Alive (Pearl Jam): значење на песната

Alive (Pearl Jam): значење на песната
Patrick Gray

Alive е првиот сингл на Pearl Jam. Песната е компонирана од гитаристот Стоун Госард, а текстот го напиша вокалистот Еди Ведер.

Alive се појавува на деби албумот на бендот насловен Ten (1991) и раскажува приказната за инцест.

Објавена на 2 август 1991 година, песната се смета за еден од најголемите хитови на северноамериканската рок група.

Значењето на песната

Alive ја раскажува приказната за еден млад човек кој ја губи својата земја кога открива дека неговиот татко сепак е само негов очув. Биолошкиот татко умрел, а мајката би стапила во подоцнежна врска, со оној кој ќе и стане очув.

Мајката го повикува синот, кој е веќе тинејџер, да разговара на оваа тема:

Сине, рече таа, имам ли една мала приказна за тебе (Сине, рече таа, имам мала приказна за тебе)

Она што мислеше дека е твојот татко не беше ништо друго туку а. .. ( Што мислеше дека татко ти е само...)

Исто така види: Приказната на слугинката, од Маргарет Атвуд

Додека седеше дома сам на тринаесет години

Твојот вистински татко умираше, извини што не не го гледам, (твојот вистински татко умирал, жал ми е што не го видела) се чини дека мајката е малку олеснета што ја симна таа тежина од нејзините раменици:

но мило ми е што зборуваше...во него е сместена песната Alive .

Официјален клип

Клипот за Alive е црно-бел и е снимен на концерт направен од бенд на денот на 3 август 1991 година во Вашингтон.

Снимката ја режираше еден пријател од детството на Стоун Госард по име Џош Тафт.

Објавено во септември, видеото беше номинирано за најдобро алтернативно видео ( 1992) на MTV Video Music Awards.

Pearl Jam - Alive (официјално видео)

Видете исто така

  (Но, мило ми е што разговаравме)

  Се чини дека мајката никогаш не ја преболува смртта на нејзината прва љубов, таткото на нејзиното дете. Повеќето композиции на Перл Џем беа создадени од вистински приказни за луѓе што Ведер ги познаваше. Alive , на пример, се заснова на личното искуство на Ведер. Креаторот претпоставува дека ја составил „врз основа на работи што се случиле и други што ги замислував“.

  Мајката е изненадена од физичкиот изглед на нејзиниот син, кој станува сè повеќе сличен на неговиот мртов татко. Како првата љубов, покојна, некако да се овековечила преку потеклото:

  Ох јас, ох, уште сум жив (сè уште сум жив)

  Еј јас, ох, јас 'сè уште сум жив (Еј, ах, сè уште сум жив)

  Еј, ох, сè уште сум жив (Еј, ах, јас сум сè уште жив)

  Еј.. .о... (Еј... Ах)

  Инцест: контроверзна тема во Alive

  Оттогаш е најконтроверзниот дел од стиховите започнуваат, кога се сугерира дека болката на мајката ја наведува на инцестуозна врска со нејзиниот син поради неговата сличност со биолошкиот татко.

  Самиот текстописец веќе претпоставил дека стиховите на Alive се занимаваат со инцест, иако стиховите се подискретни кога се однесуваат на ова прашање. Знаеме само дека синот е веќе млад човек кога мајката влегува во неговата соба:

  О, таа оди полека, низ собата на еден млад човек.млада)

  Таа рече дека сум подготвен...за тебе (Таа рече дека сум подготвен... за тебе)

  Не можам да се сетам на ништо до ден-денес (јас не можам да се сетам на многу од тој ден)

  'Cept the look, the look... (Освен изгледот, изгледот)

  Ох, знаеш каде, сега не можам види, јас само зјапам... (Знаеш каде, сега не можам да го видам, само зјапам)

  Публиката гледа како проблематичниот однос помеѓу мајката и синот предизвикува момчето да има сериозни психолошки проблеми . Во одреден момент, мајката ја сфаќа конфузијата што ја прави меѓу синот и таткото:

  Дали нешто не е во ред, таа рече дека е така)

  Сè уште си жив, рече таа

  Текстовите се вознемирувачки бидејќи гледаме дека жената е исплашена од можноста нејзината прва љубов да биде жива во присуство и телото на синот.

