Што е современа уметност? Историја, главни уметници и дела

Што е современа уметност? Историја, главни уметници и дела
Patrick Gray

Современата уметност е тренд кој настана како расплет - и надминување - на модерните уметнички манифестации. Поради ова, може да се нарече и постмодерна уметност.

Овој аспект настанал во втората половина на 20 век, претставува нов начин на производство и ценење на уметноста, кој се произведува до денес.

Повеќе се занимава со комбинирање на секојдневниот живот со уметничкиот универзум, современата уметност има тенденција да обединува различни јазици.

Современата уметница Јајои Кусама, со јапонско потекло, позира пред едно од нејзините дела

Во моментов, таа користи технологија и дигитални медиуми како одлични сојузници со цел да предизвика прашања и иновативни искуства и кај уметниците и кај јавноста.

Историја на современата уметност

Можеме да сметаме дека тоа е современо уметноста почнува да вроди со плод од движењата како поп-артот и минимализмот, кои ги имаа САД како плодна почва во 60-тите.

Во тој момент, контекстот што го живееше повоената ера, технолошкиот развој и зајакнувањето на капитализмот и глобализацијата.

Така, културната индустрија, а со тоа и уметноста, претрпеа големи трансформации кои ги поставија темелите за појавата на она што сега го нарекуваме современа уметност.

Оваа нова уметничка практика започнува повеќе да ги вреднува идеите и уметничкиот процес на штета на форматаод Ron Mueck во Пинакотека де Сао Паоло

Land Art

land art е движење кое е дел од новите уметнички предлози што се појавија во 1960-тите во САД и Европа.

Терминот ленд уметност значи „земја уметност“. Тоа е затоа што овие дела имаат силна врска со природата, користејќи ги природните простори како потпора и материјал. На овој начин, она што го имате е уметност целосно интегрирана во околината.

Спиралната платформа (1970), од Роберт Смитсон е познато дело на копнена уметност

Улична уметност

улична уметност , или улична уметност, се појави во САД во 70-тите. Ова е израз направен на јавниот простор и може да вклучува сликарство (графити и матрицата), перформансот, театарот, меѓу другите форми на создавање.

Има ефемерен карактер, бидејќи од моментот кога е на улица, уметникот повеќе нема контрола врз делото. Интеракцијата со јавноста е исто така важна точка, и овие работи обично се изведуваат во урбани центри со голема циркулација на луѓе.

Selaron Staircase, од Хорхе Селарон, направена во 2013 година во Рио де Жанеиро, е пример за улична уметност

Уметност на телото

Следејќи ги иновативните креативни процеси од 60-тите и 70-тите години, уметноста на телото или уметноста на телото. На овој јазик, уметниците го користат телото како материја. Затоа, многу пати тело уметност се меша со изведба и други изрази.

Во овие дела, она што често го гледаме е телото што се користи како максимална моќ за изразување на сомнителни чувства, како што се болка, болка и задоволство, како и алатка за предизвикување прашања.

Брус Науман, американски уметник кој го користи овој јазик, рече: „Сакам да го користам моето тело како материјал и да манипулирам со него“.

Серијата Силуети , од Кубанката Ана Мендиета, е произведена помеѓу 1973 и 1980 година

Разликата помеѓу модерната уметност и современата уметност

Модерната уметност е онаа произведена од крајот на 19 и почетокот на 20 век. Со промените што се случуваат во светот, уметноста исто така се трансформира.

Исто така види: 8 главни книги од Кларис Лиспектор кои треба да ги прочитате

Тешко е да се дефинира точно кога започнува современата уметност, но значителна пресвртница е струјата на поп-арт, која почнува да се спојува заеднички интересите на луѓето и масовната култура со уметноста.

Така, иако разликите меѓу еден и друг тренд не се многу јасни, може да се каже дека во современата уметност постои поголема грижа уметноста да се приближи до животот.

Други точки што заслужуваат да се истакнат се спојот на јазиците, употребата на технологијата и ценењето на идејата на штета на формата во современата уметност.

конечна или објектна, односно уметниците почнуваат да бараат поттик за размислување за светот и за самата уметност. Покрај тоа, тие се стремат да ја доближат уметноста до заедничкиот живот.

Во оваа смисла, поп-артот со своите експоненти Енди Ворхол, Рој Лихтенштајн и други уметници, создава културен амбиент погоден за современата уметност.

Поп-артот може да се смета за „тригер“ за современата уметност. Еве, делото на Енди Ворхол, Мерилин Монро (1962)

Ова е затоа што оваа нишка ја гледаше масовната култура како нејзина основачка поддршка, користејќи стрипови, реклами, па дури и познати личности како материјал за создавање, доближување на јавноста до уметничкиот универзум.

Исто така, минимализмот и пост-минимализмот (во доцните 50-ти и 60-тите) нудат можност да се размислува за соединувањето помеѓу јазиците како што се сликарството и скулптурата, како и како користење на просторот на иновативен начин, било да е тоа галериско опкружување, урбани јавни простори или во средината на природата.

