Рококо уметност: дефиниција, карактеристики, дела и уметници

Рококо уметност: дефиниција, карактеристики, дела и уметници
Patrick Gray

Рококо беше европско уметничко движење со француско потекло кое се карактеризираше со неговиот весел стил и вкус за прекумерна декорација. Се манифестира во сликарството, архитектурата, декоративната уметност и скулптурата.

Рококо уметноста се развила на почетокот на 18 век, во преодниот период помеѓу барокот и неокласичната уметност. Иако го дели со барокот интересот за изобилството на детали, тој се разликува од него во замената на неговата свеченост и драматика со задоволство и забава. платно, 81 × 65 cm, колекција Валас, Лондон.

Таква желба за забава била што, според истражувачот Мајкл Леви, рококото немало почит ниту кон црквата ниту кон државата. Љубовта, сензуалноста и секојдневието беа поинтересни теми отколку духовни слави.

Зборот рококо потекнува од терминот rocaille, еден вид украс на градина заснован на употреба на школки или камчиња, многу популарен во Италија и Франција за време на седумнаесеттиот век. И употребата на овие мотиви и сличноста во постигнатите ефекти доведоа до тоа терминот рококо да се примени на овој стил.

Карактеристики на рококо уметноста

Жан-Оноре Фрагонар: Украдените Бакнеж , 1788 година, масло на платно, 45 × 55 см, музеј Ермитаж, Санкт Петербург.

За разлика од барокната уметност, рококо уметноста се карактеризираше со тоа што беше радосна, славејќи го животот, давајќи просторидеалите на клиентелизмот во рацете на приватниот сектор.

Еден од најважните покровители на тоа време беше љубовницата на кралот, Жана-Антоан Поасон, Маркизата де Помпадур, позната како заштитничка на уметноста.

Така беше создаден пазар кој, инспириран од уметникот Вато, беше заинтересиран за домашниот живот, еротиката, славењето на животот и задоволството.

Но, пред сè, беше заинтересиран за љубовните врски, најдобар противотров за досада. Овој момент во историјата беше сведок на мобилноста на уметниците низ земјите како никогаш досега. Новата уметност - која го остави зад себе трансценденцијата на барокот - го отвори патот во поголемиот дел од Европа.

Исто така види: Света уметност: што е тоа и главните дела

Опаѓање

Во средината на 18 век, просветителските мислители како Волтер ја прогласија доминацијата на разумот и мерката на страстите за општо добро.

Рококото им се чинело како неприфатлив вишок. Обвинет дека е излишно, ако не и неморално, рококото беше поврзано со падот на Стариот режим.

Под влијание на просветителството, архитектот Жак Франсоа Блодел им се придружи на гласовите кои го дисквалификуваа уметничкиот стил на Стариот режим . Тој потоа предложи модернизација на уметноста што ќе го придружува растечкиот републиканизам во политичката дебата.

Со текот на времето, цртежот повторно триумфираше над бојата и, под команда на филозофската и политичката мисла, уметноста се врати на академизмот, морализацијата и државата пропаганда. Така се роди уметностанеокласично.

Можеби ќе ве интересира и :

  Референци :

  • Levey , Мајкл (1998): Од рококо до револуција: главни трендови во сликарството во 18 век. Барселона: Edições Destino.
  • Џонс, Стивен Ричард (1985): Вовед во историјата на уметноста: Ел Сигло XVIII. Барселона: Уредник Густаво Гили / Круг на читатели/ Универзитетот во Кембриџ.
  хумор, грациозност и лесна еротика. Може да се каже дека тоа всушност беше израз на општествена класа која бегаше од здодевноста преку ентузијастичка уметност, без трансцендентни или дидактички претензии.

  Градосен и празничен карактер

  Рококо уметност беше прво и основно стил кој сакаше да ја изрази благодатта и радоста. Иако рококото беше украсено во декорацијата, неговата атмосфера се обидуваше да биде светла и да покажува ентузијазам.

  Хуморот и злобата

  Рококо уметноста е израз на елита која ужива. Оттука, има голема доза на хумор и злоба што го потиснува секој обид за свеченост. Поради оваа причина, рококото го изразува и релаксирањето на бонтонот.

  Темите без морализирање или дидактички претензии

  Омилените теми на Рококо беа сентименталните авантури, пасторалните сцени, забавата на елитата без работа и домашниот живот. Но, и покрај зашеќерениот изглед на темите, тие имаа поврзаност со искуството. Религиозните, митолошките или историските теми не беа изоставени, туку беа лишени од нивната свеченост.

  Оставени беа морализирачки, дидактички сцени или сцени кои се фалат со моќ. Секоја тема минуваше низ филтерот на благодатта, задоволството и секојдневието.

  Прекриена еротика

  Уметноста се хранеше со прекриена еротика, и во нејзините форми и во нејзините теми. За некои уметници, митологијата била скривалиште за да се оправдаразвој на еротскиот акт, за да не трпи критики од интелектуалните елити.

  Внатрешноста на опатијата Отоберен, Баварија.

