7 главни уметници од ренесансата и нивните извонредни дела

7 главни уметници од ренесансата и нивните извонредни дела
Patrick Gray

Ренесансата, која трае од 14 до 17 век, беше период на голем културен шум во Европа и сцена на големи мајстори на уметноста, како Леонардо да Винчи, Микеланџело, Рафаел и Тицијан.

Трудот на овие ренесансни уметници беше суштински за вредностите и идеите од тоа време (како што се вреднувањето на човекот и науката) да се пренесат на јавноста на влијателен и хармоничен начин.

Да се ​​направи тоа. така, тие ги искористија ресурсите како што се симетријата, рамнотежата, перспективата и инспирацијата од класичниот идеал за убавина од грчко-римската култура.

1. Леонардо да Винчи (1452-1519)

Леонардо да Винчи може да се смета за најпознатиот уметник на италијанската ренесанса. Тој беше она што се нарекува полимат, личност со различни вештини и знаења во различни области на уметноста и науката.

Неговата потрага по научно знаење и создавање уметнички дела со екстремна убавина и совршенство го издигнуваат на статус на гениј, дури е тешко да се разбере како е возможна таква исклучителност.

Портрет на Леонардо да Винчи му се припишува на Косомо Колумбини

Тој бил ученик кај добро познат уметник по име Андреа дел Верокио, каде што научил техники на сликање и скулптура, перспектива и хроматска композиција.

Да Винчи бил жеден за знаење и барал одговори на своите прашања на практичен начин, истражувајќи преку експерименти,Тинторето (1518-1594)

Јакопо Робусти, попознат како Тинторето, бил сликар од втората половина на 15 век, кој припаѓал на движење познато како маниризам.

Само -портрет на Тинторето (1588) )

Уметникот забележал трошење во начинот на кој дотогаш биле претставени облиците и боите, со едноставност и убавина, но според него, без многу емоции.

Така, тој внесе повеќе драматично и поизразно оптоварување на сцените што предложи да ги прикаже, главно библиски и митолошки.

Тој користеше ресурси како што се изразениот контраст помеѓу светлината и сенката, ексцентричните гестови и движења и помалку меки бои. Неговата цел беше да создаде тензија и емоции кај гледачот, не грижејќи се премногу за техниката.

Во Тајната вечера можеме да го видиме стилот на Тинторето на очигледен начин . Делото ја прикажува библиската сцена во која Исус го има последниот оброк во друштво на своите ученици и датира од 1594 година, неговата последна година од животот.

Тајната вечера (1594 г. ) , од Тинторето

Оваа композиција има големи димензии од 3,65 m x 5,69 m, сместена во Венеција, во базиликата Сан Џорџо Маџоре.

Боите употребени од сликарот се темни и откриваат темна, мистична и драматична атмосфера. Можеме да кажеме дека хроматската игра е суштински елемент за разбирање на сликата.

Покрај тоа, ликовите претставуваат светлечка аура околу себе.нивните тела, особено Исус, кој обезбедува голем контраст и визуелно влијание. Трпезата за вечера е поставена дијагонално, што носи необична употреба на традиционалната перспектива.

Елементите што се прикажани на сликата подоцна ќе бидат продлабочени во движењето што следи, барокот.

Библиографски референци:

  • GOMBRICH, E. H. Историјата на уметноста. Рио де Жанеиро: LTC - Технички и научни книги.
  • PROENÇA, Graça. Историја на уметност. Сао Паоло: Editora Ática.
не само преку академски средства.

Така, барајќи поголемо разбирање за човечкото тело, тој сецирал повеќе од триесет тела (вклучувајќи и спроведување на студии за растот на фетусите во утробата), што му овозможило совршено да го прикаже човечкото слика

Тој извршил многу истражувања во области како што се инженерството, архитектурата, урбанизмот, хидрауликата, математиката, геологијата и хемијата. Сепак, во уметноста тој имаше поголемо значење.

Неговите студии имаа за цел да стекне повеќе информации и владеење на природата за да може поконзистентно да ја изведува својата уметност.

На овој начин, уметникот се здоби со огромна проекција и признание во ренесансата, бидејќи во тоа време сведочеше вреднувањето на разумот, науката и човечкото битие, што се покажа во неговата работа.

Да Винчи почина во 1519 година, во Франција , на возраст од 67 години. Може да се каже дека тој беше погрешно разбран гениј, и покрај огромното признание.

Мона Лиза ( La Gioconda , првично), датира од 1503 година и е најпознатото дело на Леонардо да Винчи, интегрирајќи ја колекцијата на музејот Лувр, во Франција. Платното, со намалени димензии (77 x 56 cm), прикажува слика на девојка од регионот на Фиренца.

Мона Лиза (1503), од Леонардо да Винчи

Делото импресионира поради неговата реализам, хармонија и мистериозна атмосфера. Младата жена има прилично интригантна карактеристика која веќе била предмет на проучување на многуминаистражувачи, кои се занимаваат со истражување на емоциите кои би се прикажале на екранот.

