Да се ​​сака, непреодна глаголска анализа и значење на книгата на Марио де Андраде

Да се ​​сака, непреодна глаголска анализа и значење на книгата на Марио де Андраде
Patrick Gray

Amar, Verbo Intransitivo е првиот роман на писателот од Сао Паоло Марио де Андраде.

Исто така види: Фасцинантната историја на потеклото на самбата

Објавена во 1927 година, книгата има некои од впечатливите карактеристики на модернизмот и ја раскажува приказната на Елза, 35-годишна Германка која е ангажирана како куќна помошничка за да го запознае својот син тинејџер во сексуалноста.

Резиме на делото

Доаѓањето на Елза

Соуза Коста е татко на буржоаско семејство во Сао Паоло. Плашејќи се дека нејзиниот син би можел да се вплетка во жени надвор од контролата на семејството, таа вработува Германка чија задача е да иницира буржоаски момчиња во сексуални активности.

Затоа Елза е ангажирана како домашна помошничка и, покрај нејзината „специјална „ работи, таа ги извршува и вообичаените активности на гувернанта.

Фралејн, како што ја нарекуваат семејството, им држи часови по германски и музика на сите деца. Таа тотално се вклучува во рутината на куќата, додека малку по малку го заведува Карлос. Во меѓувреме, семејните односи се разоткриваат и се прикажуваат на многу банален начин.

Несогласувања во семејството

Односите на Карлос со Фрејлеин стануваат поинтензивни додека Дона Лаура, мајката на семејството, тој согледува нешто друго во односот меѓу двајцата.

Соуза Коста не ѝ кажал на сопругата која била вистинската цел на доаѓањето на Германецот во куќата. Откривањето на ова води до конфликт помеѓу Фреулеин, Соуза Костаи Дона Лаура. Најпрво Фреулејн решава да ја напушти куќата, но по брз разговор со Соуза Коста, таа решава да остане.

Заведувањето на Карлос

Фрејлен, сега со согласност на целото семејство , се враќа за да му се инсинуира на Карлос. По неколку скокови, Карлос почнува да напредува кон Фреулејн. Таа предлага теорија за љубовта за да го научи Карлос за врските. Преку нејзините методи, таа започнува да ја исполнува мисијата за сексуално иницирање на Карлос.

Врската меѓу двајцата е интензивна, а тоа е дел од плановите за учење на Фрејлејн.

Раскинувањето

Последната лекција е нагло раскинување меѓу двајцата.

Соуза Коста се преправа дека ги фаќа двајцата на дело и го „избрка“ Фреулеин од куќата. Карлос поминува одредено време страдајќи по разделбата, но совладувањето на неговата прва љубов го претвора во маж.

Анализа

Модернизмот и престапот

Марио де Андраде беше еден од пионерите на модернизмот во Бразил . Amar, Verbo Intransitivo е напишана помеѓу 1923 и 1924 година, кратко по Неделата на модерната уметност. Модернистичкото движење веќе ги постави своите основи и прописи.

Првата фаза на бразилскиот модернизам беше обележана со престапи, и во форма и во содржина, а романот на Марио де Андраде е одличен пример. Почнувајќи од самиот наслов на делото, бидејќи „да се сака“ е, всушност, преоден глагол.

Заплетот на книгата се врти околуцентриран околу богато и традиционално семејство во Сао Паоло, кое најмува германска гувернанта да го научи нивниот син тинејџер за секс. Темата беше табу во време кога многу родители бараа проститутки за да ги иницираат нивните деца.

Естетиката на делото

Во однос на формата, романот е исто така иновативен. Писателот неколку пати разговара со читателот, ги објаснува неговите ликови, па дури и дискутира како би изгледала Елза.

Друг формален аспект на книгата на Марио де Андраде е употребата на неколку популарни и оригинални зборови домородни . Овој речник, типичен за Марио де Андраде, ќе го достигне својот врв во рапсодијата Macunaíma.

