Историјата на танцот низ времето

Историјата на танцот низ времето
Patrick Gray
призната, вклучително и на меѓународно ниво, е Дебора Колкер. Уметникот ја основа Cia de Dança Дебора Колкер, која во 1994 година го одржа својот прв настап. Движењата предложени од Дебора предизвикуваат размислување, а во некои кореографии тие и пркосат на гравитацијата, работејќи на рамнотежа и доверба во тимот.Ослободете се

Танцот е изразен јазик кој ги користи движењата на телото како алатка за уметничка и комуникативна елаборација. Покрај тоа, тој е и средство за забава и, често, за социјална интеракција.

Како и другите манифестации на уметноста, танцот успева, во некои случаи, да ги пренесе и културните вредности на одреден народ. како да се преведе во гестови огромен опсег на емоции и чувства.

Примитивен танц (во праисторијата)

Танцот настанал во примитивните цивилизации. Можеме да сметаме дека гестикуларниот јазик бил еден од првите форми на комуникација меѓу човечките суштества, кој се појавувал дури и пред говорот.

Како показател за почетоците на танцот, можеме да ги забележиме пештерските слики што овие цивилизации ни ги оставиле, некои откривајќи групи на луѓе кои танцуваат.

Сликање со јаже во пештера што претставува групи на луѓе кои танцуваат

Се верува дека оваа манифестација се појавила заедно со првите музички изрази, бидејќи, иако може да се постојат одделно од друга, тоа се јазици кои се поддржуваат еден со друг.

Така, поттикнати од звуците на природата, дланките, отчукувањата на срцето и други звуци, праисториските мажи и жени почнуваат да ги движат своите тела со комуникативна намера , на комуникација и исто така духовно.

Милениумски танци (во антиката)

Пред христијанството да станеформиран како најголема сила во западниот свет и го осудува танцот како профан, овој израз, напротив, се сметал за свет од народите од антиката.

Во цивилизациите на Месопотамија, Индија, Египет и Грција, танцот се сметал за начин на славење божества, кој се изведувал главно во ритуали.

Сликите што содржат танцови сцени се пронајдени и во грчки и во египетски артефакти.

Египетското сликарство кое прикажува жена во акробатска положба што сугерира танц

Танцот во средниот век (помеѓу 5 и 15 век)

Средниот век бил период во кој Католичката црква ги диктирала правилата на општеството. Имаше силно морализирачко чувство и танцот, бидејќи го користеше телото, се сметаше за профана манифестација, поврзана со паганската и еретичката култура.

Сепак, селаните продолжија да практикуваат танци на популарните фестивали, обично во групи.

Дури и во замоците, танцувањето се практикувало на прослави, од кои подоцна се појавиле дворски танци.

The Wedding Dance (1566), од Питер Бројгел Старец

Танц во ренесансата (помеѓу 16 и 17 век)

Во периодот на ренесансата танцот почнал да има повеќе уметничко значење. Овој јазик, претходно отфрлен и сметан како еретички, добива простор меѓу благородништвото и станува симбол на социјалниот статус.

Така, настанувааттанцови професионалци и поголема систематизација на овој израз, со групи научници посветени на создавање стандардизирани гестови и движења. Токму во тој момент се појавил балетот.

Наречен балето во Италија, овој начин на танцување добил други територии, станувајќи истакнат во Франција во 16 век.

На тоа време>

Токму на француска територија овој танц бил всушност консолидиран, особено во дворот на кралот Луј XIV. Монархот интензивно се занимавал со балет, станувајќи танчер.

Неговиот прекар „Реи-Сол“ се појавил по настапот во Балетот де ла Нуит , во кој носел многу светкава и светла претстава на ѕвездениот крал.

Претстава на францускиот крал Луј XIV во танц на Ballet de La Nuit со костим што го претставува сонцето, поради што го добил прекарот „Реи Сол“

Танцот во романтизмот (крајот на 18 и 19 век)

Ерата на романтизмот, која се појави на крајот на 18 век, беше многу плодна за класичниот танц во Европа, поточно за балет. Токму кога овој вид танц се консолидира и станува еден од најрепрезентативните уметнички изрази на тој период, пренесувајќи ја сета сентименталност,идеализирање и склоност кон „бегање од реалноста“, типично за романтичарите.

