I-Juca Pirama, од Гончалвес Диас: анализа и резиме на делото

I-Juca Pirama, од Гончалвес Диас: анализа и резиме на делото
Patrick Gray

Поемата I-Juca Pirama, од Гонсалвес Диас, е икона на бразилскиот романтизам. Делото, Индијаист, е поделено на десет агли. Објавена во 1851 година, во книгата Últimos cantos, песната е составена од 484 стихови изведени од Индијанците Тупи и Тимбира.

Апстрактно

Приказната е раскажана од стар Тимбир кој бил сведок на тоа што поминало и решава да ги прераскаже фактите. Сценариото на песната напишана од Гонсалвес Диас е бразилската шума, веќе во првите стихови сме сместени во средината на шумата: „во средината таба на пријатно зеленило, опкружено со стебла на дрвја — покриени со цвеќиња“.

Првите суштества што беа претставени се Индијанците Тимбира, познати како храбри воини. Пред неколку години, Индијанците од Тимбира заробија воен заробеник Тупи, проектот Тимбир беше да го убијат. На крајот од третата песна, еден од Индијанците од Тимбир го замолил затвореникот да се претстави и да раскаже малку за неговата животна приказна. Воинот одговори вака:

Мојата песна на смртта,

Воини, слушнав:

Јас сум син на џунглата,

Пораснав горе во џунглите;

Воини, кои се спуштаат

Од племето Тупи.

Во текот на четвртата песна ја запознаваме историјата на Индијанецот Тупи: војните на кои тој бил сведок , местата низ кои минувал, семејството кое го опкружувало. Татко му, слеп и уморен старец, го придружуваше насекаде. Синот бил еден вид водич, кој секогаш го водел.

И покрај тоа што имал ацелосно зависен од својот татко, за да ја докаже својата чест, заробениот Индијанец Тупи се става на располагање на племето Тимбира за да служи како роб.

Поглаварот на племето Тимбира, откако го слушна извештајот на затвореникот, наредува негово ослободување веднаш наведувајќи дека е голем воин. Тупи вели дека тој заминува, но дека, кога татко му ќе умре, ќе се врати да служи.

Воинот конечно го наоѓа својот татко што умира и му кажува што се случило. Старецот одлучува да се врати со својот син во племето Тимбира и му се заблагодарува на поглаварот за неговата великодушност што го ослободил, иако тој бара да се исполни ритуалот и синот да биде казнет.

Поглаварот на племето одбива да продолжи понатаму и се правда дека заробеникот е кукавица, бидејќи плачел пред непријателите и смртта. Бидејќи планот бил да го јаде месото на затвореникот, началникот се плашел дека неговите Индијци ќе станат кукавици како заробениот Тупи.

Таткото е изненаден од откритието што го направил поглаварот бидејќи Тупите не плачат, уште помалку пред другите, и го проколнува синот:

Не наоѓај љубов кај жените,

Твоите пријатели, ако имаш пријатели,

Имај променлива и измамничка душа!

Не наоѓај сладост во денот,

Ниту боите на зората те сакаат,

И меѓу ларвите на темната ноќ

Никогаш не мирувај уживај :

Не најди трупец, камен,

Ставен на сонце, изложен на дождови и ветрови,

Страдапоголеми маки,

Таму каде што може да ти почива челото.

На крајот, тој го негира сопствениот син: „Ти кукавику, не си мој син“.

За да докаже дека тој е силен, храбар и за да ја потврди својата чест, синот се свртува, сам, против целото племе Тимбира. Таткото сфаќа, по звукот на битката, дека синот храбро се бори. Потоа интервенира поглаварот на племето и бара да се прекине конфликтот. Таткото и синот конечно се помируваат.

Кој беше Гонсалвес Диас?

Бразилскиот писател Антонио Гончалвес Диас е роден во внатрешноста на Марањао, во 1823 година. син на португалски трговец и бразилски местизо, тој имал пристап до образование и рано бил испратен во Португалија. Студирал во Коимбра и дипломирал право.

Во периодот додека престојувал во странство, имал можност да запознае големи португалски писатели како Алмеида Гарет и Александре Херкулано. Додека беше во странство, тој го компонираше своето најпознато дело Canção do Exílio.

Мојата земја има палми,

Каде што пее Сабија;

Птиците, кои црцркаат овде ,

Тие не цврцуваат како таму.

Нашето небо има повеќе ѕвезди,

Нашите ливади имаат повеќе цвеќиња,

Нашите шуми имаат повеќе живот,

Нашиот живот повеќе сака.

Во размислувањето, сам, ноќе,

Таму наоѓам повеќе задоволство;

Мојата земја има дланка дрвја,

Каде што пее Сабија.

Исто така види: Мачорот во чизми: резиме и толкување на детската приказна

Мојата земја има убавина,

Што да неЌе те сретнам овде;

Во размислување — сам, ноќе —

Ќе најдам повеќе задоволство таму;

Мојата земја има палми,

Каде што сонцето пее Сабија.

Не дозволувај ми да умрам,

Без да се вратам таму;

Без уживање во задоволствата

Не можам да најдам наоколу ;

Без да ги видам палмите,

Каде што пее Сабија.

Кога се врати во Бразил, тој имаше јавна функција и, во 1848 година, се преселил во Рио де Жанеиро, каде предавал латинска и бразилска историја на Колеџо Педро II.

Како литературен автор пишувал песни и драми. Починал во 1864 година, кога се вратил во Бразил по една сезона во Европа. Бродот каде што писателот се насука и потона.

I-Juca Pirama и бразилскиот романтизам

Се претпоставува дека епската поема I-Juca Pirama Иако е напишана помеѓу 1848 и 1851 година, факт е дека креацијата е лансирана во книгата Últimos cantos (1851) и припаѓа на првата фаза на бразилскиот романтизам.

Насловот на песната значи „што има да биде убиен и кој е достоен да биде убиен.“

Исто така види: Ние (Ние): објаснување и анализа на филмот

Романтизмот започна во првата половина на 19 век и, во случајот со Бразил, беше поделен на три големи генерации. Гонсалвес Диас припаѓаше на оваа прва фаза, чија главна цел беше да го вреднува она што е национално. Индиецот се сметаше за голем херој на движењето. Во своето пишување, авторот, исто така, се обиде да ги воздигне природните убавини наземја и откри сентиментален тон, типичен за романтизмот.

Прочитајте во целост

I-Juca Pirama е достапен за бесплатно преземање во PDF формат преку јавниот домен.

I -Јука Пирама во аудио книга

„Јас-Јука Пирама“ (Песна), од Гончалвес ДиасPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.