Што беше ренесансата: резиме на ренесансното движење

Што беше ренесансата: резиме на ренесансното движење
Patrick Gray

Ренесансата била во сила помеѓу 14 и 17 век, откако се појавила во Италија во преоден период кој го сочинувал крајот на средниот век и почетокот на модерното доба. Подоцна, уметничкото и културното движење се прошири и во другите делови на Европа.

Големите уметници од оваа генерација се истакнаа како Рафаел, Микеланџело, Леонардо да Винчи и Џото во визуелните уметности. Во литературата имавме генијалци како Камиес, Данте, Сервантес и Шекспир.

културното и уметничкото движење беше на сила за време на периодот на адаптација помеѓу феудализмот и капитализмот и раскина со низа средновековни структури . Тоа беше фаза од историјата обележана со интензивни социјални, политички, финансиски и културни трансформации.

Трите фази на ренесансата

Ренесансата обично е поделена од страна на научниците во три главни фази, тие се : Треченто , Кватроченто и Чинкеченто.

Треченто (14 век)

Треченто бил почеток на ренесансата, особено важен период за литературата кој ги прикажувал делата на големи имиња како Данте , Петрарка и Бокачо.

Кватроченто (15 век)

Кватроченто, пак, беше средната фаза на циклусот - фундаментален период за визуелните уметности поради продукцијата на Ботичели и Да Винчи.

Cinquecento (16 век)

Cinquecento имаше доста посебни контурипокровителство, уметниците можеа да произведат дела со интензивен квалитет. Богатата елита почна да ја спонзорира работата на овие творци, обезбедувајќи на тој начин егзистенцијата на уметничката класа за тие да можат да се посветат на производство исклучиво и исклучиво.

Практиката на покровителство за време на ренесансата беше од суштинско значење за да се поттикне уметничката продукција која почна во голема мера да се потпира на грчката и римската естетика, вреднувајќи ги класицистичките и хуманистичките идеали.

Ако ве интересира темата, препорачуваме да ја прочитате статијата Ренесанса: сè за ренесансната уметност.

особено што имало поголемо религиозно влијание. Рим стана важен трендсетер за остатокот од Европа. Во сликарството видовме дела на големи имиња како Рафаел и Микеланџело, а во литературата се појави Николо Макијавели.

Главни карактеристики на ренесансата

Некои од водечките карактеристики на овој период беа:

  • антропоцентризмот (наспроти теоцентризмот од минатото). Човекот почна да се гледа себеси како центар на универзумот, протагонист на сопствената историја. За прв пат по долго време, волјата на човекот има основна тежина. Општеството почна да ја доживува ерата на хуманизмот (ценење на човечкото суштество).

  • Ако човекот на тој начин добие таква централна улога, природно е дека културата на хедонизам . Човековото уживање во земниот живот стана главен приоритет (наспроти идејата за гревот што постоеше во мрачните времиња). Човекот од ренесансата почна да верува дека треба да ужива во животот. Затоа, овој период беше обележан со силен индивидуализам .

    Видете исто така Ренесанса: сè за ренесансната уметност 7 главни уметници на ренесансата и нивните извонредни дела Историја на уметност: хронолошки водич за разбирање на уметничките периоди
  • Во научна смисла, ренесансата била и родното место на рационализам . Во оваа фаза на човештвото, човечкиот разум стана водечки центар на општеството. развојот на знаењето се случи во различни области како што се астрономијата, математиката, ботаниката, зоологијата и медицината, меѓу другите области на знаење. Особено развојот на знаењето за астрономијата и математиката за време на ренесансата го овозможи новиот потфат за освојување на морето.

  • За време на ренесансата, науката добила важност (гест кој стана познат како научност ) наспроти средновековниот период каде вистината се постигнувала преку религијата. Оваа генерација почна многу да го цени експериментирањето . Во науката огромен напредок постигнаа истражувачите како Николаус Коперник, Џордано Бруно, Исак Њутн, Јоханес Кеплер и Галилео Галилеј.

