Анализирани и коментирани 10 најдобри песни на Лемински

Анализирани и коментирани 10 најдобри песни на Лемински
Patrick Gray

Пауло Лемински беше голем бразилски поет чие дело беше повторно објавено во 2013 година под наслов Toda Poetry . Оттогаш, неговите стихови станаа треска и допреа до уште поширока публика.

Изненадувачки е што поетската антологија се најде на врвот на рангирањето на бестселери, дури и ги надмина најпродаваните како 50 нијанси на сиво . Но, факт е дека секојдневната и достапна поезија на Лемински го плени не само читателот навикнат на лириката, туку и го заведуваше секој кој никогаш не бил голем љубител на стиховите.

Запознајте ги сега најдобрите песни на феноменот Пауло Лемински .

1. Темјан беше музика

ова сакајќи

да бидеме токму она што

што сме

сепак

ќе не одведе понатаму

Можеби стиховите погоре се најпознатите и најславните на Лемински. Како своевидна разгледница, Темјан биле музика беше објавена во книгата Расеанија ќе победиме .

Поемата го поканува читателот да доживее да биде она што е, без стравови и врски, ветувајќи награда ако се изврши предложеното внатрешно нуркање.

Во само пет стиха напишани на неврзан и секојдневен јазик, Лемински предлага предизвик за самоспознавање за секој што ќе го прочита.

2. Контра-нарцис

во мене

Гледам

другиот

и уште

конечно десетици

возови поминувајќи покрај

вагони полни со луѓе стотици

другиот

штокнижевната продукција одеше од сила на сила.

Професионално, тој работеше како учител по историја и пишување, покрај тоа што учествуваше како креативен директор и автор на текстови во некои рекламни агенции. Како преведувач, тој работеше со главните дела на Џојс и Бекет.

Во неговиот личен живот, тој беше оженет со Алис Руиз, исто така поетеса, и имаше три деца: Мигел Анџело, Ауреа и Естрела.

Фотографија на парот Алис Руиз и Пауло Лемински.

Објавени дела

 • Кататау (1976)
 • Não Fosse Isso и It Was Less/It Wasn't Toly/It It Was Almost (1980)
 • Caprichos e Relaxos (1983)
 • Сега е она што се (1984)
 • Криптични желби (1986)
 • Расеанија ќе победиме ( 1987)
 • Guerra Dentro da Gente (1988)
 • La Vie Em Close (1991)
 • Metamorfose (1994)
 • Поранешниот странец (1996)

Видете исто така

  имаш ти во мене

  ти

  и ти

  како и

  јас сум во тебе

  јас сум во него

  во себе

  и само кога

  ние сме во себе

  сме мирни

  дури и ако сме сами

  О убава песна Contranarciso користи разговорен јазик и едноставна конструкција за да ја раскаже мешавината на идентитети и спојот што го воспоставуваме со другиот.

  Во стиховите во исто време читаме нелагодност за не да бидеме единствени, затворени и затворени, но и радоста да се сподели со другиот, да се слави разликата, да се проголта она што не сме и да се нудиме за размена.

  Во поетиката на Лемински е вообичаено ова заедништво со човечкото битието кое е различно од нас и славењето на збогатувањето што го дава оваа разлика.

  Погледнете ја песната Contranarciso рецитирана од Гилхерме Вебер:

  „Contranarciso“, од Пауло Лемински, од Гилхерме Вебер

  3. Потрага по значење

  Мислам дека значењето е најмистериозниот ентитет во универзумот.

  Врската, а не нешто, помеѓу свеста, искуството и работите и настаните.

  значењето на гестовите. Значењето на производите. Значењето на чинот на постоење.

  Одбивам (sic) да живеам во свет без значење.

  Овие копнежи/есеи се упади во потрага по смисла.

  Затоа самата природа на значењето: тоа не постои во нештата, треба да се бара

  во потрагата што е нејзинаоснова.

  Само барањето значење навистина има смисла.

  Покрај тоа, нема смисла.

  Објавена во 2012 година, книгата Есеи и криптични копнежи од Лемински ја носи горната песна. Тоа е едно од првите дела во книгата што ја покажува вознемиреноста на поетот пред мистеријата на животот.

  Поемата е метајазична бидејќи ги открива запчаниците што го движат поетското писмо и свеста. Далеку од тоа да гледаме убедено лирско јас кое знае сè, ние сме сведоци на колебање и сомнеж, потрага по смисла за поезијата и за светот.

  4. Смеа за Гил

  твојата смеа

  се рефлектира во твојата песна богата рима

  сончев зрак

  во златен заб

  „сè ќе биде добро“ твојата смеа

  вели да

  твојата смеа

  задоволува

  додека сонцето

  кое ја имитира вашата смеа

  não sai

  Во својата поезија Лемински слави големи имиња во бразилската култура, како што е пејачот и композитор Жилберто Жил. Покрај Гил, поетот во своите стихови ги цитира Хорхе Бенјор и Џаван и зема други имиња, особено од црнечката и бахиската култура.

