10-те најважни песни на Боса Нова (со анализа)

10-те најважни песни на Боса Нова (со анализа)
Patrick Gray

Движењето Bossa Nova, одговорно за промовирање на бразилската музика во странство, беше резултат на процесот на индустријализација што го доживеа нашата земја во текот на 1950-тите и 1960-тите.

Уморни од старата музика, младите композитори тие се обидоа да создадат иновативни композиции, покомпатибилни со новото време.

Потсетете се сега на десетте песни што ја одбележаа таа генерација.

1. Гарота де Ипанема

„Девојката од Ипанема“ Аструд Гилберто, Жоао Гилберто и Стен Гец

Познати како химна на Боса Нова, Девојката од Ипанема беше композиција создадена од партнерите Винисиус де Мораес (1913-1980) и Том Жобим (1927-1994) во чест на Хело Пинеиро.

Песната која ги пофалува Бразилките беше адаптирана на англиски и стана позната во гласот на Аструд Жилберто.

Погледни колку е убаво

Пополно со благодат

Тоа е таа, девојче

Тоа доаѓа и оди

На слатка лулашка

На пат до морето

Девојка со златно тело

Од сонцето на Ипанема

Твојот замав е повеќе од песна

Тоа е најубавото нешто што некогаш сум го видел како минува

Ах, зошто сум толку сам?

Ах, зошто сè е толку тажно?

Ах, убавина која постои

Убавината која не е само моја

Таа исто така поминува сама

Ах, да знаеше

Дека кога ќе помине

Целиот свет е исполнет со благодат

И станува поубав

Порадибизнис

Да живеете вака

Ајде да го оставиме овој бизнис

Дали живеете без мене

Јас повеќе не го сакам овој бизнис

Да живеете далеку од мене.

Со структура што плаче, Chega de Saudade носи како свој наслов еден од најмоќните стихови. Песната која стана симбол на Боса Нова зборува за љубовната врска и за последиците што ги чувствува поетскиот субјект.

Тука лирското јас жали што ја пропушти саканата и бара од неа да се врати за да престанат нејзините маки. Според тоа, жената се гледа како единствен извор на радост и нејзиното отсуство предизвикува субјектот да падне во бескрајна тага.

Проверете ја и целосната анализа на песната Chega de Saudade.

9 . Водите на март

Елис Реџина & засилувач; Том Џобим - „Агуас де Марчо“ - 1974 година

Агуас де Марчо е компонирана од Том Џобим во 1972 година и стана познат на снимката направена од композиторот со пејачката Елис Реџина на ЛП Елис & засилувач; Том (1974).

Тоа е стап, тоа е камен, тоа е крајот на патот

Тоа е остаток трупец, малку е осамено

Тоа е парче стакло, тоа е животот, тоа е сонцето

Тоа е ноќта, тоа е смртта, тоа е јамката, тоа е куката

Тоа е пероба на полето, тоа е јазолот од дрво

Caingá candeia, тоа е Matita-Pereira

Тоа е дрво од ветрот, паѓа од карпа

Тоа е длабоката мистерија, зависи дали ви се допаѓа или не

Тоа е ветрот што дува, тоа е крајот на падината

Тоа е гредата, тоа е празнината, празникот нагребен

Дождот е дожд, река е муабет

Од водите на март, тоа е крајот на уморот

Тоа е стапалото, тоа е земјата, тоа е патот марш

Птица во рака, камен од прашка

Со огромен и разработен текст (она што го прочитавте погоре е само почетниот дел од песната), изненадување е што песната што е тешко да се пее брзо падна во популарен вкус.

И тоа не беше минлив успех: Águas de Março остана во колективната имагинација откако беше избран во 2001 година, во анкета спроведена од Folha de SP, најдобрата бразилска песна на сите времиња.

Текстот - зборлив - наведува низа ситуации во низа способни да ги остават без здив пејачот (и слушателот).

