Ренесанса: сè за ренесансната уметност

Ренесанса: сè за ренесансната уметност
Patrick Gray

Ренесансата е историски период во Европа што го следи средниот век, почнувајќи од средината на 14 век до крајот на 16 век. Сепак, не постои конкретна пресвртница, настан или датум за почетокот на овој период, како што тоа се случи природно и постепено.

Раѓањето на Венера - темпера на платно, 1,72 m x 2, 78 m, 1483 - Сандро Ботичели

- Galleria degli Uffizi, Фиренца

Како започна се

Тоа беше поетот Петрарх (1304, Арецо, Италија - 1374, Arquà Petrarca, Италија) што ја разбуди револуционерната вена на ренесансата, повикувајќи се на почитувањето на класичната антика (ерата што му претходеше на средниот век).

Овој апел беше повторен претходно, неколку пати, за време на период од средниот век, но дури тогаш се слушнаа нивните одгласи и се почувствуваа нивните реперкусии.

Се раѓа нов начин на размислување и гледање на светот и уметноста. Со хуманизмот, Човекот станува центар на универзумот, а теоцентризмот му отстапува место на антропоцентризмот. Има враќање на идеите и славата на класичната (грчко-римска) ера, повторното раѓање на класичните идеали и канони.

Римската ера почнува да се гледа како време на светлина и просперитет, додека Христијанската ера (Среден век) почнува да се гледа како време на темнина. И така, ренесансата ќе предложи да се врати оваа изгубена светлина.

Накратко, постои rinascità (преродба) накако стремеж кон апсолутно совршенство.

Во оваа фаза, фокусот на уметниците е повеќе на ефективноста на делата, на начинот на кој тие би ги разбранувале емоциите на гледачите, отколку на рационалната строгост или класичните преседани , а со тоа и дека некои дела на големите мајстори на целосната ренесанса биле создадени, набрзо биле сметани за класични, уникатни, неспоредливи и неповторливи.

Така Целосната ренесанса, наследник на прото-ренесансата, е единствена и многу ексклузивна, и покрај тоа што влијаеше на подоцнежната уметност, беше кожурец без метаморфоза.

Леонардо да Винчи

Мона Лиза - масло на панел, 77 cm x 53 cm, 1503 - Леонардо да Винчи , Лувр, Париз

Леонардо да Винчи (1452, Анкиано или Винчи (?), Италија-1519, Шато Ду Клос Лусе, Амбуаз, Франција) се смета за првиот голем мајстор на целосната ренесанса. Тој бил чирак во работилницата на Верокио и неговиот љубопитен ум го навел да се впушти во различни области како што се скулптурата, архитектурата или военото инженерство, но токму сликарството го овековечило неговото име, издигнувајќи го во категоријата гениј и мит.

Види исто такаПоследна вечера од Леонардо да Винчи: анализа на делото13 главни ренесансни дела за да се знае периодотМона Лиза од Леонардо да Винчи: анализа и објаснување на сликата

Во делата на Леонардо да Винчи светлината е од големо значење, а во текот на неговиот уметнички живот ќе се развива иподобрување на употребата на chiaroscuro ( chiaroscuro ). Друга карактеристика на неговото сликарство е сфумато што на неговите композиции им дава замаглување на формите, разредување на контурите во пејзажот преку употреба на светлина, наспроти проторенесансните мајстори кои се залагале за истакнување на контурите.

Тајната вечера - 4,6м x 8,8м - Леонардо да Винчи,

Трапезарија на манастирот Санта Марија Деле Грацие, Милано

Тој исто така ја усоврши воздушната перспектива и фигурите застапени во нејзините дела се претежно андрогени и енигматични. Исто така, на гестот му се припишува важност и често наоѓаме во сликите на Леонардо фигури кои се изразуваат преку тапи гестови.

