Откријте 15 дела на надреализмот кои предизвикуваат размислување

Откријте 15 дела на надреализмот кои предизвикуваат размислување
Patrick Gray

Надреализмот е едно од уметничките движења што најмногу продуцираше мисловни и енигматични дела, полни со значења што треба да се откријат.

Тој беше дел од европските авангарди, кои беа нишки што се појавија во Европа во почетокот на 20 век и тоа се обидуваше да го преформулира начинот на производство и ценење на уметноста.

Во овој контекст, се појави надреализмот, со манифест во 1924 година. Спојот го вреднуваше слободното и спонтано размислување со цел да создаде необично , нереални сцени и фантастични . Проверете подолу некои од овие дела и разберете што значат.

1. Упорност на меморијата - Салвадор Дали

Упорноста на меморијата е платно направено во 1931 од каталонскиот сликар Салвадор Дали. Се вели дека е создаден откако уметникот се задоволувал со јадење камембер и станал изнемоштен да работи дома.

Во ова дело, уметникот изложува типичен пејзаж на Каталонија и сува маслинка дрво, дрво многу присутно во регионот. Исто така, има присуство на деформирани и стопени часовници, како и ничкум тело што лежи на подот.

Стопените часовници би биле за Дали симболологија на опуштеност и сексуална импотенција , како и непрецизна претстава за текот на времето. Еден од нив има мува на врвот како референца дека „времето лета“.

Единствениот крут часовник што се појавува во делото е наопакуслика на черепот направена од голи жени.

14. Лицето на војната - Салвадор Дали

Делото Лицето на војната беше насликано на крајот на 1940 г. од каталонскиот уметник Салвадор Дали. Во тоа време, Европа ги доживуваше ужасите на Втората светска војна, а Шпанија (земјата на потеклото на сликарот) ги жнееше горчливите плодови од Шпанската граѓанска војна.

Салвадор Дали поминуваше време во САД кога тој ја замислил сликата. Во него ја гледаме фигурата на преплашено лице , во неговите очи и уста има черепи, а внатре во дупките на овие черепи можеме да видиме повеќе черепи.

Вака уметникот успеа да ја изрази „логиката“ на војната, која континуирано произведува уништување и смрт . Сè уште има змии околу лицето, во знак на ужас и страв.

Делото во моментов може да се види во музејот Boijmans Van Beuningen, во Холандија.

15. Јас и селото - Марк Шагал

Рускиот уметник Марк Шагал стана познат по неговите платна кои прикажуваат фантастични слики, со луѓе кои лебдат и други необични елементи во извонредна атмосфера .

Годината беше сè уште 1911 а надреалистичкиот манифест ќе биде елабориран дури во 1924 година, меѓутоа, Шагал веќе имаше продукции кои ги следеа прописите на движење, како што е случајот со Eu e a vila , кое исто така го меша кубистичкото влијание.

На екранот, животот наСликарката е претставена на таков начин што меша елементи од нејзиното минато на руската провинција, како што е козата, која се појавува во преден план, а гратчето во позадина.

Зелениот човек се претставува себеси уметник, а девојката наопаку ни го покажува ониричниот свет на Шагал.

Исто така, погледнете и други написи за универзумот на ликовната уметност :

  долу и има неколку мравки кои се натрупуваат над него како алузија на состојба на гнилост, каде што предметот, кој го симболизира времето, се проголтува како мрша.

  Исто така прочитајте: Упорност на меморијата : анализа на делото на Салвадор Дали

  2. Љубовници - Рене Магрит

  Рене Магрит е автор на Љубовници , произведен во 1928 .

  На екранот гледаме маж и жена како се бакнуваат, но нивните глави се покриени со превез. Ова дело е интригантно затоа што ја отвора контрадикторноста помеѓу чинот на интимност и неможноста за контакт .

  Можеме да ја толкуваме сцената на различни начини, на кои превезот може да ја симболизира површноста во врски, неможност целосно да се покаже пред партнерот и недостиг на сентиментална или сексуална врска помеѓу паровите.

  Тоа е алегорија за исфрустрирани желби и чувството на изолација што може да се појави дури и во рамките на љубовна врска.

  Интересно е да се забележи дека овие размислувања се прошируваат до денес, па дури и се продлабочуваат, во време на „течна модерност“, како што е дефинирано од полскиот мислител Зигмунт Бауман (1925 - 2017). 1>

  Магрит ја користел оваа карактеристика на криење на лицата на ликовите на неколку од неговите екрани. Сликарот многу ја ценел мистериозната атмосфера и предлагал длабоки прашања во неговите дела.

  За да дознаетеза други дела на сликарот прочитајте: Дела за разбирање на Рене Магрит.

  3. Андалузиско куче - Салвадор Дали и Луис Буњуел

  Трејлер - Андалузиско куче

  Кога зборуваме за надреалистички дела, обично мислиме на пластична уметност, особено сликарство. Сепак, оваа струја влијаеше и на производството на други јазици, како што е киното.