Креаторот во едно интервју изјави дека песната настанала кога тој бил со семејството во внатрешноста на Рио де Жанеиро. Том беше уморен по еден ден работа, заглавен во својата мала викендица, додека изгради друга, поголема куќа, на врвот на еден рид.

Ненадејната инспирација го натера композиторот да ги чкрта опширните стихови на хартија за леб. Длабоко сликовит, Águas de Março прави, преку хаотично набројување, не само нарација на еден период од годината, туку и слика сценарио во изградба. Тука се мешаат конкретни и апстрактни елементи за да помогнат во составувањето на сцената.

10. Самба со една нота

Антонио Карлос Жобим и Нара Леао- Самба со една нота

Самба со една нота е резултат на партнерството помеѓу Том Џобим (музика) и Њутн Мендонча (стихови). Композицијата имаше и англиска верзија наречена One Note Samba .

Еве ја оваа sambinha

Направена во една нота,

Ќе влезат други белешки

Но, основата е само една.

Оваа другата е последица

На она што штотуку го кажав

Бидејќи јас сум неизбежна последица од тебе .

Колку луѓе има таму

Кои зборуваат толку многу и не кажуваат ништо,

Или речиси ништо.

Веќе ги користев сите скала

И на крајот ништо не остана,

Не дојде до ништо

Со долго писмо (тоа што го прочитавте погоре е само извадок), љубопитно е да се забележи дека композицијата првично се занимава со сопствениот процес на создавање.

Таа е, според тоа, метајазична песна, која се свртува кон сопствената внатрешност зборувајќи за околноста на нејзината композиција.

стиховите ткаат паралела меѓу музичкото творештво и љубовта. Исто како што е тешко да се најде точната нота и композиција, лирското јас сугерира дека е неизбежно повторно да се пофали саканата.

Нешто за Боса Нова

Првите креации на Боса Нова се одвиваше во текот на 1950-тите, првично во домовите на композиторите или во баровите.

Тоа беше историски период обележан со културна ебилиција и социјална трансформација, сакаа младите композиторипостигнат нов начин на создавање музика, повеќе во согласност со современиот контекст.

Два албума го означија почетокот на Боса Нова. Првиот од нив беше Cancão do Amor Demais (1958), со Елизет Кардосо пеејќи ги Том Џобим и Винисиус де Мораес (и Жоао Жилберто на гитара). Вториот беше Chega de Saudade (1959) од Жоао Жилберто, со музика од Том и Винисиус.

Меѓу главните ликови на ова движење се:

 • Антонио Карлос Жобим (1927-1994)
 • Винисиус де Мораес (1913-1980)
 • Жоао Жилберто (1931)
 • Карлос Лира (1933)
 • Роберто Менескал (1937)
 • Нара Леао (1942-1989)
 • Роналдо Босколи (1928-1994)
 • Баден Пауел (1937-2000)

Cultura Genial на Spotify

Сакате да ги слушнете песните споменати во оваа статија? Потоа проверете ја листата што ја подготвивме за вас на Spotify:

Исто така види: Третиот брег на реката, од Гимараес Роза (резиме и анализа на краток расказ)Bossa Nova

Проверете ја и вие

  amor

  Протагонистот на стиховите е убава девојка која поминува во очите на композиторите. Изгледа дека не е свесна за шармот што го носи и за нејзината способност да ги маѓепса мажите околу неа.

  Невнимателна на сè и на секого, младата жена само поминува на пат кон морето. Неговото хипнотизирачко присуство го тера лирското јас да гледа сè околу него на поинаков начин.

  Запознајте се со длабинска анализа на Девојката со песни од Ипанема, од Том Жобим и Винисиус де Мораес.

  2. Samba do Avião

  Tom Jobim- Samba do Avião

  Компонирана од Antônio Carlos Jobim, во 1962 година, стиховите се приближуваат до перспективата на кариока вљубена во својот град кој го гледа одозгора.

