15 познати детски песни што децата ќе ги сакаат (коментирани)

15 познати детски песни што децата ќе ги сакаат (коментирани)
Patrick Gray

Поезијата има моќ да нè придвижи, да нè пренесе во други светови и да не едуцира за човечката комплексност.

Поради сите овие причини, и многу повеќе, контактот на децата со поезијата може да биде магичен и да поттикне љубовта кон читањето која ќе трае цел живот.

Дали барате кратки песни за читање со децата и да ги инспирирате младите читатели? Проверете ги композициите што ги избравме и коментиравме за вас.

1. Или ова или она , од Сесилија Меирелес

Или ако има дожд и нема сонце

или ако има сонце и нема дожд!

Или ја ставаш ракавицата и не го ставаш прстенот,

или го ставаш прстенот и не ја ставаш ракавицата!

Кој оди во воздух не остани на земја,

оние кои остануваат на земја не се креваат во воздух.

Голема штета што не можеш

да бидеш на две места во исто време!

Или ги чувам парите и не ги купувам бонбоните,

или ги купувам бонбоните и ги трошам парите.

Или ова или тоа: или ова или она…

Исто така види: Девојките од Веласкез

и јас живеам избирајќи цел ден!

Не знам дали играм, не знам дали учам,

Ако побегнам или останам смирен.

Но сè уште не успеав да разберам

што е подобро: дали е ова или она.

Сесилија Меирелес (1901 – 1964) беше познат бразилски писател, уметник и просветител. Важена за една од најголемите национални поети, авторката се истакнала и во областа на литературата за деца.

Некои од нејзините песниполека

Да го помине малото момче

Многу внимателно го отварам

Да го помине дечкото

Многу пријатно го отворам

За да му го предадам на готвачот

Го отворам наеднаш

За да помине покрај капетанот

Познат како „мал поет“, Винисиус имал дарба да дава одредена магија на очигледно банално настани и предмети. Во оваа песна поетскиот субјект ја прикажува целата приказна што може да се содржи во едноставна врата .

На овој начин, јасно е дека секој елемент од секојдневието е дел од нашиот живот и, кога би зборувале, би имале многу да кажеме за нас и за оние околу нас. Овде, постои персонификација на вратата, која избира да се отвори на различни начини за секој лик што се појавува.

Слушајте ја, подолу, музичката верзија, во гласот на Фабио Џуниор .:

08 - Вратата - Фабио Џуниор. (ДИСК НОА АРК - 1980)

12. Амарелиња, од Марија да Граса Риос

Плима море

Плима е

Кобила линија

Седум куќи во четка.

Пуло paro

и јас одам

со мал скок

да задржам уште една точка

на небото.

Марија да Граса Риос е писателка и бразилски академик, автор на неколку книги за деца како што се Chuva rainu и Abel e a fera . Во Amarelinha , поетскиот субјект создава неколку игра на зборови од името на познатата игра.

Во композицијата, лирското јас се чини дека е дете кој игра хоп и одиопишувајќи ги нивните движења, до крајот на играта.

13. Куклата , од Олаво Билац

Оставајќи ја топката и шлеперот,

Со која играа токму сега,

Поради кукла,

Две девојки се степаа.

Првата рече: „Мое е!“

— „Мое е!“ другата врескаше;

И никој не можеше да се воздржи,

Ниту куклата не ја пушти.

Кој најмногу настрада (кутрото!)

Тоа беше куклата. Таа веќе ја имаше

Целата облека искината на парчиња,

А нејзиното мало лице беше стуткано.

Толку силно ја повлекоа,

Што сиромашните нешто се искина на половина,

Губење на жолтото влечење

Тоа го формираше неговото полнење.

И, по толку многу замор,

Исто така види: Дадаизам, дознајте повеќе за движењето

Враќање на топката и шатлката,

Двајцата, поради тепачката,

Ја изгубиле куклата...

Олаво Билац (1865 - 1918) бил познат бразилски парнасиски поет кој исто така пишувал композиции им ги одредиле децата. Во A Boneca , темата ја раскажува приказната за две девојки кои почнале да се караат затоа што сакале да си играат со иста кукла.

Наместо да ја споделат и да ја продолжат играта, секоја од нив сакала кукла за тебе. Тргнувајќи толку силно, на крајот ја уништија кутрата кукла и, на крајот, никој не си поигра со неа. Песната ги потсетува децата дека од суштинско значење е да научиме да споделуваме и дека алчноста води само до лоши резултати.

