Tale Missa do Galo nga Machado de Assis: përmbledhje dhe analizë

Tale Missa do Galo nga Machado de Assis: përmbledhje dhe analizë
Patrick Gray

Tregimi i shkurtër "Missa do Galo", nga Machado de Assis, u botua fillimisht në 1893, dhe më vonë u përfshi në veprën Páginas Recolhidas, në 1899. Është një rrëfim i shkurtër, i vendosur në një vetëm hapësirë, me vetëm dy karaktere përkatëse; megjithatë, ky është një nga tekstet më të famshme të autorit.

Përmbledhje e komplotit

Nogueira, narratori, kujton një natë në rininë e tij dhe bisedën që pati me një grua më të vjetër, Conceição . Në moshën shtatëmbëdhjetë vjeç, ai u largua nga Mangaratiba për në Rio de Zhaneiro, me synimin për të përfunduar studimet përgatitore. Ai qëndroi në shtëpinë e Meneses, i cili ishte martuar me një kushëri të tij dhe u martua me Conceição në një martesë të dytë.

Çdo javë, Menesesi thoshte se do të shkonte në teatër dhe do të kryente tradhti bashkëshortore, diçka që të gjithë në shtëpia e dinte: vjehrrën e tij, Nogueira dhe madje edhe vetë gruan. Narratori, megjithëse ishte tashmë me pushime shkollore, zgjodhi të qëndronte në Rio de Zhaneiro gjatë Krishtlindjeve për të marrë pjesë në meshën e mesnatës në Gjykatë. Pasi ra dakord me një fqinj që do ta zgjonte që të shkonin në meshë së bashku, Nogueira ishte duke pritur dhe duke lexuar në dhomën e ndenjjes.

Atë natë, Meneses kishte shkuar të takonte të dashurën e tij dhe Conceição-n, zgjuar. në atë orë të vonë, u shfaq në dhomë dhe filloi të fliste me të riun. Ata flasin për tema të ndryshme dhe Nogueira përfundon duke humbur gjurmët e kohës dhe duke harruar masën. Biseda përfundon kur fqinji troket fortnë xhamin e dritares, duke thirrur rrëfyesin dhe duke i kujtuar atij angazhimin e tij.

Analiza dhe interpretimi i historisë

Kjo është një histori e rrëfyer në vetën e parë, përmes së cilës Nogueira kujton takimin e tij të shkurtër me Conceição-n, i cili la një kujtim të fortë, por edhe dyshimin për atë që ndodhi mes tyre atë natë.

Pikërisht në fjalinë e parë, “Nuk e kuptoja kurrë bisedën që bëra me një zonjë , shumë vite, unë numërova shtatëmbëdhjetë, ajo tridhjetë.” lexuesi informohet për natyrën e fshehtë dhe misterioze të takimit.

Koha e veprimit

Rrëfimi është retrospektiv, duke rrëfyer ngjarje të ndodhura në të kaluarën . Nuk e dimë sa vjeç është tregimtari në kohën kur shkruan, vetëm se ai tashmë është i rritur dhe vazhdon të pyesë veten për qëllimet e Conceição atë natë.

Kujtesa e tij duket se dështon në lidhje me disa detaje të episodi, duke filluar nga vetë data, pasi thotë se ishte në prag të Krishtlindjeve të "1861 ose 1862".

Hapësira e veprimit

Veprimi zhvillohet në Rio de Zhaneiro , ku ndodhej gjykata.Gjithçka që rrëfehet ndodh në shtëpinë e Meneses, më konkretisht në dhomën e ndenjjes.Përshkrimi tregon për një shtëpi borgjeze , e zbukuruar me divane, kolltuqe dhe divane. Dy pikturat e figura femrash, njëra prej tyre Kleopatra, që duket se i japin hapësirës një klimë të caktuar lakmie që bie në kontrast me atë të supozuar.pastërtia e Conceição.

Është vetë gruaja që tërheq vëmendjen për këtë fakt, duke thënë se "ajo preferonte dy imazhe, dy shenjtorë" dhe se nuk mendon se është e përshtatshme që ata të jenë "në një familje. në shtëpi". Kështu, ne mund t'i interpretojmë pikturat si simbole të dëshirës së Conceição, të ndrydhura nga presionet e shoqërisë.

Conceição dhe Meneses: martesa dhe konventat shoqërore

Çifti që jetonte me vjehrrën e tyre -ligji dhe dy skllave femra, mirëpriti Nogueira kur u transferua në Rio de Zhaneiro. Familja jetonte sipas "zakoneve të vjetra": "Në orën dhjetë të gjithë ishin në dhomat e tyre, në dhjetë e gjysmë shtëpia flinte".

Shiko gjithashtu: Lygia Clark: 10 vepra për të zbuluar artisten bashkëkohore

Të jetosh sipas parimeve morale tradicionale dhe konservatore , e zakonshme në atë kohë, çifti riprodhonte sjellje të padrejta dhe seksiste.Menesesi kishte një të dashur, me të cilin takohej çdo javë, dhe gruaja duhej të jepte dorëheqjen dhe të pranonte tradhtinë e heshtur, për të mos shkaktuar skandal.