  • Импресивен комерцијален развој. Еден од централните елементи што и дал сила на ренесансата бил фактот што трговијата се интензивирала со откривањето на далечните земји (особено трговијата со Индија). Кристофер Колумбо слетал во Америка во 1492 година, Васко де Гама пловел низ Африка на пат кон Индија во 1498 година и Педро Алварес Кабрал пристигнал во Бразил во 1500 година.
  • Ширењето на делата станало подемократско благодарение на појавата на печатарската преса , во 1445 година, која помогнала да се шират книги и информации одантичките цивилизации (особено грчките и римските).
  • Во политичка смисла, ренесансата исто така била слив. Додека за време на средновековниот период постоеше децентрализирана политика, оваа нова фаза од историјата беше обележана со апсолутна централизација (монархиски апсолутизам). Големите филозофи напишаа политички класици како што е Принцот (1513), од Макијавели.
  • Естетиката на ренесансата беше сосема поинаква од она што бевме навикнати да го гледаме во средниот век. Во уметничка смисла, овој историски период беше длабоко обележан со ценење на културата на класичната антика , на грчко-римските вредности.

5 одлични дела за запознавање на ренесансата подобро

Многу креации би можеле да се наведат како големи дела на ренесансата. Уметниците од тој период навлегуваат во западниот канон со многу значајни дела како што се:

1. Витрувиец , од Леонардо да Винчи

Цртеж Витрувиец (1490), од Леонардо да Винчи

Цртеж Витрувиец беше студија за анатомија спроведена од Леонардо да Винчи (1452-1519) во неговиот дневник за да се разберат пропорциите на човечкото тело. Неговиот проект беше во склад со хуманистичкиот дух на ренесансната ера, која го постави човекот за прв пат во центарот на универзумот.

Преку работата на ДаВинчи, кој ни претставува двајца мажи кои се преклопуваат во различни пози, ја согледуваме и желбата да дознаеме повеќе за човечката природа, да ја истражиме причината зад нашите физички форми. Во период обележан со експериментирање , Витрувиецот добро го илустрира импулсот на времето за истражување и знаење.

Цртежот исто така ја репродуцира убавината според класичен модел , кој бил длабоко ценет од ренесансата.

Амбицијата на Да Винчи била да знае повеќе за пропорциите на човечкото тело во обид подобро да го разбере функционирањето на архитектурата (според креаторот , совршена градба треба да ги следи пропорциите и симетријата на човечкото тело).

За уметникот, како што човекот бил најголемата Божја креација, тој треба да биде и модел на светот. Во времето кога го правеше цртежот, Да Винчи работеше на серија градежни конструкции во неговата родна земја.

Сакате да дознаете повеќе за едно од класичните дела на Леонардо да Винчи? Потоа запознајте ја статијата Витрувијан човек .

2. Скулптура Давид , од Микеланџело

Скулптура Давид (1502-1504), од Микеланџело

Не случајно Микеланџело (1475-1664 ) избра совршено човечко тело за да глуми во неговата прекрасна скулптура. Избраниот лик, Давид, се повикува на библиската приказна за Давид и Голијат.

За време на ренесансата видовмеподемот на антропоцентризмот , кој стана централна вредност на културата, ставајќи го човекот во центарот на универзумот. Човекот, всушност, почнува да добива огромен протагонизам, забележете на пример како статуата има импресивни димензии. Дави е парче направено од цврст мермер висок над 5 метри.

Во скулптурата постои култ на физичкото во обид да се регистрира човечкото тело во секој детал, пофалувајќи ја убавината на видот. Делото може да се чита и како претстава на хедонизмот , уште една карактеристика на времето, која се однесувала на земното задоволство и поврзана со телото.

Исто така види: Современ танц: што е тоа, карактеристики и примери

Дави, еден од икреите на ренесансата, е статуа направена со силни референци на класичната култура , константа кај ренесансните творци кои се обидувале да ги искористат римските и грчките извори за да ги компонираат своите дела. Забележете како статуата претставува мускулесто и голо тело, типично класично, за да го пофали ремек-делото создадено од Бог.

Делото е во Galleria dell'Accademia, во Фиренца, еден од референтните центри на ренесансата. Прочитајте повеќе за создавањето во статијата Дејвид.

3. Слика Раѓањето на Венера , од Италијанецот Сандро Ботичели

Слика Раѓањето на Венера (1482-1485), од Италијанецот Сандро Ботичели

Платното Раѓањето на Венера , икона на ренесансата, е важен пример за обновувањетона вредностите на класичната грчко-римска култура.

