Arti Egjiptian: Kuptoni artin magjepsës të Egjiptit të lashtë

Arti Egjiptian: Kuptoni artin magjepsës të Egjiptit të lashtë
Patrick Gray

Ne i kuptojmë si art të lashtë Egjiptian të gjitha manifestimet artistike të prodhuara nga ky popull, midis viteve 3200 para Krishtit. rreth vitit 30 p.e.s.

Në brigjet e lumit Nil, thelbësor për rritjen dhe evolucionin e tij, lindi një nga qytetërimet më të rëndësishme dhe origjinale të të gjitha kohërave: Egjipti i lashtë.

Arti egjiptian kryesisht mori formën e pikturës, skulpturës dhe arkitekturës, duke qenë i lidhur ngushtë me fenë , boshtin rreth të cilit rrotullohej i gjithë sistemi shoqëror. Shprehja artistike atëherë kishte funksionin e afrimit të njerëzve dhe perëndive, duke pasqyruar parime të ndryshme fetare.

Ajo u ankorua edhe në idenë e vdekjes si një kalim në një plan tjetër, ku faraoni (i cili kishte fuqi me karakter hyjnor), të afërmit e tyre dhe gjithashtu fisnikët mund të vazhdonin të ekzistonin.

Maska e vdekjes së Tutankhamun, 1323 para Krishtit

Për këtë arsye, ishte e nevojshme të ruheshin trupat e tyre nëpërmjet mumifikimin dhe gjithashtu prodhojnë objekte për këtë realitet të ri që do të vinte. Kështu u shfaq arti funerar , me statujat, vazot dhe pikturat që zbukuronin varret.

Këto krijime përfaqësonin perënditë dhe faraonët, duke rrëfyer episode mitologjike, ngjarje politike dhe momente të historisë. jetën e përditshme, duke pasqyruar hierarkinë dhe organizimin shoqëror të kohës.

Ndjekja e një grupi shumë të ngurtëe normave dhe teknikave të prodhimit, ndër të cilat spikaste ligji i frontalitetit në pikturë, artistët ishin anonimë dhe kryenin një detyrë që konsiderohej hyjnore.

Megjithëse këto rregulla rezultuan në një vazhdimësia gjatë shekujve , periudhat e ndryshme historike sollën ndryshime të vogla dhe risi në mënyrat në të cilat egjiptianët krijuan.

Perandorinë e Vjetër (3200 para Krishtit deri në 2200 BC), arkitektura u shënua nga ndërmarrje të mëdha që synonin të shfaqnin fuqinë e faraonit, si Sfinksi dhe piramidat e Gizës. Tashmë në Mbretërinë e Mesme (2000 para Krishtit deri në 1750 para Krishtit), piktura dhe skulptura zunë skenën qendrore.

Piktura mbi varrin e Nebamunit, e cila përshkruan muzikantë dhe kërcimtarë

Nga njëra anë, ata shfaqën imazhe të idealizuara të familjes mbretërore; nga ana tjetër, ata filluan të përfshijnë figura të popullit (si skribët dhe mjeshtrit), të cilët treguan ekspresivitet dhe natyralitet më të madh.

Disa liri artistike u intensifikua në Perandorinë e Re ( 1580 p.e.s. deri në vitin 1085 p.e.s.), për shembull, përmes statujave të famshme me kafka më të zgjatura.

Pronarët e një shoqërie dhe kulture shumë të zhvilluar, egjiptianët eksploruan gjithashtu lëndë të ndryshme komplekse, si matematika dhe mjekësia, edhe duke pasur një sistemi shkrimi .

Falë gërmimeve arkeologjike që u zhvilluan gjatë gjithë shekullit të 19-të, ne tani kemiduke qenë në gjendje të deshifrojmë hieroglifet e tyre, diçka që na lejoi të kuptojmë më mirë vlerat, mënyrat e jetesës dhe artefaktet e tyre.

Me pak fjalë, mund të themi se Egjipti i Lashtë la një trashëgimi të madhe artistike dhe kulturore që vazhdon të zgjojë magjepsja e vizitorëve të panumërt dhe njerëzve kureshtarë nga e gjithë bota.

Piktura egjiptiane e lashtë

Në pikturën egjiptiane, konventat për krijimin ishin shumë të forta dhe mënyra se si u ekzekutuan ato përcaktuan cilësinë e puna. Një nga rregullat kryesore ishte ligji i frontalitetit , i cili urdhëronte që trupat të lyhen në dy kënde të ndryshme.

Busti, sytë dhe shpatullat duhet të shfaqen në pozicionin ballor, ndërsa koka dhe gjymtyrët u treguan në profil. Synimi pas këtij pozicioni shumë të pazakontë ishte të nënvizonte ndryshimet midis artit dhe realitetit.

Oborri i Osiris, pjesë e Librit të të Vdekurve

Shpesh, vizatimet shoqëroheshin me hieroglife; kjo është ajo që ndodh në Librin e të Vdekurve , një koleksion papirusesh që ishin vendosur në varre. Bojrat, të prodhuara nga mineralet, përfunduan të konsumuara me kalimin e kohës.

Këto piktura u shënuan nga një grup simbolikash të pranishme edhe në ngjyrat të përdorura. Për shembull: e zeza përfaqësonte vdekjen, e kuqja nënkuptonte energji dhe fuqi, e verdha simbolizonte përjetësinë dhebluja nderoi Nilin.