Жената е прикажана со екстремна хармонија и рамнотежа, симболизирајќи ја во исто време енигмата на човековото постоење. Затоа, ова се смета за најголемото уметничко дело на ренесансата, бидејќи во тој период овие карактеристики биле високо ценети.

Техниката што ја користел уметникот била сфумато (развиена од него) , во кој светлосните градиенти се прават непречено, давајќи му поголема верност на ефектот на длабочина. Подоцна, овој метод ќе го користат и други уметници.

2. Микеланџело Буонароти (1475-1564)

Италијанецот Микеланџело Буонароти е исто така едно од најголемите имиња на ренесансата во Cinquecentto , последната фаза од ренесансата, која се одржала од 1500 година.

Портрет на Микеланџело насликан од Џулијано Буџиардузи во 1522 година

Тој бил важен уметник за тој период, бидејќи можел да ја преточи во својата уметност сета чувствителност и умешност во претставата на човечкото суштество.

Овој факт е очигледен во зборовите на Џорџо Вазари, друг уметник од тоа време:

Идејата на овој извонреден човек беше да компонира според човечкото тело и неговите совршени пропорции, во огромната разновидност на неговите ставови и во севкупноста на страстите и воздигнувањата на душата.

Неговата уметничка кариера започна рано. На тринаесетгодишна возраст, тој се школувал кај мајсторот Доменико Гирландајо,кој го научил технички поими за фрескоживопис и цртање. Сепак, љубопитниот уметник барал инспирација дури и од други имиња, како Џото, Масачо и Донатело.

Микеланџело, како да Винчи, исто така се посветил на истражување на човечката анатомија, дури и на анализирање на трупови и црпење од вашите набљудувања. Тој стана длабок познавач на телото, совршено репродуцирајќи цртежи и скулптури на луѓе во необични агли.

Исто така види: 9 значајни уметници на Неделата на модерната уметност

Тој продуцираше дела на неколку уметнички јазици, како што се сликарството, скулптурата и архитектурата, сметајќи се за толку талентиран што го добија прекарот на Божествената.

Микеланџело живеел долг живот и умрел во 1564 година, на 88-годишна возраст. Неговиот гроб се наоѓа во црквата на Светиот крст во Фиренца, Италија.

Едно од најистакнатите дела што ја покажува умешноста на Микеланџело во претставувањето на човечките фигури е Pietà .

Скулптурата е изработена во 1499 година во мермер и е со димензии 174 x 195 cm, а може да се види во базиликата Свети Петар, во Ватикан.

Pietà (1499), од Микеланџело

Овде, прикажаната сцена е моментот кога Марија го држи во раце својот безживотен син Исус. Телата се прикажани со прецизност.

Уметникот успеа да го трансформира крутиот мермер во претстави на мускули, вени и изрази на лицето на импресивен и хармоничен начин.

ДругоЗабележлива карактеристика на делото е композицијата во форма на пирамида, вообичаена во ренесансните дела.

Поради оваа причина, делото е едно од неговите најпознати, покрај Давид и фреските од Систинската капела , стана икона на ренесансната култура направена од рацете на мајсторот.

3. Рафаел Санцио (1483-1520)

Рафаел Санцио бил уметник кој го покажал својот талент додека сè уште студирал во работилницата на познатиот мајстор Пјетро Перуџино, во италијанскиот регион Умбрија.

Тој бил уметник кој со голем успех развил некои карактеристики на ренесансното сликарство, како што се рамнотежата на формите, боите и композицијата, гледајќи ја симетријата како важна точка на која треба да се работи.

Рафаел Санцио во само- портрет од околу 1506 година

Околу 1504 година, тој пристигнува во Фиренца, каде Микеланџело и Да Винчи предизвикале големи уметнички трансформации. Рафаел, сепак, не бил исплашен и го продлабочил своето знаење во сликарството.

Уметникот стана познат по тоа што сликал многу слики на Богородица (Мадоните). Овие платна имаат сладост и спонтаност, исто како и личноста на сликарот.

Во еден момент Рафаел бил поканет да оди во Рим и таму извршил многу дела за Ватикан, на барање на папата Јулиј II , а подоцна и на Лео X.

Рафаел Санцио починал во 1520 година, на 37-годишна возраст, на неговиот роденден, 6 април.

Едно од делата штово неговата продукција се издвојува Атинската школа (1509-1511). Панелот од 770 x 550 см е нарачан и може да се најде во ватиканската палата.

Училиштето во Атина (1509-1511), од Рафаел

Сцената покажува место каде што се присутни неколку личности од грчката интелектуалност и филозофија, како што се Платон и Аристотел, што го истакнува вреднувањето на класичната култура присутна во ренесансата.

Друга важна точка во ова дело е начинот на кој беше прикажана околината, прикажувајќи големо мајсторство во поимите на перспектива и длабочина.

За да дознаете повеќе за уметникот, прочитајте: Рафаел Санцио: главни дела и биографија.

