Томас Антонио Гонзага: дела и анализи

Томас Антонио Гонзага: дела и анализи
Patrick Gray

Аркадни поет, адвокат, роден и обучен во Португалија, емигрирал во Бразил и умрел во Мозамбик, тоа беше Томас Антонио Гонзага.

Пишувањето на авторот на Marília de Dirceu и das Cartas Chilenas е толку интересно што заслужува долг и внимателен изглед. Неговиот текст, произведен во 18 век, е проникнат со автобиографски особини и исто така му е даден на читателот како запис за времето во кое живеел.

Мурлив, критички и дрзок, неговата лирика му ја донесе славата на еден од најголемите бразилски неокласични поети.

Главни песни

Првото дело објавено од Гонзага - том поезија - се појавило во Лисабон во 1792 година. На 48-годишна возраст, поетот бил чекајќи да замине во Африка кога ги објавил своите Lyres .

Неговото книжевно дело припаѓа на Аркадизмот (или неокласицизмот), книжевна школа која го наследила барокот, и во основа размислува за две сосема различни дела.

Веќе добро познати на пошироката јавност, стиховите на Marília de Dirceu и Cartas Chilenas се автор на Томас Антонио Гонзага.

Marília de Dirceu , 1792

Делото што го знаеме денес како збирка во која глумат пасторите Марилија и Дирсеу првично имаше 118 страници со 23 песни.

Томас Антонио Гонзага теоретски би знаел Марија Хоакина Доротеја Сеиксас (во песната репродуцирана како Марилија), вотогашен тинејџер, една година откако ќе пристигне во Бразил.

По пастирскиот конгрес од тоа време, Томас Антонио Гонзага ја преточи својата љубов кон младата жена што ја запозна во Вила Рика во литература. Поетите како Вирџилио и Теокрито послужија како инспирација за лириката.

Покрај изјавата за љубов на неговата сакана Марилија, стиховите го фалат буколичниот живот на село додека ја критикуваат градската рутина.

0>Јазикот што се користи е едноставен и достапен, стиховите се дискретни и не носат разработени рими. Вреди да се напомене дека Марилија, предметот на љубовта на Дирцеу, е високо идеализирана во стиховите и во физички и во однос на личноста:

Во нејзиното лице од мимози,

Марилија, тие се измешани

листови од виолетова роза,

листови од бели јасмин.

Од најскапоцените рубини

Нејзините усни се формирани;

Нејзините нежни заби

Исто така види: Иван Круз и неговите дела кои прикажуваат детски игри

Тие се парчиња слонова коска.

Затоа, Марилија де Дирсеу е, пред сè, комплимент за саканата направена во пасторален контекст на додворување.

Впечатокот на Првото издание на песните беше направено од Типографија Нунесијана во 1792 година. Седум години подоцна, истата типографија отпечати ново издание, овој пат со додавање на втор дел. Во 1800 година, пак, се појави трето издание, кое содржи трет дел.

Изданијата следеа едно по друго во Португалија до 1833 годинадодека во Бразил првото печатење на Marília de Dirceu се појави дури во 1802 година, десет години по објавувањето на првото португалско издание.

Дали бевте заинтересирани за љубовните стихови на Томас Антонио Гонзага? Дознајте повеќе за делото Marília de Dirceu .

Chilean Letters , 1863

The Chilean Letters беа анонимни сатирични стихови што го осудуваше системот на корупција и пријатност за време на администрацијата на Луис да Куња де Менезес, гувернер на капетанијата на Вила Рика помеѓу 1783 и 1788 година.

Стиховите немаа рима и беа потпишани од Критило, кој јасно направи потсмев со ситуацијата на капетанијата во тринаесетте писма објавени анонимно од регионот.

Бидејќи постоеше силна репресија и ужасен страв од цензура, критиката требаше да се камуфлира. Критило, кој живеел во Чиле, наводно решил да напише тринаесет писма упатени до неговиот пријател Доротеу, кој живеел во Шпанија, за да ги раскаже одлуките на суровиот Фанфарао Минесио, корумпиран гувернер на шпанската колонија.

Со посакувам Минесио да послужи како пример за да не се повтори таква ситуација во Бразил, непознато лице кое ги добива писмата решава да ги преведе од шпански на португалски за да ги рашири низ Вила Реал.

Целта на најголемата критика што се појави во писмата со името Фанфарао Минесио, беше всушност гувернерот на Вила Реал, Луис да Куња де Менезес.

Примачот на писмата, Доротеу, се претпоставува дека е Клаудио Мануел да Коста, неуверен човек од Минас Жераис близок до Томас Антонио Гонзага. Градот Вила Рика во писмата се појавува како да е Сантијаго, а Бразил по кореспонденција би бил Чиле.

Критиката во писмата е дадена со фина иронија од прецизен поглед кој ги осудува направените апсурди од гувернерот.

Во своите стихови, Критило често ги исмева наводните недостатоци и ограничувања на Луис да Куња де Менезес:

На нашиот Фанфарао? Зар не го видовте

Во костим на наметката, во тој двор?

А може ли, пријателе, од лош

Одеднаш да се формира сериозен човек?

На Доротеу му недостига ниту еден министер

– Тешки студии, илјада испити,

И тој може да биде семоќен шеф

Кој не знае да напише единствено правило

Каде, барем, можете да најдете точно име?

Чилеанските писма имаат огромна книжевна вредност, но и социјална вредност бидејќи го прикажуваат животот во општеството во тоа време. Тие илустрираат како биле третирани луѓето и како владетелите ги спроведувале (или не ги спроведувале) законите.

