Тале Миса до Гало од Мачадо де Асис: резиме и анализа

Тале Миса до Гало од Мачадо де Асис: резиме и анализа
Patrick Gray

Расказот „Missa do Galo“, од Мачадо де Асис, првично беше објавен во 1893 година, а подоцна беше вклучен во делото Páginas Recolhidas, во 1899 година. Тоа е кратка приказна, сместена во само простор, со само два релевантни знаци; сепак, ова е еден од најпознатите текстови на авторот.

Резиме на заплетот

Ногуеира, нараторот, се сеќава на една ноќ во младоста и на разговорот што го водел со една постара жена, Консеисао . На седумнаесет години ја напуштил Мангаратиба во Рио де Жанеиро, со намера да ги заврши подготвителните студии. Тој остана во куќата на Менесес, кој беше во брак со неговиот братучед и се ожени со Консеисао во втор брак.

Секоја недела, Менесес велеше дека ќе оди во театар и ќе изврши прељуба, нешто што сите во Куќата знаеше: неговата свекрва, Ногуеира, па дури и самата жена. Нараторот, иако веќе бил на училишен распуст, избрал да остане во Рио де Жанеиро за време на Божиќ за да присуствува на полноќната миса на Судот. Откако се договорил со соседот да го разбуди за да можат заедно да одат на миса, Ногуеира чекал и читал во дневната соба.

Таа вечер, Менесес отишол да ги пречека својата љубовница и Консеисао, буден во тој доцниот час, се појавил во собата и почнал да разговара со младиот човек. Тие зборуваат за различни теми и Ногуеира на крајот губи чувство за времето и заборава на масата. Разговорот завршува кога соседот остро чукана прозорецот, повикувајќи го нараторот и потсетувајќи го на неговата посветеност.

Анализа и интерпретација на приказната

Ова е приказна раскажана во прво лице, преку која Ногуеира се потсетува на неговата кратка средба со Консеисао, кој остави силно сеќавање, но и сомнеж за тоа што се случило меѓу нив таа вечер.

Токму во првата реченица, „Никогаш не можев да го разберам разговорот што го имав со една дама , многу години, јас изброив седумнаесет, таа триесет. читателот е информиран за криптичната и мистериозната природа на средбата.

Исто така види: Тотален љубовен сонет, од Винисиус де Мораес

Време на дејствување

Раскажувањето е ретроспективно, раскажува настани што се случиле во минатото . Не знаеме колку години има нараторот во моментот кога пишува, само дека тој веќе е возрасен и продолжува да се прашува за намерите на Консеисао таа вечер.

Се чини дека неговото сеќавање пропаѓа во однос на неколку детали од епизодата, почнувајќи од самиот датум, бидејќи се наведува дека била на Бадник во „1861 или 1862“.

Простор на дејството

Дејството се одвива во Рио де Жанеиро , каде што се наоѓаше Судот. Се што се раскажува се случува во куќата на Менесес, поточно во дневната соба. Описот укажува на буржоаска куќа , украсена со софи, фотелји и софи. Двете слики на женски фигури, една од нив Клеопатра, кои се чини дека на просторот му даваат одредена клима на лакомост што е во контраст со наводнатачистотата на Консеисао.

Самата жена го привлекува вниманието на овој факт, велејќи дека „преферирала две слики, двајца светци“ и дека не мисли дека е соодветно тие да бидат „во семејство дома“. Така, можеме да ги толкуваме сликите како симболи на желбата на Консеисао, потиснати од притисоците на општеството.

Консеисао и Менесес: брак и општествени конвенции

Двојката која живееше со својата мајка во -закон и две робинки, го пречека Ногуеира кога се пресели во Рио де Жанеиро. Семејството живеело според „старите обичаи“: „Во десет часот сите беа во своите соби, во десет и пол куќата спиеше“.

Живеење според традиционални и конзервативни морални принципи вообичаено во тоа време, двојката репродуцираше нефер и сексистичко однесување. Менесес имаше љубовница со која се среќаваше неделно, а сопругата мораше да даде отказ и да го прифати тивкото предавство за да не предизвика скандал.