  Рококо беше уметност внимателна кон деталите и прекумерна орнаментика. Уметниците, дизајнерите и архитектите декорацијата на делата ја збогатија со елементи кои се колку бујни, толку и имагинативни. Не беше чудно да се пронајдат елементи од ориенталните култури како што се фауната, флората и сите видови мотиви.

  Употреба на пастелни и бели тонови

  Еден од начините на кои рококо уметниците открија да внесат благодат а забавно беше да се смени палетата од земјени и темни тонови во пастелни и бели тонови. Ова беше применето и на сликарството и на архитектонската декорација, носејќи грациозност и сензуалност.

  Уметноста ослободена од својата пропагандна функција

  Рококо ја ослободи уметноста од нејзината пропагандистичка улога. Уметноста повеќе не беше во служба на црковните или апсолутистичките каузи, а тоа влијаеше на тематската и стилската слобода. Уметноста повеќе не требаше да биде возило на „вистината“, ниту пак требаше да биде сериозна.

  Сликарство во рококо

  Фрагонард, Читателот ( 1772)

  Рококо сликарството претставуваше триумф на рубенизмот над пусинизмот.

  Рубенизмот се однесува на струјата на колористите инспирирани од фламенко барокниот сликар Педро Пабло Рубенс (1577-1640), кој преовладуваше боја на цртежот.

  Пусинизмот се однесува наактуелен тој привилегиран цртеж пред бојата, под влијание на францускиот сликар Николас Пусен (1594-1665). Колоризмот беше карактеристичен за сликарите во рококо.

  Исто така види: Сите јас, од Џон Леџенд: текст, превод, клип, албум, за пејачот

  Неговиот смирен и грациозен карактер беше во контраст со драмата на барокот. Во Франција, судскиот живот почна да се врти околу забавата и баналностите, како што се љубовните врски, игрите или секојдневниот живот, а сето тоа се рефлектираше во сликарството.

  Овој весел дух брзо се проби низ европските судови, но секоја земја го следеше примерот. тоа на неговите особености.

  Рококо сликари

  Антоан Вато (1684-1721) . Вато бил сликар од фламански град кој бил припоен кон Франција. Тој беше првиот уметник кој се поклони на грижите на неактивен елита. Но, тој беше и оној кој им даде „човечност“ на ликовите. Меѓу неговите најважни дела се Аџилак на островот Китера (1717), Искачувањето на љубовта (1717); Венецијански празник (1719).

  Жан-Батист-Симеон Шарден (1699-1779) . Тој бил самовработен француски сликар, благодарение на економските ресурси на неговата сопруга. Тој особено се занимавал со претставување на домашниот живот. Меѓу неговите најважни дела се Момчето со врв (1737), Младата гувернанта (1740) и Благословот.

  Франсоа Буше (1703-1770) . Француски сликар кој работел под покровителство на Маркизата де Помпадур, миленик на кралот Луј XV. Се занимавал со многу темимитолошки, пастирски и идилични со голема бујност. Меѓу неговите најзначајни дела се Портрет на мадам де Помпадур (1759); Полулегната млада жена (1752) и Дијана по нејзиното капење (1742).

  Жан-Оноре Фрагонар (1732-1806) . Тој беше француски сликар кој ги направи хедонизмот, еротизмот, бујот и интимната атмосфера како најрепрезентативни знаци на неговото сликарство. Меѓу неговите најзначајни дела се „Лашалка“ (1767), „Слепата кокошка“ (1769), „Кравата“ (1779), „Украдениот бакнеж“ (1788).

  Џовани Батиста Тиеполо (1696-1770) . Италијанскиот сликар широко признат во Европа, ја разви религиозната тема. Изведуваше и митолошки и секојдневни теми. Некои од неговите најпознати дела се: Превод на Светиот дом на Лорето (1743-1745), Фрески од резиденцијата Вирцбург (1752-1753), Млад човек со папагал (1760) и Фрески во кралската палата во Мадрид (1762 година). ). -1766).

  Вилијам Хогарт (1697-1764) . Англиски сликар кој ги применуваше карактеристиките и светлите бои на рококото, но ги исмеваше општествените конвенции, особено оние на елитата. Меѓу неговите најпознати дела се: Четири времиња на денот (1736), Кариера на проститутка (1732) и Брак a-la-mode (околу 1743).

  Томас Генсборо ( 1727-1788) . Англиски сликар кој се карактеризирал со прикажување на луѓето во грациозни ставови. Тој се фокусираше на малотолокална аристократија. Тој се истакна по интересот за пејзажот, кој секогаш го користи како позадина за неговите слики. Неговите дела вклучуваат: г. и г-ѓа. Ендрус (1749), Синото момче (1770) и Др. Ралф Шомберг.

  Рококо архитектура

  Фасада на хотелот де Субиз, Париз. Фото: Parsifall

  Рококо архитектурата се карактеризираше со тоа што беше строга во надворешните завршетоци, но многу богата и бујна во нејзината внатрешна декорација. Внатрешните простори се помали и третирани со поголема интимност, благодарение на употребата на нежни и мазни форми.

  Внатрешната декорација се издвојуваше по својата генијалност и имагинација. Златните скани беа на редот на денот, во служба на заоблени форми со цветни мотиви, школки и секакви синуозити. Боите беа секогаш светли и весели.