  Мојата душа пее

  Гледам Рио де Жанеиро

  Ми недостигаш многу

  Рио твоето море, бескрајните плажи

  Рио ти се создадени за мене

  Христос Спасителот

  Рацете отворени над Гуанабара

  Оваа самба е само затоа што

  ми се допаѓаш во Рио

  Бринетата ќе танцува самба

  Ќе и се заниша целото тело

  Рио на сонце, небо, море

  За уште неколку минути

  Ние' ќе биде во Галеао

  Оваа самба е само затоа што

  Рио, ми се допаѓаш

  Бринетата ќе танцува самба

  Ќе и се заниша целото тело

  Стегнете го појасот, ќе пристигнеме

  Водата сјае, погледнете ја пистата како пристигнува

  И ќе слетаме

  Името Samba do Avião упатува на местото каде што го наоѓа лирското јас, одозгора тојтој успева да ги набљудува убавините на градот што толку многу го сака.

  Од стиховите може да се согледа дека композиторот на кариоките се враќа од далеку и му недостасува домот.

  Покрај тоа за да спомене некои туристички атракции (Христос Спасителот, заливот Гуанабара), поетскиот субјект се осврнува на климата, плажите, музиката, жените и атмосферата на градот - накратко, тој споменува се што му недостасува.

  3. Десафинадо

  Десафинадо од Жоао Жилберто

  Компонирана од Антонио Карлос Жобим и Њутн Мендонса, песната стана позната во гласот на Жоао Жилберто, кој, не случајно, беше обвинет дека е надвор од мелодија преведувач.

  Ако кажете дека не сум во склад со љубовта

  Знајте дека ова предизвикува огромна болка кај мене

  Само привилегирани луѓе имаат уво како твоето

  Го имам само она што ми го даде бог

  Ако инсистираш да го класифицираш

  моето однесување како антимузичко

  Јас самиот лажам мора да се расправам

  <0 0>Дека ова е Боса Нова, ова е многу природно

  Она што не го знаете или не го погодувате

  Дали и оние кои не се тонираат имаат срце

  Те фотографирав на мојот Rolley-Flex

  Неговата огромна неблагодарност беше откриена

  Не можеш така да зборуваш за мојата љубов

  Тој е најголемиот што можеш да го најдеш

  Вие со вашата музика го заборавивте главното

  Дека во градите на оние кои не се мелодија

  Длабоко во градите

  Тиво тивко, тоа во градите од оние кои не се усогласени

  Исто такасрцето чука.

  Во стиховите лирското јас му се обраќа на саканата личност која го обвинува дека не е тон. Тој тврди дека нејзиното уво е исклучително чувствително и одговара дека овој гест, во Боса Нова, е многу природен. Интересно е како композиторите од Боса Нова се осврнуваат на неа и вклучуваат движење во текстовите.

  Друга чудна опсервација е фактот дека Rolley-Flex камерата, во мода во тоа време, се појавува во текстовите , давајќи и современ шмек на композицијата.

  4. Insensatez

  Insensatez - Tom Jobim

  Компонирана од пријателите Vinicius de Moraes и Tom Jobim во 1961 година, песната Insensatez носи помеланхоличен и покајнички воздух.

  Песната, која стана една од иконите на Боса Нова, беше дури и снимена на англиски ( Како бесчувствителен ) од големи имиња како Ела Фицџералд, Френк Синатра и Иги Поп.

  The глупост што си ја направил

  Најневнимателно срце

  Те натера да плачеш од болка

  Твојата љубов

  Љубовта толку деликатна

  Ах, зошто беше толку слаб

  Толку бездушен

  Ах, моето срце кое никогаш не сакаше

  Исто така види: Замислете од Џон Ленон: значење, превод и анализа на песната

  Не заслужува да биде сакано

  Оди срце мое слушај разум

  Користи само искреност

  Кој сее ветер, вели разумот

  Секогаш жнеј бура

  Оди, моето срце бара прошка

  Прошка во љубовта

  Оди затоа што кој не

  Бара прошка

  Никогаш не се простува

  Љубовното разочарување е мотото што го движи пишувањетона оваа класика на Боса Нова. Лирското јас, очигледно надвор од рамнотежа поради недостаток на љубов, ги раскажува болките што произлегуваат од неговото скршено срце.