Во однос на техниката, тој имал наклонетост кон маслото, што во случајот со Тајната вечера се покажало страшно за конзервацијата на сликата, бидејќи и покрај тоа што е фреска, Леонардо не користел темпера од јајца како што било вообичаено, туку масло, што предизвикало набргу по завршувањето да почне да се распаѓа.

Запознајте повеќе дела од Леонардо да Винчи

Браманте

Темпието - 1481-1500 - Браманте, С. Пјетро во Монторио, Рим

Донато Браманте (1444, Фермињано, Италија- 1514, Рим, Италија) е еден од водечките архитекти на ренесансата и оној кој совршено го применува новиот стил. Ќе го применува принципот „ѕидскулптура“ од Брунелески со извонредност, што им дава на неговите градби поголема величественост и разлика.

Неговиот одличен момент дојде кога папата Јулиј II му наложи да изгради нова базилика на Свети Петар, нешто што Браманте ја искористи можноста да замисли грандиозен план кој би ги заменил двете најголеми градби на антиката, Пантеонот и Базиликата Константин.

За таков грандиозен проект, и поради логистика и пари, Браманте отишол да добие стара техника од римско време , конструкција во бетон, нешто што подоцна ќе се наметне и ќе направи револуција во светот на архитектурата.И покрај тоа, проектот претрпе неколку промени до почетокот на работите, а од првичната идеја на Браманте, само гравирање на

Градежните работи беа бавни и кога Браманте умре малку беше изградено. Проектот тогаш го водеа архитекти кои биле обучени од Браманте, но дури во 1546 година, со Микеланџело, зградата ќе влезе во својата финална фаза на проектирање и изградба.

Микеланџело

Фрески од Сикстинската капела на Микеланџело

Микеланџело ди Лодовико Буонароти Симони (1475, Капресе Микеланџело, Италија -1564, Рим, Италија) бил сликар, скулптор, поет и архитект, а пред се тој беше оној кој најдобро ја инкапсулираше идејата за генијалност под божествена инспирација. Покрај неговата работа и животне може да се разграничи драмата и трагедијата, правејќи го Микеланџело прототип на осамениот и измачуван уметник.

Микеланџело ја сметал скулптурата за најблагородната уметност и тој се сметал себеси за скулптор на прво место. Со својата работа се обидел да го достигне божественото и апсолутното совршенство, но на крајот дошол до заклучок дека потфрлил на двата фронта и покрај тоа што историјата му резервира видно место во уметничкото творештво како еден од најголемите, ако не е најголемиот уметник од сите времиња.

Давид - мермер, 4.089, 1502-1504 - Микеланџело, Галерија дел'Академија, Фиренца

Човечкото тело било за Микеланџело изразување на божественото и негово претставување необлечено беше единствениот начин да се апсорбира сета негова божественост. Затоа неговата работа е исполнета со голи и моќни тела, бидејќи за разлика од Леонардо, чии фигури изгледаат проткаени со латентна женственост, кај Микеланџело склоноста е кон мажественото.

Микеланџело е уметникот кој се приближува до класиците на антиката, најмногу поради фокусот што го ставал на човечката слика во текот на неговото дело. А неговиот Давид, првата монументална скулптура од оваа фаза, е најдобар пример за сите квалитети и карактеристики на уметноста на Микеланџело.

Види повеќе дела од Микеланџело

Рафаел

<36

Свадба на Богородица - масло на дрво, 170 x 117 cm, 1504 - Рафаел, Пинакотека ди Брера, Милано

РафаелСанцио (1483, Урбино, Италија-1520, Рим, Италија) бил уметник и великан на општеството. Современ на Микеланџело, славата на двајцата била изедначена во времето кога живееле, но историјата го ставила Рафаел во втор план како неговата важност или слава да била помала од онаа на Микеланџело во времето на ренесансата.

A. Во приказната на Рафаел недостасува драматизам или трагичен елемент, за разлика од онаа на Микеланџело, а неговата работа не излезе со толку многу иновации. Сепак, неговата генијалност е непобитна, како и неговиот придонес во стилот што го претставуваше подобро од кој било.

