10 незаборавни песни од Мануел Бандеира (со интерпретација)

10 незаборавни песни од Мануел Бандеира (со интерпретација)
Patrick Gray

Мануел Бандеира (1886-1968) беше еден од најголемите бразилски поети, кој стана познат кај пошироката јавност, особено по познатите Одам во Пасаргада и Os sapos .

Но вистината е дека, покрај овие две големи креации, делото на поетот вклучува и низа бисери кои се малку познати на читателите.

Во обид да се пополни оваа празнина , овде избравме 10 незаборавни песни од модернистичкиот писател Мануел Бандеира со нивните соодветни објаснувања.

1. Заминувам за Пасаргада

Заминувам за Пасаргада

Јас сум пријател на тамошниот крал

Ене ја имам жената Сакам

Во кревет ќе изберам

Одам за Пасаргада

Одам за Пасаргада

Не сум среќен овде

Постоењето е авантура

На толку незначителен начин

Таа Јоана Лудата од Шпанија

Кралица и лажно дементирана

Станува пандан

Снаата што никогаш ја немав

И како ќе се занимавам со гимнастика

Ќе возам велосипед

Ќе јавам диво магаре

Ќе се искачам на стапчето за лој

Ќе се капам во море!

А кога ќе бидам уморен

Легнам на брегот на реката

Праќам по водата мајка

Да ми ги раскаже приказните

Тоа кога бев момче

Роза порано ми кажуваше

Одам за Пасаргада

Во Пасаргада има се

Тоа е друга цивилизација

Има безбеден процес

За да се спречизачнување

Има автоматски телефон

Има алкалоиди по желба

Има убави проститутки

За нас до денес

И кога сум потажен

Но тажен што нема излез

Кога навечер чувствувам

Сакам да се убијам

— Таму Јас сум пријател на кралот —

​​

Ќе ја имам жената што ја сакам

Во креветот што ќе го изберам

Одам за Пасаргада.

Еве ја најпознатата песна на Бандеира: Vou I заминувам за Пасаргада. Овде наоѓаме непобитен ескапизам , желба да избегаш, да ја напуштиш сегашната состојба кон многу идеализирана дестинација.

Името на местото не е бесплатно: Пасаргада бил персиски град (поточно, бил главен град на Првата персиска империја). Таму се засолнува поетскиот субјект кога ќе почувствува дека не може да се справи со своето секојдневие.

Традиционално, овој жанр на поетика кој ја бара слободата предлага бегство на село, во лириката на модернистичкиот поет , сепак, постојат неколку елементи кои укажуваат дека ова бегство би било кон технолошки град.

Во Пасаргада, овој длабоко посакуван простор, нема осаменост и лирското јас може да ја практикува својата сексуалност без граници.

Погледнете ја статијата Анализа на песната Одам во Пасаргада, од Мануел Бандеира.

2. Пневмоторакс

Треска, хемоптиза, диспнеа и ноќно потење.

Живот кој можеше да биде идека не е.

Кашлица, кашлај, кашлај.

Прати да го побараат докторот:

— Кажи триесет и три.

Исто така види: O Crime do Padre Amaro: резиме, анализа и објаснување на книгата

— Триесет -три... триесет и три... триесет и три...

— Дишете.

— Имате дупка во левото белодробно крило и инфилтрат во десното белодробно крило.

— Значи, докторе, не Дали е можно да се проба пневмоторакс?

— Не. Единственото нешто што треба да се направи е да се игра аргентинско танго.

Оваа кратка песна, исто така многу добро позната на авторот, во насловот го носи името на медицинска процедура. По првите редови гледаме низа симптоми.

Ако во првата строфа пациентот страда сам, во втората сведочиме за консултација со лекар. Лекарот му дава инструкции на пациентот во обид да ја дијагностицира болеста.

Конечно, сведоци сме на тажното сознание. Пациентот сè уште се обидува да најде излез од својот проблем, но докторот е категоричен.

Со поетски и во исто време ироничен тон, тој ја посочува музиката како единствено можно решение.

Пневмоторакс - Мануел Бандеира

3. Жабите

Гувнуваат стомаците,

Излези од мракот,

Жабите скокаат.

Светлината ги заслепува .

Во татнежот што слетува,

Виска биковата жаба:

- „Татко ми отиде во војна!“

- „Тој не не!“ - "Тој беше!" - „Не беше!“.

Куперската жаба,

Водениот парнасиец,

Вели: - „Мојата песнарка

Добро е зачукувана.

Видете како братучед

Во јадењето на празнините!

Каква уметност! И никогашрима

Сродните поими.

Мојот стих е добар

Овошје без плева.

Римам со

Поддржувачки согласки .

Поминаа педесет години

Да им ја дадов нормата:

Намалив без оштетувања

За да се формира формуларот.

