7-те најдобри песни на Алварес де Азеведо

7-те најдобри песни на Алварес де Азеведо
Patrick Gray

Содржина

Алварес де Азеведо (1831 - 1852) бил бразилски писател кој припаѓал на втората генерација на романтизмот, позната и како ултра-романтична фаза или „зло на векот“.

Иако живеел Само 20 години авторот ја одбележа нашата историја и неговиот мрачен и меланхоличен литературен универзум стана дел од националниот канон.

1. Љубов

Љубов! Сакам љубов

Живеам во твоето срце!

Страда и ја сакаш оваа болка

Која се онесвестува од страст!

Во твојата душа, во твоите шарм

И во твојата бледило

И во твоите запалени солзи

Воздишка на мрморење!

Исто така види: Не гледај назад во гнев: значење и текст на песната

Сакам да пијам од твоите усни

твоите Небесни љубови!

Сакам да умрам во твоите пазуви

Во екстазата на твоите пазуви!

Сакам да живеам од надежта!

Сакам да треперам и чувствувам!

Во твојата миризлива плетенка

Сакам да сонувам и да спијам!

Дојди, ангелу, мома моја,

Душо моја, моето срце...

Каква ноќ! колку убава ноќ!

Колку е слатко ветрето!

И меѓу воздишките на ветрот,

Од ноќта до меката свежина,

Сакам да живеам момент,

Умри со тебе во љубов!

Ова е многу позната песна на авторот која го илустрира неговото однесување на воздигнување и идеализирање чувството на љубов.

Иако е очигледно дека субјектот ја поврзува љубовта со страдањето, преку вокабуларот кој упатува на кревкоста и тагата, тој ја гледа врската како единствена можност заспасение .

Во желбата да се избега од реалноста, „вечниот одмор“ покрај саканата се чини дека е најдобриот начин да се избегне болката. Затоа, лирското јас не крие дека сонува за заедничка смрт, во стилот на Ромео и Јулија.

2. Моја желба

Моја желба? требаше да биде белата ракавица

Која твојата нежна малечка рака ја стиска:

Камелијата што вене во твоите гради,

Ангелот што, гледајќи те од пустото небо. .. .

Моја желба? требаше да биде влечката

што ќе ти заврши слаткото стапало на топката....

Надежта за која сонуваш во иднината,

копнежот што го имаш овде на земјата... .

Моја желба? требаше да биде завесата

Тоа не ги кажува мистериите на твојот кревет;

Тоа беше од твојот црн свилен ѓердан

Да биде крстот со кој спиеш твоите гради.

Моја желба? требаше да биде твое огледало

Колку поубаво гледаш кога ќе се соблечеш

Од топката облеката од корниз и цвеќе

И со љубов погледни ги твоите голи благодати !

Моја желба? требаше да биде од тој твој кревет

чаршафот, перницата од камбрика

Со која си ги превезуваш градите, каде што одмараш,

Ги изневерувам коса, моето волшебно лице....

Моја желба? требаше да биде гласот на земјата

Да ѕвездата на небото можеше да ја слушне љубовта!

Да биде љубовникот што го сонуваш, што го посакуваш

Во маѓепсани расколи на мрморење!

Ова е љубовна песна која ја демонстрира обожувањето и посветеноста на темата кон жената што ја сака. Во текот на композицијата, тој го опишуванеколку случаи во кои тој сакаше да биде во нејзино присуство.

Дури и да беше површно, како да е предмет, лирското јас открива дека сака да биде блиску до нејзиното тело. Еротизмот се навестува на прикриен начин, на пример, кога тој сака да биде чаршафите каде што таа лежи.

Исто така, видливо е дека композицијата обединува контрастни емоции , како што е љубовта самиот: ако има дисфоричен речник, има и референци за радост и надеж.

Моја желба - Álvares de Azevedo од Хозе Марсио Кастро Алвес

3. Ја поминав минатата ноќ со неа

Синоќа ја поминав со неа.

Од кабината дивизијата се крена

Само меѓу нас — и јас живеев

Во слаткиот здив на оваа прекрасна девица...

Толку љубов, толку оган се открива

Во тие црни очи! Можев само да ја видам!

Повеќе музика од рајот, повеќе хармонија

Тргнувајќи се во душата на таа мома!

Колку беше слатка таа жестока града!

На усните каква волшебничка насмевка!

Се сеќавам на тие часови како плачам!

Но, она што е тажно и го боли целиот свет

Дали се чувствувам треперење на целата града... <1

Полни со љубови! И спиј сингл!