Погледнете читање и анимација создадена од песната:

Mucuninha - Куклата (Олаво Билац) -детска поезија

14. Пингвинот , од Винисиус де Мораес

Добро утро, пингвин

Каде одиш

Набрзина?

Не јас сум злобен

Не плаши се

Плаши се од мене.

Би сакал само

Да ти ја тапкам капата

џекфрут

Или многу лесно

Повлечете ја опашката

од вашата јакна.

Во оваа песна полна со добар хумор, Винисиус си игра со појава на пингвини. Бидејќи се црно-бели, изгледа се формално облечени , облечени во фрак.

Така, лирскиот субјект се чини дека е момче кое го гледа животното во далечина и сака да пријдете и допрете го, обидувајќи се да не го исплашите.

Не ја пропуштајте верзијата на песната на музика од Токињо:

Toquinho - O Penguim

15. Рецепт за заштита од тага , од Розеана Мареј

Направете лице

и испратете ја тагата

на другата страна

на морето или на месечината

оди до средината на улицата

и засади држач за раце

направи нешто глупо

па истегнете ги рацете

земи ја првата ѕвезда

и побарај го твојот најдобар пријател

за долга и цврста прегратка.

Розеана Мареј (1950) е писателка од Рио де Жанеиро, автор на поезија и книги наменети за деца. Писателката ја објави својата прва книга, Fardo de Carinho , во 1980 година.

Во рецептот да ја исплаши тагата , поетесата пренесува многу посебна порака вонавивајте . Кога сме тажни, најдоброто нешто што можеме да го направиме е да го прекинеме овој процес на страдање и да бараме нешто што нè тера да се смееме (на пример, да засадиме банана).

Нешто што не може да недостасува е пријателството: едноставното присуство од пријател може да биде доволно за да ја отстрани тагата.

Видете исто така

  посветени на децата станаа вистински класици и продолжуваат да бидат многу популарни кај читателите од сите возрасти.

  Песната што се разгледува, објавена во истоименото дело Ou Isto ou Aquilo (1964) е, можеби најпознатиот. Композицијата содржи фундаментално учење за начинот на кој функционира животот: постојано мораме да правиме избори .

  Ова, сепак, имплицира дека не можеме да имаме сè во исто време. Кога избираме едно, се откажуваме од друго. Поетот успева да го преведе ова вечно чувство на нецелосност преку едноставни примери, со секојдневни елементи>

  2. Луѓето се различни , од Рут Роча

  Тие се две прекрасни деца

  Но тие се многу различни!

  Едното е без заби,

  Другиот е полн со заби…

  Едниот е разбушавен,

  Другиот е полн со чешли!

  Едниот носи очила,

  И другиот друг носи само леќи.

  Едниот сака сладолед,

  Другиот сака жешко.

  Едниот има долга коса,

  Другиот ги сече затвори .

  Не сакај да бидат исти,

  Покрај тоа, не се ни обидувај!

  Тоа се две прекрасни деца,

  Но, тие се многу различни!

  Рут Роча (1931) е една од најголемите писатели на книги за деца на националната сцена. Неговата најпопуларна композиција е, безсомнеж, Правото на децата , каде што авторот ги наведува условите за здраво и среќно детство.

  Во оваа статија, сепак, избравме да ја анализираме песната Луѓето се различни , поради неговата силна социјална порака . Овде авторот го учи читателот да ја разбере и прифати различноста.

  Во песната има споредба на две деца и заклучокот дека тие се контрастни и по сликата и по вкусот. Поетскиот субјект јасно покажува дека едниот не е супериорен во однос на другиот: не постои правилен начин да се биде.

  Во свет кој сè уште е управуван од ограничени стандарди за убавина и однесување, Рут Роча ги потсетува децата (и возрасни ) дека човечкото суштество е повеќекратно и дека сите луѓе заслужуваат иста почит.

  3. Пато , од Винисиус де Мораес

  Еве ја патката

  Шепа овде, шепа таму

  Еве ја патката

  За да видите што има таму.

  Глупавата патка

  Ја наслика криглата

  Удри по пилето

  Удри ја патката

  Скокна од седалото

  Во подножјето на коњот

  Тој го клоцаа

  Подигна петел

  Изеде парче

  Генипап

  Се задави

  Имаше болно грло

  Падна во бунарот

  Го скрши садот

  Многумина го направија момчето

  Кој отиде во тенџере.