  Францускиот архитект Жермен Бофранд беше одговорен за воведување на рококо во Франција и го стави особено во служба на монархискиот поредок, иако разви религиозни проекти. Учествувал во проекти како што се Place Vendôme во Париз, Конзерваториумот во Версај, Хотел де Субиз во Париз и Шато де Луневил.

  Внатрешност на Паласио Сансучи, Потсдам.

  Рококо естетиката беше високо ценета во Австрија и во германските држави кои беа дел од Светото Римско Царство, како во религиозната архитектура така и во цивилната архитектура.

  Примери за ова се базиликатаVierzehnheiligen од Јохан Балтасар Нојман и Опатијата Отобеурен во Баварија. Во Прусија, се издвои изградбата на палатата Сансуци во Потсдам под раководство на Георг Венцеслав фон Кнобелсдорф.

  Во Шпанија, преовладувањето на барокот и недостатокот на уметничка размена главно со Франција и Германија, го направи тоа тешко е ширењето на рококо-стилот.

  На пример, украсувањето на сакристието на Ла Картуја де Гранада, веројатно започнато од Хуртадо Изкиердо, а продолжено од Хозе де Бада. Вреди да се забележи и Транспарентот на катедралата во Толедо, од Нарцисо Томе. Конечно, фасадата на Palacio del Marqués de Dos Aguas, дизајнирана од Hipólito Rovira.

  Рококо мебел

  Во овој период, беше создаден стил наречен Луј XV, како одговор на доминантната естетика вкус на судот. Овој стил стана меѓународна мода.

  Дрвоарството се карактеризираше со употреба на лак и бронзена маркетина. Најкористените мотиви биле цветните.

  Исто така, мебелот почнал да се дизајнира за релаксиран престој на благородниците на дворот, нешто што дотогаш не било вообичаено. Ова со себе донесе развој на уметноста на тапациран мебел.

  Рококо скулптура

  И самостојната скулптура и скулптурата во служба на архитектурата играа улога во рококото. Една од нејзините најзабележителни разлики беше намалувањето на колосалните димензии набарок.

  Рококо, исто така, се обиде да ја нагласи мекоста и деликатноста во третманот на текстурите и движењата. Иако скулпторите го задржале интересот за мермер, порцеланот бил широко користен.

  Исто така, биле направени скулптури од гипс и дрво. Што се однесува до бојата, кога ја нанесувале, ги задржале пастелните тонови за да ја разубават околината. Меѓу најистакнатите рококо скулптори ги наоѓаме Антонио Корадини и Етјен-Морис Фалконе.

  Антонио Корадини (1688-1752) . Тој бил италијански скулптор кој работел за дворот на Чарлс VI. Тој беше познат по начинот на кој се однесуваше кон облеката, особено по ефектот на проѕирните фолии. Некои од неговите најкоментирани дела се: Закриената жена (La Fe) и Скромноста, исто така наречена Закриената вистина.

  Étienne-Maurice Falconet (француски, 1716 - 1791) . Тој беше еден од штитениците на Маркизата де Помпадур. Некои ликовни истражувачи го проучуваат како фигура на преминот кон неокласицизмот. Неговите дела вклучуваат: Заканувачки Купидон (1757) и Пигмалион и Галатеја (1763).

  Рококо историска позадина

  Аџилак на островот Китера , 1717 година, масло на платно, 129 × 194 cm, музеј Лувр, Париз. Од Антоан Вато

  Барокот доминираше во западната естетика од средината на 16 век до 17 век. Тоа беа времиња на религиозни војни и консолидација на апсолутизмот.

  Во Франција,во последните години од владеењето на Луј XIV, постигнатата стабилност го направи барокниот церемонијал непотребен. Значи, кралот Сонце ги гледал благородниците како закана. На крајот од неговото владеење, тој ја одзеде нивната моќ на благородништвото, правејќи ги неактивен елита.

  Три настани беа фундаментални во поттикот на рококото:

  1. смртта на Кралот Луј XIV;
  2. влијанието на миленикот на кралот Луј XV, Маркизата де Помпадур;
  3. размената на уметници меѓу различните европски дворови.

  Кралот е мртов. Да живее кралот!

  Франсоа Буше: Маркиз де Помпадур , 1756

  По смртта на Луј XIV, дворот се пресели од Версај во Париз, додека момчето Луј XV ја чекаше возраста да се искачи на тронот.

  Во Париз, благородниците стапија во контакт со најмоќните економски елити и со службениците на Министерството за финансии. Постепено, облиците на бонтон беа опуштени, според истражувачот Стивен Ричард Џонс во неговата книга Вовед во историјата на уметноста: 17 век.

  Сега кога благородниците беа неактивен и досаден, беше неопходно да се задржи интересот на судот и им обезбеди нови занимања. Малку по малку одговор ќе се најде во уметноста. Џонс изјавува дека:

  Рококо уметноста беше само да го насладува богатото, навистина безделничко општество, на кое единствениот грев беше да му биде здодевно.

  Кога младиот Луј XV го презеде, просперитетот ве обнови
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.