  Винисиус ја пропагира идејата дека мора да сееме добри работи, инаку последиците доаѓаат брзо. Тоа е она што се случи со поетскиот субјект: тој се чини дека во одреден момент не успеал со својата сакана и, во текот на текстот, тој е охрабрен да се извини со надеж дека сè ќе се врати како што беше порано.

  5. Wave

  Wave - Tom Jobim

  Тоа беше од партнерството помеѓу Tom Jobim (музика) и Vinicius de Moraes (стихови), се роди Wave , првата песна на ЛП-то објавено во 1967 година. Дуото исто така имаше помош од аранжерот Клаус Огерман да го оживее ова ремек дело.

  Ќе ви кажам,

  Очите повеќе не гледаат

  Работи што само срцето може да ги разбере.

  Љубовта е навистина основна,

  Невозможно е да се биде среќен сам.

  Остатото е море,

  Тоа е сè што не можам да кажам.

  Ова се убави нешта

  што морам да ти ги дадам.

  Ветрот тивко доаѓа и ми вели:

  Невозможно е да се биде среќен сам.

  Првиот пат беше градот,

  Вториот, пристаништето и вечноста.

  Сега знам

  Од бранот што се крена во морето,

  И од ѕвездите што заборавивме да ги изброиме.

  Љубовта дозволува да биде изненадена,

  Додека ноќта доаѓа да не обвие.

  Ќе ви кажам,

  Очите веќе не можат да ги видат

  Работите штосамо срцето може да разбере.

  Фундаментално е навистина љубовта,

  Невозможно е да се биде среќен сам.

  Остатото е море,

  Тоа е сè што не знам да го кажам.

  Ова се убави нешта

  што морам да ти ги дадам.

  Ветрот тивко доаѓа и ми вели:

  Невозможно е да се биде среќен сам.

  Првиот пат беше градот.

  Вториот пат, пристаништето и вечноста.

  Сега знам

  Бранот што се крена од морето,

  И од ѕвездите што заборавивме да ги изброиме.

  Љубовта дозволува да се изненади,

  Додека доаѓа ноќта да не обвие.

  Vou te conta...

  Насловот на песната ( Wave , на португалски „onda“) не е бесплатен: покрај раскажувањето пејзажот на плажата, песната има дури и каденца на брановите и прави последователни напади со постојан ритам.

  Бранот се однесува и на чувството на љубов, кое функционира низ различни фази (чувството е често идентификувани од циклично движење на приближувања и растојанија).

  Бран е типична песна на Боса Нова: таа се занимава со заљубувањето, убавината на чувството во љубов, блиската врска со сакана и пејзажот на плажата со лесен воздух кој служи како позадина.

  Интересно е да се забележи дека фразата „Невозможно е да се биде среќен сам“, која припаѓа на текстот на песната, ја надмина Bossa Нова движење и контекстот на песната и влезе во имагинарниот колектив.

  6. Со светлината на твоите очи

  Со светлината на твоите очи Том Јобим, Миуча и Винисиус де Мораес

  Исто така со текст на Винисиус де Мораес и музика на Том Џобим, љубопитната песна што прави не имаат рефрен стана познат по гласовите на Miúcha и Tom Jobim, кои пееја во парови, секој интерпретирајќи дел од песната.

