10 најголеми песни за пријателство во бразилската и португалската литература

10 најголеми песни за пријателство во бразилската и португалската литература
Patrick Gray

Пријатели од детството, од работа, од соседството... за многумина од нас е незамисливо да се помине низ животот без да биде придружуван од некој што нè разбира. Одвојуваме неколку бисери од бразилската и португалската литература за да им оддадеме почит на пријателите, како да споделите еден од нив со оние кои се секогаш покрај вас?

1. Сонет на еден пријател , од Винисиус де Мораес

Конечно, по толку многу грешки во минатото

Толку одмаздници, толку многу опасност

Ете, стариот човекот повторно се појавува во друг пријател

Никогаш не е изгубен, секогаш повторно се наоѓа.

Добро е повторно да седнеш до него

Со очи кои го содржат стариот поглед

Секогаш со мене малку проблематично

И како и секогаш еднина со мене.

Животно исто како мене, едноставно и човечко

Знае како да се движи и да се движи

И да се маскирам со сопствената грешка.

Пријателот: суштество кое животот не го објаснува

Дека го напушташ само кога ќе видиш како се раѓа друг

И огледалото на мојата душа се множи...

Сонетот на пријателот е релативно малку познат во споредба со другите познати сонети на малиот поет како што е Сонетот на Фиделити и Сонетот на целосна љубов . Но, вистината е дека четиринаесетте стихови напишани во Лос Анџелес, во 1946 година, се исто така откритие во делото на писателот.

Стиховите зборуваат за трајното пријателство кое ги поминало годините, служи како своевидно сидро за лирското јас кое наоѓа во неименуваниот пријател еден вид

Винисиус де Мораес (1913-1980) нагласува како врската на пријателството, стара, секогаш се пресоздава и, и покрај доаѓањата и заминувањата, двајцата на крајот се зближуваат.

Сонетот го нагласува и чувството на споделување , идејата за идентификација што ја чувствува поетскиот субјект кога разменува идеи со својот пријател. Едноставните стихови се длабок комплимент за пријателството.

2. Од дискреција , од Марио Квинтана

Не отворајте му на вашиот пријател

дека тој има друг пријател

И пријателот на вашиот пријател

Има пријатели...

Сократната песна на писателот од Рио Гранде до Сул Марио Кинтана (1906-1994) го сумира во само четири реда чувството на недоверба на поетскиот субјект кој, пред да сподели доверба со пријател, размислува за последиците од својата постапка.

Лиричното јас, исплашено, нè советува да не ги споделуваме најинтимните исповеди со пријател, бидејќи кога споделуваме, таа информација може да се пренесе на пријателот на вашиот пријател и така натаму, претворајќи ја таквата приватна работа во јавно добро.

3. Порака до далечните пријатели , од Сесилија Меирелес

Мои сакани придружници,

Не ве чекам ниту ви се јавувам:

бидејќи одам на други места.

Но, вистина е дека те сакам.

Оние кои се поблиски

не се секогаш најдоброто друштво.

Дури кога сонцето е покриено,

>сите знаат кога е ден.

Низ вашето огромно поле,

Јас ќесечење на моите кратенки.

За твојата љубов мислам

и си задавам толку многу неволји.

Не осудувај, засега,

<0 0>мојот бунтовнички начин.

За да се ослободам толку многу,

Јас сум твој затвореник.

Колку и да изгледа далеку,

ти влегуваш моето сеќавање,

>идите во мојата глава,

ти вредиш за мојата надеж.

Поемата на Сесилија Меирелес (1901-1964), е компонирана кога поетот бил веќе педесет години (во 1951 година) и раскажува пријателски однос со далечни пријатели, со кои има малку контакти иако негува неизмерна наклонетост.

Поетскиот субјект зборува за наклонетоста што ја задржува кон пријателите и покрај тоа што доаѓа и оди и, најчесто, неприсутна. Тој бара разбирање за неговиот номадски начин на одење по светот, без да им посветува должно внимание на оние што толку многу ги сака.

4. Автобиографија , од Фернандо Песоа

Ах, мојот најдобар пријател, никогаш повеќе

Во закопаниот пејзаж на овој живот

Ќе најдам душа така драги

На работите кои во моето битие се реални. [...]