  Андалузиско куче е една од овие кинематографски манифестации и стана икона на надреализмот . Замислен во 1929 од Салвадор Дали и Луис Буњуел, филмот претставува тотално иновативен наратив за тоа време.

  Во приказната нема хронолошки или логичен континуитет на настаните и има јасна референца кон концептите на Психоанализата на Фројд и ониричниот универзум.

  Филмот е тивок и прикажува лик кој изведува незамисливи дејства, како во познатиот пасус каде што со жилет го сече очното јаболко на жената.

  Целиот наратив е исполнет со апсурди , што може да се толкува како прошетка во човечкиот ум, откривајќи ги насилните, вознемирувачките и ирационалните импулси содржани во несвесното.

  4. Појадок во кожа - Мерет Опенхајм

  Појадок во кожа , од швајцарскиот уметник Мерет Опенхајм, направен е во 1936 г. , кога уметникот имал само 23 години.

  Делото се состои од сет за чај со чинија, лажица и шолјапокриено со кожа од газела.

  Ова дело е љубопитно и чудно, бидејќи ги предизвикува мислата и сетилата , бидејќи сугерира поврзаност помеѓу секојдневен предмет, кој се користи во контакт со устата и неможноста да се користи.

  Со набљудувањето на овој необичен сет на чај, гледачот доживува мешавина на љубопитност и одбивност , одвратност и привлечност, речиси како да можеме да ја почувствуваме текстурата на животното кожа на јазикот.

  Уметникот стана познат по создавањето на разни предмети кои поттикнуваат и предизвикуваат изненадување, чудење и противречности, во надреалистички стил.

  5. Ранетиот елен - Фрида Кало

  Продукцијата на мексиканската Фрида Кало е обележана со мистериозни сцени полни со детали кои носат интензивни значења и автобиографски .

  Ранетиот елен , од 1946 е едно од тие дела. Во него, уметницата ја разоткрива сета своја ранливост и се обидува да ги избриши чувствата на страдање во лицето на нејзината несигурна здравствена состојба и конфликтите во нејзиниот брак со Диего Ривера, кој исто така е сликар.

  Тука Фрида се појавува во форма на елен среде шумата. Животното има девет стрели кои му го пробиваат телото, додека неговите црти остануваат мирни и горди, што е јасен знак на издржливост.

  Може да се направи паралела и помеѓу телото со стрела на животното и библискиот премин во кој е св.врзана за дрво и сериозно повредена со стрели.

  Иако делата на Фрида Кало често се поврзуваат со надреалистичкото движење и еднаш биле изложени на изложба заедно со сликари од теренот, таа негираше дека тоа е всушност надреалистичко .

  Вистината е дека нејзините интригантни платна го изразуваат нејзиниот најинтимен универзум.

  Прочитајте ја и оваа статија што ја подготвивме за мексиканскиот уметник: Најблескавите дела на Фрида Кало.

  6 . Карневалот на Арлекин - Џоан Миро

  Во 1924 , Џоан Миро го изработи платното Карневалот на Арлекин . Делото е составено од многу фантастични елементи кои меѓусебно се поврзуваат во профузија на бои .

  Сликарот распоредил суштества со различни форми и големини во просторија поделена на половина со линија која го разграничува ѕиден под. На десната страна гледаме и прозорец, каде што може да се набљудува сонцето и конструкција, која би била Ајфеловата кула.

  Исто така види: Ова е Америка од Чидиш Гамбино: текстови и видео анализа

  Арлекинот се претставува со огромни мустаќи и тело на виола . Друга истакната фигура е еден вид робот кој се појавува како свири на инструмент.

  Сцената го претставува личен и имагинативен свет на сликарот, кој го создал врз основа на неговите заблуди предизвикани од глад во неговата моменти на поголеми финансиски тешкотии.

  7. Ловецот на ѕвезди - Ремедиос Варо

  Ремдиос Варо беше важна жена во сценатанадреалист. Сликарот е роден во Каталонија, Шпанија, но се преселил во Франција и таму имал контакт со надреалистички уметници, под влијание на нив. Подоцна се населил во Мексико и останал таму.

  Неговата работа е полна со симболи и елементи слични на соништата кои транзитираат во фантастичен и магичен универзум .

  Во ловец на ѕвезди , од 1956 , Ремедиос во своето дело прикажува женска фигура која во едната рака носи кафез со месечина внатре. Во другата рака има ловџиска мрежа.

  Облеката што ја носи овој лик е како одлична светлечка наметка направена од космос и ѕвезди. Има и отвор на ниво на градниот кош, кој сугерира црна дупка или дури и вулва.