  Во песната погоре, лирското јас ја нагласува неспоредливата насмевка на Гил, која се чини толку експанзивен што изгледа прелева до вашиот агол. Во средината на песната, тој цитира извадок „сè ќе биде во ред“ (сè ќе биде во ред) од песната Три мали птици , од Боб Марли, овековечена во гласот на Жилберто.Гил.

  5. Го кажав тоа

  Јас го кажав тоа за нас.

  Јас го кажав тоа за мене.

  Јас го кажав тоа за светот.

  Реков сега,

  Исто така види: 16 кратки љубовни песни кои се убави декларации

  Реков никогаш. Сите знаат,

  Веќе кажав многу.

  Имам впечаток

  дека веќе кажав сè.

  И сето тоа се случи толку ненадејно. ..

  Поемата погоре ја осудува минливоста на времето. Во само девет стихови, Лемински го сумира својот поетски проект (зборува за себе, зборува за нас и зборува за светот) и неговата инспирација за пишување („Веќе кажав многу“).

  Со оглед на неговата проликсна поезија, лирското јас се чини дека демонстрира замор со сè што направил во минатото („Имам впечаток дека веќе кажав сè“). А, во исто време, постои и некаква носталгија за она што го живеел.

  6. Супразум на квинтесенција

  Хартијата е кратка.

  Животот е долг.

  Скриено или двосмислено,

  сè што ќе кажам

  има ултрасенс .

  Ако ми се смеам,

  сфатете ме сериозно.

  Стерилна иронија?

  Во меѓувреме,

  мојата инфрамистерија.

  Supressants of Quintessence беше објавена во постхумната книга La vie en close (1991) - која јасно прави игра на зборови за француската песна на Едит Пјаф, La vie en rose .

  Стиховите погоре се јасно мета-поезија, односно вежба на самиот поет за објаснување на составот на неговата поетика. Како лирското јас да му дало на читателот еден вид леток или упатство за тоа како даделото мора да се прочита.

  Во стиховите на Suprassumos da Quintessência сведоци сме на ќорсокакот што го доживеа поетот: како животот - по долга дефиниција - да се стави на хартија?

  Поемата се чини дека е расплет на песната објавена години пред тоа, вметната во книгата Расеанија ќе победиме (1987):

  река на мистеријата

  што би станало со мене

  ако ме сфатија сериозно?

  7. Да те сакам е нешто на минути...

  Да те сакам е нешто од минути

  Смртта е помала од твојот бакнеж

  Толку добро што сум твој што сум

  Исто така види: Коментирани 8 важни дела на Монтеиро Лобато

  Се истурив пред твоите нозе

  Останува малку од она што бев

  Од тебе зависи дали ќе бидеш добар или лош

  Јас ќе бидам она што ти е погодно

  Ќе бидам за тебе повеќе од куче

  Сенка што те грее

  Бог кој не заборава

  Слуга што не кажува не

  Ако умре татко ти ќе бидам твој брат

  Ќе ги кажам стиховите што ги сакаш

  Ќе ги заборавам сите жени

  Јас ќе бидам толку многу и се и секого

  Ќе ви се гади што сум таков

  И ќе бидам на ваша услуга

  Се додека моето тело трае

  Додека течат моите вени

  Црвената река што се запали

  Во поглед на твоето лице како факел

  Јас ќе бидам твој крал твојот леб твојата работа твојата карпа

  Да, ќе бидам тука

  Иако не е толку познат по својата љубовна композиција, Лемински напиша и лирика страсна, во случајот Amar você е нешто од минути.

  Во стиховите погоре наоѓаме лирско јас апсолутно маѓепсано од неговата сакана,што наоѓа сила во чувството да ги надмине сите бариери. Тој се става пред нозете на својата сакана и вели дека ветува дека ќе биде што сака таа.

  Погледнете ја рецитираната љубовна песна:

  Поезија на неделата: 1968 година - Да те сакам е прашање на минути... (Пауло Лемински)

  8. Јас не се расправам

  Не се расправам

  со судбината

  што да сликам

  Потпишувам

  Малата песна составено со четири стиха е едно од најславните дела на Пауло Лемински. Стиховите станаа толку познати што станаа и причина за тетоважи:

  Социдни и лесно репродуктивни, стиховите ја преведуваат резигнацијата на лирското јас, ставот на сообразност и прифаќање со она што го нуди судбината.

  Наместо да се бори со она што е испратено од непознатото, субјектот се чини дека со спокојство и благодарност го прима она што е негово.