Не повеќе, не повеќе, и откако си заминал

Овој затворен затвор кој е светот,

Моето срце е инертно и неплодно

А тоа што сум јас е сон кој е тажен.

Бидејќи постои во нас, колку и да успееме да

Да бидеме сами без носталгија,

Еден желба да имаме друштво -

Пријател како овој за кој зборуваме сакаме.

Во текот на обемната песна Автобиографија, одПортугалскиот мајстор Фернандо Песоа (1888-1935), гледаме низа теми кои заземаат важен дел од животот на поетската тема - а една од нив е пријателството.

Во избраниот извадок гледаме лирска себе копнее по пријател кој го напуштил животот оставајќи огромна празнина на своето место.

Иако не ја знаеме причината за смртта, ја читаме болката и очајот на оние кои изгубиле партнер и сега ги поминуваат деновите без да има кој да ги сподели доживеаните искуства.

5. Тажна покана , од Карлос Драмонд де Андраде

Пријателе, ајде да страдаме,

да пиеме, да читаме весник,

да речеме дека животот лошо е,

мој пријателе, да трпиме.

Ајде да напишеме песна

или некоја друга глупост.

Погледни ѕвезда на пример

долго, долго

и дишете длабоко

или што и да е глупост.

Ајде да пиеме виски, ајде

да пиеме пиво црно и ефтино,

пиј, врескај и умри,

или, кој знае? само пиј.

Ајде да ја проколнеме жената,

која го труе животот

со очите и рацете

и телото што има две гради

а има и папок.

Пријателе, да го пцуеме

телото и се што му припаѓа

а кое никогаш нема да биде душа .

Пријателе мој, ајде да пееме,

да плачеме тивко

и да слушаме многу Виктрола,

па пијан ајде

пијте повеќе други киднапирања

(непристојниот изглед иидиотската рака)

потоа повраќа и паѓа

и спие.

Драммонд (1902-1987) низ стиховите слави пријател со кој ги споделува убавите времиња (од гледање ѕвезди, на пример) и лошите моменти (споделување на страдањето).

Тој зборува за низа секојдневни ситуации како што се масата во кафеана, лесни разговори, размена на идеи за брачните проблеми кои се толку вообичаени во секојдневниот живот и каде што обично одите за да добиете скут на пријател.

Лирското јас наведува низа банални околности, со кои сите можеме да се идентификуваме, каде е присуството на пријателот суштински.

6. Пријател , од Флорбела Еспанка

Да бидам твој пријател, Љубов;

Само твој пријател, бидејќи не сакаш

Што во барем твојата љубов да биде најдобра

Најтажната од сите жени.

Само од тебе нека ми дојде тага и болка

Што ми е гајле?! Што и да посакате

Секогаш е добар сон! Што и да е

Благословен си што го кажуваш тоа!

Бакни ми ги рацете, Љубов, полека...

Како ние двајца да сме родени браќа,

Птици што пеат, на сонце, во исто гнездо...

Бакни ме добро! ... Каква луда фантазија

Да се ​​чува вака затворена во овие раце,

Бакнежите што ги сонував за мојата уста! ...

Португалската поетеса Флорбела Еспанка (1894-1930) напишала сонет за љубовната врска која завршила, но сопругата на парот решила да му предложи надвајца беа во можност да ја реконструираат врската претворајќи ја во пријателство.

Од стиховите сфаќаме дека тој е оној кој се откажал од врската. Таа, сепак, претпочита да го има покрај него, макар и само како пријател, отколку целосно да го изгуби контактот.

И покрај наивниот предлог од саканата, брзо сфаќаме дека, всушност, неговата намера е да се врати љубовната врска, но бидејќи таа сè уште не е остварлива, се чини дека пријателството е единствениот можен начин.

7. Пријател , од Alexandre O'Neill

Едвај се запознавме

Го инаугуриравме зборот пријател!

Пријателот е насмевка

Од уста на уста,

Многу чист изглед

Куќа, дури и скромна, која се нуди.

Срце подготвено да чука

Во наша рака!

Пријател (се сеќаваш ли, ти таму,

Исто така види: 8 песни за славење на силата на жената (објаснето)

Скропулозните остатоци?)