4. Донатело (1386?-1466)

Донатело, чие родено име беше Донато ди Николо ди Бето Барди, беше уметник од регионот на Фиренца, кој се смета за еден од најпознатите скулптори во своето време.

0>Таа беше одговорна и за важни уметнички трансформации во периодот Кватроченто (15 век), бидејќи се оддалечи од карактеристиките на готската уметност, вообичаена во средниот век.

Скулптурата што го претставува Донатело, лоцирана во Galleria degli Uffizi, Италија

Преку неговите дела, можно е да се набљудува огромното чувство за имагинација на Донатело, како и неговата способност да ја пренесе идејата за движење во скулптурата, додека остана цврст и енергичен.

Тој направи многу статуи на светции библиски фигури, вметнувајќи во нив човечка атмосфера, како што било карактеристично за ренесансата.

Работел со материјали како мермер и бронза, создавајќи дела кои се истакнуваат во претставувањето на човечкото тело и гестовите.

Тој стекнал признание за време на неговиот живот и починал во 1466 година во Фиренца, каде што е погребан.

Едно од неговите најзначајни дела е Давид , направено во бронза помеѓу 1444 и 1446 година. Делото го претставува библискиот пасус во кој Давид го погубува џинот Голијат.

Давид (1446), од Донатело

Ова беше првото дело кое прикажува голотија по период од илјада години, инспирирано од класичната грчко-римска уметност. Во делото, Дејвид е претставен како гол млад човек кој носи меч и камен во секоја од неговите раце и ја има главата на својот непријател пред неговите нозе.

Донатело користи ресурс наречен контрапосто во статуата , кој се состои од ставање на фигурата да лежи на една од стапалата, додека тежината е избалансирана на остатокот од телото. Таквата вештина гарантира поголема хармонија и природност на скулптурата.

5. Сандро Ботичели (1446-1510)

Фирентинецот Сандро Ботичели бил важен уметник од 15 век кој успеал да пренесе хармонична и грациозна аура на неговите платна.

Ова е веројатно автопортрет на Ботичели направен во делото Обожување на мудреците (1485)

Преку претставување на библиски сцени илимитолошки, сликарот го открил својот идеал за убавина, инспириран од класичната култура на антиката.

Фигурите што ги прикажал ја имаат убавината на божествата во комбинација со одредена меланхолија.

Раѓањето на Венера ( Nascita di Venere ) е едно од платната каде што можеме да ги видиме овие карактеристики, што е можеби најистакнато на Ботичели.

Раѓањето на Венера (1484), од Ботичели

Делото е замислено во 1484 година, со димензии 172,5 x 278,5 см и е дел од колекцијата на Galleria degli Uffizi, во Италија. Ја прикажува митолошката сцена на појавата на божицата на љубовта, Венера, која излегува од школка додека го покрива својот пол со косата.

Делото е нарачано од богат покровител на семејството Медичи и го прикажува млада жена во мирна положба, прифатена со туш цвеќе од крилести ентитети и девојка која и нуди розова наметка.

Исто така види: 31 најдобри филмови за гледање на Нетфликс во 2023 година

На сликата можеме да забележиме грациозност и леснотија, кои се видливи преку младите фигури и убава. Убавината е толку присутна што едвај се забележуваат некои недостатоци во однос на составот на телото, како што се издолжениот врат и благо спуштените раменици на главната фигура.

6. Тицијан (1485-1576)

Тицијан бил еден од познатите венецијански сликари од ренесансата. Градот на потекло му е Кадоре, но како дете отишол да живее во Венеција и таму ги дознал тајните наслика.

Автопортрет на Тицијан, направен во 1567 година

Тој имал голема слава за време на неговиот живот, знаејќи ја уметноста на мешање бои со истата вештина што неговиот современик Микеланџело знаел да црта .

Тој паметно ги користел боите, постигнувајќи доследност и хармонија во композицијата преку нив.

Инаку, композицијата во делото на Тицијан е нешто што треба да се сфати како раскин во уметноста што имала е произведен. Сликарот почнал да вметнува елементи во сликите на изненадувачки и необичен начин.

Тој бил препознаен и поради неговите портрети и неговата способност да го пренесе чувството на живост на луѓето, прикажано со експресивен и моќен изглед. 1>

Неговиот живот бил долг, тој починал во 1576 година во Венеција, Италија, жртва на чумата што ја опустошила Европа во тоа време.

Успение на Богородица е едно од неговите извонредни дела, бидејќи токму со тоа Тицијан започна кариера која беше понезависна од влијанието на другите мајстори, како што е Џорџоне, неговата голема референца.

Успение на Богородица (1518) од Тицијан

Големиот панел е насликан во базиликата di Santa Maria Gloriosa dei Frai во 1518 година и ја прикажува Дева Марија како се вознесува на небото додека апостолите гледаат.

Светлината што ја капе сцената е од небесна убавина и целата композиција е направена на таков начин што ќе го насочи погледот на публиката одоздола кон горе.

7.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.