13 неверојатни легенди на бразилскиот фолклор (коментирани)

13 неверојатни легенди на бразилскиот фолклор (коментирани)
Patrick Gray

Народните легенди се приказни раскажани од луѓето од некое место одамна. Овие приказни, или митови, биле пренесувани од една на друга генерација со оралност , односно со говор.

Секоја земја или регион има свои легенди, иако честопати потеклото е неизвесно и измешајте ги културните особини на другите народи.

Во Бразил, повеќето легенди и фолклорни ликови произлегоа од сојузот помеѓу домородните, црните и европските култури .

Можеме да сметаме дека фолклорните митовите се симболи на предците кои ги поврзуваат луѓето со нивните предци преку фантастични наративи полни со значење.

1. Cuca

Cuca е лик од бразилскиот фолклор кој стана добро познат како фигура на стара дама со тело на рептил.

Всушност, таа е волшебничка со моќ на маѓепсување и киднапирање деца, како што гледаме во популарната песна Nana Neném:

Нана, душо

Исто така види: Најимпресивните готски споменици во светот

Таа Цуца доаѓа да ја земе

Тато отиде на нива

Мама тргна на работа

Потеклото на митот е родено во Португалија со ликот Кока, безоблично суштество кое ги плаши непослушните деца .

Во Бразил, оваа легенда стекна важност со интегрирање на приказните за Sítio do Pica Pau Amarelo, литературно дело на Монтеиро Лобато кое има 23 тома, напишано помеѓу 1920 и 1947 година.

Во 2020 година, Нетфликс ја лансираше серијата Невидлив град, коимравјалник.

Следниот ден, сепак, се случува чудо . Момчето излегува без траги на насилство или каснување од мравка. На негова страна е Богородица, неговата заштитничка.

Фигурата на светителот укажува дека момчето се спасило од страдањата и се вознесе на небото. Но, легендата вели дека малото црно момче често се гледа на заливски коњ низ пасиштата, слободно и среќно.

Возбудливата приказна веќе е однесена во кината на најмалку два пати. Во 1973 година, познатиот актер Гранде Отело го играше момчето во филмот O Negrinho do Pastoreio , во режија на Нико Фагундес.

Во 2008 година, беше направена реинтерпретација во Netto e o Tamador де Кавалос , во која Евандро Елиас го живее ликот.

12. Писадеира

Присутна на југоисток, легендата за Писадеира раскажува за суштество кое ги мачи луѓето ноќе, не дозволувајќи им да спијат добро. Се вели дека кога некој ќе прејаде пред спиење, Писадеира се става на стомакот на жртвата.

Ликот обично напаѓа во текот на ноќта и е поврзан со епизоди на парализа на спиење . Овој феномен е чест и се јавува веднаш по заспивањето или пред будењето.

Телото е привремено парализирано и личноста не може да се движи, бидејќи мозокот се буди, но телото не.

Изгледот на писадеира е изглед на слаба жена со очигледни коски. Има долги нокти и кратки нозе,покрај разбушавена коса. Нејзините очи се црвени, а неговата смеа е висока и пискава.

Интересно е да се забележи дека слично суштество веќе било прикажано во 1781 година од швајцарскиот сликар Хенри Фусели во „Кошмар“.

Платно Кошмарот (1781) од Хенри Фузели

13. Comadre Fulosinha

Една легенда од североисточниот регион опишува девојка со долга црна коса која и го покрива целото тело. Кабоклата живее во шумите и ја заштитува природата од напаѓачи и злосторници.

Ентитетот сака да прима понуди како мед и овес, помагајќи му на секој што и` се допаѓа.

Има и такви кои го мешаат Комадре Фулозина со другиот лик, Каипора, бидејќи и двајцата се бранители на шумите.

Ликот е попознат во нејзиниот регион. Во 1997 година, во Ресифе (ПЕ) беше создаден целосно женски бенд, наречен Comadre Fulozinha во чест на фолклорниот мит.

претставува неколку бразилски народни ликови. Кука ја игра Алесандра Негрини и покажува магична моќ да ги контролира пеперутките, да чита мисли и да ги натера луѓето да заспијат. Така, ликот во серијата е повеќе сличен на потеклото на легендата отколку на фигурата со тело на алигатор што најчесто го поврзуваме.

Алесандра Негрини во улогата на Цуца, во Cidade Invisível . На десната страна, Cuca од Sítio do Pica Pau Amarelo (2001), од Rede Globo

За да дознаете повеќе за оваа бројка, погледнете и: Легендата за Кука објасни.

2. Туту

Туту, познат и како Туту Марамба, наликува на ликови кои ги плашат децата, како што се Бои да Кара Прета, Бичо Папао (и самата Кука).

Неговото потекло е европско. , но на Бразилската почва беше трансформирана и го доби ова име како влијание на африканската култура, бидејќи „туту“ доаѓа од „quitutu“, збор од анголско потекло што значи „огр“, според историчарот и фолклорист Камара Каскудо.

<0 Така, суштеството е опишано како кавгаџиско, робусно и покриено со крзно. Во други варијации, таа претставува недефинирано тело.