Пријателот е спротивно од непријателот!

Пријателот е грешката е поправена ,

Не е следена грешка, искористена.

Тоа е вистината што се споделува, се практикува.

Пријателот е поразен со осаменоста!

Пријател е одлична задача ,

Бескрајна работа,

Корисен простор, плодно време,

Пријател ќе биде, тоа е веќе голема забава!

Поетот португалски надреалист Александре О'Нил (1924-1986) се обидуваше, низ стиховите на Амиго, да дефинира што е однос на пријателство .

Да постигне таков подвиг, започна со опишување на гестовите поврзани со пријателството (насмевката), а потоа заминаза метафора со архитектура (на крајот на краиштата, пријателот е дом) па дури и се обиде да дефинира што мисли пријателството за тоа што не е.

Убавата поетска вежба - која се покажува како одлична почит на пријатели - е снимен во делото Во Кралството Данска (1958).

8. Пријател , од Кора Коралина

Ајде да разговараме

Како двајца стари луѓе кои се сретнаа

на крајот на прошетката.

Тоа беше нашата почетна точка.

Заедно одевме по истиот пат.

Бев млад.

Мирисав без да го знам тоа

мирисот на земја,

нејзиниот мирис на шуми,

неговиот мирис на пасишта.

Тоа беше во мене,

во темните длабочини на моето битие

искуства на предците и атавизам:

фарми, големи имоти,

мелници и корали.

Но... за жал!

Таа беше девојка од градот.

Исто така види: 18 акциони-комедија филмови за гледање на Нетфликс

Пишуваше стихови и беше софистицирана.

Се плашеше. Стравот што секој маж го чувствува

од писмената жена.

Не предвидел, не го погодил

оној што го чекал

уште пред да се роди.

Рамнодушен

ти тргна по својот пат

по друг пат.

Те чекав долго време

на раскрсницата,

тогаш ... тогаш...

сам го носев

каменот на мојата судбина.

Денес, во попладне на животот,

само,

мека и изгубена меморија.

Со интимен тон , типичен за поетот од Гојаш Кора Коралина ( 1889-1985), Амиго е песна која изгледа какоопуштен разговор. Слаткарката, која почнала да објавува дури на 76 години, покажува длабоко искуство во стиховите кога зборува за почетокот на врската.

Во текот на стиховите не ни е баш јасно дали поетската тема се однесува на чист однос меѓу пријателите или ако пријателот на песната е еуфемизам, подискретен начин да се нарече љубовниот партнер.

Како и да е, лирското јас бара да се врати во првите, далечни времиња, кога двајцата се сретнале , и како тоа што можеше да биде убава средба заврши да не се случи од страв на негова страна. Amigo е тажно и деликатно сфаќање на она што можеше да биде, но на крајот не беше.

9. Пријателство , од Пауло Лемински

Моите пријатели

кога ме држат за рака

секогаш оставаат

нешто друго

присуство

изглед

сеќавање, топлина

моите пријатели

кога ќе ми дадат оставаат во моите

нивната рака

Уметникот Ситибан Лемински (1944-1989) користи кратки, брзи стихови за да го прослави пријателството, размената, размената помеѓу луѓето кои имаат воспоставено блиска врска на дружење и споделување.

Песната која започнува и завршува зборувајќи за физички гест (држење за раце), се однесува токму на ова преплетување: она што го добиваме од пријателите и го чуваме во нас и нашиот дел што го оставаме кај пријателите.

10 . Пријатели , од Софија де Мело Брејнер Андресен

Назад таму каде

Азелено сурфање на бранот

Пена магла хоризонтот плажа

Ја чуваат недопрена насилната

Античка младост -

Но како без пријатели

Без споделување, прифаќање заедништво

Вдишување на мирисот на алги

И берење на морска ѕвезда во рака

Морето е константа во песните на Португалецот писателката Софија де Мело Брејнер Андресен (1919-2004) и во Os amigos изборот на позадина не беше поинаков.

За да се осврне на темата на пријателството, поетот ги проникнува стиховите со плажата пејзаж. Поемата се осврнува на односот на лирското јас со себе, со просторот што го опкружува и со оние кои повеќе не се таму и кои му недостигаат: пријателите.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.