Симболика: потекло, литература и карактеристики

Симболика: потекло, литература и карактеристики
Patrick Gray
Еспанка (1894-1930), кој и покрај тоа што не бил целосно симболист, пиел од изворот на оваа литературна струја.

португалска симболистичка поезија

Статуа , од Камило Песанха

Ми здосади да ја испробувам твојата тајна:

Во твојот безбоен поглед, ладен скалпел,

Мојот поглед се скрши, дебатирајќи за тоа ,

Како бран на сртот на карпа.

Тајната на оваа душа е мојата тајна

И мојата опсесија! Да го пијам

Јас бев твојата оскуларна усна, во кошмар,

За ноќи на страв, полни со страв.

И мојот запален бакнеж, халуциниран,

Оладена над правиот мермер

Онаа полуотворена ледена усна...

Таа мермерна усна, дискретна,

Тешка како затворена гробница,

Спокојно како тивко езеро.

(од книгата Клепсидра)

Во предметната песна, авторот се фокусира на теми како што се љубовта, загубата на саканата личност и страдањето што го создава ова оплакување.

Преку малку погребни метафори, поетот зборува за чувството на фрустрација кога бара љубов и не може да извлече љубовен поглед, реципрочен став.

Песната, исто така, ја открива бездната меѓу луѓето, особено меѓу двајца љубовници, бидејќи не е можно да се запознае душата на другиот во длабочина.

Florbela Espanca

Видете го и видеото подолу со песната Одио? , од Флорбела Еспанка, рецитирана од актерката Клара Троколи.

Клара Троколи

Симболизмот беше уметничко движење што се случи во Европа во 19 век.

Влакното опфаќаше неколку јазици на уметноста, со акцент на литературата, особено на поезијата.

Тоа беше тенденција која се засноваше на спротивставување на објективноста на претходните движења како што е парнасијанизмот, покрај идеалите на науката и материјализмот.

Така, симболиката претставуваше начин на изразување заснован на субјективност, фантазија, мистерија и бегство од

Потекло и историски контекст на симболизмот

Симболизмот никнува во Европа во втората половина на 19 век, поточно во Франција, околу 1880 година.

Во тоа време , светот доживуваше големи промени, и во однос на социјалните, економските и културните прашања.

Напредокот на капиталистичкиот систем, консолидацијата на индустриската револуција, подемот на буржоазијата и споровите за нови пазарни ниши и местата за истражување, како што е африканскиот континент, длабоко го трансформираа општеството. Подоцна, таквите фактори предизвикаа жални епизоди како што е Првата светска војна (1914-1918).

Исто така види: Поема Сите љубовни писма се смешни од Алваро де Кампос (Фернандо Песоа)

Во овој контекст, типот на размислување што преовладуваше беше научизмот, со позитивистичко потекло. Таквата филозофска линија беше крајно рационална и се обидуваше објективно да ја разбере и објасни реалноста, вреднувајќи ја науката на штета на духовноста ина метафизичките теории.

Меѓутоа, оваа форма на расудување беше отфрлена од добар број луѓе, главно од општествените слоеви кои не беа „подобрени“ со благословите на капитализмот. Овие луѓе дури сметале дека овој систем предизвикал одредено духовно растројство.

Така како побивање на овој светоглед се јавува симболиката која има место на развој главно во поезијата.

Исто така види: Романска уметност: разберете што е тоа со 6 важни (и карактеристични) дела

Ова ново движење се појавува како афирмација на спиритуалистичките идеи, настојувајќи да ги доближи човечките суштества до божественото, космичкото и необјаснивото.

Симболистичкиот тренд не беше многу долготрајен, но се прошири за други земји, како што е Португалија, а исто така и за Бразил.

Карактеристики на симболистичкото движење

Како што беше речено, оваа нишка имаше цел да го воздигне етерскиот и мистичен карактер, вреднувајќи го човечкото душата, несвесното и индивидуалноста. Така, можеме да кажеме дека карактеристиките што најмногу се истакнуваат во ова движење се:

  • Субјективен и нејасен јазик;
  • Употреба на говорни фигури;
  • Возвишување на мистицизмот и фантазијата;
  • Вреднување на креативноста;
  • Предност на темни, енигматични, езотерични теми;
  • Употреба на несвесното;
  • Вреднување на " Јас" ";
  • Мешавини на сензации како што се видот, мирисот, вкусот, допирот и слухот;
  • Музикалноста.

Симболизмот волитература

Иако се јавува и во визуелните уметности, како што е сликарството, симболиката наоѓа плодна почва на полето на пишаниот јазик. На овој начин, симболистичката литература се развива на флуиден начин, вреднувајќи го сонливиот, сензорен и креативен универзум.

Писателите често користат непрецизен јазик, со ресурси како што се алитерации, метафори, ономатопеи и синестезии.

Книгата што го дебитираше ова движење е Цвеќе на злото (1857), од Французинот Шарл Бодлер (1821-1867). Бодлер бил обожавател на друг писател, Едгар Алан По, од кого барал референци и инспирација.

Писателот Шарл Бодлер бил првиот што напишал симболистичко дело

Темите најмногу дискутирани во оваа струја се поврзани со љубовта, конечноста на животот, страдањето, соништата, човечката психа и други. Можеме да кажеме дека симболистичката литература некако презема теми и идеи од романтизмот.

Симболизмот во Португалија

Во Португалија, делото што ја инаугурира симболизмот е книгата песни Oaristos , од Еугенио де Кастро, објавена во 1890 година. Во тоа време во земјата веќе се случувало влијание од овој тип, кое доаѓало преку списанијата „Боемија Нова“ и „Ос Инсубмисос“.

Други значајни имиња. во рамките на движењето беа Антонио Нобре (1867-1900) и Камило Песанха (1867-1926).

Исклучителен португалски поет е исто така ФлорбелаФлорбела Еспанка

Симболизмот во Бразил

Во Бразил, симболистичкото движење се појавува во 1893 година, со објавувањето на книгите Мисал и Брокеис од поетот Круз е Соза (1861-1898).

Друг писател кој ја претставуваше симболистичката поезија на бразилска почва беше Алфонс де Гимараес (1870-1921). Покрај нив, може да се спомене и Аугусто дос Ањос (1884-1914), кој исто така презентира елементи на предмодернизмот.

Бразилска симболистичка поезија

Ismália , од Alphonsus de Guimarães

Кога Исмалија полуде,

Таа лежеше во кулата и сонуваше...

Таа виде месечина на небото,

Таа виде друга месечина во морето.

Во сонот каде што беше изгубена,

Таа се капеше цела во месечевата светлина...

Таа сакаше да се качи на небото,

Тој сакаше да се спушти до морето...

И, во своето лудило,

Во кулата почна да ја пее...

Беше блиску до небото,

Беше далеку од морето...

И како ангел висеше

Крилјата да летаат…

Тој ја сакаше месечината од небото,

Ја сакаше месечината од морето…

Крилјата што Бог му ги даде

Блеснаа со пар во пар…

Неговата душа се вознесе на небото,

Неговото тело се спушти до морето…

Исмалија е една од најпознатите песни од бразилскиот симболистички период. Ја раскажува ситуацијата на една девојка која, потресена од лудило, решава да си го одземе животот.

На едноставен и деликатен начин авторот ни кажува, во реалноста, за една трагедија,момент на очај, делириум и лудило. Описната форма на текстот речиси нè наведува да ја замислиме сцената.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.