7 кратки хроники со толкување

7 кратки хроники со толкување
Patrick Gray

Многу разновиден литературен жанр изучуван во Бразил, хрониката е тип на текст кој обично е краток и користи едноставен и достапен јазик. Нивните теми обично се поврзани со секојдневниот живот, пресликувајќи го социокултурниот и политичкиот контекст на моментот на производство.

Хрониките можат да преземат и неколку различни функции. Како примери на хроники имаме описни, хумористични, новинарски, лирски или историски текстови.

1. Кражба на цвет, Карлос Драмонд де Андраде

Украдов цвет од таа градина. Вратарот на зградата дремеше и јас го украдов цветот. Го донесов дома и го ставив во чашата со вода. Набрзо почувствував дека таа не е среќна. Чашата е наменета за пиење, а цветот не е за пиење.

Ја префрлив на вазната и забележав дека ми се заблагодарува, со што подобро го открива својот нежен состав. Колку новост има во цветот, ако добро го погледнеме. Јас како автор на кражбата ја презедов обврската да ја зачувам. Ја обновив водата во вазната, но цветот избледе. Се плашев за твојот живот. Немаше никаква корист да го вратам во градината. Не се ни привлечни до докторот за цвеќе. Го украдов, видов како умре.

Веќе исушен и со посебната боја на смртта, нежно го зедов и отидов да го одложам во градината каде што процвета. Вратарот беше внимателен и ме искара:

– Каква твоја идеја доаѓаш да фрлаш ѓубре од твојата куќа во оваа градина!

Едно од најпознатите имиња во литератураталошо направено, воздух на неодобрување поради доцнењето на автобусот, стотици луѓе кои поминуваат и никој не гледа никого, таа го брише челото со дланка, ја мести веѓата со прстите. Совршено.

Излегување од туширање, крпа оставен на подот, тело сè уште влажно, раце што го одмаглуваат огледалото, хидратантна крема на нозете, дезодоранс, последна минута релаксација, има цел ден и така на тоа дека вратата од бањата е отворена повеќе нема да биде господар на себе. Мијте ги забите, плукајте, избришете ја устата, длабоко вдишете. Спектакуларно.

Внатре во театарот, светлата исклучени, смеата лабава, ширум отворени, рацете аплаудираат на отворена сцена, без команди, торзото му се движи кога говорот изненади, смеа која не е засрамена, не почитувајте ја соодветноста, непцата се појавуваат, неговото рамо допира до рамото до него, и двајцата свртени напред, со раката ја покрива устата во краток напад на срамежливост од толку многу радост. Сон.

Автомобилот набрзина паркиран на непозната улица, итна потреба за плачење по песна или спомен, главата фрлена преку воланот, врелите, обилни солзи, марамче фатено во торбата , носот дуван, прстите ги бришат очните капаци, ретровизорот ги покажува црвените очи и сè уште служи како заштита, јас сум тука со тебе, само јас можам да те видам. Волшебно.

Објавено на Коисас да Вида (2005), „Бонитас навистина“ е инспиративна хроника на Марта Медеирос (1961), современа писателка и поетеса која е родена во Порто Алегре.

Со будното око и критички, текстот започнува со посочување и коментирање на естетските притисоци на кои подлежат жените и различните обвиненија кои постојат околу нивниот изглед.

Претставувајќи ја својата дефиниција за вистинска убавина, Авторката се оградува од општествените наметнувања и редуктивни стандарди. Според неа, уште поубави сме кога ни е удобно, кога не ни се грижиме за тоа.

Набљудувајќи и фалејќи ги секојдневните гестови и најчестите чинови, авторот ја фали моќта женствен што постои во сите нас и оди многу подалеку од имиџот на секој.

7. Друг лифт, Луис Фернандо Верисимо

„Изнеси се“, рече операторот на лифтот. Потоа: „Стани“. „Горе“. "До врвот". „Качување“. На прашањето "Горе или долу?" одговори „Првата алтернатива“. Потоа ќе речеше „Долу“, „Долу“, „Падни контрола“, „Втората алтернатива“... „Сакам да импровизирам“, се правдаше. Но, бидејќи целата уметност се стреми кон вишок, тој достигна прецизност. На прашањето "Дали се зголемува?" ќе одговараше „Така ќе видиме...“ или пак „Како Богородица“. Долу? „Дадов“ Не разбраа сите, но некои го поттикнаа. Кога коментираа дека мора да биде аздодевно да работи во лифт не одговори „има подеми и падови“, очекувано, критички одговори дека е подобро отколку да работи по скали или дека не му е грижа иако неговиот сон бил, еден ден , да командува со нешто што оди настрана... И кога остана без работа затоа што стариот лифт на зградата го замениле со модерен, автоматски, еден од оние со музика во позадина, тој рече: „Само прашај ме — и јас пеам!“

Ова е пример на хроника која прикажува рутинска и монотона работна активност и напорот на вработениот да ја трансформира во нешто попријатно и покреативно.