Костимите во овие претстави придонесуваат и за создавање на „зашеќерена“ атмосфера на романтичните балети, при што танчерите носат здолништа од тул до теле, поинте чевли и коса врзана во пунџи.

Едно од најистакнатите претстави во тоа време беше Жизел (или Лес Вилис ), изведена за прв пат во 1840 г. од Националната опера од Париз.

Танцот ја раскажува приказната за Жизел, селска девојка која се заљубува во маж и е разочарана кога ќе открие дека тој е веќе свршен. Покрај тоа, постои силно присуство на духовите на младите девици кои умреле без да се венчаат.

Ова беше првиот балет што беше поставен на сцена со сите танчерки во чевли со пунти, користени за давање чувство на левитација во телото.стадиум. Видете ја интерпретацијата на Жизел на руската балерина Наталија Осипова во Кралската опера.

Жизел - Акт II pas de deux (Наталија Осипова и Карлос Акоста, Кралскиот балет)

Исто така е важно да се нагласи дека во другите делови на светот се случувале различни форми на танц.

Во Бразил, на пример, во средината на деветнаесеттиот век, самбата, танцот и музиката со силно африканско влијание се појавуваат меѓу поробеното црно население.

Модерен танц (прва половина на 20 век)

Во првата половина на 20 век, кога модерната уметностсе појавува, внесувајќи нов поглед на уметничкото творештво воопшто, модерниот танц се појавува и во САД и Европа.

Така, модерен танц можеме да го наречеме збир на изрази кои се обидуваат да ја прекинат ригидноста на танцовата класика. За ова, беа развиени неколку техники со цел да се донесе поголема флуидност и слобода на гестот, длабоко истражувајќи ги човечките грижи и емоции.

Иако опсегот на можности во модерниот танц е широк, некои карактеристики се повторуваат. Во него ја имаме употребата на центарот на каросеријата како оска, односно поместување на багажникот во пресврти и откачувања. Сè уште постои истражување на движењата за паѓање, спуштање или лежење, што дотогаш не се користело.

Имаше многу луѓе одговорни за овој нов начин на создавање и ценење на танцот, една од нив беше северноамериканската Исадора Данкан (1877-1927), кој се смета за претходник на модерниот танц.

Изадора Данкан настапуваше во 1920-тите. Кредити: Getty Images

Изадора ја револуционизираше уметноста на движењето со тоа што донесе пофлексибилни и емотивни гестови. Покрај тоа, таа ги напушти крутите костими на класичниот балет, инвестирајќи во лесни и лелеави облеки и слободата на боси стапала.

Исто така види: Што е визуелна песна и главни примери

Во моментов, можно е да се цени нејзиното наследство преку танчери кои толкуваат кореографии оставени од Исадора, како што е Шпанката Тамара Рохо при изведувањето на солоПет валцери на Брамс во начинот на Исадора Данкан.

Пет Брамс валцери во начинот на Исадора Данкан - Соло (Тамара Рохо, Кралскиот балет)

Современ танц (средината на 20 век до денес)

Танцот што се игра денес се нарекува современ танц. Како и другите манифестации на современата уметност, танцот денес носи неколку референци и инспирации, кои се појавија околу 60-тите.

Исто така види: Ништо друго не е важно (Металика): историја и значење на стиховите

Потеклото на современиот танц има тенденција да биде поврзано со гестикуларните истражувања на северноамериканските уметници од Џадсон Танцов театар . Колективот вклучуваше танчери, визуелни уметници и музичари и ја иновираше танцовата сцена во Њујорк, влијаејќи на јазикот на танцот што ќе следи.

Танчерката Ивон Рајнер на фотографија од 1963 година за време на пробите во Танцовиот театар Џадсон . Кредити: Al Giese

Иако не постои само еден начин да се развие, во Бразил, вообичаено е овој јазик да користи некои техники како што се работа на подот (работа на подот ). Во овој метод се истражуваат движења на ниско ниво, користејќи го подот како потпора.

Меѓутоа, најважно е дека современиот танц може да се сфати како израз кој бара свесност за телото, грижа за прашања кои се надвор од техничките аспекти и вреднувањето на креативноста и импровизацијата.

Бразилски танчер и кореограф многу
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.