Во поговорот на Амар, Intransitivo Verb Mário de Andrade пишува:

Јазикот што го користев. Дојде да слуша нова мелодија. Да се ​​биде нова мелодија не значи грда. Прво треба да се навикнеме. Се обидов да се приврзам за мојот говор и сега се навикнав да го пишувам, многу ми се допаѓа и ништо не го боли моето веќе заборавено уво на лузитанската мелодија. Не сакав да создавам никаков јазик. Имав намера само да ги користам материјалите што ми ги даде мојата земја.

Урбаната средина

Главната локација на романот на Марио де Андраде е градот Сао Паоло, поточно семејната куќа во Авенија Хигиенополис. Центарот на акција најпрво се шири во некои градови во внатрешноста на Сао Паоло. Проширувањето се врши преку автомобилот, симболотврв на модерноста. Семејството патува со автомобил низ нивните имоти.

Покрај главниот град и селата на Сао Паоло, во романот е присутна уште една локација: оската Рио-Сао Паоло. Поради болеста на ќерката, семејството оди во Рио де Жанеиро на одмор, во потрага по повисока температура. Во Cidade Maravilhosa, односот град-земја се повторува кога семејството се вози со автомобил низ Тијука.

Во 1920-тите, оската Рио-Сао Паоло претставуваше сè што беше најмодерно во земјата. Еден од најголемите делови на романот на Марио де Андраде е враќањето со воз. Богатото семејство на Сао Паоло завршува со неколку моменти на срам за време на патувањето.

„Автомобилот во брзање се тркала по падините и се фрли во бездната над морето“

Машината има посебно место во визијата на првата бразилска модернистичка генерација.

Исто така види: Тајната вечера од Леонардо да Винчи: анализа на делото

Во Amar, Verbo Intransitivo, машината се појавува во урбаното опкружување и во нејзините врски со селата. Автомобилот и возот фигурираат во романот не само како превозно средство, туку како симболи на модерноста.

Потеклото на Бразилците

Една од најважните точки во целиот Марио де Андраде е обид да се разбере Бразилецот и да се создаде национално потекло . Во земја со огромна мешавина на раси и култури, да се разбере што го прави Бразилецот Бразилец еогромно дело.

Во својот прв роман, Марио де Андраде постојано се осврнува на прашањето за расите. Бразилецот неколку пати е опишан и анализиран преку германката Елза, која латинскиот го споредува со германскиот. Постепено, во романот се вметнуваат и други раси.

„Мешаниот Бразилец повеќе нема потреба да создава транс-андиски теогонии, ниту може да замисли како слегува од извонредна желка...“

Претставеното сценарио е Бразилци, деца на Португалци, измешани со Индијци и црнци, покрај низа странци кои неодамна пристигнаа во Бразил, како Германци, Норвежани, Јапонци.

На многу дискретен начин, Марио де Андраде започнува да ја развива својата теорија за формирањето на бразилскиот народ, која ќе биде широко развиена во Макунаима.

Карлос, Фројд и ликот

Централната тема на романот е сексуалната иницијација на Карлос. Марио де Андраде ги користи психоаналитичките теории на Фројд за да ја покаже трансформацијата на овој лик.

Промената од адолесценција во возрасен живот, сепак, вклучува и други односи освен сексуалниот. Односот на Карлос со неговото семејство е обликуван од неговиот карактер.

Важноста на Елза како учител на неговата сексуална иницијација е обележана со начинот на кој Карлос се развива. Покрај фројдизмот, Марио де Андраде ги користи и доктрините на неовитализмот, теорија која ги брани тие појавиВиталните енергии се резултат на внатрешни физичко-хемиски реакции.

Марио де Андраде објаснува:

Биолошкиот феномен што ја предизвикува психолошката индивидуалност на Карлос е самата суштина на книгата

Прочитајте ја (или слушајте) книгата Amar, Verbo Intransitivo во целост

Делото Amar, Verbo Intransitivo од Марио де Андраде е достапно за преземање во pdf формат.

Ако сакате, можете да ја слушате и оваа класика во формат на аудиокнига:

„Да се ​​сака, непреодниот глагол“ (Аудиокнига), од Марио де Андраде“

Проверете го исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.