Стиховите што му се припишуваат на Томас Антонио Гонзага се вистински запис за modus operandi на највредната капетанија во Бразил на крајот на 18 век.

Слика од првото издание на Cartas Chilenas .

Прочитајте го Cartas Chilenas во целост.

Работетекомплетен

Томас Антонио Гонзага не беше многу опимен автор и неговата библиографија е ограничена на неколку публикации. Тие се:

  • Договор за природно право , 1768 .
  • Marília de Dirceu (дел 1) . Lisboa: Tipografia Nunesiana, 1792.
  • Marília de Dirceu (дел 1 и 2). Лисабоа: Tipografia Nunesiana, 2 тома, 1799.
  • Marília de Dirceu (делови 1, 2 и 3). Лисабон: Joaquim Tomás de Aquino Bulhões, 1800.
  • Чилеански писма . Рио де Жанеиро: Лаемерт, 1863.
  • Комплетни дела (уредил од М. Родригес Лапа). Сао Паоло: Companhia Editora Nacional, 1942.

Биографија

Син на Жоао Бернардо Гонзага, благородник кој бил судија во Монталегре, Томас Антонио Гонзага го следел патот на својата лоза во што се однесува на интересот за закони и писма. Неговиот дедо од страна на таткото, пак, бил исто така влијателен адвокат од Рио де Жанеиро по име Томе де Суто Гонзага.

Исто така види: Американски филм за психо: објаснување и анализа

Таткото на Томас Антонио Гонзага - Жоао Бернардо - веќе се запишал на правниот курс на Универзитетот во Коимбра во Октомври 1726 година. Тој тргна по стапките на својот татко кој, една генерација порано, го следеше истиот пат.

Мајката на писателот беше Португалката Томасија Изабел Кларк, домаќинка која почина кога Томас имаше само осум месеци старо.. Во текот на првите пет години од неговиот живот, писателот бил згрижен од неговите чичковци.

Роден е Томас Антонио Гонзагаво Порто, на 11 август 1744 година, како седмо и последно дете на парот. Во 1752 година, семејството Гонзага се преселило во Бразил. Прво, тој се населил во Пернамбуко, каде Жоао Бернардо бил назначен за омбудсман на капетанијата. Во Бразил, таткото на Томас Антонио Гонзага, исто така, служел како ревизор, посредник, судија, окружен правобранител и заменик.

Томас ги поминал своите рани години во Бразил (во Пернамбуко), подоцна испратен да студира на Баија.

На 17-годишна возраст, во 1762 година, тој и неговиот брат Хозе Гомес (тогаш 22-годишен) емигрирале да студираат на Правниот факултет во Коимбра. Тоа беше третата генерација на семејството што го направи истото патување. Веќе во Коимбра, писателот го завршил својот курс во 1768 година со делото Tratado de Direito Natural. Во следните години дипломирал како адвокат во Лисабон.

Првата работа во магистратура на Томас Антонио Гонзага бил судија во Беха, на возраст од 34.

Слика од Томас Антонио Гонзага.

Назад во Бразил, во 1782 година, тој станал генерален судија на Вила Рика ( Минас Жераис), најпосакуваната и најбогатата капетанија во странство. Неформалната приказна раскажува дека тој бил добронамерен со најпрестижните должници и ултра строг со оние кои не биле доволно влијателни.

Откако бил осуден за учество во Inconfidência Mineira, тој бил затворен три години во Рио де Жанеиро (кога имаше 45 години) и беше деградиранна островот Мозамбик на 1 јули 1792 година.

Во однос на неговиот личен живот, Томас имал син во Португалија по име Луис Антонио Гонзага, кој бил одгледан од неговата сестра. Во Мозамбик, тој се ожени со Јулијана де Соуса Маскарењас и имаше две деца со неа (Ана и Александар).

Писателот почина на 31 јануари 1807 година. Томас Антонио Гонзага е покровител на столчето број 37 на Академијата Бразилеира de Letras.

Inconfidência Mineira

Во 1782 година, Томас Антонио Гонзага пристигнал во Бразил и, две години подоцна, почнал да има сериозни несогласувања со Луис да Куња Менезес, тогашниот гувернер на капетанијата Минас. Жераис.

Во следните две години, тој напиша писма упатени до Д.Марија I, со што јасно ги разјасни жестоките ставови на гувернерот.

Во тоа време, политиката на плаќање на петтата, односно ископаното злато поминувајќи низ леарници, петтина отиде директно во португалската круна. Гувернерот беше одговорен за оваа колекција и тоа го направи на многу сомнителен начин.

Со кризата во производството на злато, капетанијата требаше да најде нови ресурси. За таа цел, тој одлучи да го забрани производството на одредени производи, почнувајќи да увезува и да го оданочува она што доаѓа од странство со високи даноци.

Лути на ситуацијата, некои граѓани се собраа на состаноци кои се сметаа за сепаратистички во 1788 година. следната година, Хоаким Силвериодос Реис ја осуди ситуацијата во Португалија и инволвираните беа уапсени и судени. Томас Антонио Гонзага припаѓал на групата и се претпоставува дека учествувал на најмалку два состаноци.

Осуден, осуден, писателот бил уапсен и испратен во егзил во Мозамбик каде требало да остане најмалку десет години.

Меѓутоа, тој на крајот го воспостави својот живот таму, откако се ожени со Јулијана де Соуса Маскарењас, со која имаше две деца. Томас Антонио Гонзага го обновил својот живот во Мозамбик, извршувајќи јавна функција, па дури и до местото царински судија.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.