Италијанскиот сликар Сандро Ботичели (1445-1510) обично сликал библиски сцени и, по посетата на Рим, почнал да користи делови од митологијата во неговите слики грчки. Во ова специфично платно гледаме, на пример, важен лик од Грција: Зефир, богот на ветрот.

Исто така види: Париската катедрала Нотр Дам: историја и карактеристики

Сликата ни покажува и елементи на паганската култура , друга ренесансната тенденција која предизвика вистинска уметничка револуција.

Делото беше нарачано од Лоренцо, банкар и политичар кој беше покровител на Ботичели. За време на ренесансата, практиката на покровителство била доста честа, што овозможило вистински развој во светот на уметноста.

Други елементи кои се издвојуваат се почитувањето на природата и употребата на перспектива /длабочина, исто така повторливи карактеристики на периодот во кој е насликано платното.

Погледнете ја целата статија за сликата Раѓањето на Венера.

4. Купола на катедралата Санта Марија дел Фиоре, од Брунелески

Купола на катедралата Санта Марија дел Фиоре, дизајнирана од Филипо Брунелески

Во архитектурата, едно од најголемите имиња на ренесансата била онаа на Италијанецот Филипо Брунелески (1377-1446), златар кој станал одговорен за дизајнот на куполата на катедралата Санта Марија дел Фиоре, во Фиренца.

Црквата е првиот симбол наРенесансната архитектура и ја покажува големината на Италија, која доживувала период на економски просперитет особено поради трговијата со волна и свила.

Изградбата на Брунелески е пример за италијанската моќ за време на ренесансата и ни го покажува техничкиот капацитет што бил развиен благодарение на математичкиот напредок.

Ренесансата беше фаза обележана со научизмот, со рационализмот и работата на Брунелески е иконична во оваа смисла. Уметникот правел прецизни пресметки за на делото, огромно, да не му требаат скелиња - неговата иновативна идеја била да изгради купола внатре во другата, и двете поврзани со скала.

Треба да се напомене дека работата на куполата на катедралата Санта Марија дел Фиоре, која започна во 1420 година и заврши во 1436 година, беше многу важна бидејќи беше главната црква во еден од најголемите урбани центри во Италија.

Ако сакате да дознаете повеќе за оваа импресивна градба, препорачуваме да ја прочитате статијата Црква Санта Марија дел Фиоре.

5. Слика Свадба на Богородица , од Рафаел

Слика Свадба на Богородица (1504), од Рафаел

Рафаел Санцио (1483 г. -1520) ) беше едно од најголемите имиња на ренесансата и го наслика платното Свадба на Богородица, во 1504 година, нарачано од важното семејство Албицини. Делото е пример за практиката на покровителство и служи за илустрација на црквата Сао Францисково Чита ди Кастело.

Архитектот и сликар бил мајстор во училиштето во Фиренца, едно од најважните во периодот на ренесансата. Заедно со Леонардо да Винчи и Микеланџело, Рафаел ја формира познатата Тријада на ренесансните мајстори .

Бракот на Богородица беше неговото прво познато дело. Рафаел главно сликал религиозни, традиционални сцени, засновани на класичните идеали за убавина, со голема хармонија и користејќи ренесансни техники како што се chiaroscuro и sfumato.

Можеби ќе ве интересира и: Ренесансните дела за разбирање на периодот

Потеклото на ренесансата

Ренесансата се случила помеѓу 14 и средината на 17 век (приближно помеѓу 1300 и 1600 ).

Тоа е важно е да се нагласи дека не постои точно некој конкретен датум што го означувал почетокот или крајот на ренесансата.

Ренесансата започнала во Италија (во големите урбани центри Фиренца, Тоскана и Сиена), но подоцна се прошири и во другите делови на Европа (особено Шпанија, Англија, Португалија, Германија и Холандија).

Ренесансата започна во Италија бидејќи земјата веќе беше важен центар на комерцијална референца, со многу развиените градови. На италијанска територија постоеше консолидирана богата буржоазија и уметничка класа која живееше и се развиваше благодарение на покровителството .

Важноста на покровителството

Благодарение на
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.