  Во исто време го гледаме одговорот на син, кој тврди дека е жив и ја заслужува својата шанса да има независен и среќен живот:

  О, и дали заслужувам да бидам (И јас заслужувам да бидам)

  Дали е тоа прашањето (Esse esse a question)

  Letra

  Сине, рече таа, имам ли малку приказна за тебе

  Она што мислеше дека е твојот татко не е ништо друго туку нешто. ..

  Додека седеше дома сам на тринаесет години

  Твојот вистински татко умираше, извини што не го виде,

  но мило ми е разговаравме...

  О, јас, ох, уште сумжив

  Еј, ох, уште сум жив

  Еј, ох, уште сум жив

  Еј...о...

  О, таа оди полека, низ собата на еден млад човек

  Таа рече дека сум подготвен...за тебе

  Не можам да се сетам на ништо до денес

  'Забележете го изгледот, погледот...

  Ох, знаете каде, сега не можам да видам, само зјапам...

  Јас, сè уште сум жив

  Еј јас, но, јас сум сè уште жив

  Еј јас, момче, сè уште сум жив

  Еј јас, јас, јас, јас, сè уште сум жив, да

  Ох да...да да да...о...о...

  Дали нешто не е во ред, рече таа

  Па, се разбира е

  Сè уште си жив, рече таа

  О, и дали заслужувам да бидам

  Дали е тоа прашањето

  И ако е така.. .ако е така...кој одговара...кој одговара...

  Јас, ох, сè уште сум жив

  Еј јас, ох, уште сум жив

  Еј, но, сè уште сум жив

  Да, оо, сè уште сум жив

  Да да, да, да, да, да, да

  Превод

  Сине, рече таа, имам мала приказна за тебе

  Она што мислеше е дека татко ти не е ништо повеќе од

  Додека ти беше дома сам на тринаесет

  Твојот вистински татко умираше, жал ми е што не го видовте

  Но, мило ми е што разговаравме

  сè уште сум жив

  Еј Јас, ах, сè уште сум жив

  Еј јас, ах, уште сум жив

  Еј... Ах

  Таа оди полека, низ млад човек соба

  Таа рече дека сум подготвен... за тебе

  Не можам да се сетаммногу од тој ден

  Освен изгледот, погледот

  Знаеш каде, сега не гледам, само зјапам

  сè уште сум жив

  Еј јас, но, сè уште сум жив

  Еј јас, момче, сè уште сум жив

  Еј јас, јас, јас, јас сум сè уште жив

  О да, да, да. .. о... о

  Нешто не е во ред, рече таа

  Секако дека постои

  Сè уште си жив , рече таа

  И јас заслужувам да биде

  Тоа е прашањето

  Што ако е... Што ако е... Кој ќе одговори... Кој ќе одговори

  Јас сум сè уште жив

  Еј јас, ах, уште сум жив

  Еј мене, но, јас сум сеуште жив

  Да, ах, сè уште сум жив

  Да, да, да, да, да

  За создавањето на Alive

  Потрагата за вокалист

  По смртта на вокалистот Енди Вуд, жртва на предозирање со хероин, Стоун Госард и Џеф Амент (поранешни членови на бендот Mother Love Bone) почнаа да бараат некој што ќе го пополни местото на Вуд.

  Закрепнувањето по смртта на нивниот пријател кој почина рано на само 24 години беше тешко. , на 19 март 1990 година. Според Џеф Амент:

  „Во тој момент, откако Енди почина, Стоун беше единствената личност [од Mother Love Bone] што пишува на навистина конзистентно ниво"

  Стоун Госард, гитаристот, веќе го создаде Dollar Short (мелодијата на песната што ќе стане Жив ) и чекаше лирика за да ја заврши својатакомпозиција.

  Dollar Short беше вклучена во демо лента создадена од членовите на бендот со надеж дека ќе најдат нов пејач за групата.

  Тоа беше вокалот Еди Ведер кој, кога добил копија од касетата со акордите на Стоун, напишал стихови што го фиктивизирале откритието на лирското јас дека таткото всушност не бил биолошкиот татко.

