам тело мое, полно со разочарување!

  Тажен транспарент на чудна војна...)

  Сакам осаменост.

  Деспедида е присутна во книгата Flor depoems , објавена во 1972 година. Ние јасно ја гледаат во стиховите потрагата по говорителот на песната по осаменоста. Оваа потрага по осаменост е пат, таа е дел од процес.

  Чувството на осаменост е парафраза на волјата за умирање, која ќе биде изразена на крајот од стиховите кога лирското јас ќе се изјасни " Го оставам моето тело овде, помеѓу сонцето и земјата.“

  Конструкцијата на песната епреку поимот на минувањето на времето.

  Во текот на стиховите ги набљудуваме чувствата на меланхолија, болка и осаменост веќе карактеристични за поетиката на Сесилија. Ја гледаме и тагата која се манифестира со задоцнетата свесност за минливоста на животот („Не ја забележав оваа промена“).

  Стареноста се забележува и од дегенерацијата на телото. Лирското јас гледа на себе, на внатрешните и надворешните аспекти. Движењето претставено во стиховите го придружува текот на деновите, во смисла на животот кон смртта (раката што губи сила, станува ладна и мртва).

  Последниот стих, многу моќен, синтетизира длабока егзистенцијална рефлексија : каде се изгубила суштината на лирското јас?

  Портрет е една од најпознатите песни на Сесилија и се рецитира на интернет:

  Портрет - Сесилија Меирелес

  Обидете се да ја посетите написот Анализа на поемата Портрет, од Сесилија Меирелес.

  5. Нарачајте

  Сакам фотографија

  како оваа — можете ли да ја видите? — како оваа:

  во која ќе се смеев засекогаш

  како фустан од вечни свечености.

  Бидејќи веѓата ми е мрачна,

  фрли светлина на моето чело.

  Остави ја оваа брчка, која ми дава

  извесен воздух на мудрост.

  Не влегувај во позадината на шумата

  или на произволна фантазија. ..

  Не... Во овој простор кој сè уште останува,

  ставете празен стол.

  Вметнат во книгата Vaga Música (1942), песната започнува од адлабоко биографско искуство. Тоа е егоцентрична песна: зборува за болките, маките и стравовите на лирското јас.

  Во лирското јас, кое се втурна во себе, ја читаме надежта дека фотографијата може да те прикаже, идентификува ти, да ти помогне да го мапираш своето внатрешно и надворешно јас.

  Поемата Encomenda има темен тон, на горчина, и покрај тоа што лирското јас го прифаќа и прифаќа текот на времето („Остави ја оваа брчка , што ми дава одреден воздух на мудрост.")

  Во последната строфа, забележуваме дека, колку и да е тежок текот на времето, лирското јас нема намера да ги прикрие своите страдања или таги, и сака да ја претпостави својата осаменост како што ги претпоставува сопствените брчки.

  6. Реинвенција

  Животот е возможен само

  Исто така види: 7-те најголеми хитови на Новос Бајанос

  измислен.

  Сонцето оди низ ливадите

  и оди по златната рака

  крај водите, покрај лисјата...

  Ах! сите меурчиња

  кои доаѓаат од длабоките базени

  на илузионизмот... — ништо друго.

  Но животот, животот, животот,

  животот е само можно

  реизмислено.

  Дојди месечината, дојди, тргни ги

  оковите од моите раце.

  Се проектирам себеси низ просторите

  полна со твојата фигура.

  Сите лаги! Лага

  на месечината, во темната ноќ.

  Не можам да те најдам, не можам да дојдам до тебе...

  Само — во избалансирано време,

  Се пуштив ми го дава замавот

  кој ме одведува надвор од времето.

  Сам — во темнината,

  Останувам: примен и( 1942), песната Reinvenção има дваесет и шест стиха со наизменични рими во три строфи. Рефренот не римува и се повторува три пати (на почетокот, средината и крајот на песната), зајакнувајќи ја идејата што сака да ја пренесе.

  Стиховите укажуваат на потребата да се погледне наоколу од нова перспектива , доживувајќи го животот на поинаков начин, повторно откривајќи ја бојата на секојдневието.

  Од негативна гледна точка, осаменоста, карактеристика на стиховите на Сесилија, се појавува и низ песната („Não te te I can't допре до тебе...“). Од друга страна, свесен за маките на животот, лирското јас на песната ја затвора со надежен тон, посочувајќи на можноста за сончев излез.

  7. Балерината

  Оваа девојка

  толку мала

  сака да биде балерина.

  Таа не знае ниту сожалување ниту обратна насока

  но знае да застане на прсти.

  Не ме познава или не ме познава

  Но го навалува телото ваму-таму

  Не знае ниту таму ниту си,

  но затворете ги очите и насмевнете се.

  Тркалајте, ротирајте, ротирајте, рацете во воздух

  и не ви се врти и не мрдајте.

  >Стави ѕвезда и превез во нејзината коса

  и кажи дека падна од небото.

  Оваа девојка

  толку мала

  сака да се биде балерина.

  Но тогаш заборавете на ситетанцува,

  и исто така сака да спие како другите деца.

  Горната песна е вметната во книгата за деца Или ова или она (1964). Како и другите стихови вклучени во публикацијата, Сесилија ја прифаќа стратегијата да користи силни рими и силна музикалност за да ги привлече децата. Првите три стиха од A bailarina се повторуваат речиси на крајот од песната, давајќи идеја за циклус.

  Видете исто така 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андраде анализирани 17 познати песни на Бразилска литература (коментирани) 20 песни од Сесилија Меирелес за деца 12-те најпознати песни во бразилската литература

  Детската литературна продукција на Сесилија се стреми да се сретне со универзумот и со детските фантазии. Протагонистот на Балерината е обична девојка, не именувана (веројатно за да се промовира идентификација со читателската публика). Во неа ги гледаме природните грижи на дете кое има само еден сон: да танцува. Поемата, инаку, изгледа како еден вид песна што предизвикува танц поради неговата длабока музикалност.

  Вреди да се запамети дека целиот овој универзум за децата и беше многу драг на Сесилија, која беше учителка на деца и ја основа првата детска библиотека од Рио де Жанеиро. Во текот на есеите објавени за време на нејзиниот живот, може да се забележи како поетесата била исклучително загрижена за судбината на образованието, особено во раните години од нејзиниот живот.
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.