  Осакан од возрасните, Винисиус де Мораес (1913 — 1980) исто така беше поет и музичар кој беше многу популарен кај децата. Патото е дел од детските композиции на „poetinha“ штобеа објавени во делото A Arca de Noé (1970).

  Песните, фокусирани главно на животните, беа напишани за децата на уметникот, Сузана и Педро. Години подоцна, во партнерство со Токињо, Винисиус објави музички адаптации на овие стихови.

  О Пато е забавна песна за читање со деца, поради нејзиниот ритам и неговите алитерации (повторувања на согласки) . Стиховите ја раскажуваат приказната за една патка која доживеала многу зло.

  Постепено сме сведоци на последиците од неговото лошо однесување . Поради неговите лоши постапки, кутрата патка умира и завршува во тенџерето.

  Пато

  Дознајте повеќе за поезијата на Винисиус де Мораес.

  4. Кукавицата , од Марина Коласанти

  Попаметна од луда

  ова е портретот на кукавицата.

  Еве еден што не може да се убие

  да направи гнездо јајце

  а не ни помислува да мафта со крилјата

  за да ја изгради куќата.

  За него добар бизнис

  тоа е живеење во туѓа куќа,

  и не ја ни допирате злоупотребата.

  Нивните јајца, брзо,

  лежете ги кај соседот гнездо

  тогаш ќе ужива во безделничење

  додека сосетката се потсмева

  Марина Коласанти (1937) е италијанско-бразилска писателка и новинарка, авторка на неколку популарни детски дела и младинска литература.

  Кукавицата е дел од делото Cada bicho Seu Capriccio (1992), во кое Коласанти ја спојува љубовта кон поезијата со љубов заживотни . Така, нејзините стихови ги набљудуваат и опишуваат посебностите на секое животно, образувајќи го младиот читател.

  Песната што се анализира се фокусира на однесувањето на кукавицата, сосема различно од однесувањето на другите птици. Наместо да гради свое гнездо, кукавицата е позната по тоа што ги снесува своите јајца во туѓи гнезда.

  Така, јајцата на кукавицата завршуваат да се изведуваат од птици од други видови. Овој факт прави животното да се гледа, во нашата култура, како синоним за паметност и независност.

  5. Мајка , од Серџо Капарели

  На ролери, на велосипед

  со автомобил, мотор, авион

  на крилја на пеперутка

  и во очите на јастребот

  со брод, со велоципеди

  на коњ во гром

  во боите на виножитото

  во татнежот на лав

  во благодатта на делфинот

  и во ртењето на зрното

  го носам твоето име, мајко,

  во дланката од мојата рака.

  Серџо Капарели (1947) е бразилски новинар, учител и писател по литература за деца, кој ја доби наградата Џабути во 1982 и 1983 година.

  Поетот напиша неколку композиции за мајката фигура и нејзината безвременска врска со децата. Во Мае , имаме изјава за љубов од субјектот до неговата мајка.

  Набројувајќи ги сите работи што ги гледа, тој илустрира дека сеќавањата и учењата на мајката се присутни во секој елемент на реалноста , секој секојдневен гест.

  На овој начин зборовитеСлатките Капарели преведуваат чувство поголемо од самиот живот и нераскинлива врска помеѓу мајките и децата .

  6. Pontinho de vista , од Педро Бандеира

  Мала сум, ми велат,

  и многу се лутам.

  Морам да погледнам на сите

  со крената брадата.

  Но, ако мравка прозбореше

  и ме виде од земја,

  со сигурност ќе рече:

  - О, мој, каков голем дечко!

  Педро Бандеира (1942) е бразилски писател на детски дела кој ја доби наградата Џабути во 1986 година. Ова е една од песните од книгата Засега сум мал , издаден во 2002 година. Се чини дека темата е дете кое ја пренесува својата „гледна точка“ за животот.

  Тој тврди дека се гледа како мал од другите и треба да ја крене главата за да разговара со другите. Сепак, тој знае дека концептите не се апсолутни и зависат од начинот на кој гледаме на работите.

  На пример, од перспектива на мравка, лирското јас е огромно, вистински џин. На овој начин, и преку пример достапен за децата, Педро Бандеира дава важна лекција за субјективност .

  7. Морско свинче , од Мануел Бандеира

  Кога имав шест години

  Добив морско прасе.

  Каква болка ми предизвика

  Бидејќи малото животинче само сакаше да биде под шпоретот!