Подоцна, се појавија нови случувања и овозможија појава на други форми на изразување, како што се изведбите , видео уметност, инсталации и други.

Карактеристики на современата уметност

Современата уметност, како што е вметната во свет со голем проток на информации и технолошки и медиумски иновации , овие ресурси се користат како начин накомуникација.

Покрај тоа, таа ги руши бариерите во однос на јазиците на уметноста, обединувајќи различни видови уметничко создавање во едно дело, оддалечувајќи се од традиционалните потпори.

Ова е тренд кој го вреднува приближувањето помеѓу уметноста и животот , честопати донесувајќи рефлексии на колективниот опсег, комбинирајќи ја политиката и нематеријалноста. Исто така, носи нови ликови и теми, како што се расните прашања, патријархатот, сексуалноста и родовите прашања, нееднаквостите и други.

Наследувајќи го предизвикувачкиот дух на дадаистите, современата уметност сè уште се занимава со да се истражува , поставувајќи прашања за уметничките концепти и поттикнувајќи го старото прашање „На крајот на краиштата, што е уметност?“.

Друга интересна карактеристика е ценењето на интеракцијата помеѓу јавноста и делото, многу уметници избираат патишта во што тие се обидуваат да обезбедат уникатно искуство за луѓето кои доаѓаат во контакт со делата.

Современата уметност во Бразил

Обично новите уметнички трендови имаат тенденција да се појавуваат во Бразил по одреден временски период. време кога тие веќе се случуваат на други места, како Европа и САД, во основа. Меѓутоа, во случајот со современата уметност, овој временски јаз не беше толку голем.

Во бразилските земји, може да се каже дека овој вид уметност започна со неоконкретистите, кои основаа МанифестНеобетон во 1959 година. Одговорни за документот беа Амилкар де Кастро (1920-2002), Фереира Гулар (1930-2016), Франц Вајсман (1911-2005), Лигија Кларк (1920-1988), Лигија Папе (192 - 2004), Рејналдо Жардим (1926-2011) и Теон Спанудис (1915-1986).

Дел од серијата Bichos , од Лигија Кларк, произведена помеѓу 1960 и 1964 година

Друго фундаментално име за националната современа уметност е Hélio Oiticica (1937-1980), кој дури и се здоби со важност надвор од земјата. изложба Како си, генерација 80? , одржана во Рио де Жанеиро, во Парк Лаж во 1984 година.

Шоуто обедини 123 уметници и имаше за цел да мапира различни продукции од тоа време. Учествуваа уметници кои станаа референци, како што се Алекс Валаури (1949-1987), Беатрис Милхазес (1960), Даниел Сенисе (1955), Леда Катунда (1961) и Леонилсон (1957-1993).

Интернационал Биеналето Сао Паоло се исто така одлични културни центри кои укажуваат на резултати и експерименти на бразилската уметничка територија.

Главните современи уметници

Многу луѓе се посветиле и се посветени на производство на современа уметност во Бразил и во светот. Набројувањето на сите важни уметници во овој универзум би било задача од огромни размери. Запознајте некои:

Fluxus Group

TheГрупо Флуксус беше уметничко движење кое постоеше во 60-тите и имаше неколку уметници кои користеа различни потпори за да произведат предизвикувачка, провокативна и смела уметност. Групата беше од суштинско значење за консолидација на современата уметност во светот.

Јоко Оно во претставата Cut Piece (1966) во која јавноста ја отсекува облеката на уметникот

Fluxus бил наречен така затоа што латинскиот термин потекнува од fluxu , што значи „проток“, „флуидност“. Уметниците на движењето веруваа во поголема интеграција помеѓу уметноста и животот

Неговите членови беа присутни во неколку земји, тие беа:

  • Франција: Бен Вотие (1935)
  • Соединетите Американски Држави - Хигинс (1938-1998), Роберт Вотс (1923-1988), Џорџ Брехт (1926), Јоко Оно (1933)
  • Јапонија - Шигеко Кубота (1937), Такато Саито (1929 г. )
  • Нордиски земји - Пер Киркеби (1938)
  • Германија - Волф Востел (1932-1998), Џозеф Бејс (1912-1986), Нам Јун Паик (1932-2006).

Дик Хигинс, американски уметник кој учествуваше во групата, еднаш го дефинираше движењето на следниов начин:

Флуксус не беше момент во историјата или уметничко движење. Тоа е начин на правење нешта [...], начин на живеење и умирање.

Марина Абрамовиќ (1946-)

Марина Абрамовиќ е родена во Србија и важи за една од најпознатите современите уметници се важни, поради неговата улогасуштински во јазикот на изведбата во 70-тите.

Заедно со неговиот поранешен партнер, германскиот уметник Ulay , тој создаде дела кои ги тестираат неговите сопствени граници, пристапувајќи кон теми како што се времето, идентитетот и љубовни врски .

Последниот настап што го изведоа беше направен за да ја одбележат разделбата на парот, кој пешачеше километри, наоѓајќи се на Кинескиот ѕид.