Папата Лав X со неговите внуци Џулио де Медичи и Луиџи де Роси - масло на дрво, 155 × 119 cm,

1517-1518 - Рафаел, Galleria degli Uffizi, Фиренца

Неговото огромно сликовно дело е пример за спој на она што најдобро се практикувало во целосната ренесанса, поддржувајќи ги неговите композиции искреноста и лириката на Леонардо, и драматизмот и силата на Микеланџело. Рафаел исто така бил плоден и успешен портретист.

Видете ги главните дела на Рафаел

Видете исто така

  Класична антика, каде што, според ентузијастите на антиката, бил достигнат експонентот на уметничкото творештво.

  Уметноста во ренесансата

  Училиштето во Атина - фреска, 500 cm × 770 cm, 1509–1511 - Рафаел, Апостолска палата, Ватикан

  Во уметничка смисла, ренесансата ќе ја наследи готската, а нејзината главна карактеристика е приближувањето до антиката. Но, целта на ренесансниот уметник не беше да ја копира величественоста и извонредноста на класичната уметност, туку да се совпадне со овие креации.

  Во овој период, уметниците (на ликовната уметност) престанаа да се сметаат за обични занаетчии и почнаа да да се гледаат како интелектуални луѓе. Ваквата промена во односот кон уметникот доведе до собирање уметнички дела, бидејќи сè што излегуваше од рацете на мајсторот се сметаше за голема вредност.

  Се појавија и работилници, кои подоцна доведоа до создавање на академиите и уметниците добиваат поголема слобода, работејќи речиси како претприемачи.

  Исто така види: 20 познати уметнички дела и нивните куриозитети

  Архитектура

  Катедрала Санта Марија дел Фиоре - купола од Филипо Брунелески, Фиренца

  Ренесансна архитектура својот почеток му го должи на Филипо Брунелески (1377-1446, Фиренца, Италија) кој, и покрај тоа што ја започнал својата кариера како скулптор, продолжил да се истакнува како архитект.

  Околу од 1417 г. -19, Брунелески ќе се натпреварува за изградба на купола со Лоренцо Гиберти(1381-1455, италијански скулптор) од кого загуби неколку години пред натпреварот за вратите на Крстилницата.

  Споменатата купола требаше да биде на врвот на катедралата Санта Марија дел Фиоре, монументална зграда која почнала да се гради во времето на средновековна, а која ќе продолжи со доработка до 19 век.

  Поради грандиозноста на градбата дотогаш пропаднале сите решенија за изградба на куполата. Но, Брунелески успева да дојде до остварливо решение и на тој начин да го изгради она што се смета за прво големо дело на италијанската ренесанса.

  Решението на Брунелески за огромната купола не беше само револуционерно, туку и восхитувачка инженерска победа. Ова се состоеше во изградба на два големи посебни трупови поврзани и вметнати еден во друг, така што едниот го зајакнуваше другиот и на тој начин тежината на структурата беше распределена.

  Внатрешност на црквата Сан Лоренцо , Фиренца (романска црква обновена од Брунелески,

  чија работа била завршена само околу 20 години по смртта на уметникот, а фасадата останува нецелосна до денес)

  Понатаму, Брунелески исто така одбил да користете ги вообичаените техники за транспорт на материјали, создавајќи генијални решенија за тоа, како што се машините што ги креваат споменатите материјали.

  Придонесите на Брунелески се многу подалеку од грандиозната купола, бидејќи тојстана првиот голем архитект на модерната ера, воведе линеарна перспектива на ренесансата и врати кружни сводови и столбови наместо столбови.

  И покрај тоа што е роден и ја започна својата кариера во Фиренца, тој е во Рим каде што неговата иднина ќе се трага. Заедно со Донатело, Брунелески ќе отпатува во Рим и таму ќе ги проучува делата од класичната антика и подоцна ќе ги прилагоди античките римски методи на градба во неговите згради, но со различни пропорции.

