Огледалото, од Мачадо де Асис: резиме и за публикацијата

Огледалото, од Мачадо де Асис: резиме и за публикацијата
Patrick Gray

Расказот „Огледало“, на најголемиот бразилски фантастичен писател, Мачадо де Асис, првично беше објавен во весникот Газета де Нотисијас на 8 септември 1882 година. Краткиот наратив го имаше како поднаслов помпезниот предлог: Преглед на нова теорија за човечката душа.

Краткиот расказ ја освои вечноста на дневните весници, собран во антологијата Papéis Avulsos , објавена истата година.

Апстракт

Протагонистот Јакобина запознава четворица пријатели во куќа во населбата Санта Тереза. Беше ноќ и господата разговараа за филозофски прашања. Сите беа во четириесеттите години и бурно дебатираа додека Јакобина ја следеше дискусијата, интервенирајќи малку и навреме.

До, сред ноќ, главниот лик не побара да зборува за да раскаже за случајот што му се случил . Тој ја користи личната историја за да ја илустрира и брани тезата дека човечките суштества имаат две души.

Секое човечко суштество носи две души: една што гледа од внатре кон надвор, друга што гледа однадвор кон внатре. .. Зачуди се по волја, можеш да ја држиш устата отворена, да ги кренеш рамениците, сè; Не признавам одговор.

Така, тој вели дека кога имал дваесет и пет години бил сиромашно момче кое успеало да стане заложник во Националната гарда. Сјајното семејство гледа како Јакобина расте во животот и умира од гордост за достигнувањето на момчето. Кога ја добива веста за успехот на нејзиниот внук, тетка МарколинаВе поканува да го посетите нејзиното место.

Со пристигнувањето таму, тетката, која живеела во скромна зграда, го отстранува највредниот предмет во куќата - историското огледало што порано било во дневната соба - и го става во просторијата каде што би престојувал поручникот . Огледалото имаше благородно минато, сè уште имаше остатоци од злато и мајка на бисер и дојде во Бразил во 1808 година, со дворот на Д. Жоао VI. нејзината тетка и нејзините пријатели.робови додека, за жал, таа не мораше да патува. Една од ќерките на Марколина, која беше мажена за фармер, тешко се разболе. Загрижена за своето здравје, Марселина ги пакува куферите и заминува да помогне.

Внукот останува дома со робовите додека следното утро не побегнат, дури и ги земаат кучињата, оставајќи го заставникот сосема сам во место. Вознемирена од осаменоста, Јакобина повеќе не може да се погледне во огледало. Сликата што ја враќа предметот е „нејасна, зачадена, дифузна фигура, сенка од сенка“.

Сè додека не дојде до идеја да ја облече униформата на залогот и конечно повторно да се почувствува целосно. Јакобина ја припишува сензацијата на фактот дека ја нашла својата надворешна душа, која наводно ја изгубила. И така, облекувајќи и соблечејќи ја униформата на поручник од Националната гарда, успеа да ги преживее следните шест дена осаменост.

Конечно, кога заврши раскажувањето на приказната, Јакобина стана и замина , оставајќи гочетворица пријатели потопени во мистериозна тишина во куќата на Санта Тереза.

Главни ликови

Иако има и други фигури присутни во акцијата, тие на крајот стануваат обични (речиси) тивки соговорници. Само Јакобина и нејзината тетка имаат одредена важност и сложеност:

Јакобина

Протагонистот е опишан како провинцијалец, со скромно потекло, околу четириесет и пет години, капиталист, интелигентен, образован, паметен и каустични. На дваесет и пет години, тој станува поручник во Националната гарда, настан од големо значење.

Тетка Марколина

Сопственичка на многу скромна фарма, тетка Марколина е длабоко горда на нејзиниот внук Јакобино, кој стигнува до посакуваното место за заповедник. Младиот човек ќе помине повеќе од еден месец во куќата на неговата тетка, каде што секојдневно го мрзат. Свесна за пристигнувањето на момчето, тетката го преместува највредниот предмет во куќата - историско огледало - во собата во која би бил сместен нејзиниот внук.

Анализа и толкување на приказната на Мачадо

Како и обично во расказите на Мачадо де Асис се соочуваме со кратка нарација која го опишува критичкиот портрет на општеството и мора внимателно да се анализира, бидејќи крие интелигентни и безвременски метафори.

Времето, просторот и нарацијата во расказот

Поставката на приказната е куќа лоцирана на Моро де Санта Тереза , населба во Рио де Жанеиро. Атмосферата обезбедува разговорпомеѓу пет пријатели што трае една ноќ, а тоа се времето и просторот на сегашното дејство.

Јакобина, една од учесниците, решава да раскаже епизода од своето минато, нов заплет во заплетот, кој се случи пред дваесет години. Овие спомени се трошат на фармата на тетка Марколина , селски простор далеку од сè.

Во текот на приказната на главниот јунак, нарацијата се одвива во прво лице, преку неговиот долг монолог. Во преостанатите пасуси од приказната има сезнаен раскажувач кој набљудува и опишува сè што се случува на тој собир меѓу пријателите.

Теза за две души и нејзините импликации

Размислувајќи за човечкиот идентитет и начините на кои тој се формира преку контакт со другите, филозофскиот наратив покажува до кој степен надворешните фактори можат да ја променат нашата природа.