Подолу, можеме да видиме слика на перформансот Уметникот е присутен , претставен на МоМа во 2010 година, во Њујорк. По тој повод, Марина помина неколку часа седејќи и разменувајќи погледи со јавноста.

Она што не го знаеше е дека Улеј беше присутен на изложбата. Тој седна спроти уметникот и повторното обединување по многу години беше емотивно.

Марина Абрамовиќ во изведбата во 2010 година го обединува својот стар партнер во животот и уметноста

Hélio Oiticica ( 1937-1980 )

Хелио Оитичика беше познат бразилски уметник на националната сцена. Работел со потпори како скулптура, перформанс, сликарство.

Хелио бил многу активен, учествувајќи во важни движења како Групо Френте (1955 и 1956) и Групо Неоконкрето (1959).

Неговиот големо влијание беше придонесот околу разбирањето на просторот, почнувајќи од дводимензионалното до тридимензионалното.

Хелио исто така иновираше со обединување на телото со уметничкото дело. Класичен пример се познатите Parangolés , шарени скулптури од ткаенина коилуѓето носеа.

Делото Паранголите , направено во 60-тите од Хелио Оитичика, е прилично репрезентативно за современата уметност

Росана Паулино (1967-)

Росана Паулино е бразилска уметница која презентира дела со силно прашање за важни теми, како што се структурниот расизам и ситуацијата на жените во Бразил.

Таа изложува продукции на различни јазици, како што се везови, скулптури , цртеж, фотографија.

Делото подолу, со наслов Бекстејџ (1997), претставува фотографии од црнкиња во дрвени рамки. Нивните усти и очи се зашиени, алудирајќи на немоќта и замолчувањето на жртвите на семејно насилство и, во поширока смисла, на социјалното угнетување.

Бекстејџ (1997), од Росана Паулино

Бенкси

Англискиот уметник Бенкси е еден од најпознатите уметници на денешницата. Малку се знае за неговиот вистински идентитет, кој тој инсистира да го чува како мистерија.

Вообичаено, неговите дела се прават на улиците на големите градови. Тие се слики произведени со техника на матрици и носат големи прашања за потрошувачкото општество, вредностите, моралните и општествените принципи.

Делата се присутни на повеќе места во светот, како Англија, Барселона, Франција , Виена, Австралија, САД и Блискиот Исток.

Сликарство Купувајте додека не паднете (2011), направено во Лондон одБенкси

За да видите други дела од уметниците, прочитајте: Фантастичните дела на Банкси

Движења во современата уметност

Уметничките движења во современата уметност се разновидни и често нивните граници се дифузни , спојувајќи се една со друга.

Меѓутоа, набројуваме некои од нив и можеме да ги дефинираме на следниов начин:

Концептуална уметност

Кај овој вид уметност, вреднувањето е за идејата - концептот - на штета на конечната форма. Овде, ние бараме да создадеме прашања преку уметноста, сугерирајќи ментален став. Првиот пат кога терминот беше употребен беше во рамките на групата Fluxus, во 60-тите.

За оваа струја, уметникот Сол Левит (1928-2007) рече:

Самата идеја, дури и ако тоа не е визуелно, тоа е уметничко дело како и секој друг производ.

Вметнувања во идеолошки кола: Projeto Cédula (1970), од Бразилецот Cildo Meireles е пример за концептуална уметност

Arte Povera

arte povera беше уметничко движење кое се појави во Италија во 1960-тите, стремејќи се да произведе уметност со пристапна, „сиромашна " и рустикални материјали , со цел да се создаде нова естетика.

Намерата на уметниците беше да го критикуваат консумеризмот, индустријата и капиталистичкиот систем, поттикнувајќи прашања за уметничките предмети со едноставни и ефемерни материјали.

23>

Работа Жива скулптура (1966), од МарисаМерц

Перформанс во уметноста

Перформансот исто така беше манифестација која настана во 60-тите години како резултат на експериментирањето на различни уметници, како оние од движењето Флуксус, на пример.

Во овој јазик, обично помешан со други форми на изразување, уметникот го користи сопственото тело како материјал и потпора за извршување на делото.

Неговата карактеристика е минливоста, односно дејството се одвива на одредено место и време, затоа работата има времетраење. И покрај тоа, може да се добие идеја за работата преку записите што се прават, најчесто преку фотографија и видеа.

Исто така види: Незабележаните ремек-дела на Фернандо Ботеро

Ми се допаѓа Америка и Америка ме сака (1974 ) е перформанс на Џозеф Бојс во кој тој поминува денови со див којот во соба

Хипер-реализам

Оваа струја на современата уметност зема замав во доцните 1960-ти во САД. Неговата цел е да продолжи со реалистичната/верната фигуративна естетика, наспроти апстрактниот експресионизам и минимализмот, кои бараа посубјективни начини на изразување.

Кај овој тип на реализам, инспирацијата доаѓа од современиот свет, користејќи ја како основа актуелни работи и теми.

Во видеото подолу можете да видите извештај на ТВ Фолха за изложба на хиперреалистот австралиски скулптор Рон Муек одржана во Пинакотека де Сао Паоло во 2014 година.

ДелатаPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.