На ракувачот со лифт не му се допаднаа задачите што ги врши, и веројатно би бил посреќен во друг вид услуга. Меѓутоа, кога ќе го отпуштат, тој негодува и тврди дека можел да вложи уште повеќе напори.

Авторот успева во овој краток текст да донесе сериозни прашања како што се мотивацијата во животот и пазарот во една хумористичен начин на работа .

на национално ниво, Карлос Драмонд де Андраде (1902 - 1987) главно е запаметен по неговата безвременска поезија. Сепак, авторот напишал и одлични текстови во проза, како што е претставено погоре.

Познатата хроника е објавена во делото Contos Plausíveis (1985) и е дел од едноставна акција, а секојдневна епизода која на крајот предизвикува размислувања и длабоки чувства.

Исто така види: Браулио Беса и неговите 7 најдобри песни

Во спонтан гест, човекот бере цвет од градината. Во следните денови, тој го следи неговиот процес на распаѓање, наведен да размислува за текот на времето, кревкоста и ефемерноста на животот .

Погледнете ги и најголемите песни од Карлос Драмонд де Андраде.

2. Паунот, Рубем Брага

Јас ја сметав славата на паунот што фалеше со раскошот на своите бои; тоа е царски луксуз. Но, јас сум бил читање книги; и открив дека сите тие бои не постојат во пердувот на паунот. Нема пигменти. Она што има се мали водени меурчиња во кои светлината е фрагментирана, како во призма. Паунот е виножито од пердуви. Сметав дека ова е луксуз на големиот уметник, да постигне максимум нијанси со минимум елементи. Од вода и светлина го прави својот сјај; нејзината голема мистерија е едноставноста.

Помислив, конечно, дека таква е љубовта, ох! мојот сакан; од сето она што го крева и сјае и се тресе и раскинува во мене, само моите очи ја примаат светлината на твојот поглед. ме покриваслави и ме прави величествен.

Рубем Брага (1913 — 1990), кој се смета за еден од најголемите бразилски хроничари, објави десетици книги од овој жанр, помагајќи да се дефинира кај нас.

Текстот што го избравме е напишан во 1958 година и е дел од делото 200 Crônicas Escolhidas (1978), збирка што ги обединува неговите најдобри дела произведени помеѓу 1935 и 1977 година. на паунот, животно познато по неговата убавина.

Всушност, боите на пауните не зависат од нивните пердуви, туку од начинот на кој светлината се рефлектира од нив. Ова го наведува авторот да размислува за уметничкото создавање и важноста на едноставноста.

Набргу потоа, тој ја користи метафората за да и се обрати на жената што ја сака и се споредува со самото животно. Изјавувајќи дека нејзината осветленост зависи од начинот на кој таа го гледа, го нагласува радоволството да се биде сакан , среќата и довербата што тоа ги носи во нашите животи.

