Поема Soneto de Fidelidade, од Винисиус де Мораес (анализа и интерпретација)

Поема Soneto de Fidelidade, од Винисиус де Мораес (анализа и интерпретација)
Patrick Gray

Поемата Soneto de Fidelidade е напишана од Винисиус де Мораес и се осврнува на чувствата на љубовта и верноста во врската .

Стиховите се напишани во Есторил, во октомври 1939 година, а подоцна беа објавени во книгата Poemas, Sonetos e Baladas (1946). Поемата набрзо се здоби со слава и сè уште е позната по заљубените парови што ги лулаат.

Погледнете ја песната во целост подолу, откријте ја нејзината анализа и дознајте малку повеќе за овој брилијантен бразилски поет.

Сонет на верноста

Пред сè, ќе бидам внимателен на мојата љубов

Претходно, и со таква ревност, и секогаш, и толку многу

Дека и пред поголемо маѓепсување

Мојата мисла е повеќе маѓепсана од него.

Сакам да ја живеам во секој залуден момент

И во пофалба ќе ја раширам мојата песна

И смеј се моја смеа и пролеј ги моите солзи

На твоја тага или задоволство.

И така, кога ќе ме бараш подоцна

Кој ја знае смртта, маката на оние што живеат

Кој ја знае осаменоста, крајот на оние што сакаат

Можам да си кажам за љубовта (имав):

Тоа тоа не е бесмртно, бидејќи е пламен

Но нека е бесконечно додека трае.

Анализа и интерпретација на Soneto de Fidelidade

Прва строфа

Ќе бидам внимателен на мојата љубов

Претходно, и со таква ревност, и секогаш, и толку многу

Да и во лицето на најголемиот шарм

Моите мисли се повеќе маѓепсани од него.

Овој дел ги истакнуваљубов и ревност, кои се дел од ставот за грижа за саканата личност , негување љубов за таа да не исчезне. Има информации за режимот (ревносно), времето (секогаш) и интензитетот (толку многу).

Исто така види: 16-те најдобри басни со морал

Можеме да го идентификуваме чувството на целосно предавање на саканата личност, без оглед на околностите и откажување од другите можности за љубовни врски.

Втора строфа

Сакам да ја живеам во секој залуден момент

И во пофалба ќе ја ширам мојата песна

И смеј ја мојата смеа и излеј ги моите солзи

На ваше жалење или ваше задоволство.

Во овој пасус, антитезата е потврдена во укажувањето на спротивни чувства: радост (смеа) и тага (плаче).

Можното толкување е дека авторот открива дека сите врски се соочуваат со предизвици. Има добри и лоши денови, луѓето понекогаш не се согласуваат и конфликти. Но, во сите ситуации, љубовта мора да преовладува , без разлика дали е во радост или во тага.

Трета строфа

И така, кога ќе ме побарате подоцна

Кој ја знае смртта, маката на оние што живеат

Кој ја знае осаменоста, крајот на оние што сакаат

Во оваа трета, авторот се приближува до крајот на нештата, откривајќи дека смртта може да предизвика крајот на една љубов. Во исто време, поетот посакува смртта и осаменоста да не дојдат рано, за да може да ужива во оваа љубов.

Четврта строфа

Можам да си кажам за љубовта (што ја имав ):

Дека не ебесмртен, бидејќи е пламен

Но нека биде бесконечен додека трае.

Авторот користи метафора за да се осврне на љубовта, што покажува дека е пламен, а пламенот не трае вечно : има почеток и крај. Така, се изразува желбата на поетот да извлече максимум од љубовта, додека таа постои.

Постои парадокс со употребата на зборот бесконечна за да се опише нешто што не трае вечно. Во овој случај, верноста се гледа како целосно предавање на љубовта, додека трае, додека пламенот е запален.

За структурата на песната

Песната е составена од 14 стиха, организирани во 2 катрена и 2 терцети , тоа е карактеристична карактеристика на сонет . Во однос на метриката или скенирањето на песната, четирите строфи се со десетсложни стихови (со 10 слогови) и во првите две строфи (кои се квартети) римата е вкрстена или испреплетена (првиот стих се римува со четвртиот, а вториот римува со третиот).. Кај тројките римите се измешани.

Двете тројки и покрај тоа што се разделени, претставуваат рима како да се секстет, а зборовите од првата тројка се римуваат со зборовите од вториот триптих: погледни/издржи , живеј/има , сака/повикува.