  Брунелески ќе користи геометриски и математички процеси на проекција на просторот како математичка перспектива, а тој должел и други научни откритија кои ги користел во корист на уметноста, со што помогнал да се подигне ликовната уметност.

  Овие откритија од Брунелески биле собрани во писмена форма од Леоне Батиста Алберти (1404, Џенова, Италија-1472, Рим, Италија), кој ги напишал првите трактати за сликарството (посветени на Брунелески и кои содржат референца за Донатело, нивниот заеднички пријател) и скулптурата на ренесансата, и започнал една за архитектура. 1>

  Алберти бил многу културен, хуманист и социјалист, а по смртта на Брунелески почнал да се занимава со оваа дејност, станувајќи и еден од големите архитекти на ренесансата.

  Исто така види: Витрувијан човек од Леонардо да Винчи

  Внатрешност на Базиликата Свети Андреј Мантуа, во Мантуа, Италија, од Леоне Батиста Алберти

  (градежните работи започнаа во1472 година, но заврши дури во 1790 година)

  Верувајќи дека кругот е најсовршената форма, затоа, најблиску до божественото, Алберти ги фаворизираше центрираните планови за црквите, земајќи инспирација пред сè од Пантеонот во Рим, и покрај фактот што таквите растенија не се погодни за католичко обожавање. Меѓутоа, и откако неговиот трактат стана познат, центрираниот план на крајот беше прифатен и беше широко користен во целосната ренесанса.

  Генерално, ренесансната архитектура се карактеризира со класична преродба, со наредбите архитектонски стилови (дорски , јонски, коринтски, тоскански и композитни) враќање, како и совршениот кружен лак.

  Се следи математичка строгост при проектирањето и конструкцијата на зградите, а исто така постои и дефинитивно раздвојување помеѓу архитектурата и скулптурата и сликарството, бидејќи импозантната величественост на новата архитектура не дозволуваше скулптура или сликарство никакво истакнување, блескајќи сама по себе без дополнителна помош.

  Скулптура

  Сан маркери - мермер, 2,48 m ., 1411-1313 - Донатело, Или Сан Микеле, Фиренца

  Со готката, архитектонската скулптура речиси исчезна, а скулптурното производство беше повеќе фокусирано на слики на посветеност и гробници, на пример. Но, со ренесансата, скулптурата ја поврати својата независност од архитектурата.

  Првиот чекор во оваа насока го направи големиот скулптор на прото-Ренесанса, Донатело (1386-1466, Фиренца, Италија), со делото Сан Маркос, мермерна скулптура. Ова, и покрај тоа што е замислено да интегрира ниша на готска катедрала, нема потреба од архитектонска рамка за да се истакне. дел Барџело, Фиренца

  Токму со Донатело скулптурните фигури почнаа да ја губат ригидноста на готката, кои веќе беа обдарени со флексибилност и стандарди на убавина и пропорции блиски до оние од класичната антика.

  Донатело, исто така, ја усоврши техниката schiacciato (срамнети со земја), низок релјеф барелјеф обдарен со сликовна длабочина.

  Ренесансната скулптура исто така ја оживеа сензуалноста на голото тело толку карактеристична за тоа време класика, чиј прв одличен пример е Дејвид на Донатело. Ова е прва независна, во природна големина, целосно гола скулптура од антиката.

  Коњаничка статуа на Бартоломео Колеони - бронза, 3,96 м. (без пиедестал), 1483-88 - Андреа дел Верокио,

  Кампо С.С. Џовани е Паоло, Венеција

  Друг голем скулптор на проторенесансата бил Андреа Дел Верокио (1435, Фиренца, Италија-1488, Венеција, Италија), кој, како Донатело, изведувал скулптури големи фигури, како што е коњичката статуа на Бартоломео Колеони. Верокио бил и сликари мајстор на Леонардо Да Винчи, и поради таа причина неговото сликовно дело никогаш не се ослободи од споредбите со делата на неговиот ученик.