Во Баија, таа била поврзана со дивата свиња, поради неговата физичка сила и затоа што во регионот животното било наречена со слично име, caitu.

Легендата е присутна и во песните за да ги натераат децата да спијат, како што се:

Tutu marambáia

не доаѓајповеќе овде,

дека таткото на момчето

ви кажува да го убиеш.

Исто така, член на серијата Cidade Invisível, во неа Туту е претставен со голема, брадеста човек кој живее со à Cuca.

3. Иара

Иара е фолклорен ентитет кој е поврзан со водата , поради што ја нарекуваат и Мае Д'Агуа.

Таа се претставува како прекрасна сирена. Половина жена и половина риба, Иара ги маѓепсува мажите со својот маѓепсан глас, привлекувајќи ги на дното на реката. Така, нивните жртви завршуваат со давење.

Таква бројка често е поврзана со африканскиот ентитет Yemanjá , божицата на водите.

Во литературата, Иара веќе е широко истражена, појавувајќи се во делата на Мачадо де Асис, Гончалвес Диас, меѓу другите големи писатели.

Таа е поприсутна во регионот на Амазон во земјата, бидејќи е мешавина на митовите Европејците со домородните елементи .

Во 1881 година, ликот бил опишан од истражувачот Жоао Барбоса Родригес на следниов начин:

Иара е сирената на античките со сите нејзини атрибути, модифицирани од природата и климата. Живее на дното на реките, во сенката на девствените шуми, тенот му е темен, очите и косата црни, како децата на екваторот, изгорени од сонцето што гори, додека оние од северните мориња се руси и имаат очи. зелена како алгата од нејзините карпи.

За да дознаете уште повеќе за овој важен ликфолклор, прочитај: Анализирана легендата за Иара.

4. Сачи

Црно момче, палаво и само со една нога, кое живее со црвена капа на главата и луле во устата. Вака е опишан најпознатиот лик во бразилскиот фолклор.

Саци, или Саци-Переер, по потекло е од јужен Бразил и е присутен во популарната култура уште од колонијалното време.

Многу вознемирен, смешен и разигран, сачито влегува во домовите на луѓето за да игра трикови, како што се размена на сол за шеќер и исчезнување со предмети. Покрај тоа, неговиот силен свиреж служи за да ги прогонува патниците на патиштата.

Оваа бројка претставува и разиграна страна и една на заштита на шумите , бидејќи доминира и во природата, знаејќи дека билките и растенијата се лековити . Така, има моќ да ги збуни луѓето кои влегуваат во шумата без овластување.

Во сите региони на земјата, сацито е познато и неговиот лик е веќе истражен во различни уметнички продукции, без разлика дали се во филмови, книги и приказни во стрипови (HQ).

Како пример може да го споменеме стрипот A Turma do Pererê , лансиран од карикатуристот Зиралдо во 1959 година, првиот стрип во боја во Бразил.

The Saci се појави и во делата на Монтеиро Лобато и освои игран филм во 1951 година, во режија на Родолфо Нани.

Во филмот O Saci (1951 ) кој го игра ликот е Пауло Матосињо

5. Boto

Замислете дека на празникот на Сао ЖоаоУбава девојка запознава елегантен млад човек, тој ја заведува, ја носи до реката и ја оплодува. Потоа исчезне. Темата веројатно беше Бото.

Легендата, вообичаена во регионот на Амазон, вели дека во ноќите на полна месечина или на јунските фестивали, розовиот делфин се претвора во маж и излегува да води љубов со жени. . Тој носи елегантна облека и носи капа на главата за да ја скрие дупката што ја користи за да дише.

Како и повеќето национални митови, Бото е резултат на европската култура измешана со домородната култура.

Неговата фигура се слави на популарните фестивали како што е Festa do Sairé, во Пара.

Ова е фантастична приказна што се користи - дури и денес - за да се оправда несаканата бременост во која мажите не го преземаат татковството, а исто така и случаите на сексуална злоупотреба и насилство врз жените крај реката.

Можете да го погледнете митот и на поетски начин, како симбол на соединувањето помеѓу луѓето и природата .

Во фикција, приказната е веќе неколку пати прикажана, а најпознат е филмот Ele, o Boto (1987) во кој главната улога ја има актерот Карлос Алберто Ричели.

Во 2020 година во серијата Невидлив град , ликот го играше Виктор Спарапане и го доби името по Манаус.

Бото во серијата Невидлив град се вика Манаус

Дознајте уште повеќе за овој неверојатен лик: Legend of the Boto.

6. Тело-Seco

Како негов предлог, Body-Seco е пресушен труп што ги прогонува луѓето, како Walking Dead .

Кога беше жив, момчето беше толку лошо дека ни земјата не го сакаше , протерувајќи го. Суштеството е познато и како Унхудо и кога ќе го напушти телото станува Брададор.