  8. Предавството на сликите - Рене Магрит

  Сликата Предавството на сликите е насликана во 1929 од белгискиот уметник Рене Магрит. На ова платно, надреалистичкиот уметник ја изложува фигурата на цевката и вметнува еден вид натпис кој гласи „ Ова не е луле “.

  Идејата на сликарот била да ја направи диференцијацијата очигледна помеѓу претставувањето и реалноста . Со тоа што вели дека фигурата на цевката не е цевка, Магрит си поигрува со зборот и сликата, правејќи визуелна игра полна со иронија.

  9. Човечкиот син - Рене Магрит

  Човечкиот син го насликал и уметникот Рене Магрит. До тогаш,датира од 1964 , првично беше замислен како автопортрет. Меѓутоа, подоцна сликарот вклучи и други елементи.

  Зеленото јаболко кое лебди пред лицето на човекот ни носи нереална и фантастична атмосфера . Инаку, сценариото, колку и да изгледа вообичаено, носи и нешто темно.

  Детал кој едвај се забележува на прв поглед е левата рака на субјектот, која е претставена како да е на грб, како што може да се види, може да се види низ браздата на лактот.

  Ова е едно од иконските дела на Магрит, која еднаш коментираше:

  Барем делумно го крие нејзиното лице. Па, тогаш го имате привидното лице, јаболкото, кое го крие видливото, но скриеното, вистинското лице на личноста. Тоа е нешто што постојано се случува. Сè што гледаме крие нешто друго, а ние секогаш сакаме да го видиме она што е скриено, од она што го гледаме.

  10. Абапору - Тарсила до Амарал

  Во Бразил, надреалистичкото движење исто така се манифестира, инспирирајќи и поттикнувајќи ги бразилските уметници и јавноста. Едно од делата инспирирани од движењето е познатото модернистичко платно Абапору, насликано од Тарсила до Амарал во 1928 .

  Тука гледаме човечка фигура на искривена пропорции во средината на сув и топол пејзаж. Претставувањето на огромни раце и стапала се случува затоа што уметникот барал вреднување на мануелната работа и поврзаноста на луѓетоБразилец со земјата.

  Сликата стана референца во историјата на бразилската уметност, како икона на Бразилецот.

  11. Двете Фриди - Фрида Кало

  Фрида Кало била мексиканска сликарка која користела многу автобиографски елементи во нејзината работа, носејќи фантастичен и симболичен универзум на нејзините платна.

  На платно Двата Фрида , од 1939 , можеме да го забележиме присуството на ова надреалистичко сценарио. Овде гледаме два автопортрети на сликарот. Има две жени кои седат една до друга и се држат за рака.

  Една од „Фридас“ носи типична мексиканска носија, која се однесува на нејзините корени; другата носи фустан од тантела, што се однесува на Европа и влијанието што го имаше континентот врз неа.

  Тие се поврзани со нивните срца , а „Мексиканката Фрида“ држи мал портрет на Диего Ривера, нејзиниот сопруг, од кој се раздели во тоа време.

  Облаците во позадина откриваат мрачна и катастрофална атмосфера, додека отворените нозе на една од жените алудираат на нејзината сексуалност . Ова дело моментално се наоѓа во Музејот на модерна уметност во Мексико Сити.

  12. Невозможното - Марија Мартинс

  Бразилски уметник кој флертуваше со надреализмот беше скулпторката Марија Мартинс (1894-1973).

  Во нејзиното дело Невозможното , завршено во 1949 , таа го истражува поимот на желбата и нецелосноста преку две фигури кои речиси се допираат, но поради нивните канџи се одбиваат една со друга.

  Уметникот и покрај тоа што не е толку познат денес, беше многу важна жена за уметност во Бразил, интензивно соработувајќи со создавањето на Fundação Bienal и неговите први изданија.

  Покрај тоа, таа беше сопственик на силно и мотивирачко дело , каде што прашува и открива аспекти на сексуалноста на жените, меѓу другите прашања релевантни за жените.

  Исто така види: Значење и историски контекст на фразата Вени. Види. Зависник.

  13. Во Voluptas Mors , Philippe Halsman

  Споредната надреалистичка фотографија беше заедничко дело помеѓу Филип Халсман и Салвадор Дали, изложено во 1949 .

  На крајот на 1940-тите, двајцата уметници започнаа серија фотографски дела, во кои елементите беа организирани на таков начин што создаваат невообичаени и љубопитни слики .

  Во Voluptas Mors , што на португалски се преведува како „во задоволство постои смрт“ е една од овие слики, на која фигурата на макабарниот череп е формирана од телата на голи жени. .

  Во сцената се појавува и Дали, кој покажува израз на зачуденост со фиксиран поглед. Фотографијата беше широко препознаена и инспирираше други уметници.

  Пример е постерот за филмот The Silence of the Lambs (1991), кој прикажува фотографија од жена со пеперутка во пред неа.нејзината уста, внатре во пеперутката се гледа а
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.