  Го однесов во дневната соба

  Најмногуслатко, но чисто

  Не му се допадна:

  Сакаше да биде под шпоретот.

  Не му беше грижа за мојата нежност...

  — О, моето заморче беше мојата прва девојка.

  Мануел Бандеира (1886 — 1968) беше еден од најважните гласови на бразилскиот модернизам. Неговата поезија на едноставен и непосреден јазик ги воодушеви и продолжува да ги плени читателите од неколку генерации.

  Заморско прасе е една од неговите композиции погодна за деца. Сеќавајќи се на времињата од детството, поетскиот субјект размислува за своето поранешно заморче и тешкиот однос што го имал со животното.

  И покрај тоа што му ја нуди сета наклонетост и утеха на миленичето, тој „само сакаше да биде под шпоретот“. Во стиховите, лирското јас зборува за првиот пат кога го почувствувал отфрлањето , спомен што го чувал до крајот на животот.

  Понекогаш нашата љубов не се возвраќа со ист интензитет . Дури и со меланхоличен тон, субјектот лесно го сфаќа фактот и знае дека тој е дел од животот.

  Мануел Бандеира - Поркињо да Индија

  Дознајте повеќе за поезијата на Мануел Бандеира.

  8. Мала птица , од Фереира Гулар

  Мала птица,

  која толку меко

  слетуваш на мојата рака

  Каде е тоа Дали доаѓаш од?

  Од некоја шума?

  Од некоја песна?

  Ах, ти си забавата

  Ми требаше

  ова срце!

  Знам дека веќезаминуваш

  и речиси е сигурно

  дека нема да се вратиш, не.

  Но, радоста останува

  што имаше ден

  во која една мала птица

  слета на мојата рака.

  Фереира Гулар (1930 – 2016) беше бразилска поетеса, писателка, критичарка и есеистка и еден од основачите на неоконкретизмот.

  Во Менина Пасарињо , темата се обраќа на некого чии гестови се лесни и нежни. Така, тој ја споредува девојката со птица, која лета покрај него и слета на неговата рака.

  Оваа кратка средба може да го израдува момчето , предизвикувајќи забава во твоето срце. Иако е свесен дека овој момент е ефемерен и дека веројатно никогаш повеќе нема да ја види Менина Пасарињо , тој успева да го цени нејзиното сеќавање.

  Композицијата ги потсетува читателите дека работите не мора да трае вечно за да бидеш посебен. Понекогаш, минливите моменти можат да бидат најубави а исто така и најпоетски.

  Погледнете музичка адаптација во гласот на Cátia de França:

  Cátia de França - Menina Passarinho (1980)

  Искористете ја можноста подобро да ја истражите поезијата на Фереира Гулар.

  9. Гледачот на жирафата , од Лео Куња

  Со

  тој

  врат

  долг

  шилец

  espicha

  espicha

  педерот

  дури се чинеше

  дека виде

  утре

  <0 Леонардо Антунес Куња (1966), попознат како Лео Куња, е бразилски новинар и писател кој имапосветено главно на создавање дела за деца.

  Во A Girafa Vidente , поетот се фокусира на добро позната особеност на животното: неговата висина. Како да претпоставува гледна точка на дете, тој го набљудува долгиот врат на жирафата, кој се чини дека нема речиси крај.

  Бидејќи е толку висок, поетскиот субјект сугерира дека може да види подалеку, дури може да ја предвиди иднината. Исто така, смешно е да се забележи дека самата структура на композицијата (тесна и вертикална кула) се чини дека ја повторува формата на животното .

  10. Страшило , од Алмир Кореја

  Човекот од слама

  тревно срце

  поминува

  малку по малку

  во устата на птицата

  и крајот.

  Алмир Кореја е бразилски автор на литература за деца кој работи и со анимација. Можеби поради оваа причина, песната Espanalho е композиција многу заснована на визуелни аспекти . Составена од само шест реда, песната дава многу јасна слика на плашило кое се распаѓа со текот на времето .

  Ништо од ова не е прикажано на тажен или трагичен начин, бидејќи сето тоа е дел од животот . Плашилото, чија цел е да ги исплаши птиците, завршува да биде проголтано од нивните клунови.

  11. Вратата , од Винисиус де Мораес

  Јас сум направен од дрво

  Дрво, мртва материја

  Но нема ништо на светот

  Поживо од врата.

  Отворам
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.