3. Бидејќи не беа расеани, Кларис Лиспектор

Имаше и најмала интоксикација од заедничкото одење, радост како кога ќе почувствувате дека грлото малку му се суши и кога ќе видите дека од восхит устата му е полуотворена: дишеле во воздухот претходно кој беше напред, и да ја имаат оваа жед беше нивната сопствена вода. Шетаа по улици и улици зборувајќи и смеејќи се, зборуваа и се смееја за да и дадат суштина и тежина на лесната интоксикација која беше радост на животот.жед за нив. Поради автомобилите и луѓето, понекогаш се допираа еден со друг, а на допир – жедта е благодат, но водите се убавина на темнината – и на допир блескаше сјајот на нивната вода, устата малку се суши од восхит. . Колку им се восхитуваа што се заедно! Додека сè не се претвори во бр. Сè се претвори во не кога тие ја сакаа истата нивна радост. Потоа големиот танц на грешки. Церемонијалот на погрешни зборови. Тој погледна и не виде, таа не виде дека тој не видел, таа сепак беше таму. Сепак, тој беше тој што беше таму. Сè тргна наопаку, а таму беше големата прашина на улиците, и колку повеќе погрешија, толку пожестоко сакаа, без насмевка. Сите само затоа што обрнувале внимание, само затоа што не биле доволно расеани. Само затоа што, наеднаш напорни и тешки, сакаа да го имаат она што веќе го имале. Сите затоа што сакаа да и дадат име; затоа што сакаа да бидат, тие што беа. Потоа дознаа дека, ако не си расеан, телефонот не ѕвони, и треба да излезеш од дома за да стигне писмото, а кога конечно ќе заѕвони телефонот, пустината на чекањето веќе ги пресече жиците. Сè, сè затоа што повеќе не беа расеани.

Објавено во книгата Para Não Esquecer (1978), ова е еден од кратките текстови, полни со лирика, што го одбележа книжевното кариерата на Кларис Лиспектор (1920 - 1977), покрај неговите незаборавни романи.

Во „За да не се оддалечиме“можеме да најдеме два неименувани знаци; со едноставниот опис на настаните, можеме да видиме дека се работи за заљубен пар . Отпрвин, нивниот ентузијазам е очигледен додека се шетаат низ градот, целосно потопени во разговорот и меѓусебното присуство.

Меѓутоа, работите се менуваат одеднаш, непоправливо. Кога ќе престанат да уживаат во моментот и ќе се обидат да ја рекреираат почетната среќа , нивните очекувања се фрустрирани: тие запаѓаат во неред, повеќе не се способни да комуницираат.

Овој исечок од секојдневниот живот илустрира почетокот и крајот на една страст, покажувајќи ја деликатноста на човечките врски и начинот на кој нашите грижи и притисоци можат да им наштетат.

4. Beijinho, beijinho, Luís Fernando Veríssimo

На забавата за 34-от роденден на Клариња, нејзиниот сопруг, Амаро, одржа говор кој наиде на голем аплауз. Изјавил дека нема да ја замени својата Клариња за двајца 17-годишници, знаевте ли зошто? Бидејќи Клариња имаше две од 17 години. Таа имаше живост, свежина и, како што беше заклучено, сексуалниот жар комбиниран од двајца тинејџери. Во автомобилот, по забавата, Марињо прокоментира:

‒ Бонито, говорот на Амаро.

‒ Нема да им дадам два месеци да се разделат‒ рече Наир.

‒ Што?

‒ Мажот, кога ќе почне премногу да ја фали сопругата...

Наир ги остави сите импликации на машката дволичност во воздухот.

‒ Но, изгледа се повеќе и повеќе заљубени – протестирааМорнарица.

‒ Точно. Премногу заљубен. Се сеќавате што кажав кога Џенис и Педрао почнаа да одат рака под рака?

‒ Така е...

‒ Дваесет години брак и одеднаш почнаа да одат рака под рака? Како дечковци? Имаше нешто таму.

‒ Така е...

‒ И немаше ништо друго. Развод и судски спорови.

‒ Во право си.

‒ А Марио со кутрата Марли? Од еден час до друг? Бакни, бакни, „голема жена“ и дознаа дека има афера со менаџерот на нејзината продавница.

‒ Дали мислиш, тогаш, дека Амаро има друга?

‒ Или други.

Ниту два од 17 не доаѓаа.

‒ Мислам дека си во право, Наир. Никој не дава таква изјава без други причини.

‒ Знам дека сум во право.

‒ Секогаш си во право, Наир.

‒ Секогаш, јас не не знам.

‒ Секогаш. Вие сте паметни, разумни, остроумни и секогаш сте на целта. Ти си страшна жена, Наир. Некое време се слушаше само шкрипење од гуми по асфалтот, внатре во автомобилот. Тогаш Наир праша:

‒ Која е таа, Марињо?

Луис Фернандо Верисимо (1936), еден од најпознатите современи бразилски хроничари, е познат по хуморот што ги карактеризира неговите текстови. Хрониката „Beijinho, beijinho“, проткаена со сатира и социјална критика, е добар пример за неговиот стил.

Во неа сме сведоци на разговорот на една двојка, Наир и Марињо, понастан за пријатели. Романтичната атмосфера помеѓу Амаро и Клариња станува извор на интриги и озборувања , предизвикувајќи сомнежи.