  Кога светлината во моите очи

  И светлината во твоите очи

  Одлучат да се сретнат

  О, колку е добро тоа, Боже мој

  Колку ми е студено

  Средбата на тој поглед

  Но, ако светлината на твоите очи

  Се спротивстави на моите очи

  Само да ме испровоцира

  Љубов моја, се колнам во Бога

  Се чувствувам како да сум запален

  Љубов моја, се колнам во Бога

  Дека светлината во моите очи

  Не можам да чекам повеќе

  Ја сакам светлината во моите очи

  Во светлината на твоите очи

  Без повеќе ќе ларар

  Со светлината на твоите очи

  Мислам , љубов моја

  И може само да се најде

  Дека светлината на моите очи

  Треба да се омажам

  Има ли подобро чувство од тоа да се биде вљубен? Pela Luz Dos Olhos Teus има намера да го сними овој драгоцен момент и да го преточи ова чувство на заљубување во зборови.

  За да се справи со двете страни на врската на љубов , песната беше изведена од маж и жена (во овој случај Миука и Том). Низ текстовите сме сведоци на различните контури што може да ги преземе оваа љубовна врска: дали љубовниците ќе одолеат? ќе останат заедно засекогаш?

  Вреди да се подвлече дека песната не се занимава само со физичката привлечност, туку и со физичките последици кои се чувствуваат во телата на љубовниците.

  7. Таа е кариока

  Таа е кариока - Винисиус де Мораеш и Токињо.

  Комплимент за жената кариока, ова може да биде резиме на песната направена во партнерство помеѓу Том Џобим и Винисиус де Мораес.

  Таа е од Рио де Жанеиро

  Таа е од Рио де Жанеиро

  Начинот на кој таа оди е доволен

  Никој нема наклонетост како она за давање

  Ја гледам во бојата на твоите очи

  Месечевите ноќи во Рио

  Ја гледам истата светлина

  Гледам истото небо

  Го гледам истото море

  Таа е мојата љубов, таа ме гледа само мене

  Мене што доживеав да го најдам

  Во светлината на нејзините очи

  Мирот што го сонував

  само знам дека сум луд по неа

  А за мене е преубава

  И покрај тоа

  Таа е од Рио де Жанеиро

  Таа е од Рио де Жанеиро

  Рио де Жанеиро беше родното место на Боса Нова и ништо не може да биде поприродно од тоа да ги направи жените од Кариока икона на оваа генерација (а следствено и на оваа песна). Покрај тоа што е комплимент за младата жена, стиховите исто така го покануваат слушателот да доживее дарежлив поглед на градот.

  Сè е идеализирано во жената во стиховите зачнати од Винициус: погледот, приврзаниот личноста, прошетката, уникатната убавина. А фактот дека е роден во Рио де Жанеиро се чини дека е уште поголем плус за оваа фигура која ја хипнотизира поетската тема. Девојката неnominate го доловува срцето на текстописецот до тој степен што го натера да создаде композиција само за неа.

  8. Chega de Saudade

  Chega de Saudade од Жоао Гилберто

  Песната компонирана во 1956 година, плод на сојузот на Винисиус де Мораес и Том Жобим, стана една од најголемите класици на Боса Нова.

  Chega de Saudade беше една од првите песни на движењето, која се појави на албумот Canção do Amor Demais (1958), од Елизет Кардосо. Фактот дека песната стана позната се должи и на фактот што Жоао Жилберто ја пресними на неговиот прв соло албум, исто така наречен Chega de Saudade .

  Vai meu triste

  И кажи ѝ дека без неа не може

  Кажи го во молитва

  Нека се врати

  Бидејќи не можам повеќе да страдам

  Нема повеќе носталгија

  Реалноста е дека без неа

  Нема мир

  Нема убавина

  Тоа е само тага и меланхолија

  Тоа не ме остава

  Не ме остава

  Не остава

  Но

  Ако таа дојде назад

  Ако се врати

  Колку убаво нешто!

  Колку лудо нешто!

  Затоа што има помалку риби кои пливаат во морето

  Од бакнежи

  што ќе ги дадам во твојата уста

  Во моите раце, прегратките

  Ќе има милиони прегратки

  Тесни вака, вака залепена, вака молчи,

  Бескрајни прегратки и бакнежи и милувања

  Што е да се стави крај на оваа работа

  Живеејќи далеку од мене

  Не го сакам повеќе ова
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.