Për Menesesin dimë shumë pak, përveç pakujdesisë së saj me një grua të ndarë. Për Conceição, ne e dimë se ajo mbeti vetëm në prag të Krishtlindjes, të cilën burri i saj vendosi ta kalonte me dashnoren e tij. Ndoshta për shkak të peshës së data, ose për shkak të lodhjes dhe revoltës me situatën, ajo vendos të afrohet më shumë me Nogueira, megjithëse tradhtia bashkëshortore nuk realizohet.

Kjo vërteton megjithatë ftohtësinë e saj. martesa dhe dëshira e nënkuptuar për t'u përfshirë me një burrë tjetër. kontrolloni më vonë,kur Meneses vdes nga apopleksia dhe Conceição martohet me nëpunësin e tij të betuar.

Conceição dhe Nogueira: aludime të dëshirës dhe erotizmit

Dialogu mes të dyve

Ndërsa Nogueira lexohet Don Kishoti po priste meshën, Conceição u shfaq në dhomë, u ul përballë tij dhe e pyeti "A ju pëlqejnë romanet?". Pyetja, në dukje e pafajshme, mund të ketë një kuptim të fshehur , një probabilitet që duket se bëhet më i fortë ndërsa biseda vazhdon.

Ata filluan duke folur për libra dhe temat ndoqën njëra pas tjetrës në një mënyrë disi të rastësishme, sikur ajo që kishte me të vërtetë rëndësi ishte të qëndronim atje, së bashku. Duket sikur dialogu funksionon vetëm si një justifikim për të ndarë atë moment intimiteti.

Shiko gjithashtu: Llojet e kërcimit: 9 stilet më të njohura në Brazil dhe në botë

Kur rrëfimtarja emocionohet dhe flet më fort, ajo shpejt i thotë “Më ngadalë! Mami mund të zgjohet.”, duke konfirmuar klimën e fshehtësisë dhe njëfarë rreziku në të cilin ndodheshin, pasi nuk do të ishte e përshtatshme që një grua e martuar të fliste me një të ri në atë kohë të natës.

Dëshira e fshehtë

Megjithë papërvojën e tij dhe konfuzionin e dukshëm për atë që po ndodhte, Nogueira vuri re që Conceição nuk i hiqte sytë nga ai. Dhe gjithashtu se "herë pas here kalonte gjuhën mbi buzët e tij, për t'i lagur", në një gjest insinuativ që nuk mund ta anashkalonte.

Përmes rrëfimit kuptojmë se vështrimi iNogueira ishte fiksuar edhe pas gruas së Meneses, i vëmendshëm ndaj çdo lëvizjeje të saj. Admironi çdo detaj : lëkundjen e trupit të saj kur ecën, krahët e saj, madje edhe "gishtat e pantoflave", një metaforë e mundshme për gjoksin e saj. Nëse më parë, fytyra e Conceição ishte "mesatare, as e bukur as e shëmtuar", papritur "është e bukur, është shumë e bukur".

Ne jemi dëshmitarë të transformimit të Conceição në sytë e Nogueira, i cili u largua nga ta shihte si "shenjtore" dhe filloi ta shikonte si një grua tërheqëse, e cila "e bëri të harronte meshën dhe kishën".

Takimi u ndërpre nga fqinji, i cili trokiti në xhamin e dritares. duke thirrur Nogueira në meshën e mesnatës. Pasi në kishë, rrëfimtari nuk mund të harronte atë që kishte përjetuar: "figura e Conceição-s ndërhyri më shumë se një herë, midis meje dhe priftit".

Të nesërmen, ajo veproi normalisht, "e natyrshme, beninje, pa asgjë që i kujtonte bisedën e një dite më parë", sikur asgjë nga këto të mos ishte e vërtetë.

Kuptimi i "Missa do Galo": Machado de Assis dhe natyralizmi

Në këtë histori, ndikimet natyraliste janë të dukshme: preferenca për përshkrimet psikologjike mbi ato fizike, eksplorimi i seksualitetit dhe psikika njerëzore , dëshirat dhe sjelljet e tyre të fshehura që nuk pranohen nga shoqëria.

Megjithëse përralla trajton, në një farë mënyre, temën e tradhtisë bashkëshortore (jo vetëm të Meneses me të dashurin e tij, por edhe të Conceição meNogueira), i vetmi kontakt fizik mes tyre ishte një prekje e lehtë në shpatull.

Në këtë mënyrë nuk u plotësua dëshira që ata ndjenin për njëri-tjetrin; ajo që është e rëndësishme këtu nuk është ajo që ka ndodhur në të vërtetë, por çfarë mund të kishte ndodhur .

Machado de Assis, në stilin e tij shumë të veçantë, kundërshton të shenjtën dhe profanin, vullnetin dhe ndalimin, dëshirën trupore dhe angazhim moral në mënyrë të shkëlqyer. Kështu, ky tekst me një temë në dukje të thjeshtë (dy persona që bisedojnë, gjatë natës) kthehet në një rrëfim plot simbolika. Për të gjitha këto arsye, "Missa do Galo" mbetet një nga shkrimet më të famshme të autorit.

Personazhet kryesore
Patrick Gray
Patrick Gray
Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.