  Генерално, ренесансната скулптура, враќајќи ја својата независност, добива грандиозност, волумен и реализам. Има оживување на портретната биста, толку вообичаена во антиката, исто така поттикната од колекцијата што станала популарна во ренесансата. Така, уметниците, гледајќи ја можноста за деловна активност таму, ќе произведат бисти, барелефи и мали бронзи што ја олеснуваат подвижноста на парчињата. Еден - фреска , 214 cm × 88 cm, 1425 - Масачо, капела Бранкачи,

  Црквата Санта Марија дел Кармин, Фиренца

  Првите чекори кон ренесансата биле направени првенствено од скулптурата и архитектурата сликарството ќе го следи истиот пат околу една деценија подоцна, пресликувајќи ги нивните достигнувања во нивните композиции.

  Првите чекори на сликарството во ренесансата ги направил младиот човек Масачо (1401, Сан Џовани Валдарно, Италија-1428, Рим, Италија) кој трагично почина прерано, на само 27 години.

  Видете исто така 7 главни ренесансни уметници и нивните извонредни дела Леонардо да Винчи: 11 клучни дела 9 дела од Микеланџело кои ја покажуваат целата негова генијалност

  На почетокот на првите дела на Масачо можете да ја видите неговатапристап кон Донатело и дистанцирање во однос на Џото, мајстор на готката и соселанец на младиот мајстор. Исто така во фигурите на Масачо, облеката е независна од телото, претставена како вистинска ткаенина, како и архитектонските сценарија кои ги вклучуваат фигурите се претставени со почитување на научната перспектива развиена од Брунелески.

  Света Троица - фреска, 667 cm x 317 cm - Масачо, Санта Марија Новела, Фиренца

  Така Масачо го посеал главното семе на ренесансното сликарство кое, за разлика од готското кое го фаворизирало замисленото претставување на нештата, ќе ја претпочита точната претстава на реално.

  Длабочината на ентериерите претставени во ренесансното сликарство е можно да се измери и тие ја пренесуваат идејата дека ако фигурите сакаат, тие би можеле да се движат по волја.

  По Масачо, Андреа Мантења (1431, Република Венеција-1506, Мантуа, Италија) бил најважниот сликар на прото-ренесансата. , Виена, Австрија

  Но, токму со Сандро Ботичели (1445-1510, Фиренца, Италија) сликата почнува да добива повеќе движење и благодат, иако тој не го дели анатомскиот погледпомоќни и мускулести од ренесансата, бидејќи нивните тела се поетерични, сепак, прилично сладострасни и сензуални.

  Ботичели бил омилен сликар на Лоренцо де Медичи (голем покровител на ренесансната уметност и владетел на градот Фиренца ), и токму за него Ботичели ќе го наслика своето најпознато дело Раѓањето на Венера (видете ја првата слика од статијата).

  Примавера - темпера на дрво, 2,02 × 3,14 м. , 1470-1480 - Сандро Ботичели, Galleria degli Uffizi, Фиренца

  Генерално, техниката на масло преовладува во сликарството за разлика од фреската, која им овозможи на сликовните дела да станат помобилни. Портретите исто така се размножуваат.

  Принципите кои се применуваат на архитектурата, како што се математичката строгост на пропорциите и перспективата, се користат во сликарството, а во сликовните композиции фигурите сега се врамени во лажна архитектура или пејзаж до размер, почитувајќи ги пропорциите на секоја од нив. елемент, со што се дава длабочина и повеќе реализам на сликата.

  Целосна ренесанса

  Pietà - мермер, 1,74 m x 1,95 m - Микеланџело, Базилика ди Сан Пјетро, ​​Ватикано

  Последната фаза на италијанската ренесанса е позната како целосна ренесанса и е експонент на она што дотогаш се одгледувало. Во оваа фаза се развива култот на генијалноста, нешто што на крајот турка некои уметници да се обидат да го постигнат невозможното,
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.