Разговарајќи со нејзиниот сопруг, Наир открива дека однесувањето му било претерано и сомнително: ја фалел сопругата како дека, другиот сигурно нешто крие. За да ја докаже својата теорија, таа почнува да наведува неколку случаи на прељуба што се случиле во нивниот круг на пријатели.

Сопругот, убеден во расправијата, почнува да ја фали нејзината проникливост, со што Наир се посомнева дека и тој е изневерен . Преку комичен тон, текстот изразува циничен поглед за бракот и трајните врски.

Исто така, погледнете ги најсмешните хроники на Луис Фернандо Верисимо.

5 . Малку разговор од Минас Жераис, Фернандо Сабино

— Дали кафето овде е навистина добро, пријателе?

— Знам да кажам не, господине: јас не пијам кафе.

— Вие го поседувате кафулето, не можеш ли да кажеш?

— Никој не се пожали од него, господине.

— Тогаш дај ми кафе со млеко, леб и путер.

— Кафе со млеко само ако е потребно, нема млеко.

— Нема млеко?

— Не денес, господине.

— Зошто не денес ?

— Затоа што денес млекарот не дојде.

— Вчера дојде?

— Не вчера.

— Кога е тој доаѓа?

— Нема одреден ден, господине. Некогаш доаѓа, некогаш не. Но, на денот кога требаше да дојде, обично не доаѓа.

— Но надвор пишува „Млекара“!

— Ах, тоада, господине.

— Кога има млеко?

— Кога ќе дојде млекарот.

— Има еден дечко таму што јаде урда. Од што е направено?

— Што: урда? Значи, не знаете од што е направена урдата?

— Добро, победивте. Донеси ми лате без млеко. Слушајте едно: како оди политиката овде во вашиот град?

— Знам да кажам не, господине: јас не сум од овде.

— А колку долго живеете овде?

— Тоа трае околу петнаесет години. Мислам, не можам да кажам со сигурност: малку повеќе, малку помалку.

— Веќе можевте да знаете како оди ситуацијата, не мислите?

— Ах , зборуваш за ситуацијата? Велат дека оди добро.

— За која партија? — Се чини дека за сите партии.

— Би сакал да знам кој ќе победи на изборите овде.

— И јас би сакал да знам. Некои велат дека е едното, други велат другото. Во овој хаос...

— А градоначалникот?

— Што е со градоначалникот?

— Што е со градоначалникот овде?

— градоначалник? Тој е исто како што велат за него.

— Што велат за него?

— За него? Леле, сите тие зборуваат за сè градоначалник.

— Сигурно веќе имате кандидат.

— Кој, јас? Ги чекам платформите.

— Но, на ѕидот виси портрет на кандидат, каква е приказната?

— Каде, таму? Леле момци: го закачија ова таму...

Фернандо Сабино (1923 — 2004), писател иновинар роден во Бело Хоризонте, прави хумористично патување до своето потекло во хрониката „Conversinha mineira“.

Текстот објавен во делото A Mulher do Vizinho (1962) користи запис за јазик многу близок до оралноста, репродуцирајќи банален разговор .

Исто така види: Витрувијан човек од Леонардо да Винчи

Она што привлекува внимание во дијалогот се чудните одговори на сопственикот на установата кој изгледа не е свесен за околината.

Покрај тоа што не е заинтересиран за сопствената работа, отстапувајќи од различните поставени прашања, тој не се грижи и за политичката ситуација на местото и претпочита да не зазема став.

6. Навистина убава, Марта Медеирос

Кога жената е навистина убава? Во моментот кога го напуштате фризерскиот салон? Кога си на забава? Кога позирате за фотографирање? Кликнете, кликнете, кликнете. Жолта насмевка, вештачко држење, настап за публиката. Убави сме дури и кога никој не гледа.

Спуштени на троседот, со пар панталони „дома дома“, блуза нема копче, нозете заплеткани, косата ненамерно паѓа преку едното рамо, не загриженост дали карминот го издржал долгиот минување на денот или не. Книга во рацете, нејзиниот поглед изгубен во толку многу зборови, воздух на откритие на нејзиното лице. Прекрасно.

Одење по улица, жешко сонце, ракавот на блузата завиткан, задниот дел од вратот гори, косата е крената во пунџа
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.