Во овој сонет, субјектот признава дека ја поминал ноќта во близина на својата сакана. Од описот може да се види дека неговиот поглед цело време бил вперен во неа, набљудувајќи ја убавината која заработува највисоки пофалби.

Стиховите ја пренесуваат желбата на лирското јас кое како да ечи во очитена девојката, откривајќи го огнот на страста. Доминира нејзината „волшебничка насмевка“ и следниот ден плаче од копнеж. Со драматичен тон, последните редови го признаваат неговото незадоволство што сака некого толку многу и останува сам .

4. Збогум, мои соништа!

Збогум, соништа, тагувам и умирам!

Не носам копнеж од постоењето!

И толку многу живот ми ги исполни градите

Тој умре во мојата тажна младост!

Кетот! Ги изгласав моите кутри денови

На лудата судбина на љубовта без плод,

А мојата душа во темнината сега спие

Како поглед што смртта го вклучува во жалост.

Што ми останува, Боже мој? Умри со мене

Ѕвездата на моите искрени љубови,

Веќе не гледам во моите мртви гради

Една грст исушени цвеќиња!

Тука , Тоталниот недостаток на надеж е присутен уште од самиот наслов на композицијата. Со песимистичко чувство на одвратност и пораз , овој поетски субјект открива апатична состојба на умот, неможност да се почувствува дури и носталгија. ѝ ги одзеде сите радости, па дури и го доведе во прашање сопственото постоење, посакувајќи смрт. Изолацијата и деградацијата на лирското јас се чини дека се резултат на неговата апсолутна посветеност на невозвратената љубов .

АЛВАРЕС ДЕ АЗЕВЕДО - Збогум мои соништа (рецитирана песна)

5. Ако умрам утре

Ако јасАко умрев утре, барем би дошол

Затвори ги очите моја тажна сестра;

Мојата копнежлива мајка би умрела

Ако умрев утре!

Колку слава предвидувам во мојата иднина!

Каква зора на иднината и какво утре!

Ќе ги изгубев плачејќи ги овие круни

Ако умрам утре!

Какво сонце! какво сино небо! колку е слатко во зората

Се буди најомилената природа!

Не би почувствувал толкава љубов во градите

Да умрев утре!

<0 0>Но оваа животна болка што проголта

Желбата за слава, болната желба...

Болката во моите гради барем би била тивка

Ако јас умре утре!

Напишана приближно еден месец пред смртта на поетот, композицијата беше прочитана дури и за време на неговото будење. Во него, поетскиот субјект размислува што ќе се случи по неговата смрт , речиси како да ги набројува добрите и лошите страни.

Од една страна, тој размислува за страдањата на неговото семејство и иднината што би ја изгубил, откривајќи дека сè уште храни надежи и љубопитност. Тој сè уште се сеќава на сите природни убавини на овој свет што никогаш повеќе не можел да ги види. Сепак, на крајот заклучил дека тоа ќе биде олеснување, бидејќи само така може да му ги олесни постојаното страдање.

6. Моја несреќа

Моја несреќа, не, тоа не е да се биде поет,

Ни во земјата на љубовта нема ехо,

А ангел Божји мој, мој планета

Однесувај се со мене како да се однесуваш со кукла....

Не е да се шеташ со скршени лакти,

да се биде тешко какокаменувајте ја перницата....

Знам.... Светот е изгубено мочуриште

Чее сонце (сакам!) се парите....

Моја несреќа, о, искрена мома,

Она што ги прави моите гради толку богохулни,

Е што треба да напишам цела песна,

А да немам денар за свеќа.

Веднаш во првите стихови, лирскиот субјект ја презентира својата моментална состојба најавувајќи дека ќе ја раскаже несреќата во која живее. Во почетната строфа, тој започнува опишувајќи се себеси како поет кој е презрен од жената што ја сака и се однесува како „кукла“ во нејзините раце.

Во втората строфа, субјектот раскажува за неговата сиромаштија, видлив преку неговата искината облека и тоталниот недостаток на удобност во неговиот секојдневен живот.

Исклучително песимистичен и разочаран од светот , кој тој го опишува како „изгубен мочуриште“, го критикува начинот на кој ние живеат врз основа на пари, речиси како да е бог или самото сонце. Неговата беда се метафоризира со моментот кога сака да напише песна и не може да купи ни свеќа за да ја запали.