Плачете надвор од продавницата за чевли

Во скептични критики:

Нема повеќе поезија,

Но има поетски уметности...“

Речи биковата жаба :

- „Татко ми беше крал!“- „Тој беше!“

- „Не беше!“ - „Беше!“ - „Не беше!“. .

Сè што е убаво,

Сè што е различно,

Пее во чекан“.

Други, жаби од змејови

(Зло во ако одговара),

Зборувај за храброста,

- "Знам!" - "Незнам!" - „Знаеш!“.

Далеку од тој крик,

Таму каде што најгустата

Бескрајната ноќ

Ја облекува огромната сенка;

Таму, побегна од светот,

Без слава, без вера,

Во длабокиот perau

И осамен е

Што те плаче,

Transido de cold,

Sapo-cururu

Од брегот на реката...

Поемата Жабите е создаден во 1918 година и предизвика возбуда кога го рецитираше Роналд де Карваљо за време на симболичната недела на модерната уметност од 1922 година.

Во јасна критика на парнасијанизмот (книжевно движење кое дефинитивно не го претставува поетот), Бандеира ја гради оваа иронична песна , која има редовен метар и е длабоко звучна.

Ова е за пародија , забавен начин на диференцирање на поезијата што писателот ја практикувала од онаа што била произведена дотогаш.

Жабите се, всушност, метафори за различните видови поети ( модернистичкиот поет, суетниот парнасиски поет итн.). Низ стиховите гледаме како животните разговараат за тоа како е изградена песната.

Запознајте се со длабинска анализа на песната Os sapos и проверете ги рецитираните стихови:

OS SAPOS - Manuel Bandeira ПОЕЗИЈА НА ЦЕВКА Виктор Вон

4. Поетика

Ми се смачи од воздржана лирика

Од добро воспитана лирика

На лирика на државниот службеник со временска книга

протокол и изрази на благодарност до г. Директор.

Ми здосади лиризмот што застанува и оди да го дознае во речникот

народниот печат на зборот.

Долу пуристите

Сите зборови над сите универзални варваризми

Сите конструкции над се исклучителната синтакса

Сите ритми над сите безбројни

Нахранет сум со флертувачка лирика

Политичка

Рихитична

Сифилитична

Од сета лирика која капитулира пред се што е надвор

на себе

Понатаму тоа не е лирика

Тоа ќе биде сметководствена табела на косинусите секретар

на примерниот љубовник со сто модели на букви

и различните начини да им угодувам на жените итн.

Сакам попрво лириката на лудаците

Олирика на пијаниците

Тешката и потресна лирика на пијаниците

Лиризмот на Шекспировите кловнови

– Не сакам да слушам повеќе за лириката која не е ослободување.

Во стиховите на Poética , Мануел Бандеира се фокусира на самиот процес на пишување на песната. Овде тој нагласува што сака, а што не му се допаѓа во областа на поезијата.

Сметана за една од најважните песни на бразилскиот модернизам , Poética е портрет не само на поетиката на Мануел Бандеира, но и на цела генерација писатели кои не се поистоветуваат со она што дотогаш било произведено.

Напишано речиси како еден вид манифест , на една раката Бандеира негира ригиден, строг состав, кој следи строги норми (како што тоа го правеа Парнасијанците), додека, од друга страна, ги слави слободните стихови, неформалниот јазик и самото современо чувство на слобода што го доживуваат поетите.

5. Последната песна

Затоа ја сакав мојата последна песна

Да е нежна кажувајќи ги наједноставните и најмалку намерните работи

Дека гори како липање без солзи

Дека ја имаше убавината на цвеќето речиси без парфем

Чистота на пламенот во кој се трошат најчистите дијаманти

Страста на самоубиствата кои се убиваат без објаснување.

Смртта е честа тема во поетиката на Бандеира, исто како што, во естетска смисла, можеме да ги истакнеме употреба на слободни стихови .

Последната песна ги кондензира овие две карактеристики на поетот, кој има намера да воспостави однос на соучесништво со читателот.

Горенаведените стихови се карактеристични за метапоема , односно за лирика која зборува за себе. Поетот се обидува, со речиси осветлен тон, да каже за тоа што би сакал да го вклучи во своето последно дело.

Интересно е да сфатиме дека со кажувањето како би сакал да ја изгради својата песна, поетското субјектот веќе гради своја песна.

6. Тереза

Првиот пат кога ја видов Тереза

Мислев дека има глупави нозе

Исто така види: 40-те најдобри хорор филмови што мора да ги гледате

Исто така мислев дека нејзиното лице личи на нога

Кога повторно ја видов Тереза

Мислев дека нејзините очи се многу постари од остатокот од нејзиното тело

(Очите се родија и тие поминаа десет години чекајќи го остатокот од нејзиното тело да се роди)

Трет пат не видов ништо повеќе

Небесата се измешаа со земјата

И духот Божји повторно се пресели над лицето на водите.

Ова е љубовна песна на Мануел Бандеира. Со создавањето на Тереза , поетот покажа како се случува љубовна средба.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.