Во тезата Јакобина, ние сите би имале две души: внатрешната (што навистина сме) и надворешната (што мислат другите за нас). Оваа премиса јасно покажува дека, живеејќи во општество, постои постојана тензија помеѓу што сме и како изгледаме .

Според него, начинот на кој другите не гледаат може да влијае на нашите природата, па дури и трајно да ја менувате. За да ја имплементира теоријата, тој ја раскажува приказната за моментот што ги дефинирал неговиот пат и личност: времето кога станал поручник, победувајќимоќ и статус.

На млада возраст Јакобина стигна до титулата и го направи гордо целото семејство, особено нејзината тетка со која отиде да помине една сезона. Оттогаш, тој почна да го гледа само униформата што ја носеше, неговата надворешна душа која доминираше со вистинскиот идентитет: „поручникот го елиминираше човекот“.

Преку сеќавањата, сфаќаме дека тоа го доведе до процес на постепена трансформација. Оваа почитувана, авторитативна слика ја совлада неговата внатрешна душа, неговата природа. На овој начин, визијата на другите ја модифицираше визијата што ја имаше за себе .

Меѓутоа, кога сите околу него исчезнуваат, Јакобина трпи огромна криза на идентитетот, таа повеќе не може да ја препознае самата во светот.огледало, не знае кој е тој:

Реалноста на физичките закони не дозволува да се негира дека огледалото ме репродуцирало текстуално, со истите контури и карактеристики; така требаше да биде. Но, не ми беше такво чувство. Тогаш се плашев; Појавата ја припишав на нервната возбуда во која одев; Се плашев да останам подолго и да полудам.

Сатир и критика на современото општество

Дури и ако се претпостави длабок и филозофски тон, приказната на Мачадо де Асис е вкрстена со пасуси полни со иронија. Обележан со реализам, го соочува општеството со сопствената рефлексија и илустрира свет кој се движи според моќта.

Чувство на тага и разочарување кон луѓето коиразмислувај и дејствувај на овој начин, ставајќи ја надворешната душа над сите нешта. Јакобина е посочена како капиталист: наративот зборува за приврзаноста кон материјалните добра кои, на некој начин, нè одредуваат или идентификуваат пред другите.

Огледалото , што и го дава своето име на приказната, е објект што може да претпоставува различни симболики. Во оваа приказна, тоа е највредниот предмет во куќата што ѝ се припишува на Јакобина поради нејзината „угледна“ професија. Преку него, главниот лик почнува да се гледа себеси на поинаков начин, како еден вид Нарцис заљубен во себе.

Така, тој почнува да живее за да угодува и да биде потврден од другите , губење на идејата за тоа кој навистина е. Само кога повторно ќе ја облече униформата, ќе може да се препознае себеси и да се чувствува удобно во сопствената кожа:

Ќе се погледне во огледало, ќе оди од едната на другата страна, ќе се повлече, ќе гестикулира, ќе се насмевне и чашата изрази сè. Тоа повеќе не беше автомат, тоа беше анимирано суштество. Оттогаш, јас бев некој друг.

Можеме исто така да видиме дека оваа апсолутна потреба за одобрување е овековечена во текот на животот. Толку многу што Јакобина останува обичен слушател на дискусиите, никогаш не го изразува она што го мисли.

Дури и кога тој ќе одлучи да го направи тоа и да ја објасни својата визија за светот и човечката душа, тој заминува исто така што завршува нарацијата , без да им дозволи на пријателите да не се согласуваат или да ги преиспитуваат нивните идеи.

Исто така види: Ова е Америка од Чидиш Гамбино: текстови и видео анализа

За објавувањето наантологија Papéis Avulsos

Papéis Avulsos беше објавена во 1882 година, како трета книга од реалистичната фаза на Machado de Assis.

„Огледало “ тоа беше десеттиот текст објавен во збирката. Пред нив дојдоа: „Вонземјанинот“, „Теорија на медалјонот“, „Турската влечка“, „Во ковчегот“, „Д. Бенедикта“, „Тајната на Бонзо, прстенот на Поликрат“, „Заемот“ и „Спокојната република“.

По приказната што се анализира, на неа пишува само „Посета од Алкибијадес“ и „Верба testamentaria.“

Веднаш по претставувањето на Papels avulsos , Мачадо наведува:

Овој наслов на Papéis avulsos се чини дека негира на книгата одредено единство; сугерира дека авторот собрал неколку списи со различен редослед за да не ги изгуби. Тоа е вистината, без да биде баш тоа. Лабави се, но не дојдоа овде како патници, кои се согласија да влезат во истата гостилница. Тоа се луѓе од едно семејство, кои татковата обврска ги натера да седнат на иста маса.

Исто така види: Песна А сега Хозе? од Карлос Драмонд де Андраде (со анализа и интерпретација)

Прво издание на книгата Papéis avulsos.

Прочитајте ја приказната во целост

Огледалото е достапно за бесплатно преземање во PDF формат преку Јавниот домен.

Дали повеќе би сакале да ја слушате книгата?

Огледалото е достапна и како аудиокнига.

Огледалото (Конто), од Мачадо де Асис (Говорна книга)

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.