Duke jetuar në një organizatë shoqërore me role dhe hierarki jashtëzakonisht të përcaktuara, egjiptianët krijuan piktura që shprehnin këto ndarje. Kështu, madhësia e figurave të paraqitura në imazhe nuk varej nga perspektiva, por nga rëndësia e tyre në strukturën shoqërore, nga fuqia e tyre.

Pikturë nga varri i Nebamunit që tregon gjuetinë e faraonit

E pranishme në dekorimin e objekteve dhe ndërtesave, piktura ishte një element i rëndësishëm në zbukurimin e varreve të faraonëve. Përveç portretizimit të perëndive dhe episodeve fetare, ai u fokusua edhe tek ai që kishte vdekur, duke ilustruar skena beteje ose imazhe të përditshme, si gjuetia dhe peshkimi.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se këto portrete ishin larg duke qenë një kopje besnike, duke paraqitur në vend të kësaj një fizionomi të idealizuar . Megjithatë, në periudhën e Mbretërisë së Re, piktura egjiptiane filloi të shfaqte më shumë risi, me më shumë lëvizje dhe detaje.

Skulptura egjiptiane

Skulpturat egjiptiane ishin jashtëzakonisht të pasura dhe të rëndësishme në kulturën e tyre, duke u dhënë artistëve hapësirë ​​më e madhe për kreativitet dhe inovacion.

Statuja e Kleopatrës VII Filopator

Me dimensione monumentale ose të reduktuara, në formën e bustit ose figurave të plota, këto veprat kishin një larmi të madhe.

Përveç faraonëve dhe familjeve të tyre, ata u frymëzuan edhe ngaqytetarë të zakonshëm egjiptianë (si artistë dhe skribë), si dhe kafshë të ndryshme.

Shiko gjithashtu: Mbretëresha e Kuqe: Rendi i leximit dhe përmbledhja e tregimit

Në disa periudha, si në Mbretërinë e Mesme, rregullat ishin më të rrepta, me paraqitje të ngjashme dhe të idealizuara. Megjithatë, gjatë fazave të tjera, skulptura mbajti një sy për detaje se kush po portretizohej.

Statuja Shkruesi i ulur, 2600 para Krishtit

Kështu, ky lloj shprehjeje artistike riprodhonte karakteristikat dhe veçoritë fizike, duke treguar edhe statusin social të secilit.

Shkrimtari i ulur , i ekspozuar në muzeun e Luvrit, është një i dukshëm. shembull. Në pjesë gjejmë një mesoburrë që ushtron zanatin e tij, sikur po pret tekstin që do të diktohej nga faraoni apo ndonjë fisnik.

Megjithatë, skulpturat funerare Egjiptianët ishin më luksozët dhe, për rrjedhojë, mbeten më të pranishëm në imagjinatën tonë. Ky është rasti i imazheve ikonike si maska ​​e vdekjes së Tutankhamun dhe busti i Nefertitit.

Busti i Nefertitit, krijuar nga skulptori Tutemés, 1345 pes

Ky i fundit ilustron se si parimet e skulpturës u ndryshuan me kalimin e kohës, dhe kishte momente jashtëzakonisht origjinale.

Nefertiti, gruaja e faraonit Akhenaten, i përkiste Periudhës Amarna , kur perëndia e diellit (Aton) ishte më të kulturuarit. Në atë kohë, për arsye të panjohura për ne, ishte familja mbretëroree përfaqësuar me kafka të zgjatura.

Arkitektura egjiptiane

Për shkak të ndërmarrjeve të saj të mëdha dhe të paharrueshme, arkitektura e Egjiptit të Lashtë vazhdon të konsiderohet një trashëgimi e madhe e njerëzimit.

Ndërsa shtëpitë dhe ndërtesat ushtarake praktikisht u bënë për të shërbyer funksionet e tyre, tempujt, faltoret dhe varret mendohej se do të zgjasin një përjetësi. Kjo është arsyeja pse ato ishin vepra kaq të kushtueshme dhe rezistente që kërkonin kohë, pasi kanë mbijetuar deri në ditët e sotme.

Piramidat e Gizës, Vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s

Giza Nekropoli , me piramidat dhe Sfinksin e Madh, është padyshim një nga atraksionet më të mëdha turistike ndërkombëtare. Piramida e Madhe e Gizës, një nga Shtatë mrekullitë e botës, u ndërtua midis 2580 para Krishtit. dhe 2560 p.e.s., për faraonin Keops.

Qëllimi ishte që të ndërtohej një shtëpi e përjetshme, e denjë për familjen e tij, ku ata mund të kalonin këtë "jetë të dytë". teknikat e tij të ndërtimit ishin novatore dhe, edhe sot, zgjuan interesin dhe kureshtjen e shumë njerëzve.

Sfinksi i Madh i Gizës

Ende në Giza, ne kanë Sfinksin e Madh , i cili është 20 metra i lartë dhe është ndërtuar për të përfaqësuar faraonin Khafre, gjatë mbretërimit të tij (2558 para Krishtit – 2532 para Krishtit).

Shiko gjithashtu: Të gjithë unë, nga John Legend: tekst, përkthim, klip, album, për këngëtarin

Figura, e cila kishte kokën e një qenie njerëzore dhe trupi i një luani, ishte pjesë e mitologjisë egjiptiane dhe lidhej mekulti i hyjnive.

Shih gjithashtu
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.