Според фолклористот Камара Каскудо, тоа може да се разбере на следниов начин:

Спојувањето на брададорот- духови, души кои врескаат и плачат, вообичаено во европскиот фолклор, како што е Корпо-Секо, е природно и логично популарно објаснување. Исушениот труп, избркан од земјата, се чини отфрлен од него и ќе биде даден само за исклучително тежок грев. Духот што вреска (Брададор) мора нужно да биде духот што го анимирал Корпо-Секо. И духот и телото исполнуваат судбина, ги задоволуваат моралните и религиозните обврски.

Во Невидливиот град , Сувото тело е безобличен ентитет кој се грижи за живите. 3>

7. Курупира

Еден од најпознатите ликови во бразилската култура е Курупира. Многу силен и брз, тој е опишан како млад човек со огнена коса и неговите стапала свртени наназад .

Гравирање од 1937 година од Ернст Зеунер, германски уметник кој живее во Бразил

Ова се важни атрибути во неговата одбрана на шумите , бидејќи тој живее во шумите и има мисија да ги брани од ловци и други луѓе кои сакаат да и наштетат на шумата.природата, збунувајќи ги со нивните стапалки и силни врисоци.

Во секој случај, тој бил поврзан со „демонски“ ентитети во 19 век, како што може да се види во првиот познат извештај за митот, од Хозе де Анчиета во 1560 година.

Се знае и на сите усни има одредени демони, кои Бразилците ги нарекуваат corupira, кои често ги напаѓаат Индијанците во грмушка, им даваат камшици, ги повредуваат и тие ги убиваат. Сведоци на тоа се нашите браќа, кои понекогаш ги виделе и убиените од нив. Поради оваа причина, Индијанците обично оставаат на одредена патека, која низ груби грмушки води во внатрешноста на земјата, на врвот на највисоката планина, кога поминуваат низ овде, пердуви од птици, вентилатори, стрели и други слични нештата се како еден вид принесување. , жестоко ги моли курупираите да не им наштетуваат.

Факт е дека Курупира може да се поврзе со стравовите, мистериите и исчезнувањата на луѓето во длабочините на шумата.

Прочитајте исто така : Објаснето е легендата за Курупира.

8. Боита

Друг заштитник на шумите е Боитата, огромна огнена змија која ги гори напаѓачите и уништувачите на шумата. Исто така, се верува дека луѓето кои гледаат во Боитата го губат видот и полудуваат.

Зборот Боитата доаѓа од јазикот Тупи-Гуарани и значи мбои , нешто и тата , змија. Така е „огнено нешто“ за домородните луѓе.

Насуштество живее во водите и се претвора во запалено дрво што ги запали оние што ја запалуваат шумата.

Митот произлезе од вистински феномен во мочуриштата и мочуриштата, the will-o-the-wisp . Овој феномен се јавува кога органската материја се распаѓа и ослободува гасови, кои во контакт со кислород произведуваат светлечки честички, фотони.

Илустрација што ја претставува Боитата, од Гилхерме Батиста

9. Мазга без глава

Исто така, поврзана со оган, мазката без глава е лик присутен во ибериската култура и усвоен во североисточните и југоисточните региони на Бразил.

Митот раскажува за една жена која добива казна за врска со свештеникот на заедницата и е претворен во мазга. На местото на главата на животното има голем огнен факел.

Се верува дека магијата трае од крајот на попладнето во четврток до утрото следниот ден . За тоа време мазгата јава низ пасиштата гласно врескајќи ги плашејќи ги жителите.

Љубопитно е да се помисли дека митот раскажува за казна која се применува на жената. Меѓутоа, свештеникот е тој што го прави „злосторството“, на крајот на краиштата тој е оној што се заветува на целомудрие. Така, можно е приказната да се толкува како дел од патријархалната култура која ги обвинува жените и ги казнува.

10. Врколак

врколак е човек кој во ноќите на полна месечина се претвора во огромно и жестоко суштество, пола човек, половинаволк .

Исто така види: Абапору од Тарсила до Амарал: значење на делото

Така, тој е антропозооморфна фигура , односно има човечки (антропо) и животински (зоолошка градина) карактеристики. Овој тип на хибриден карактер се појавува во различни култури, како што се грчката митологија и египетските божества, на пример.

Инаку, во грчката митологија постои слична приказна во која еден човек по име Ликаон е трансформиран од Зевс во врколак. Поради ова, врколакот е познат и како ликантроп.

Во случајот со врколакот од бразилската популарна култура, митот кажува дека осмото дете на двојката веројатно ќе биде едно од овие суштества.

Други верзии сметаат дека тој е седмо дете по 6 жени. Исто така, постои верување дека некрстените бебиња ќе се претворат во врколаци.

Илустрација од 1941 година која прикажува врколак

Прочитајте исто така: Легендата за врколакот и неговата културна репрезентација во Бразил<3

11. Негрињо до Пасторео

Заеднички лик во јужен Бразил е Негрињо до Пасторео. Фигурата е создадена во колонијално време, во 19 век. Гледано како симбол на аболицираност, легендата раскажува за едно црно момче чиј господар бил многу суров тип .

Еден ден, додека се грижел за коњите, момчето дозволува еден од нив да трча далеку. Господарот е бесен и му наредува да го најде. Но, малиот црнец не може да го врати животното.

Господарот потоа го маче малиот роб и го фрла во
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.