7. Спомени на умирање

Го оставам животот како што заминува досадата

Од пустината, правливиот шетач,

- Како часовите на долг кошмар

Кои се раствора на ѕвонење;

Како протерување на мојата скитничка душа,

Каде што бесмислениот оган го проголта:

Исто така види: A Clockwork Orange: објаснување и анализа на филмот

Ми недостигаш само - тоа се тие времиња

Каква прекрасна илузија украси.

Ми недостигаш само - даод тие сенки

Кои се чувствував како ги чувам моите ноќи.

Од тебе, о мајко моја, кутрата,

Што венееш од мојата тага!

Ако солза ми ги поплави очните капаци,

Ако воздишка уште трепери во моите гради,

Тоа е за девицата за која сонував, која никогаш

не ја донесе убавата образ до моите усни !

Само ти на младоста сонувана

Од бледиот поет цвеќе подари.

Ако живееше, беше за тебе! и на надеж

Да уживам во твојата љубов во животот.

Ќе ја бакнам светата и гола вистина,

Ќе го видам сонот како се кристализира пријателе.

О моја девица на скитничките соништа,

Ќерко на небото, ќе сакам со тебе!

Почивај го мојот осамен кревет

Во заборавената шума на луѓето,

Во сенката на крстот и на него напишете:

Тој беше поет - сонуваше - и љубеше во животот.

Композицијата е еден вид збогум со поетскиот субјект кој го поврзува сопствениот живот со дисфорични слики како „досада“, „пустина“ и „кошмар“. Преминувајќи низ своите сеќавања, тој открива дека ќе му недостига мајчината наклонетост, а исто така и времињата кога со задоволство хранел љубовни илузии.

Лиричното јас признава дека дотогаш жената за која сонувал и дека тој никогаш не беше таа беше единствениот извор на радост и надеж за него. Размислувајќи за својот епитаф и начинот на кој сака да биде запаметен во иднина, овој човек се резимира себеси како поет, сонувач и вечен љубовник.

За втората генерација наромантизам

Романтизмот беше уметничко и филозофско движење кое се роди во Европа, поконкретно во Германија, во текот на 18 век. Струјата траела до 19 век и претрпела некои трансформации во тоа време.

Накратко, можеме да кажеме дека романтичарите се карактеризирале со нивната желба за бегање од реалноста , често преку сентименталност и идеализирана љубов.

Фокусирани на нивната субјективност , тие се обидоа да го раскажат својот внатрешен свет, давајќи им глас на нивните најдлабоки чувства, како што се болката, осаменоста и несоодветноста пред остатокот од општеството .

Во втората генерација, позната и како ултра-романтична, песимизмот е уште поизразен, отстапувајќи им место на повторливи теми како што се страдањето, копнежот и смртта. Обележан со „злото на векот“, силна тага и меланхолија што доминираа на овие теми, неговите песни зборуваа за досада, изолација и недостаток на надеж.

Алварес де Азеведо беше страствен читател на Лорд Бајрон, бидејќи под големо влијание од него и стана еден од најголемите претставници на ултра-романтизмот во Бразил, заедно со Касемиро де Абреу.

Кој беше Алвареш де Азеведо? на денот на 12 септември 1831 година, во Сао Паоло, и семејството набрзо се преселило во Рио де Жанеиро, градот каде што бил израснат. Таму ги продолжил студиите.и отсекогаш се покажал како исклучително талентиран и интелигентен студент.

Младиот човек подоцна се вратил во Сао Паоло за да присуствува на Правниот факултет во Ларго де Сао Франциско, каде што запознал неколку личности поврзани со бразилскиот романтизам. 1>

Во овој период, Алварес де Азеведо започна во литературниот свет, како автор и преведувач , а исто така го основаше и списанието Sociedade Ensaio Filosófico Paulistano .

Ученик по јазици како англиски и француски, преведува дела од големи автори како Бајрон и Шекспир. Во исто време, Алварес де Азеведо беше посветен на продукцијата на текстови од безброј жанрови, но умре прерано , пред да ги објави.

Болејќи од туберкулоза и по пад од коњ кој предизвика појава на тумор, поетот заврши умре на 25 април 1852 година, со само 20 години.

Неговите дела беа објавени постхумно и претставуваа голем успех во продажбата во текот на почетокот на 20 век; Алварес де Азеведо, исто така, започна да зазема место во Бразилската академија на литературата.

Меѓу неговите книги се издвојуваат поетската антологија Лира дос Винте Анос (1853), драмата Макарио (1855) и Noite na Taverna (1855), антологија на раскази.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.