  9. Длабоко во себе

  Длабоко, длабоко во себе,

  длабоко во себе

  би сакаме

  да видиме нашите проблеми

  решени со декрет

  од овој датум,

  таа непоправлива тага

  се смета за неважечка

  а за неа — вечна тишина

  изгаснат од закон за секое каење,

  проклет е секој што ќе погледне назад,

  нема ништо позади,

  и ништо повеќе

  но проблемите не можат да се решат ,

  проблеми имаат големо семејство,

  и во недела

  сите излегуваат на прошетка

  проблемот госпоѓо

  и други малечкимали проблеми.

  Објавена во книгата Расеанија ќе победиме (1987) горната песна е способна да предизвика речиси непосредна идентификација кај читателот. Кој, на крајот на краиштата, никогаш не сакал да ги види своите проблеми решени со декрет?

  Со пристапен и секојдневен јазик, песната е конструирана како еден вид интимен разговор, само забележи како се репродуцираат типични гестови за оралност во стиховите (Иницијалот за повторување што се користи за акцент е добар пример за устен знак).

  Интересно е да се забележи како лирското јас се поставува до читателот и почнува да зборува во прво лице множина идентификувајќи се себеси со него („ние би сакале да ги видиме нашите проблеми“).

  Крајот на песната е обележан со наплив на хумор и иронија. Кога мислиме дека сите проблеми се решени со декрет, гледаме дека тие се враќаат, со потомство, докажувајќи дека е невозможно да се искорени злото одеднаш.

  10. Invernaculo

  Овој јазик не е мој,

  секој може да разбере.

  Кој знае дека ги проколнувам лагите,

  можеби лажам само вистини.

  Така си зборувам, јас, минимална,

  Кој знае, чувствувам, тешко дека знае.

  Ова не е мојот јазик.

  Јазикот што јас зборувај виси

  далечна песна,

  гласот, подалеку, ниту збор.

  Дијалектот што се користи

  на левата маргина од реченицата ,

  еве го говорот што ме луса,

  јас, половина, јас внатре, јас, скоро.

  Во InvernáculoЛемински го наведнува прашањето за јазикот и гради саморефлексивна песна. Низ стиховите, лирското јас набљудува како е да се работи со јазикот - нешто што претходи и ќе успее - како суровина.

  Во песната восприемаме како авторот се става себеси како некаква „жртва на јазик“, некој кој живее на милост и немилост на нивните норми и обврски. Како наследник на ова јазично наследство (кое дури и не припаѓа на неговата земја, бидејќи првично е донесено од Португалија), лирското јас се чувствува донекаде заплашено и блокирано.

  Португалскиот јазик, како што тој се осврнува, е не негов („Ова не е мој јазик“), и промовира чувство на неприпадност на неговиот јазик. Пронајдената алтернатива е да работите во потрага по сопствено искуство со јазикот, далеку од формалност.

  За објавувањето на Toda Poetry

  Започнато во 2013 година од Companhia Editora das Letras, антологијата Toda Poetry имаше за цел да ги обедини делата изведени од Пауло Лемински помеѓу 1944 и 1989 година.

  Издаштвото не беше ограничено на обична збирка од ретки песни кои претходно беа објавени во разни книги. Целата поезија вклучуваше критички коментари - вреди да се истакне презентацијата на поетесата Алис Руиз и извонредното дело на Хозе Мигел Висник - и сведоштвата за Лемински и неговото дело.

  Заслугите на собирање, исто така, требаше да се донесе напесни кои со години беа надвор од оптек. Некои од публикациите на Лемински беа практично рачно изработени и со краток печатен тираж, што му отежна на читателот да дојде до нив.

  Карица на публикацијата Toda Poetry , од Пауло Лемински.

  Погледнете го трејлерот за книгата што содржи песни од Лемински прочитани од Арналдо Антунес:

  Арналдо Антунес го чита Пауло Лемински (Книжар за „Тода поезија“)

  Биографија на Пауло Лемински

  Пауло Лемински беше поет, романсиер, композитор и преведувач. Роден е во Куритиба (Парана), во 1944 година, а почина во истиот град, со цироза на црниот дроб, во 1989 година, на само 45 години.

  Тој беше син на многу хетероген пар: Пауло Лемински (а воен човек по потекло Полјак) и Ауреа Переира Мендес (домаќинка со африканско потекло).

  И покрај обидот на родителите да го натераат момчето да влезе во религиозниот живот (тој студирал во манастирот Сао Бенто), уште во 1963 г. Лемински отпатува во Бело Хоризонте за да учествува на Националната недела на поезијата и авангардата.

  Портрет на Пауло Лемински.

  Таму го запозна веќе големиот поетите Аугусто и Харолдо де Кампос и Десио Пигнатари, основачи на Movimento da Poesia Concreta.

  Лемински ја објави својата прва книга - романот Catatau - во 1976 година. Тој објави и неколку песни во списание Изум , од конкретистичкото движење. Оттогаш па натаму вашиот
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.