  Песната се заснова на самото искуство на Ведер лична и се смета за делумно автобиографска креација. Самиот Ведер, во интервју дадено за списанието Rolling Stone, рече:

  „Приказната за музиката е дека мајката е мажена за нејзиниот сопруг, таткото на нејзиното дете, а тој умира. Тоа е интензивна работа бидејќи синот е физички сличен на неговиот татко. Синот расте во таткото, личноста што таа ја изгуби. Таткото е мртов, а сега оваа неред, мајка му, неговата љубов, како ја сака, како таа го сака? Всушност, мајката, и покрај тоа што се омажила за некој друг, никогаш не сакала никого како нејзиниот прв сопруг, кој починал. Знаеш како е, први љубови и слично. Но, момчето умре. Како можеше да го вратиш? Но, синот... личи токму на него. Чудно е. Па таа го сака. Синот е несвесен за сето ова. Тој не знае што по ѓаволите се случува. Сè уште се справува, сè уште расте. Тој се уште се занимава со љубовта, тој се уште се справува со смртта на неговиот татко."

  Овокалистот и текстописец Ведер работеше како придружник на бензинска пумпа во Сан Диего (Калифорнија) за да ја финансира својата кариера како пејач и текстописец. Тоа беше Џек Ајронс, поранешен тапанар на Red Hot Chili Peppers, неговиот пријател, кој ја помина демо лентата на гитаристот Стоун Госард.

  Бендот бараше вокал и се чини дека материјалот падна во право раце. поставете го демото на музика со стиховите на она што ќе стане познато како мини опера Mamasan . Според тоа, Alive е дел од трилогијата создадена од Ведер која се состои од песните Alive , Once и Footsteps .

  Идниот пејач, во тоа време сè уште срамежлив, потоа истрча назад во апартманот на Mission Beach што го делеше со неговата долгогодишна девојка, Бет Либлинг.

  Ксетата со споменатата мини опера беше внимателно продуцирана од Ведер, кој ја наслови креацијата Mamasan и го испрати до бендот.

  Касета и пакување кое ќе стане почеток на Pearl Jam. Горенаведената слика е преземена од специјалното поле за повторно издавање на Ten .

  Внесокот содржи слика на Ведер преземена од фотокопирот на делото. Илустрациите се рачно изработени од самиот композитор и недобро знае што претставуваат (дали би биле метеорити? сперматозоиди кои бараат јајце клетка?). Цртежот содржи и датум со месец и ден: 9/13.

  Првиот човек што ја слушна лентата беше басистот Амент од Сиетл, кој веднаш го повика гитаристот и му рече: „Стоун, подобро дојди овде ".

  За една недела групата беше веќе обединета и Alive беше првата песна што ја свиреа заедно.

  На 18 јуни 1992 година во Цирих, Швајцарија, бендот ги свиреа трите песни заедно. Еди ги претстави вака:

  „Не сакам да расипувам никакви интерпретации на песните што ги имате, но овие креации се за инцест и убиство и сето тоа добри работи. И ако можете да ја замислите во вашиот ум, третата песна се одвива во затворска ќелија, така што ова е нашата мала мини опера.“

  Запознајте ја трилогијата подобро

  Alive , првиот дел од трилогијата, е третата песна од деби албумот Ten , издаден во 1991 година. Ако во Alive лирското јас и мајката имаат инцестуозна врска , во следната песна поединецот се појавува вознемирен и станува сериски убиец кој оди наоколу истребувајќи невини луѓе.

  Ова е приказната за Once , втората песна од трилогијата :

  Признавам...што да се каже...да...тоа...без болка...ммм... (ќе се олеснам...без болка.. .ммм...)

  Љубовник на задната улица на страната на патот

  Исто така види: Милтон Сантос: биографија, дела и наследство на географот

  Добив бомба во слепоочницата што ќе експлодира (имам бомба во слепоочницата и ќе експлодира)

  Добив шеснаесет мерач закопан под облеката

  Откако го гледаме modus operandi на убиецот во низа, го чекаме последниот дел од трилогијата.

  Третата песна, наречена Footsteps , веќе претставува осуда на субјектот на смртна казна, текстот ја прикажува неговата егзекуција.

  Не размислувајте ни да стигнете' јас, нема да бидам дома, немој воопшто да мислиш на мене (Не помислувај да доаѓаш овде, воопшто не мисли на мене) ... (Го направив она што требаше да го направам, ако имаше причина зошто беше ти)

  Албумот Ten

  Албумот на американскиот бенд, издаден во 1991 година, се смета за еден од најуспешните деби албуми на рок . Компилацијата обединува 11 песни, тие се:

  1. Once
  2. Even Flow
  3. Alive
  4. Зошто да одам
  5. Црно
  6. Џереми
  7. Океани
  8. Транк
  9. Градина
  10. Длабоко
  11. Објавување

  Коверица на албумот Ten , издаден во 1991 година, кој
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.