Објавувањето на песната Сонето де Фиделидад

Сонето де Фиделидад , напишана во Есторил во Октомври 1939 година, припаѓа на книгата Песни, Сонети иБалади (познати и како Секојдневниот состанок ). Публикацијата беше лансирана во Бразил, во 1946 година, од страна на Editora Gaveta.

Прво издание на Poemas, Sonetos e Baladas (започнато во 1946 година), кое го содржи Soneto de Fidelidade.

Кога го објави Песни, сонети и балади , „малиот поет“ живееше во Лос Анџелес бидејќи ја презеде својата прва меѓународна дипломатска функција. Откако бил повикан, Винисиус де Мораес се преселил со своето семејство (сопругата Тати и децата Сузана и Педро) во Соединетите Држави.

Издатото на книгата содржи илустрации од уметникот и пријател Карлос Леао (исто така етаблиран архитект). Карлос, инаку, го запозна поетот со Тати.

Публикацијата, направена по нарачка со печатење од само 372 примероци, содржи 47 песни и 22 илустрации. Поемата Soneto de Fidelidade јаугурира книгата додека Soneto de Separação го затвора делото.

Наслов на првото издание на Poemas, Sonetos е Балади.

Исто така види: 15 најдобри класични книги од бразилската литература (коментирани)

За објавувањето на песната

Стиховите од сонетот исто така станаа добро познати бидејќи почнаа да се рецитираат заедно со песната Знам дека m going to love you , направено во партнерство со Том Џобим, датиран во 1972 година.

Оригиналната фузија со песната ја направи поетот и пејачот кој имаше чувствителност да сфати дека стиховите, некако, комуницирале.

Еден одПрвите снимки на песната со сонет се достапни онлајн :

Сонето де Фиделидад

Комбинацијата беше толку успешна што беше овековечена во современите преснимки, како онаа што ја изведе Роберто Карлос:

Роберто Карлос - Eu Sei Que Vou Te Amar / Soneto da Fidelidade (во живо)

Марија Бетанија исто така ги рецитираше познатите стихови на Soneto de Fidelidade откако ја пееше песната Ámbar :

Maria Bethânia - Ámbar / Soneto de Fidelidade - Успешно шоу во Сантос - 08.09.2017 (HD)

Кој беше Винисиус де Мораеш?

Роден во Рио де Жанеиро, на 19 октомври, 1913 година, син на државниот службеник и поет, Винисиус де Мораес стана едно од најголемите имиња во бразилската култура.

Покрај тоа што беше поет и композитор, Винисиус дејствуваше и како драматург и дипломат. Дипломирал право, Винисиус де Мораеш бил одобрен на конкурсот за дипломати во 1943 година, почнувајќи да ја усогласува својата уметничка кариера со неговата официјална работа.

Портрет на Винисиус де Мораес.

Нема свет на музиката, композиторот направи важни партнерства со Том Жобим, Токињо, Баден Пауел, Паулињо Тапајос, Еду Лобо и Чико Буарке. Во театарот тој беше автор на познатата драма Orfeu da Conceição (1956).

Во литературата, Винисиус де Мораес обично се става во втората фаза на модернизмот. Неговите најпознати песни се засновани на љубовни стихови,иако „малиот поет“ - како што го нарекуваа неговите пријатели - исто така составува стихови за социјалните проблеми на неговото време и секојдневните драми.

Неговиот личен живот беше доста раздвижен, а Винисиус де Мораес беше оженет девет времиња. Поетот зад себе остави пет деца откако почина на 9 јули 1980 година од церебрална исхемија.

Објавени поетски дела

 • Патот до далечината , Рио де Жанеиро , Schmidt Editora, 1933;
 • Форма и егзегеза , Рио де Жанеиро, Понгети, 1935;
 • Аријана, жената , Рио де Жанеиро , Понгети, 1936;
 • Нови песни , Рио де Жанеиро, Хозе Олимпио, 1938;
 • 5 елегии , Рио де Жанеиро , Понгети, 1943;
 • Песни, сонети и балади , Сао Паоло, Edições Gavetas, 1946;
 • Мојата татковина , Барселона, O Livro Inconsútil , 1949;
 • Поетска антологија , Рио де Жанеиро, A Noite, 1954;
 • Livro de soneto , Rio de Janeiro, Livros de Portugal , 1957;
 • Нуркачот , Рио де Жанеиро, Atelier de Arte, 1968;
 • Ноевата арка , Рио де Жанеиро, Сабија, 1970 г. ;
 • Расфрлани песни , Сао Паоло, Companhia das Letras, 2008.

Видете исто така
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.