Исто така види: Знам, но не треба, од Марина Коласанти (целосен текст и анализа)

За Менесес знаеме многу малку, освен нејзината непромисленост со разделена жена. За Консеисао, знаеме дека таа останала сама на Бадник, што нејзиниот сопруг одлучил да го помине со својата љубовница. Можеби поради тежината на датум, или поради умор и револт од ситуацијата, таа решава да се зближи со Ногуеира, иако прељубата не завршува.

Тоа сепак ја потврдува нејзината студенило брак и имплицитна желба да се вмешаш со друг маж.провери подоцна,кога Менесес умира од апоплексија и Консеисао се ожени со својот заколнат службеник.

Консеисао и Ногуеира: навестувања за желба и еротизам

Дијалогот помеѓу двајцата

Додека Ногуеира читаше Дон Кихот чекаше миса, Консеисао се појави во собата, седна спроти него и праша „Дали сакаш романи?“. Прашањето, очигледно невино, може да има скриено значење , веројатност што се чини дека станува посилна како што напредува разговорот.

Тие започнаа со разговор за книги и темите следеа една по друга На малку случаен начин, како она што навистина е важно да остане таму, заедно. Како дијалогот да функционира само како изговор за споделување на тој момент на интимност.

Кога нараторот ќе се возбуди и ќе зборува погласно, таа набрзо му вели „Побавно! Мама може да се разбуди“, потврдувајќи ја климата на тајност и одредена опасност во која се наоѓаа, бидејќи не би било соодветно за мажена жена да разговара со млад човек во тоа време од ноќта.

Притаената желба

И покрај неговото неискуство и видлива збунетост за тоа што се случува, Ногуеира забележа дека Консеисао не го трга погледот од него. И, исто така, дека „одвреме-навреме поминуваше со јазикот преку усните, да ги навлажни“, во инсинуативен гест што не можеше да го игнорира.

Преку нарацијата сфаќаме дека погледот наНогуеира беше фиксиран и на сопругата на Менесес, внимавајќи на секое нејзино движење. Восхитувајте се на секој детал : нишањето на нејзиното тело кога оди, рацете, дури и „прстите на нејзините влечки“, можна метафора за нејзините гради. Ако порано лицето на Консеисао беше „просечно, ниту убаво, ниту грдо“, одеднаш „прекрасно е, многу е убаво“.

Сведоци сме на трансформацијата на Консеисао во очите на Ногуеира, кој ја оставил да ја гледа како „светица“ и почнал да ја гледа како атрактивна жена, која „го натерала да заборави на мисата и црквата“.

Средбата ја прекинал соседот, кој тропнал на прозорското стакло Повикувајќи го Ногуеира на полноќната миса. Откако во црквата, нараторот не можеше да заборави што доживеал: „лигата на Консеисао се мешаше повеќе од еднаш, меѓу мене и свештеникот“.

Наредниот ден, таа се однесуваше нормално, „природно, бенигно, без ништо што ја потсетуваше на разговорот претходниот ден“, како ништо од тоа да не е реално.

Значењето на „Миса до Гало“: Мачадо де Асис и натурализам

Во оваа приказна, натуралистичките влијанија се видливи: претпочитањето на психолошките описи пред физичките, истражувањето на сексуалноста и човечката психа , нивните скриени желби и однесувања кои не се општествено прифатени.

Иако приказната се занимава, на некој начин, со темата на прељубата (не само на Менесес со неговата љубовница, туку и на Консеисао соНогуеира), единствениот физички контакт меѓу нив беше лесен допир по рамото.

На овој начин немаше исполнување на желбата што ја чувствуваа еден за друг; она што е релевантно овде не е она што навистина се случило, туку она што можело да се случи .

Мачадо де Асис, во неговиот многу чуден стил, се спротивставува на светото и профаното, волјата и забраната, телесната желба и морална посветеност извонредно. Така, овој текст со навидум едноставна тема (зборуваат двајца луѓе, во текот на ноќта) се претвора во наратив полн со симболологии. Поради сите овие причини, „Миса до Гало“ останува едно од најпознатите дела на авторот.

Главни ликови
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.